En sorgens dag.

Återigen har det ofattbara hänt. En skolmassaker har ägt rum. I Tyskland denna gång. 16 döda, de flesta tjejer. Varför? Varför ska 16 unga människors liv ta slut på ett sådant här våldsamt sätt? Det finns inga ord och det finns inga förklaringar, det finns bara bestörtning och ofattbarhet.

Den unge mördaren verkar ha larmat om att han måde dåligt innan via internet. Det har ju isig ingen betydelse. Det är ett hemskt brott och förebyggande insatser måste sättas in i Sverige så att vi slipper uppleva något liknade här.

Det är en sorgens dag. Mina tankar går till de anhöriga.

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “En sorgens dag.

 1. Antoinette

  Jag är från Tyskland och och vi är fortfarande i sorg – med tanke på den fruktansvärda massakern. Det finns inget svar på frågan ”Varför?”.
  Men från vårt sociala ansvar vi behöver realisera vad ungdomar anställer – och reagerar när de uppenbarligen har problem. Vi alla måste övertyga dem att våld kan aldrig lösa konflikter – och även föregå med gott exempel.
  Vi kan „plocka upp“ unga människor från den virtuella världen – och öppna upp andra mål – t.ex. som starka partner på vår sida för att bevara och skydda vår natur och jord.

 2. Tack för ett fint svar. Håller med dig.

 3. Mamma Eva

  Hejsan. Jag håller med dig om att vi måste förebygga. Dels genom att ge information till föräldrar om hur Sociala handikapp som Asperger ter sig så att föräldrar i tid kan se ev. problem hos sina barn. Sedan gäller det att omgivning som dagis och skola reagerar när de ser vad som avviker.. tex om barnet har problem med att delta i grupp eller med kommunikation. Man måste fånga upp barns och ungdomars speciella behov. Skolor för anpassas så att de även rymmer platser för de barn som inte klarar av sociala sammanhang i stora grupper. Idag slås dessa elever ut och kan bli ett mörkertal. I vissa fall kan tecknen bli allvarliga så pass sent att ungdomen blivit myndig. Och trors att föräldrar och omgivning ser det avvikande hos sitt barn så har de ingen möjlighet att tvinga på dem någon behandling eller hjälp. Sådant måste ju sättas in i tid. Inte heller har föräldrar rätt till hjälp såvida inte ungen har diagos. Den närmanste omgivningen som föräldrar behöver mycket stöd och hjälp för att kunna hjälpa sitt barn till god självkänsla. Tyvärr så är det ju så att om man misslyckas med detta och ungdomens utanförskap växer för starkt så leder det med tiden till psykisk ohälsa. Det är svagt av oss att då försöka förklara vad som var fel och obotligt med denna människa, när det är vi själva som har misslyckats med att vara observanta på ett barns behov.

 4. ett problem är fortfarande tillgängligheten till vapen! Jäkla påfund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s