Stärk barnens rättigheter

Barnombudsmannen har nu avgett sin årsrapport. Ett av de orosmoln som det pekas på är att många barn upplever att de inte får respekt av de vuxna i offentliga miljöer. Det som sticker ut mest är att mer än varannat barn upplever att de inte får respekt på vårdcentralen. Jag tycker det är bekymmersamt och nu måste återigen diskussionen tas om hur barns rättigheter kan stärkas. Ett sätt är att införa barnchecklistor i kommunal och landstingens verksamheter. På så sätt vägs barns rättigheter in i det löpande arbetet. Arbetet med att informera och ta tillvara i vardagen det innehåll som finns i FN´s barnkonvention måste uppgraderas.

På landstingsstyrelsen i Örebro län har vi faktiskt denna fråga uppe imorgon. Vi är politiskt överens om att stärka arbetet. Jag hoppas givetvis att det på sikt ska ge barnen bättre rättigheter. Lite förvånad är jag över ledarkommentarerna idag i DN och SvD.

Bloggar: MinaModerataKarameller

About these ads

5 kommentarer

Filed under Örebro län, politik

5 responses to “Stärk barnens rättigheter

 1. Calle

  Det finns ett enkelt svar: Det går över om några år. Att vara barn är lyckligtvis inte något bestående.

  Det finns dom samhällsgrupper som inte har en sån tur och som man bör lägga mer energi på.

 2. Frred

  Calle, jag tror inte det är bra för barnen att behandlas så här. Och eftersom det uppenbarligen är rätt vanligt så är det många barn det handlar om. Dessa barn kommer en dag att vara vuxna, vill vi verkligen ha ett samhälle där alla känner att de blev respektlöst behandlade när de var barn?

  Jag är själv någonstans mellan 20 och 30 och känner verkligen igen det där med vårdcentralerna…

  Och visst finns det samhällsgrupper man bör lägga mer energi på, men det ena utesluter inte det andra.

 3. Calle, jag funderar mer på om vi verkligen har råd att inte satsa på barnen. Jag är övertygad om att satsningar på barnen är lönsam för samhället i ett längre perspektiv.

 4. Gustav

  Barn ska bemötas med respekt men de ska ha större respekt för vuxna. Detta är tydligen något som många föräldrar missar. De glömmer lära ut respekt och lägger allt ansvar på skolan. När de sedan ser att de i skolan gör något fel, tömmer de all sin skit på lärarna eftersom det är lättare att klämma åt någon annan och därmed förflytta sina egna skyldigheter längre bort i från diskussioner. Ge lärare mer makt.

 5. Pingback: Snela Sanna Rayman - lägg ner | Khadidjas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s