Piraterna kommer inte ta sig in i EU-parlamentet

Diskussionen kring piratpartiet har tagit rejält fart efter domen mot Pirate Bay. Piratpartiet värvar nu medlemmar i högt tempo och det är många. Dock är det så att det kostar inget att bli medlem i piratpartiet eller dess ungdomsförbund. Det är i grunden en stor skillnad mot övriga partier. Det gör att det är inte relevant att jämföra med övriga partier. Visst, det är kanske intressant att det just nu är många som anmälet sig till PP, men som sagt det kostar inget och det borde lyftas fram. Det är inte lika svårt att värva gratis…

Kommer då piratpartiet kunna ta sig in i eu-parlamentet. Kanske, kanske inte. Det åretstår att se om PP kan nu få dessa ”medlemmar” att gå och rösta också… kanske inte helt enkelt. Det är många unga som anmält sig som medlemmar och vi vet att erfarenhet att de rösta i lägre utsträckning än de äldre. Ett lågt valdeltagande kan i och för sig gynna PP, men det kan också ge dem problem i och med att de unga röstar i än lägre grad.

Kommer då det höga tonläget att gynna PP? Tveksamt. Att kalla alla som inte håller med PP för idioter som inte förstår något skrämmer ju också en hel del. Man ska komma ihåg att det är många fler som inte tycker som PP. Dessutom kan deras höga tonläge faktiskt mobilisera andras väljare.

Politik är helhet. PP driver ett fåtal frågor som är mycket smala. De har ingen ambition att ha en helhetspolitik och många väljare vill ha politiker som kan ta helhets ansvar, det kan inte PP. Jag tror man har överskattat genomslaget i den breda väljarkåren för de frågor PP driver. Visst på nätet och i bloggosfären har PP ett stort genomslag, det ska erkännas, men räcker det? Det återstår verkligen att se.

Hur kommer media hantera piratpartiet? Kommer de granskas eller kommer de hyllas? Hur media kommer hantera piraterna kommer ha stor betydelse.

Till sist… man ska komma ihåg att EU-val är mycket speciella, det kan hända saker. I förra valet skrällde Junilistan rejält. Lågt valdeltagande och många väljare tycker inte att det är något viktigt som står på spel, det gör att tendensen att rösta på annat sätt är större. Än så länge har inte PP varit mätbara, men vi får nu se efter den sista tidens uppmärksamhet om det ger resultat i opinionen. Dock är det så att det är många udda partiet som slåss om dessa röster och det gör att alla tre, Junilistan, Sverigedemokraterna och Piratpartiet kan komma att misslyckas.

Det kommer att bli en spännande valrörelse… och jag tror inte piratpartiet tar sig in.

130 kommentarer

Filed under politik

130 responses to “Piraterna kommer inte ta sig in i EU-parlamentet

 1. Vi får väl hoppas…
  EU parlamentet om någto behöver en rejäl omrörare vad gäller öppenhet och att stifta lagar för folket inte lobbyn !!

  Rikdsagsvalet är jag mer tveksam till – där krävs det att man visar var man står i mer än en fråga – men alliansen skall inte vila på lagrarna – vill man fortsätta regera så kan en väg att gå vara att visa att man faktiskt respekterar folks åsikter om yttrandefrihet – det behöver inte betydaatt man inte värnar ägande- och upphovsrätt – men man kan göra det proportioneligt och inte bugs och bocka så fort de amerikanska särintresserna knackar på dörren !

  Agera liberalt snarare än konservativt !

  /K

 2. Clas

  Tack Kent!
  Det behövs fler poster och bloggar av den här ”kalibern”.
  Nu – 090418 Kl 21:00 – har Piratpartiet snart passerat 23000 medlemmar.
  4:a av Sverige alla politiska förbund m.a.o.

  Återigen tack för din blogg!
  Mvh/Clas
  Medelålders och numera övertygad Piratpartist.

 3. Henrik Hoffström

  ”Det är inte lika svårt att värva gratis…”

  Det vore kul att få detta testat så man kan jämföra äpplen med äpplen. Kan inte Moderaterna testa att göra partimedlemskapet gratis för alla som går med under, låt oss säga, maj månad.

  Sedan kan vi se hur många nya medlemmar det blivit

 4. Jessica F

  Lita på att Piratpartiet kommer in i EU. Jag hade inte tänkt rösta. Men domen mot Pirate Bay har förändrat allt. Många av mina kompisar kommer att göra likadant.

 5. På något sätt är du skyldig att skriva just detta, på samma sätt som jag tycker att jag är skyldig att svara.

  Jag är övertygad om att denna fråga kan mobilisera ungdomar och intressera dom för politiken. Och vi kallar inte folk idioter bara tokiga. Tror han bloggade som tokmoderat :D

  Sen tycker jag det är löjligt att säga bara för att det är gratis så är intresset mindre. Uppenbarligen har just gratis skapat väldigt mycket problem i vårat samhälle och gratis accepteras inte längre.

  Inget kan vara gratis och bra verkar ju vara allmänt vedertaget. Men ideelt och gratis är bra.

  Det skapar ingångar och möjligör.

 6. Stefan, jag bara konstaterar att det är skillnad mellan partierna. Piraterna tar inte betalt medans övriga partier gör det. Därför är inte medlemssiffrorna jämförbara.

 7. Tor

  ”Det är i grunden en stor skillnad mot övriga partier.”

  Du kanske skulle ta och läsa detta:
  http://rickfalkvinge.se/2009/03/05/gudmundson-anklagar-ung-pirat-for-bedrageri/
  Det handlar ju visserligen om ungdomsförbunden men det kan ju ändå ge litet perspektiv.

  Nej, det kostar inte pengar att bli medlem i piratpartiet. Men det kan finnas andra hinder: att man stödjer pp:s kamp i integritetsfrågor men tycker att de är litet för extrema i upphovsrättsfrågor, att pp inte ännu anses som helt etablerade och i någon mening ”seriösa”, att det är ett fåfrågeparti, att de inte tar ställning i vänster/höger-frågor osv.

  ”Kommer då det höga tonläget att gynna PP? Tveksamt. Att kalla alla som inte håller med PP för idioter som inte förstår något skrämmer ju också en hel del. Man ska komma ihåg att det är många fler som inte tycker som PP.”

  Ja, det är synd med det uppskruvade tonläget. Man ska dock också komma ihåg att det är många som sympatiserar med PP men som är tveksamma till att överge sitt stöd för endera blocket.

  ”Visst på nätet och i bloggosfären har PP ett stort genomslag, det ska erkännas, men räcker det?”

  Det räcker ju uppenbarligen för att bestämma utgångspunkten för mycket av debatten, vilket inte är illa bara det. Jag håller för övrigt med om att politik är helhet, men när det är så få av våra folkvalda som vill se till den helheten (och jag respekterar oliktänkande som är beredda att argumentera för sina åsikter, men har mindre respekt för alla de som skyr debatt) då kanske det krävs ett fåfrågeparti.

  Jag tror inte att pp, sd, och jl direkt konkurrerar om samma typer av röster även om det skulle kunna finnas visst överlapp mellan pp och jl.

 8. Visst 17 ska artisterna ha betalt, men inte på det HÄR sättet, alltså monopolistiskt överpris per exemplar, för det är samhällsekonomiskt slöseri av grövsta mått; det enda som därmed uppnås är att nya artister hindras från att komma fram; och tänk att det är minsann själva SYFTET, det! Det här är alltså miljardärsmonopolets metod att skydda sin egen verkstad för glassigt nonsens mot konkurrens och därmed strypa sann kreativitet och effektivt fördumma folket, dränka det i porr och kastrera det till motståndslöshet inför monopolkapitalets hänsynslösa Reaktion; följaktligen hjärtligt understött av Monopolets dilettantiska fähundar som Ian-Gulliver Kallhammar, Hora Sängdahl och Claës-Barbie Alexandelander.

  SVERIGE UT UR EU!

  – Peter Ingestad, Solna

 9. Flying Madman

  Helhetsparti? Är M det?
  Lite sjukvård hit, lite skola dit
  Ni är inget helhetsparti någonstans, det är just därför ni behöver en ”Allians”.

  Så….

  Vad fan snackar du om???

 10. Patrik

  Jag är personligen relativt ointresserad av musik, förutom ibland på radio eller på krogen, men frågan känns ologisk.

  Royalty-betalningar i film- och musikbranschen är inget annat än a-kassa, men utan samma krav på att man fortsatt måste FÖRSÖKA få nytt jobb. Konstigt att en moderat gillar att skapa slöhet och kravlöshet?

  1 års fängelse, 30 mkr i skadestånd för nåt som inte fysiskt skadat någon? Var domen beställd av ett annat land rakt av? Och öppnar det isåfall upp för att nykommande diktaturiska stormakter kan kräva samma sak?

  1. En kirurg som är så dålig att bara 3st patienter per år överlever bör antagligen satsa hårdare eller ha ett helt annat huvudfokus i sitt liv, och bara ‘uppträda’ om det verkligen inte finns NÅN annan. Politiker i en demokrati som bara får 300 röster bör inte få betalt för att vara heltidspolitiker, de bör kanske ägna sig åt att hobby-blogga istället.

  2. Halvbra artister kan samlas under paraply i s k musikfestivaler, spela på krogen, eller leta sponsring i formen ‘hos vårt företag är alla välkomna’. Internet är ju ett utmärkt forum att samlas med andra halvbra musiker, och därefter göra en chansning genom att söka tillstånden, hyra marken, köpa in maten och drickan, och spela inför besökare som är intresserade av de musiker som inte bokats upp av de stora festivalbolagen.

  3. Att ta betalt för musik som inte är live är som om en arkitekt skulle kräva betalt varje gång nån gick in i byggnader som han ritat, som om en sekreterare skulle få betalt inte bara när hon skriver ett brev, utan även varje gång nån läser hennes brev.

  4. Musik och film är liksom alkohol och tobak beroendeframkallande, det förenklar för människor att umgås utan att behöva lära sig den sociala komplexiteten i fördjupade samtal med andra människor. Fråga tonåringar som blir jätteirriterade och nästan deprimerade när man tar musik och film ifrån dem om musik och film kan tänkas vara beroendeframkallande. Alkohol och tobak är också beroendeframkallande, men då finns staten som tydlig part: 18års-gräns för användning och höga skatter som hämmar överkonsumtion (överkonsumtion i musik och film kan ju leda till arbetslöshet eftersom de riskerar komma försent till jobbet om och om igen).

  5: Om royalty alls, så royalty på allt. Fotar du nån framför en byggnad, så royalty till arkitekten och byggjobbarna. Fotar du nån på ett påslakan, så royalty till textiltillverkaren. Fotar du nån som råkar visa sina fixade tänder, så är det ju isåfall royalty till tandläkaren. Är ju nån annan som har skapat de produkterna.

 11. När det verkligen gäller tvivlar jag på att många kommer att anse gratis musik på nätet vara den allra viktigaste frågan, men jag tycker ändå att det vore intressant ifall Piratpartiet kom in i EU-parlamentet.
  Det kanske skulle tvinga folk att inse att det inte är så enkelt att man utan vidare kan skänka bort det andra äger. Förmodligen äger inte ens EU-parlamentet rätten att skänka bort rättigheterna till Hollywoodfilmer även om de skulle vilja det. Men det borde du, Kent Persson, kunna svara på bättre än jag eftersom du verkar insatt i politik.

  friskytten.blogg.se

 12. Ny

  Jag har aldrig precis intresserat mig för politik eller varit aktiv på något sätt, men jag kan glädja dig med att du nu övertygat mig till att ta ett större ansvar och faktiskt pallra mig iväg och rösta. Du påminner mig om att vi inte får låta oss bli överkörda och låta världen förvandlas till en sådan förskräcklig plats, jag vill kunna leva i Sverige med stolthet utan att skämmas.

  Så Grattis!! Du har gjort mig och mina vänner politiskt aktiva!!!
  Vi LOVAR att gå och rösta i år, på det enda vettiga allternativ som finns – piratpartiet. Länge leve friheten!

 13. Ny

  …och jag hade inte en aning om att det kostade att bli medlem hos andra partier – vilken idioti!!! Man borde ju bara vara glad över rösterna…

  Sådana partier har ju helt tappat greppet om framtiden – alltså de som är unga idag. Lycka till!

 14. E-mannen

  ”Kommer då piratpartiet kunna ta sig in i eu-parlamentet. Kanske, kanske inte. ”
  Men rubriken ska du sätta i bästa Aftonbladetstil ändå?

 15. Niklas

  De som klickat och blivit medlemmar i PP, samt är röstberättigade, kommer nog att rösta i EU-valet. Hoppas de gör det!

  Sedan hoppas jag att läser vad PP egentligen står för innan riksdagsvalet. PP är ett kommunistparti innerst inne som förespråkar att staten tar över all forskning och utveckling, för att sedan även sköta allt företagande. I PPs värld behövs inte patent och där sköter staten uttänkandet av nya uppfinningar. Ganska likt Sovjet.

  Deras oppror mot kontrollen av internet är dock lovvärd.

 16. Att medlems-/röst-ration hos PP förmodligen inte går att jämföra med mer etablerade partier är nog korrekt. Men att påstå att det beror på att det är gratis är ett helt grundlöst påstående, även om det kan vara så. Min (o)kvalificerade gissning är att det mer kommer att bero på att PP inte är etablerade, och därför får de mindre uppmärksamhet och når inte väljar utanför sin ”sfär”.

 17. ACB

  Om etablerade partier vill ha fler medlemmar och tror att lösningen är gratis – varför inte sänka eller ta bort medlemsavgifterna helt?

  Förresten är det gratis att rösta också så det drar nog många piratpartister till vallokalerna.

 18. Fredrik

  Röstat på moderaterna så länge jag kan minnas men nu blir det ändring. Att Alliansen inte tar debatten är en av anledningarna men den största anledningen är att det moderaterna som jag en gång röstade på har börjat gå kontrollsamhällets ärenden. Det fria valet har ersatts med kontroll och förbud. Den dagen som ni(!) i moderaterna börjar agera för en självsanerande marknad igen då återkommer jag, tills dess blir det piratpartiet.

 19. Evert

  Det här med att det skulle vara gratis att vara medlem i PP låter som en väldigt märklig teori enligt mig. Tvärt om har PP inget partistöd, ingen hjälp av feta yrkespolitiker, inga sponsoravtal med tex LO, Arbetsgivarverket och eller de evigt gnällande företagarlobbyn. Jag har personligen sponrat informationsmatrial och har arbetat ideelt så kom inte och säg att det är gratis att vara medlem i PP.

 20. Tor

  Niklas skrev: ”I PPs värld behövs inte patent och där sköter staten uttänkandet av nya uppfinningar”

  Jag skulle gärna vilja se en källa för att PP vill att staten sköter uttänkande av nya uppfinnigar. Om det är ditt sätt att uttrycka att staten indirekt beviljar anslag så antar jag att du också menar att det är svenska staten som opererar patienter, spelar in filmer med kulturstöd, arresterar brottslingar, etc.

  Avvägningen mellan att bevilja vissa privata intressen ensamrätter och att använda skattemedel för att uppnå liknande mål är inte helt självklar. Inget av alternativen är egentligen någon renodlad marknadslösning även om folk ofta verkar tro det.

  Patent kan i flera fall vara ett direkt hinder för utveckling. Det fick jag själv erfara när jag som mjukvaruutvecklare härom året självständigt kom på en idé som jag ville utveckla, men som jag senare fann vara patenterad utomlands varpå det tog stopp. Det var i princip ett patent som byggde på ren matematik. Jag och många andra små utvecklare har kämpat mot sådana här mjukvarupatent, men ändå tog enligt vad jag förstår inte moderaterna avstånd från dem sist det var uppe i EU. Att moderaterna då var så småföretagarovänliga överaskade mig.

 21. NeoChronos

  Hade du kollat upp den mest grundläggande faktan… hade du kanske vetat att ungefär hälften av riksdagspartiernas ungdomsförbund har någon form av gratis medlemskap (och samtliga har billiga sms-medlemskap eller liknande). Men du verkar inte vara typen som klarar av att göra sådant innan du börjar uttala dig – trots att det inte hade kostat dig något.

  Förhållandet mellan antalet medlemmar och väljare är olika för olika partiet, men att kalla folk i ett annat parti för ”medlemmar” när de i flertalet fall är medlemmar på precis samma sätt som folk i andra partier säger nog mest något om ditt syfte med inlägget.

 22. Varför ska man betala för att vara medlem i ett parti? Det visar ju bara att de andra partierna är giriga och ute efter pengar – inte engagemang.

  Självklart ska Piratpartiet vara gratis för medlemmar – det är ju medlemmarna som bygger ett parti! Dags att vakna, tycker du inte?

 23. Är du så säker att du vill slå vad? Det ger 8 ggr pengarna om PP skulle komma in, så sitter du på säkra stalltips så satsa en slant ;-)

  I juni vet vi.

 24. Ursäkta! De har visst sänkt oddsen till 6 ggr pengarna. Kan det ha med medlemsstillströmningen att göra?

 25. Stefan

  PP är inte ända parti som det är gratis att bli medlem i tex. Liberalerna (FP), även kd är gratis..

 26. Mikael

  @Niklas
  ”PP är ett kommunistparti innerst inne”
  Det är väl därför vi har en partiledare som har varit aktiv moderat… ;)

  Släpp greppet om höger-vänster-sargen och kom med i matchen.

 27. Har alltid röstat på (M) men den eran är definitivt slut efter domen mot TPB. Reinfeldt ”vi ska inte kriminalisera en hel generation” har visat att han är en helt opålitlig lögnare. Min röst kommer hädanefter att hamna hos antingen PP eller SD, undrar vilka de etablerade partierna hatar mest? Tippar på SD. Det är det enda sättet att straffa de etablerade partierna, att rösta på det de hatar mest. Hellre död än röd … aldrig mera moderat =(

 28. Som vanligt förvirrat moderat svamel som en pappegojja. Allt i den här bloggen är precis samma sak som media redan återgivet. Men som vanligt ska en alliansfjolla försöka få det att framstå som sina egna tankar.

  En MYCKET god anledning varför Piratpartiet behövs med nytt folk som tänker, agerar och förnyar politiken. Hur i helskotta kan svenska folket röstat fram sånt här skit. Men folk kanske har vaknat upp ur psykosen nu och kommer ihåg när Bildt och Co senast hade makten. Varför liknar detta en repris.. oh ja just ja..

 29. Kim

  Att det är så många unga som går med PP är inget konstigt, men du ska veta att nästan alla jag känner (jag är en ung man på 19 år) har aldrig röstat förut, men ALLA och då menar jag verkligen alla, tänker rösta detta året på PP. Om vi kommer med i EUP, det vet jag inte.. men man kan alltid hoppas.

  Jag håller även med dig när du säger att PP inte tar upp så många ämnen utan fokuserar sig på få, men dessa få är de viktigaste som finns. Vårat privatliv.

 30. Daniel Wijk

  Det bästa vore väl att moderaternas ”medlemmar” (det ska ju tydligen skrivas så) koncentrerade sig på att skärpa till sitt parti som verkar ha gått överstyr i sin iver att bli socialdemokrater…

 31. Daniel Wijk

  Det finns inget kommunistiskt att ha det som det är nu men låta det som staten betalar för tillfalla alla statens medborgare. Det är enbart sunt förnuft. Varför ska jag betala för något som jag sedan inte får bruka? Dra isåfall in alla forskningsanslag istället för att låtsas som om det är marknaden som betalar allting idag…

 32. Arvid Rosengren

  Det är inte bara Piratpartiet som inte har en helhetspolitik. Eller vad skall man kalla det när ett klassiskt liberalt parti ställer sig bakom den senaste tidens lagändringar som tydligt inskränker på den personliga friheten?

  Jag är dessutom av den fasta övertygelsen att de som inte håller med faktiskt är idioter, som du så fint uttrycker det. Nej, kanske inte riktigt så starkt, men väl alla som hävdar sig vara liberaler och ställer sig bakom lagarna. En majoritet av folket har inte tänkt ordentligt på vilka konsekvenser detta kan få. Fildelningsfrågan får allt utrymme men är en petitess i sammanhanget. Ni har gett semi-polisiär makt till privata intressegrupper. Ni röstar fram lagar som möjliggör (och kanske snart kräver) att operatörer lagrar information om vad folk gör över nätet. Inser ni inte vilka konsekvenser det kan få? Hur ser lagförslagen ut 2020 om det fortsätter i den här takten? ”Kamera i lägenheten, ja varför inte, bara kriminella har något att dölja.” Kort sagt, ni har bevisat hur svagt Sverige är inför organiserad lobbying med stora medel. Svagt!

  Jag, som tidigare trogen M-väljare, kommer att rösta på PP nu och 2010 för att tydligt markera att jag känner mig sviken av de jag hjälpt till makten. Så enkelt är det. Ibland behövs enfrågepartier för att visa för dem man egentligen vill kunna lita på att de helt och hållet förlorat fotfästet.

 33. W

  Jag tycker det är sorgligt att en folkvald viftar bort den här typen av medlemsexplossion med en kommentar om att jaja, de betalar ju itne för medlemskap. Som att det är en andra klassens organisation om man inte måste betala för att vara med. Extra patetiskt i tider där partierna generellt tappar medlemmar.

  Fråga: är engagemang bättre för att man betalar för att få vara engagerad? Vilka är mest engagerad i Sverige i så fall – våra top-10 rikaste? Skitbra tänkt.

 34. Mattias

  ”Kommer då piratpartiet kunna ta sig in i eu-parlamentet. Kanske, kanske inte. Det åretstår att se om PP kan nu få dessa “medlemmar” att gå och rösta också… kanske inte helt enkelt. Det är många unga som anmält sig som medlemmar och vi vet att erfarenhet att de rösta i lägre utsträckning än de äldre. ”

  Du låter påskina saker du faktiskt inte har någon aning om… Det finns knappast mer än 20-30 % av de ”unga” som skulle rösta på PP, ”unga” är knappast eb homogen grupp och deras valdeltagande som grupp behöver knappast vara representativ för den delgruppen unga som skulle kunna änka sig att rösta på PP.

  Dessutom är PPs skillnad emot de vanliga partierna vad som skulle rendera dem de ungas röster.

 35. Marcus Nilsson

  “Visst på nätet och i bloggosfären har PP ett stort genomslag, det ska erkännas, men räcker det?”

  Jag tror inte man ska underskatta internet, rätt och slätt.

  Tror många människor runt om i Sverige börjar bli både oroliga, och dels förbannade, och Swarts kallar det folkrörelse. Ja PP skulle ju i princip kunna bli vad som helst, som första parti att utnyttja internet till fullt.

  Inte konstigt att politikerna vill kontrollera internet, de förlorar ju mandat på det ;)

 36. Darkthrone

  ”Diskussionen kring piratpartiet har tagit rejält fart efter domen mot Pirate Bay.”

  Ja jo, och man undrar ju varför..

  ”Dock är det så att det kostar inget att bli medlem i piratpartiet eller dess ungdomsförbund.”

  Nej, och det KAN ju ha något med de frågorna som de försöker lyfta fram snarare än att skaffa sig massvis med väljare.

  Ta en liten titt på deras principprogram så kanske du får lite mer grepp om varför medlemsskap är gratis, istället för att göra skrämselpropaganda av det hela.

  ”Politik är helhet.”

  Nej, politik är inte helhet.

  Politik är vad som sker när man antingen framför en policy – vilket I sin tur kan innebära en eller flera principer – eller en övergripande ideologi.

  En Ideologi är däremot helhet, då den avser en plan för hur ett samhälle skall styras. Dock så har inte PP en Ideologi, utan ett principprogram.

  Det är lite skrämmande att du sitter och säger att partier som inte bygger på en ideologi saknar ansvarskännande.

  PP har inte som mål att hålla den enhetliga makten över ett helt samhälle, utan vill helt enkelt värna om vissa principer.

  Asch, vad spelar det för roll att argumentera, ni lyssnar ändå aldrig.

 37. Jan Salomonsson

  En tom upprepning av mantrat ”Det går inte att konkurrera med gratis” trollar inte bort alla människor som är fruktansvärt besvikna på Alliansregeringens misshandel av sitt uppdrag och sina löften.

  Kan du förklara vad Fredrik Reinfeldt menade med ”Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”?

  Om du tycker att det är besvärande att behöva tolka betydelsen hos andras uttalanden eller handlingar kanske du inte ska heller ska utgå ifrån att du vet att någon som går med i ett parti utan att betala för medlemsskapet avser ditt eller datt i fråga om sina intentioner kring en framtida röst.

  Dessutom kan du ha glädje av att veta att många medlemmar faktiskt visst betalar, piratpartiet sitter ju inte med i riksdagen och bestämmer vilket statligt stöd vi ska få, som vissa andra ”marknadsvänliga” partier.

  Kanske ska vi låta piratpartiet och moderaterna konkurrera på samma marknadsvillkor i några år och se hur det går?

  Jag tycker ocks, som en tidigare kommentar föreslog, att ni kan slopa era medlemsavgifter, det måste vara något slags socialistiskt grus i byråkratin om ni inte klarar er på det ni plockar ut ur statskassan.

 38. Det var väntat att jag skulle få många kommentarer på detta inlägg och jag svarar därför lite på alla på detta sätt med några reflektioner.

  PP kan komma in visst, men jag tror inte det. Jag tror att det krävs mer och framför allt en politik på fler områden än de som PP driver. Men, som jag skrev EU-valrörelser är speciella och mycket kan hända, så det blir en spännande valrörelse där PP kommer att skaka om den, det är jag övertygad om.

  Kan PP medverka till att valrörelsen i vår blir mer intressant för större uppmärksamhet och lockar fler väljare till valurnorna, så är det bra. Demokrati kräver engagemang. Gott så. För demokratin är det ett misslyckande med valdeltagande på 30%. Om vi inte når högre denna gång så bär även PP en del av det ansvaret.

  Unga väljare, 1:a och 2:a gångsväjarna röstar i mindre utsträckning än andra generationen. Kan PP ändra det? Återstår att se.

  Det höga tonlägget fortsätter och det tror jag skrämmer bort många väljare. Det är trist att bara för att jag inte håller med er i sak, så avfärdas jag som en idiot. Jag tror den typen av argumentation straffar sig själv.

  Partiernas medlemstal går inte att jämföra fullt ut. PP är gratis (m) tar betalt. Det är att jämföra äpplen med päron. Därmed inte sagt vem som har rätt… vi tar betalt för att det kostar att hålla igång ett parti.

  Politik är visst helhet. Det går inte att i parlament ”bara” driva och ta ansvar för ett par frågor. Man måste ta ställning i alla ärenden. Det gör att PP saknar svar på många frågor. Det tror jag är ett av problemen för PP.

  Dock! Och detta är viktigt och PP fördel. PP kan frågorna de driver och det är frågor som är angelägna och viktiga. Övriga partier kommmer nog få skärpa sig i dessa frågor. Därmed inte sagt att övriga partier kommer ha samma åsikter som PP.

  Debatten lär fortsätta… jag ser fram emot en spännande valrörelse!

 39. Arvid Rosengren

  Svar på ditt svar:

  Det verkar helt enkelt inte som att du har förstått syftet med PP (eller dylika partier, i teorin).

  Syftet med ett parti av PPs typ är inte att de skall utvecklas till ett hållbart alternativ. Syftet är att få er andra att utkristallisera er politik. För det har ni inte gjort. Eller, vi hoppas att ni inte gjort det i alla fall, för i så fall har ju alla stora partier (utom V ovh MP) ställt sig tvärt emot folkets vilja. Och det är inte så bra i en demokrati, eller hur, Kent?

  Rent ideologiskt sett så borde det ju vara V som driver förslag som FRA, medan de borgerliga partierna försvarar individens rätt. Syftet med att ge min röst, som jag egentligen vill lägga borgerligt, på PP, är för att det är ett effektivt sätt att säga till alla er poliker att ni totalt tappat greppet och nog blir tvungna att tänka om.

  Enfrågeparti kan lätt bli ett skällsord, men när den enda frågan är den allra viktigaste i en demokrati, att försvara individens frihet, vilket inget annat parti tycks ha på sin agenda, då är valet väldigt enkelt.

 40. @Niklas: Du beskyller pp för att vara kommunistiska – andra beskyller dem för att vara på gränsen till anarkister eller nyliberala

  Sanningen är kanske som dom säger -att traditionella ideologier inte är applicerbara…men det betyder nog också att dom inte har så många andra frågor än integritet och fri kommunikation mellan människor att driva !?

  Jag vet iaf att kandidaten Christian Engström är liberal från början, medans Anna troberg kommer från vänste – vad blir det – inte vet jag – men dom driver sina frågor med logik och förnuft !

  /K

 41. Tor

  ”Det är trist att bara för att jag inte håller med er i sak, så avfärdas jag som en idiot.”

  Och det är trist att du inte skriver att detta bara gäller vissa istället för att till synes dra alla över en kam. Jag tycker att de flesta kommentarerna här var sakliga (och jag beklagar de få som hemfaller åt okvädningsord).

  ”Partiernas medlemstal går inte att jämföra fullt ut. PP är gratis (m) tar betalt. Det är att jämföra äpplen med päron.”

  Förvisso är det svårt att jämföra, men personligen skulle jag säga att det är främst av andra anledningar än medlemsavgiften. Hur stor andel ”pratare” har tex. moderaterna kvar? Sådana frågor är också intressanta.

  ”Politik är visst helhet. Det går inte att i parlament “bara” driva och ta ansvar för ett par frågor. Man måste ta ställning i alla ärenden.”

  Du menar som många allianspolitiker tog ställning i FRA-frågan genom att helt enkelt bara lyssna på ett fåtal av sina kollegor och göra som de ville istället för att själva sätta sig in i en av vår tids viktigaste frågor? Alla partier och förtroendevalda prioriterar vissa frågor. Piratpartiet är bara litet mer fokuserat än andra. Det känns orättvist att pp beskrivs som oansvarigt när det bland annat är på grund av alliansens oansvarighet (som jag för övrigt röstade på) som pp behövs.

  Jag instämmer för övrigt med Arvid Rosengren.

 42. Joakim

  Kent,
  Jag trodde tidigare att det var vänstern som skulle driva integritetskränkande övervakningslagar och rätt till distributionsmonopol av olika produkter (läs kultur/musik/film).

  Det som gör mig kompakt orolig är just att även ni moderater & folkpartister (som ska vara liberala och stå för individuell rättighet) går fram i sann kommuniststatlig anda.

  Så underskatta inte det som sker just nu. Oavsett hur du vill jämföra medlemssiffror…

  du kommer tvingas ändra din uppfattning, eller så röstas du bort. så enkelt är det.

 43. Tor och Arvid: Jag har förstått syftet med PP. Jag tror dessutom att partierna kommer att titta på dessa frågor mer och ur andra perspektiv nu och framåt. Där har PP påverkat helt klart.

  Moderaterna är ett stort parti med många sympatisörer. Några är medlemmar, de flesta tyvärr inte. Det finns stora skäl att diskutera hur partierna ska se ut i framtiden.

  Jag vet att många av er är seriös och för en bra debatt. Den tar jag gärna, men tyvärr är det många som kör med ”idiot” argumentet och ett högt tonläge. Det tycker jag att Falkvinge gör till exempel.

 44. Joakim, jag underskattar inte alls det som händer just nu, men jag överskattar inte det heller. Låt oss se vad som händer och debatten måste ju få förekomma eller hur?

 45. Typen

  Kent, du hoppar i galen tunna.

  ”jag bara konstaterar att det är skillnad mellan partierna. Piraterna tar inte betalt medans övriga partier gör det. Därför är inte medlemssiffrorna jämförbara.”

  Varför kan inte siffrorna vara jämförbara? Spelar det någon roll HUR man fått sina medlemmar alltså? Om Moderaterna har 100 miljoner till förfogande att locka väljare, medan XX-partiet har 1 krona, och det kostar samma att gå med – tycker du detta är jämförbart?

  Är det just bara medlemsavgiften som gör att det inte går att jämföra?

  Svaret är naturligtvis att medlemssiffrorna är jämförbara. För det är det vi gör, jämför antal medlemmar. Lätt som en plätt.

 46. Lars Jonsson

  Är gammal Moderat (42 år), alltså gammal riktig ungdomsmedlem, och jag har även röstat ”blått” genomgående… Hur som helst så blir det faktiskt Piratpartiet i valet till Europa.

  Varför? Jo för att etablissimanget (inkl moderaterna) kriminaliserat en ungdomsgeneration. Jag har även själv för avsikt att ladda ner det jag hädanefter vill ha som en protest mot den bransch som gör allt för att stoppa ny teknik.

  Tänk om man hade hoppat på tåget direkt med bra legala nedladdningsmöjligheter? Istället har man sedan Napstertiden blundat för framtiden. Tyvärr så gör nu även myndigheter detsamma.

  Denna striden får många att faktiskt totalt tappa respekten för upphovsrätt (jag faktiskt!), myndigheter och svenska rättsstystemet.

  // Lars Jonsson, Göteborg.

 47. Hej Kent! Jag får känslan av att du är tvungen att upprepa mantrat ”PP kommer inte i in EU” tyst för dig själv för att bibehålla en fasad av lugn! ;-)

  Jag tror att du här på din blogg gör ditt bästa att lägga ut en rökridå. En rökridå av förnekelse för att slippa erkänna att du och dina parti/allianskamrater totalt misslyckats med att tillvarata medborgarnas övertydliga engagemang för demokratiska fri- och rättigheter.

  Domen i TPB-målet är ett resultat av påtryckningar från starka internationella lobbygrupper. Sverige är tvingade att fälla de fyra åtalade killarna bara för att slippa ta fighten för informationsfrihet och yttrandefrihet på nätet.

  Piratpartiet vågar ta den fighten, vågar ni? Detta kommer bli ödesfrågan för Sverige i EU framöver och PP kommer gå i bräschen!

 48. För att återge vad en sa på Piratpartiets forum om det du skriver:

  ”Det är gratis att gå och rösta också o_0″

  Vidare är det inte vidare speciellt svårare att gå med i moderaterna heller. KD är inte speciellt svårt alls, till och med gratis där med.

  Kent, jag kan allvarligt inte förstå vad det är som gör att du tror på att moderaterna är något att backa upp. Deras politik är direkta angrepp på stor majoritet av folket. Deras politik har ökat klassklyftorna extremt tillsammans med aliansen.
  För att inte tala om politikerföraktet.
  Det är underligt hur media och undersökningarna beter sig och slår, för vart man än går tar folk upp näven ur fickan och visar hur rejält missnöjda de är. Det går inte ihop med bilden i media.
  Men media kan köpas eller ägas av bolag med sympatier.
  Man kan aldrig köpa eller äga folket. Om det var så skulle inte så enorm majoritet av svenska folket piratkopiera, eller närmare sanning, lägga pengarna på annat än mediabranchen i en medveten eller undermedveten protest.

  Finns moderater jag anser skulle haft enormt spelrum att spela ut sin fulla potential om de inte envisats med moderaterna eller aliansen. Lägga ner den där självgoda livsstilen där kapitalet på något märkligt sätt definierar att de existerar.
  Pengar, lyx, fina bilar, ära, fin yta osv spelar ingen roll i slutändan. Vi har bara varandra egentligen i den här världen. Ändå strävar vi efter att separera oss genom att vara bättre än andra för att vi har mer av något än andra, samtidigt som vi då även blir mer själviska.

  Jag tycker inte det är en bra sak att vara självisk. Och man blir inte mindre självisk av att vara moderat och skänka sina pengar till ett Afrika projekt som ursäkt.
  Det blir man genom att arbeta direkt och helhjärtat att stärka människors totala inflytande och rätt till privatliv, kultur, information och trygghet i ett samhälle.

 49. Wilhelm Reuch

  Över 15 år har gått och samma gamla trötta nätnördar sitter på apberget och skriker gällt ut samma trötta lögner och de har inte kommit upp med ett skit. Inte en användbar lösning. Inte en användbar affärsmodell.

  Under dessa 15 år har alla skivkontrakt förhandlats om och i princip ingen artist har frivilligt gått över till att sälja tshirts.

  I själva verket så är ersättningen som internetföretagen (de som öht- betalar något som Last.FM, Spotify eller Youtube) betalar artisterna fullständigt löjligt låg. Som exempel har Pete Waterman fått 155 kronor av Youtube för de spelat en av hans låtar nästan 20 miljoner gånger. Reklamintäkten på detta antal sidvisningar kan räknas i miljoner.

  Så vi kan slå fast vid att den så utskällda musikindustrin är rena änglarna i jämförelsen.

  Nä – det dags att vi släpper det här nu och låter utvecklingen gå vidare. Det finns fungerande betaltjänster som t.ex. iTunes (som idag säljer utan DRM-skydd) och det finns inget behov av giriga siter som Pirate Bay.

  För de artister (mest hobbyartister) som vill skänka bort sin musik finns ett överflöd av siter.

  Internet och digitaliseringen i allmänhet är idag en mycket större fråga än detta och vi har inte råd att fastna på en icke-fråga … för antingen gäller upphovsrätten eller så gäller den inte. Och gäller den så är domen mot Pirate Bay helt rimlig.

  Gäller den inte så måste detta göras tydligt så alla vet vad som gäller. Så att musiker, författare, filmare och andra får ta ställning till om man vill sökare till länder med varmare klimat eller om man ska köra buss och pula med film som obetald hobby nån timme på kvällen när ungarna lagt sig.

 50. Wilhelm, tack för ett bra inlägg!

 51. Anders S, tack för ett klargörande inlägg. Det visar med tydlighet att PP inte är ett marknadsliberalt parti, utan just är ett socialistisk parti ihopblandat med anarkistiska idéer.

 52. Arvid Rosengren

  Kent, jag skulle snarare tolka det som att en hel del av kärnvärdena hos PP ligger åt det libertarianska hållet.

 53. Tor

  @Wilhelm Reuch:
  Lika litet som tidningsprenumeranter vill betala för enskilda artiklar vill musikkonsumenter betala för enskilda låtar. Abonnemangsliknande lösningar (typ spotify) eller om det blir så att fildelning släpps friare är framtiden. Är det inte upp till rättighetshavarna själva att utveckla bra tjänster om de vill ha betalt? Stim vägrar att själva utveckla licensmodeller trots att de har gjort framgångsrika experiment för att de tycker att det är internetoperatörernas uppgift (vilket är helt absurt – de tillhandahåller ju nät och inte licensieringstjänster). Det saknas fortfarande bra betaltjänster för film.

  @Kent
  Vad är det i Anders inlägg (vars uttryckssätt ju faktiskt får stå för honom personligen) som visar att PP som parti inte är marknadsliberalt menar du? Utveckla gärna.

  Både patenträtten och den ekonomiska upphovsrätten är ju utilitaristiska stimulansmedelspaket som inskränker människors frihet ”för det allmännas bästa”. Att förorda reformer på de områdena kan beskrivas som både marknadsliberalt och inte marknadsliberalt litet beroende på hur man ser på det. Det finns inget tydligt sätt att inordna dessa frågor på den politiska skalan.

 54. Anders R

  ”För att förklara min sida av myntet”

  Jag har röstat moderat de senaste åren (är 30).
  Jag har haft svårt för sossarnas politik och vissa saker som alliansen tar upp.
  Men det är som att rösta mellan två mindre roliga saker där Moderaterna/aliansen är den bättre!

  Det PP ger sig på är nog den kärnfråga som är en av de högst högst rankade hos mig.
  Jag är uppväxt med internet och har varit med
  om alla dessa underbara steg som tagits med
  hjälp av internet och friheten det ger!

  Jag tror många, stort sätt alla som är insatta i vad
  internt är (dvs en integrerad del av mitt liv) kan göra kommer rösta på piratpartiet.
  OM INTE de har någon kärnfråga som är starkare som något annat parti tar upp.

  Därför PiratPartiet ta sig in i EU-Valet

 55. Mattias

  Att rösta är också gratis, borde inte vara så svårt att få folk att rösta.

 56. Pingback: Piratpartiet EXPLODERAR! « maloki

 57. Mattias, det är rätt att det är gratis att rösta och i den delen är det bra att fler vill vara med och ta ansvar för att öka röstdeltagandet.

 58. Micke

  Anders R: exakt samma här! Jag har tidigare röstat moderat, men nu får det vara nog. Kent, förstår du inte hur M har svikit sina väljare? I Sverige ska vi tydligen vara en demokrati och följa folkets vilja, vad konstigt att IPRED gick igenom när majoriteten av oss fildelar! Kan det hänga ihop med att M inte vågar be USA att dra åt ***** när de kommer med sina påtryckningar? Du kanske kommer ihåg när ni röstade om FRA: namninsamlingar, aktioner och stora demonstationer pågick under ett bra tag, men vad hände? Inte ett dugg, M spottade på folket och gjorde som de själva ville. Om du fortfarande sympatiserar med dessa värderingar så kanske det är dags att byta till någon extrem vänstergrupp så ni kan börja bygga upp DDR igen…

  Piratpartiet är enda partiet som vågar sätta sig emot dessa galenskaper, och ja: det är högst berättigat att kalla de som står för ett övervakningssamhälle för idioter!

 59. Mr. G

  Jo, för Junilistan driver ju så många frågor i EU-parlamentet… De sitter inte ens med på mötena speciellt ofta som SVT rapport visade 2004. Inte för att jag tänker rösta på PP, men faktum är att det är fler som struntar i EU-valet än som bryr sig om det, så räkna inte ut PP helt och hållet.

  Ett annat exempel på enfrågepartier är SD som ju i praktiken lovar allt när man bara slängt ut invandrarna ur Sverige. De ha nästan 3 % i riksdagsvalet…

 60. Richard

  Hur kan ni moderater kalla er liberala? Vet ni ens vad det betyder? Jag röstade på er i riksdagsvalet för att övervakning av privata intressen och staten samt myndighetsutövande av privata organisationer (a la IPRED, Telekompaketet etc) står rakt emot vad allt liberalism står för. Nu går ni tvärt om vad liberalism är. Jag ångar min röst på er och kommer definitivt rösta på PP i valet.

 61. Sandra

  ”Vi tänker inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration” som eran partiledare ”tänker du fälla en Moderat statsminister” sade. Ni fick även min röst i valet då jag trodde att ni var klart liberalare än vad ni gjort gälla.

  Själv tycker jag att det är fint att göra det politiska medlemskapet gratis. Som ett utav Sveriges största partier är det inte direkt så att ni behöver dessa pengar. Vågar ni ta utmaningen.

  Varför inte glädjas åt demokratin istället. I flera år har sjuklövern grinat i media över dåligt väljarengagemang. Men det är klart, nu väljer väljarna fel val.

  För tillfället är piratpartiets medlemsantal uppe i 27 319 personer. Alltså fler än 10 000 personer som på 2 dagar, valt att slå ett slag för friheten.

  Efter datalagrings direktivet och ACTA så ska vi se vad den siffran ligger på.

  Jag höjer min flagga för piratpartiet.

 62. Tor

  Aftonbladet: Piratpartiet är fjärde störst i Sverige
  ”Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och… Piratpartiet.
  Där har ni Sveriges största partier, sett till antalet medlemmar.”

  Jovisst, medlemsantal och väljarstöd är förvisso inte samma sak, men man kan nog lugnt säga att fler och fler tror att piratpartiet har en reell chans att ta sig in.

 63. Sedan min sista kommentar har oddsen sjunkit till 3.5 ggr pengarna på att PP kommer in. Ni har inte samma analytiker och rådgivare va?

  Hur ser M på utländska spelsajter förresten? Ovanstående kanske ger bränsle till diskussionen om att blockera access till sådana sajter.

 64. Pingback: Allt under en grå himmel · Hur mycket kostar ett äkta engagemang?

 65. Darkthrone

  ”Politik är visst helhet. Det går inte att i parlament “bara” driva och ta ansvar för ett par frågor. Man måste ta ställning i alla ärenden. Det gör att PP saknar svar på många frågor. Det tror jag är ett av problemen för PP.”

  Med tanke på hur högt valdeltagande våra parlamentarer har vid omröstningar och sådant, oavsett vilket parti de kommer från, så verkar det gå alldeles utmärkt att bara ta ställning i vissa frågor.

  Mig veterligen tror jag inte det finnes en enda av våra ditskickade parlamentariker som tagit del utav alla ärenden som tas upp. Man har varit där på de som man anser är ”viktiga”.

 66. HEXor

  Klart PiratPartiet kommer in i EU-parlamentet!

  Det är det fjärde största partiet i Sverige, större än TVÅ allianspartier!

  Sen att det är gratis hör faktiskt inte till saken. Du vet, det är SVÅRT att få sign-ups på gratis spamlistor som lockar med tävlingar, lotter etc. Är man inte intresserad av PP så blir man helt enkelt inte medlem.

  Kanske något för er giriga partier att tänka på?

  Så det är klart PiratPartiet kommer in i EU-parlamentet. Det är självklart. De har en bra strategi för det, mycket reklam, mycket mobilisering av sina väljare. De kan ju faktiskt rodda ihop 1000 personer till en demonstration på 24 timmar!

  Det är också självklart att en moderat skriver att de inte kommer in. Ni är ju livrädda för dem, för de säger ju allt ni sa i valet 2006, men som ni sen inte vågade stå upp för.

  Där kommer den där girigheten in igen. Ni moderater lyssnar hellre på IFPI, MPAA och andra lobbyorganisationer än på era väljare – eller era egna vallöften (var tog det där om att ni ”inte ska jaga en hel ungdomsgeneration” vägen?).

  Moderaterna har sett till att Sverige blivit mer övervakat, och fler sådana lagar som IPRED och FRA lär det säkert bli under ert styre. Det är självklart att folk får nog till slut. Och det är ju tur det.

  Vill ni sitta kvar efter 2010 är det nog bäst att ni lierar er med idéerna som era väljare har, och som PiratPartiet redan försöker genomföra. Då, och bara då, kan ni också se till att PiratPartiet inte kommer in riksdagen 2010 också.

 67. Darkthrone

  ”Över 15 år har gått och samma gamla trötta nätnördar sitter på apberget och skriker gällt ut samma trötta lögner och de har inte kommit upp med ett skit. Inte en användbar lösning. Inte en användbar affärsmodell.”

  Konstruktivt indeed.

  Är det förövrigt någon som har koll på hur mycket av de här 30 miljonerna som skivbolagen vart tilldelade enligt domen nu egentligen skulle dimpa ner i deras artisters fickor?

  Det är ju många artister som skrivit om hur de förlorar inkomst och dylikt på att folk laddar ner och så vidare, men de som verkar håva in pengarna oavsett är ju skivbolagen själva snarare än artisterna.

  I slutändan är det ju skivbolagen som pengarna hamnar hos, snarare än artisterna. Visst, många av artisterna har ju sålt rättigheterna vidare till skivbolagen, men har de inte fått betalt redan i sådant fall?

  Jag tror inte det är någon som kan hävda att det går någon direkt nöd på skivbolagen i alla fall. För dem handlar det inte om att tjäna pengar eller INTE tjäna pengar, det handlar enbart om att tjäna pengar eller tjäna MER pengar.

  Sen om man ser till mjukvaruindustrin – Ta STEAM som exempel. (En tjänst du kan betala för och ladda ner spel digitalt ifrån.)

  Att tanka hem ett av de mer populära spelen därifrån kostar runt 600 svenska kronor lite drygt. Den roliga biten kommer sen när man helt plötsligt märker att runt release datumet, kan du köpa samma spel, för runt 350 – 400 svenska kronor i större elektronikbutiker och datorbutiker här i Sverige.

  Det som gör mig lite förvånad är hur det nu kostar MER att handla något digitalt, där du både kan ta bort sådant som lagerkostnad, förpackning, leverans och dylikt, än det gör att köpa samma produkt digitalt ner i maskinen.

  Detta med tanke på att särskilt spelindustrin länge hävdat att deras spel är så dyra av orsaker som lagerkostnader, leveranser, förpackningar, produktion av lagringsmedia och sist men inte minst piratkopiering.

  Om man nu verkligen ville främja utvecklingen inom den digitala handeln, borde man inte logiskt nog se till att de produkter man säljer digitalt är billigare än de som säljs fysiskt?

  Problemet ligger ju på samma sätt inom musikindustrin på sätt och vis. Jag tycker ju rent logiskt att om man skalade bort saker som fraktkostnad, produktion av lagringsmedia, förpackning och lagerhållning, så borde ju produktens slutpris gå ner snarare än att öka eller ligga oförändrar. Eller har jag fel?

 68. Pingback: De försöker regna på min parad « Bitchslap Barbie

 69. Måste bara instämma i det Darkthrone säger; det var den bästa sammanfattningen av det egentliga problemet för världens artister, nämligen skivbolagen!

 70. @Darkthrone: Om inte annat så öppnar den digitala distributionen för mer konkurrens men också möjlighet till fler sålda verk => lägre pris…skulle man tro

  Men de gamla konservativa fästena inom kulturbranscherna är svårruckade.

  /K

 71. ”Politik är helhet”

  Menar du verkligen att man inte ska/bör engagera sig politiskt om man brinner för en sakfråga?

 72. Linus

  Jag antar att Kent blev upprörd av Anders S inlägg angående att ”Man kan aldrig köpa eller äga folket” – vilken anarkistisk idé… *ironi*

 73. HEXor

  re: Darkthorne

  Ja, enligt deras advokater i tingsrätten (ladda ner mp3:orna på TPB) så hade de ju räknat så här:

  1 mp3:a 10 SEK, men sedan minus upphovsmannens inkomst = 6,50 SEK per mp3:a. Och det var det de krävde.

  Med andra ord så kommer precis noll kronor att gå till upphovsmännen.

 74. HEXor

  re: Darkthorne

  De andra problemen du tar upp, att spelbranschen t ex inte föregår med gott exempel för att förhindra piraterierna (med sina höga priser) är ju ett av bevisen för att detta inte har ett jota att göra med förlorade inkomster eller ens piratkopieringen.

  Det handlar om att LÅSA en distributionsplattform.

  Bonniers gjorde detta i början på 90-talet för tidningar. Sverige har ALDRIG haft distributionsfrihet, och den som kontrollerar distrbutionen kontrollerar ALLT.

  De Sex stora musik- och filmbolagen kontrollerar 80% resp 95% av ALL distribution.

  Och det de försöker med med sina framlobbyade EU-direktiv (IPRED bla) är just att låsa distributionsplattformerna på internet.

  TPB är en fundamental plattform som branschen kommer att använda sig av om ett par år, om inte en annan teknik är allenarådande då. Enda anledningen varför de inte tagit steget till internet tidigare är inte för att de är korkade, utan för att de helt enkelt inte kunnat kontrollera det fullt ut.

  Men med de nya lagarna kommer de att kunna det. Och DÅ kommer ni att se samma prisstegring på musik, film och allt annat som vi såg t ex när man övergick från vinyl till CD och från VHS till DVD.

  Det är därför Piratpartiet behövs och därför som pp är viktiga.

 75. Darkthrone, en bra beskriving, tack för den. Jag delar mycket av det och inser problemet. Jag är dock inte lika säker på att lösningen är piratpartiet…

 76. Connyt, det är bra att engagera sig och det är inga fel att engagera sig i en en-frågerörelse, tvärtom. Däremot tvivlar jag på att det är enkelt att dra röster i val på det sättet, det är förmodligen enklare att påverla partier än en hel väljarkår.

 77. Linas, näää jag är inte alls upprörd, varför skulle jag vara det, debatter är bra för demokratin!

 78. Benny

  Jag är 52 år. Har röstat i tre decennier, i samtliga val, på Alliansens partier. Det har varierat genom åren beroende på då aktuella frågor. Mest, och under de senaste åren, har jag röstat på Moderaterna.
  Det är slut med det nu.
  Varför skall jag rösta på ett parti som förråder integritet, rättssäkerhet, IT-samhällets utveckling, och slutändan vårt land.

  Min röst går till Piratpartiet.

 79. Liffon

  Kent:
  Det är uppenbarligen inte lättare att påverka partier än en hel väljarkår – vad tyckte svenska folket om FRA-frågan? Vad tyckte partierna? Jag tycker knappast att man kan säga att partierna har lyssnat på sina väljare – förlåt, före detta medlemmar – här. Snarare har partierna genom sitt totalt huvudlösa agerande påverkat väljarna till att göra något åt saken och det man gör åt saken är alltså Piratpartiet.

  You brought this upon yourselves.

 80. Gertkvist

  Kent resonerar antagligen precis som den dominerande möbelhandlaren som fått veta att Ingvar Kamprad börjar sälja möbler som kunden själv får montera ihop. Det strider ju mot såväl hur möbelhandlarna arbetar som hela konceptet ”möbel” och måste alltså misslyckas. Vem som hade rätt vet vi såhär i efterhand.

  Ja, Piratpartiet beter sig inte som klassiska politiska partier. Men riksdagspartierna är barn av det sena 1800-talet och industrialismens löpande band. Mycket annat i samhället har redan ställt om sig inför det digitala samhället (på samma sätt som de ställde om sig inför och under industrialismens genombrott), medan de politiska partierna kör på i gamla hjulspår.

  Varför har partier en medlemsavgift, när partifinansieringen sköts skattevägen och epost är i princip kostnadsfritt? Annat än mental stelhet och förändringsobenägenhet, alltså?

  I EU-valet kan jag rösta på Piratpartiet, som inte har ett heltäckande partiprogram. Eller också kan jag rösta på ett parti som har ett heltäckande partiprogram, och som kommer ignorera partiprogrammet när de får lust – ungefär som Moderaternas skrivningar om personlig integritet ignorerades i samband med FRA-lagen.

  Inse sanningen, Kent – din och ditt partis trovärdighet är lägre än en politisk nybörjare som Falkvinge. Men ni har jobbat hårt för att nå denna nivå, så det är välförtjänt.

 81. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Att bli eller inte bli medlem det är frågan

 82. Leo

  Så, nu har jag återgäldat länken. Trevlig kväll! ;)

 83. Att överhuvudtaget hävda att medlemsantalen inte är jämförbara med motiveringen att det är för lätt (!) och att det inte kostar något är ju helt barockt och visar tydligt på grundproblemet:

  Det är en enorm kulturkrock just nu mellan oss moderna människor som är vana vid att det mesta är billigare och snabbare på nätet och de döende dinosaurer som lever kvar i någon form av förvirrad förnekelse.

  Visserligen vågar jag ännu inte hoppas på att vi tar en plats i EU-parlamentet, men jag vågar definitivt påstå att medlems-siffrorna är jämförbara. Möjligen är till och med övriga partiers siffror för höga, eftersom man automatiskt ramlar ur Piratpartiet om man inte aktivt förlänger sitt medlemskap. Såvitt jag vet så är inte ens underlåtelse att betala medlemsavgiften grund för att bli utesluten ur Moderaterna.

  Men för all del, fortsätt gärna att underskatta piratrörelsen. (Strunta särskilt gärna i betydelsen av att Ung Pirat är största politiska ungdomsförbundet i Sverige med god marginal.) Under tiden fortsätter Piratpartiet att växa. Och växa.

 84. Anon

  ”politik är helhet” säger du.

  Tyvärr har det svenska etablissemanget valt att bistå amerikansk upphövsrättsindustri och militärmakt i deras ambitioner att radera personlig integritet och frihet från den ”helheten”.

  Fler och fler börjar att förstå att det är viktigare att behålla och värna om grundförutsättningarna för vår demokrati än att slicka baken på giriga amerikanare.

  Det är lite roande att se hur gammelmedia och etablerade politiker försöker ignorera och vifta bort den opinion som nu växer fram genom att reducera den till ”enkla knapptryck”.

  Det är verkligen dags att byta ut er alla.a

 85. Klas

  Jag hade inga stora tankar på att gå och rösta i EU-valet, men sedan FRA, IPRED, piratebaydomen känns det helt självklart. Lika självklart som att framöver inte stödja ett parti som kör över sina väljare (t.ex. Moderaterna)… Det parti som kämpar emot dessa sjuka lagar som ploppar upp kors och tvärs får min röst i nästa riksdagsval

 86. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 87. Tjo på dig Kent!

  Jag nöjer mig med ett simpelt -> LOL

  Alla andra (alla piraterna du vet) har redan sågat dig och dina argument i dina kommentarer :/

  Ha en bra dag ;)

 88. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Läsarförakt, lyssnarförakt, väljarförakt

 89. fd moderat

  Det tycks vara poulärt att nämna ordet ”gratis”, tror du att tillströmningen skulle vara markant mindre om PP tog ut 100:- om året som Moderaterna gör?

  Själv donerar jag 6000:- om året till PP i för att de tycks vara de enda som tar min och mina barns personliga integritet på allvar.

  Vem bryr sig om en hundring hit eller dit när staten tränger sig på i ens privatliv och sopar brevhemligheten åt sidan som om det vore nåt naivt påhitt från den okunniga massan?

  Vidare vill jag poängtera att svenska folket inte är ”väljare”, vi är de medborgare som betalar din lön. Ifall jag på mitt företag hade någon som misskötte sitt jobb på samma sätt som våra moderata riksdagsledamöter har gjort i integritetsfrågor under den gångna mandatperioden skulle jag inte tveka att avskeda personen omgående för att istället rekrytera en mer lämplig ersättare. Det är så jag kommer använda min rösträtt i nästa val.

 90. Tack, Leo! Ha en bra dag!

 91. Det är medborgarna som vid valdagarna tillsätter och avsätter sina politiker. Det ska man ha respekt för och den ska vara ömsesidig. En del av er uttalar ert misstroende mot mig och kanske politiken i bredare perspektiv. Kanske är det fullt förståligt med tanke på debatten som förs just nu. Jjag vill ändå bara ”påpeka” att vi är valda just nu och det förtroendet mina väljare gett mig bär jag. Då kan det ju faktiskt vara så att allt ni tycker inte stämmer överens med det som jag gick till val på. Lyhördhet är viktigt och då gäller det att lyssna på många och väga ihop aspekterna. Jag är övertygad om att de senaste dagarnas debatt och utveckling kommer påverka alla partiet till förändring, kanske både i sakfrågor och hur man arbetar som parti. Ett sätt att förnya dialogen och debattenmed väljarna är ju att blogga och twittra. Det finns mer att göra.

 92. Joel

  Ja tacka vet jag politiker som tar helhets ansvar och vågar ljuga oss rakt i ansiktet och sen skita fullständigt i vad folket vill. SÅDANA SKA VI HA! Jag känner mig helt berättigad att kalla dig för idiot. Idiot.

 93. Tor

  Kent, jag tycker att den representativa demokratin är ett bra system. Men den bygger på att partierna i samband med valen söker mandat för sin politik och är tydliga med vad de vill. FRA-lagen – en av de mest genomgripande förändringarna av samhället på mycket länge – sökte man inte mandat för (och centern var t.o.m. kritiska i sitt öppenhetsmanifest). I fallet IPRED-lagen söktes mandat för en politik motsatt till den man sedan drev (centern förespråkade t.o.m. fri fildelning för icke-kommersiellt bruk före valet). Snart kommer alliansen att utan mandat implementera datalagringsdirektivet som gör att medborgarnas alla rörelser och kontakter ska övervakas och lagras. Detta trots att en tysk domstol i samband med ett annat fall i sin motivering ansett att sådan datalagring bryter mot europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

  Med den bakgrunden är det inte konstigt att folk – och även en stor del alliansväljare (jag är en av dessa) – protesterar mot den politik som riksdagen för.

 94. Johan

  Du representerar en relativt naiv syn på ungdomar och i synnerhet dess förmåga att bry sig i enskilda frågor.

  Egentligen det enda sättet att beröra och engagera ungdomar kontra de breda budskap riksdagspartierna vill förmedla unga.

  Utan att vara pro PP, är det rätt uppenbart att ett medlemskap i partiet är gratis. En av grundstenarna i den nya generationen gratis.

 95. Gertkvist

  ”Det är medborgarna som vid valdagarna tillsätter och avsätter sina politiker. Det ska man ha respekt för och den ska vara ömsesidig.”

  Förr kunde jag i valet stryka de kandidater jag ogillade från röstsedeln. Idag kan jag bara kryssa en (1) kandidat och inte stryka någon. Är denna förändring från politikernas sida ett tecken på ömsesidig respekt?

  ”Jjag vill ändå bara “påpeka” att vi är valda just nu och det förtroendet mina väljare gett mig bär jag. Då kan det ju faktiskt vara så att allt ni tycker inte stämmer överens med det som jag gick till val på. ”

  Om du tydligt före valet 2006 sade ”FRA är en oförvitlig organisation som jag är beredd att låta lyssna av all trafik i hela världen utan någon fristående tillsyn” och ”I valet mellan pengar åt upphovsrättsindustrin å ena sidan och tekniska framsteg, personlig integritet och yttrandefrihet å andra sidan kommer jag välja upphovsrättsindustrin” har du en poäng. Om moderaternas partiprogram, era vallöften och Kents personliga agerande sade något annat har Kent svikit väljarna.

  Underhållande beskrivning av partiprogram:http://onsdag.wordpress.com/2008/06/10/diff-2/

 96. Pingback: Piratpartiets låtsaskamrater « Badlands Hyena

 97. Varför detta fokus på hur ”enkelt” och ”billigt” det är att gå med i Piratpartiet? På vilket sätt är ett parti där det är dyrt och svårt att gå med bättre?

  Menar du att de som gått med i Piratpartiet inte är ”seriösa” på grund av att de registrerat sig via Internet? Detta är en konstig inställning, tycker jag. Vägrar du att skicka E-post och besöka banken på webben också? Allt fler viktiga samhällsfunktioner flyttar ut på Internet, varför skall politiken vara satt på undantag?

  Jag hoppas och tror att du och dina kollegor i de ”traditionella” partierna snart kommer att bli varse den kraft och det engagemang som finns i Internetdemokratin. Förhoppningsvis leder det till att de frågor som Piratpartiet fokuserar på får ett större genomslag även hos övriga partier.

  Piratpartiet behövs bara så länge som ni inte tar Internet och integriteten på allvar!

 98. Klart att inte du vill ha in dom eftersom du är med i Moderaterna! Se dom som en frisk fläkt istället! Det tänker jag göra. Det behövs en extra krydda i den där tråkiga EU-soppan!

 99. Andreas B

  Kent, vad kostar det att rösta?

 100. Andreas B

  Ju mer jag tänker på det du skriver, desto mer förvirrad blir jag. Jag är för en fri marknad. Måste det betyda att saker som är gratis inte har något värde?

  För då har ju t ex Pirate Bay ingen betydelse. Allt där är ju gratis. Varför sådant rabalder då? Du säger ju att gratismedlemmar saknar värde.

  Återigen Kent, vad kostar det att rösta? Man kan ju verkligen undra. Vad kostade det att få en skock liberaler att rösta oliberalt förresten? Då pratar jag om riksdagsledamöter dessutom.

 101. Pingback: opassande » Blog Archive » Piratpartiet behövs akut — men det långsiktiga är intressant också

 102. Det kostar givetvis inget att rösta och det utgår jag ifrån att de flesta vet. När det gäller gratismedlemskapet i piratpartiet så är det så att det inte går att jämföra med våra medlemmar som betalar. Varför tar vi betalt? Jo för att delvis finansiera vår verksamhet, vi vill inte vara helt beroende av statsliga bidrag. Även PP är beroende av pengar, det var inte så länge sedan Falkvinge uppgav att han var tvungen att få mer bidrag av medlemmarna för att kunna vara aktiv. Alltså alla partier behöver resurser för att ha verksamhet, att påstå annat är bara märkligt. Jag har däremot inte sagt att gratismedl inteär värda något, jag har sagt att det inte är jämförbart med andra partier.

 103. anders

  @Darkthrone
  Av det trettio miljorna så får förmodligen artisterna 0 kronor. Så har hitintills utfallet från napstermålet varit. 100-tals miljoner till bolagen inget alls till artisterna.
  Detta görs ej för några upphovsmäns skull. dett är ett sätt för bolagen att dra in pengar.

 104. @Kent: Jag är snart 40 år och lever mitt liv lika mycket på nätet som AFK. Att vara online är lika naturligt för mig som att äta jordgubbar på sommaren, som att gå till arbetet, att konsumera, producera, socialisera. Jag är också en typisk arbetargrabb, sprungen ur sossarnas version av Sverige. Själv har jag oftast röstat grönt, det mest moderna tänket i dagens etablerade partier har nämligen funnits där. Jag är nu medlem i Piratpartiet och min röst går till dem 2009 & 2010. De är de enda politiker som förstår att jag känner mig lite som Cassandra i Troja. Att skrika mig hes med varningar om demokratins och frihetens förfall i Sverige och EU verkar ingen av gammelpolitikerna hörsamma. Förvisso lyckades nästan Lena Ek (c) få mig att bli centerpartist idag, med hennes helt underbara svar på min vädjan om att rösta in tillägg 138 i Telekompaketet i morgon. Men bara nästan. Tyvärr ser det lite svårt ut att få igenom tillägget. Och då kanske Internet som vi känner det dör. Men beslut är inte oåterkalleliga. Vill vi så kan vi.

  Förresten – jag skänker pengar till PP på månatlig basis och gav lite extra nyligen för att kampanjmaterialet hade strykande åtgång! Där har du min version av ”gratis”.

  @Wilhelm Reuch: Pete Waterman kanske inte lyckats anpassa sin verksamhet till 2009? Några äldre gubbar, kända som Mothy Python, skapade sig en Youtubekanal, lade upp högkvalitativt innehåll och ökade den legala försäljningen av deras samlade filmhistoria med 23 000 procent. How’s that for business? http://www.youtube.com/user/montypython
  http://www.youtube.com/blog?entry=n-q9Enl2O2Y
  http://gizmodo.com/5137827/monty-python-puts-free-videos-online-sells-23000-more-dvds

  En annan snubbe, Trent Reznor, huvudsakligen verksam i Nine Inch Nails, skrev inte under fler skivkontrakt, gav bort sin musik gratis och tjänade åtskilliga miljoner. http://www.youtube.com/watch?v=Njuo1puB1lg
  http://digg.com/dialogg/Trent_Reznor

  Radiohead experimenterade på samma sätt och gjorde storkovan.

  ”Hobbyartister” behöver inte skänka bort sin musik om de inte vill. Det finns många smarta sajter där dessa kan sälja sin musik på ett bra sätt. Eller så smäller man in en doneringsmöjlighet på sin sajt, likt Anders Rydell och Sam Sundberg, författarna av ”Piraterna” och de blir tydligen tårögda av glädje för varje donation som trillar in. Själv gav jag dem 100 spänn. Garanterat mer än de fått vid en exemplarförsäljning men också mindre än i handeln. Win-win.
  Eller så gör man ännu smartare grejor som artist: http://techdirt.com/articles/20090112/1501193383.shtml

  Må väl/T

 105. jesse

  detta tjat om gratis.
  Ta och vänd på frågan istället:

  Varför SKA jag betala en avgift om jag vill gå med i ett parti?
  Vem har bestämt summan?
  Vad spelar det för roll med 100kr eller gratis?
  Grundregeln borde vara samma för alla partier. Ingen avgift när man blir medlem.
  Jag är inom kort guldpirat och då pyttsar man in 100kr i månaden, MEN det är frivilligt och inte påtvunget.

  Om TPB grabbarna betalade 30 miljoner imorgon så får ju inte artisterna ett öre. Allt går ju till bolagen, så jag fattar fortfarande inte rättvisan i det hela.
  IPRED= mer pengar till artister/författare etc?

  Nej dessa får inte ett skit och det ska vara bra för kulturen?
  Jo pyttsan.

 106. Jag har tidigare varit moderat och värvat åtskilliga personer att rösta på moderaterna, men alliansen och moderaternas nyfaschistiska glidning får mig att sätta i halsen. Jag trodde aldrig någonsin i mina vildaste drömmar att ni skulle försöka förvandla vårt fria Sverige till en totalkontrollerad faschiststat med våra politiker som några slags uppfostrare av folket. Vi är inte era barn, i en demokrati ska ni politiker repressentera oss. Inte vara våra förmyndare, därför är jag numer en medlem i piratpartiet. För att de står upp för vad jag tror på. Att människan är OSKYLDIG till motsatsen bevisats, att våra domstolar inte ska köpas av utländska intressen och framför allt. De pratar om internet som ett verktyg för att utbreda grundläggande demokratiska värderingar och kallar det inte som ni gör för en digital soptipp. Du har mitt ord på att jag aldrig någonsin kommer ge moderaterna min röst igen. Ni i alliansen, och då menar jag er personligen, för vi glömmer inte era namn, har förbrukat vårt förtroende och kommer med hårt arbete från vår sida att bli arbetslösa. Jag vill bara citera ett underbart uttryck jag plockat upp på nätet, jag har ersatt RIAA med moderaterna.
  Keep pushing, Moderater. You’re giving birth to a very angry child. And if you think it’s painful now, just wait until it grows up.

 107. Pingback: Välkommen till Stasi och KGB land DAG 110 – Nu får det vara nog! « UD/RK Samhälls Debatt

 108. EXTRA! EXTRA! Här var det partimedlemsavgiftrea! Gå med nu, billigare har det aldrig varit att gå med i ett part!!

  Eller så skulle ju det kunna vara så att man inte tar politisk ställning beroende på vilket parti som är billigast att gå med i. Hur man ens kan tro något sådant förstår jag inte riktigt.

  Nej du, du kanske skulle fila lite mer på några riktiga relevanta argument i dessa frågor som uppenbarligen engagerar så väldigt många istället. Om ni vill behålla era medlemmar dvs.

 109. Tror att du misstar dig en hel del! Om det kostar 0 Kr, 50 Kr eller 150 Kr att vara medlem är knappast det som avgör.

  Piratpartiet har ingen dyr administration som kräver höga medlemsavgifter trots att vi inte får bidrag annat än till Ung Pirat. De som har råd betalar medlemsavgift frivilligt.

  Själv betalar jag 100 Kr i månaden och betalade gladeligen in 250 Kr extra när trycksakerna gick åt fortare än väntat och man behövde pengar för att trycka nya. Det motsvarar således 1450 Kr om året, vilket är betydligt mer än medlemmar i Moderaterna betalar…

  Vad gäller röstandet, så tror jag att du har helt fel. De som stöder Piratpartiet är otroligt engagerade och väldigt ”pissed off” på hur riksdagspartierna förvaltat det förtroende som väljarna visade i förra valet, så om några syns vid valurnorna lär det vara piratpartister.

  Däremot lär riksdagspartierna, möjligen med undantag för miljöpartiet, få svårt att få sina sympatisörer att lyfta på baken. Dina dryga nedvärderande kommentarer om Piratpartiet lär ju även få en och en annan tveksam att skynda till urnorna för att rösta på PP.

  De flesta jag känner som kommer att rösta på Piratpartiet har röstat borgerligt tidigare. Detta innebär att den relativa effekten blir dubbel mot Alliansen. Varje röst stärker PP, men samtidigt är det en förlorad röst för Alliansen.

  En åsikt tror jag dock att vi har gemensamt. Hellre en röst på Piratpartiet än en på Sverigedemokraterna…

 110. Pingback: Härskartekniker i piratdebatten « scalott.wordpress.com

 111. Anders

  Jag kan se Kent P skriva den 8 juni att Piratpartiets par mandat i EU-valet inte betyder något för det är ett val som ingen bryr sig om och att det är så lätt att gå och rösta… det är ju dessutom gratis.

 112. anna

  Ja jag kommer definitivt att rösta nu…på piratpartiet. Innan domen tänkte jag inte rösta alls…så där ser man hur det kan gå.

 113. Jimi

  Den här frågan och debatten om internet och IPRED tar inte slut efter EU-valet.

  Den här frågan kommer att påverka valet 2010, och ja, jag är mycket spänd att se vad gammelpartierna gör för att lyfta den och om de som förut, kommer att vara ögontjänare för att fiska röster.

  Jag är politiskt obunden, men min röst gör till PP.
  För att jag värnar om mina fri och rättigheter och min rätt till privatliv.

 114. Menar du att politik är mer värd och mer viktig om den kostar pengar?

  Gratis är ett ytterst fånigt argument. Personligen betalar jag sen ett antal månader tillbaka 100:- i månaden till Piratpartiet för att jag kan och vill det, innan dess hade jag inte råd men mitt utomordentliga parti välkomnade mig som medlem ändå.

  Vad gäller våran politik & helheten så handlar det vi står för i grund och botten om demokrati, yttrandefrihet och integritet, och utan dom värderingarna i samhället kan ni andra partier också vackert packa era väskor och gå hem. De frågor ni driver har ingen mening i ett odemokratiskt samhälle.

 115. Rikard Nyman Vierto

  Jag värnar om ett fritt och öppet samhälle med fri kultur och ser inget annat alternativ än att rösta på PP i kommande EU-val kanske detta hindrar att 1984 uppstår 2084 istället…. Med tyvärr menar jag att jag inte gillar tanken på att rösta på ett parti som inte engagerar sig i annat än en del av samhället, men i detta fallet är det inte svårt att ta det beslutet dagens makthavare styr mot ett kontrollsamhälle i en skrämmande takt med lobbyisterna trumandes å applåderandes i bakhasorna…. jag ryser av utveckling, lika bra vi stänger ner nätet… det håller på att förvandlas från en fri kulturell och kontaktskapande medium till ett verktyg där staten å egen intressen såsom storföretag skall styra och hålla koll på medborgarnas minsta steg… PP är ett missnöjes parti som jag innerligt hoppas alla svenskar lägger sin röst på tills dårskapen tar slut….
  Mvh Rikard

 116. Rikard Nyman Vierto

  Ber om ursäkt för den dåliga meningsuppbyggnaden i inlägget, skrev i all hast och med en viss emotionell påverkan :)…

 117. Henrik

  Sista gången jag räknade efter så betalde piratpartiets medlemmar ca. 140 kronor PER MÅNAD i genomsnitt. Men visst, du kan fokusera på att det inte krävs en avgift för att gå med. Intressant tanke ovan i kommentarerna so jag tar upp igen:
  OM moderaterna hade gratis medlemskap, under en månad säg, tror du då att de skulle få en speciellt stor anstormning av medlemmar? Det tror inte jag. Detta har inget med pengar att göra. Men det är glädjande att du börjar känna att du (och många med dig) måste trycka ned PP. Det betyder att vi är på stark frammarsch.

 118. chris

  Din och andra andra ”etablerade” politikers syn på piratpartiet kommer att få mig, som annars röstar på ett av de nuvarande riksdagspartierna, att lägga min röst på just piratpartiet.

  Jag är emot den avdemokratisering regeringen står för.

  Fildelning eller inte, piratpartiet behövs som en mokraft mot ingrodd politisk självgodhet!

 119. Min förhoppning att Piratpartiet ska ta sig in är rätt stor nu. I en väljarbarometer gjord den 7-22 april, så sa sig 1% stödja PP. Detta var dock innan vår fantastiska medlemstillströmning. Man kan ju rimligtvis anta att antalet väljare ökar i samma takt som medlemstillströmningen, vilket skulle innebära att vi har stöd av ca 3% av befolkningen.

  Det är ju en 4% spärr kommer du säkert invända, men antalet medlemmar steg med 1000 stycken på ca 11 timmar i dag och det finns ingen tendens på att det mattas av än.

  Det som dock får mig att tro att vi lyckas är att det vid det senaste valet endast var 37% av befolkningen som röstade. Piraterna är motiverade och förbannade och är man det, så kryper man till valurnorna om det skulle behövas.

  Resten av partierna har inte en lika hängiven kår, ev. med undantag för miljöpartiet och vänsterpartiet, så det är rimligt att tro att valdeltagandet där blir lägre. Så min gissning är att Piratpartiets resultat i EU-valet kommer hamna runt 7-8%.

  Vad är din gissning?

 120. Än så länge har inte Piratpartiet fått något stort lyft i opinionen, men nästa mätning blir intressantare. När nästa EU-vals mätning kommer blir dte dessutom intressant på riktigt, dessa mätningar handlar ju om riksdagsvalet. Jag avvaktar nog en stund innan jag gissar…

 121. HEXor

  Kent:
  PiratPartiets medlemmar kan inte jämföras med medlemmar i Moderaterna? Hur exakt, menar du då?

  1% i senaste mätningen är ett stort lyft, eftersom det är första gången som Piratpartiets siffror redovisas i en mätning överhuvudtaget. Det är ett lyft på 100% mao. ;-)

  Nu hoppas jag verkligen att Piratpartiet kommer in nu, för jag vill läsa ditt blogginlägg från den 8 juni!

 122. HEXor, det blir en spännande valrörelse. Jag får säkert anledning att återkomma med kommentarer kring EU-valet och PP innan den 7/6. Hur utgången blir återstår att se.

 123. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Hur var det nu? Var piratpartiet bara en facebookgrupp eller?

 124. Jonas

  Jag tror inte att Piratpartiet kommer in i EU parlamentet heller. Att driva EN fråga, att få tillgång till saker som andra har skapat utan att betala för sig, håller inte i längden. Det kan inte funka.

  EU är mycket viktigare än så. Om inte svenska folket förstår detta så är det nog dags att flytta någon annanstans. I många andra länder finns fortfarande respekten för skapande kvar.

 125. Jonas, Jag hoppas att du har rätt och jag gör fortfarande den analysen, men det är ju alldeles uppenbart att det kan bli skrällar.

 126. Göran

  Jag tror och hoppas att du har fel.

  För vår FRIHETS skull…

  Jag kommer att rösta på PP, enkom för att NÅGON måste stå emot ”1984” Visionen, där ALLT loggas, kontrolleras av en stor databas, som kanske t.o.m är privat (se U.K. som ett exempel) och när man reser kommer tullen att gå igenom din bärbara PC och telefon för att se om man har något olagligt/olämpligt … och man kommer att idka självcensur (det har jag redan gjort, det är inte min ”vanliga mailadress som jag har lämnat och inte mitt namn)…

  Jag är fascinerad över hur ”heta” man i EU är över att reglera detta istället för att agera mot riktig brottslighet, som t.ex. anlagda bränder i Rosengård där Polisen har kapitulerat tydligen, Mafian i Italien, organiserad MC relaterad brottslighet i Sverige…

  Vad som saknas, det är en DIALOG med medborgarna i EU, om vad för slags EU man vill ha (känner du igen kritiken??), vill vi ha ett samhälle där man är konstant övervakad? Om ja, kryssa här i rutan, man kan ju undra hur många skulle säga ja….jag ser framför mig ett framtida EU, där jag felparkerar i Skottland, och får en P-bot automatiskt verfierad via SMS, för bilen har en Galileo modul (EU:s GPS) och bilen kommer att automatiskt övervakas av detta system live, så man kan se var alla medborgarna är, och då syncar man detta med samma modul i mobiltelefonen, då kan man med 10cm precision kommer att kunna peka ut var man är, så kan man se vilka som är i bilen…vill du ha det så? Om inte, vad gör DU åt det? Jag kommer att rösta på PP…

 127. Wilhelm S

  Bara en sak detta om medlemsräkning och medlemsavgifter. Klart som fasen att det har betydelse. Inte minst är det så att i föreningar med medlemsavgift kommer medlemmen varje år när medlemsavgiften skall betalas att tvingas utvärdera sitt ställningstagande.

  Skickar Piratpartiet ut mail varje år och frågar om personen ifråga vill fortsätta sitt medlemskap?

  Jag har själv registrerat tre fejkmedlemmar i Piratpartiet, enbart i syfte att studera konceptet, men ingen av dom har fått den frågan än. Ja, det kan förvisso bero på att ingen av dom varit medlem i ett år än, så vi får se…

 128. Pirat så klart

  All reklam är gratisreklam. Vi tackar Kent som i grund och botten är pirat själv. Det var nån som tyckte vi var kommunister. Så de stasilagar vi har nu är något annat. Vakna gott folk

 129. SF

  Wilhelm S, medlemskapet i piratpartiet måste förnyas årligen om man vill fortsätta vara medlem.

  Jag är inte medlem så jag vet inte om dom skickar ut mail eller inte.

  Jag kommer att rösta på PiratPartiet i EU valet trots att jag inte är medlem, i riksdagsvalet kan det bli något annat parti (Dock inte moderaterna, NSF eller något liknande antidemokratiskt parti)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s