Svag krona ökar stödet för stark euro

Opinionen för euron har svängt. Just nu är det faktiskt fler som är för euron än vad det är som är emot. Det finns säkert flera förklaringar till denna svängning, trenden har vi ju sett under ett antal månader där stödet för euron har ökat. Den enklaste förklaringen är dock att en svag krona ökar stödet för en stark euro. Visst känns det bra, jag gillar euron och det europeiska arbetet. Folkpartiet ligger nu på för att få en snabb folkomröstning. Jag vet inte om det är en så bra idé. Jag tror att stödet för euron måste bli både starkare och måste vara mer långvarigt innan man folkomröstar och där är vi inte nu och kanske inte inom ett år heller.

I EU-valet i juni kommer säkert euron att debatteras även om den inte hör hemma iden valrörelsen. Vi moderater är tydliga vi vill ha euron och det är glädjande att många av medborgarna också tycker det.

About these ads

10 kommentarer

Filed under EU

10 responses to “Svag krona ökar stödet för stark euro

 1. Lars Baron

  Det finns ett land som definitivt kommer att jubla om vi inför euron och det är Finland.
  Svenska virkespriser och massapriser skulle bli ung. lika med finlands. Vilket skulle innebära att arbetstillfällen som i dag har förts över från Finland till Sverige, återförs tillbaka.
  Men det finns också en bransch som kommer att bli en förlorare och det är turismen. färre från ex. Tyskland, holland, danmark och Norge kommer att turista, därföra att det inte kommer att bli lika billigt som nu.

 2. NetRunner

  Vi hade aldrig behövt någon Euro om vi haft en regering i detta land som fått fart på ekonomin.Det har vi ju nu inte som alla redan vet.Vad gör man då !?.Jo man hänvisar till den övriga krisen i Europa !?.I ett sådant sammanhang kan vem som helst regera detta land.

 3. Pingback: Starka reaktioner om euro-omröstning « Cecilia Malmström, EU-minister (FP)

 4. Patrik

  Euron är spiken i kistan för svensk självständighet. Det är möjligt att det dock redan är för sent iom EUs nya konstitution.

 5. Rent krasst så hade det varit en katastrof om vi hade haft Euro nu. Tack vare den flytande kronkursen, så har Sverige klarat sig mycket bättre i den nuvarande valutakrisen.

  Tack vare attt kronkursen rasar, så blir vår industri attraktivare på exportmarknaden och konjunkturen mildras på detta vis.

 6. Markus

  Ja till kronan!

 7. Lavazza

  Jag kollar de bloggar som ministern har länkat till och jag har hittills inte sett någon som påpekar att svenskarna redan har folkomröstat om euron genom EU-omröstningen och att Sverige genom medlemskapet har avhänt sig möjligheten att inte gå med i euron eftersom Sverige aldrig begärde något undantag (och förmodligen inte hade fått något).

 8. Lavazza, det har du en bra poäng i och du har rätt i det. Trots det har man bestämt att vi ska ha en folkomröstning.

 9. Lavazza

  Tack för ditt snabba svar.

  Jag hittade detta svar på en parlamentsfråga om Polen och EMU:

  ”Svar från Joaquin Almunia på kommissionens vägnar
  Upprättandet av en ekonomisk och monetär union och en gemensam valuta ingår i EU:s mål, och gemenskapens verksamhet och uppgifter enligt fördraget syftar till att uppnå dessa mål. EU-medlemskapet innebär därför en skyldighet att införa euron. Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna. Beslutet om huruvida och när ett land ansluter sig till euroområdet grundar sig på särskilda kriterier som är fastlagda i fördraget, dvs. på att konvergenskriterierna uppfylls. Polen har ratificerat fördraget och frågan om huruvida en medlemsstat bör fullgöra sina skyldigheter enligt fördraget eller ej bör inte avgöras i en folkomröstning.”

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2006-4605&language=SV

  Har någon svensk politiker spontant och öppet tagit upp detta faktum?

 10. Lavazza

  Jag tror att kommissionen är på väg att inta en hårdare inställning i denna fråga och att det vore klokt av Sverige att förbereda sig att hantera den. Den nuvarande struts-politiken kommer att leda till rejäla opinionstormar i Sverige om eller när trycket ökar på Sverige i denna fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s