Antalet hemliga register ska vara så få som möjligt

Register och uppgifter, oavsett hur hemliga de än är, riskerar alltid förr eller senare att läcka ut. Nu har det hänt, igen. Det handlar om polisens hemliga uppgifter om landets tyngsta och farligaste kriminella som läckt ut och som nu säljs i hela landet. Mycket olyckligt såklart. Givetvis ska polisen kunna ha uppgifter som inte läcks. Det är viktigt i arbetet att bekämpa brottsligheten.

Men… detta visar också att registers hemligheter, och försvarandet av enskilda människor integritet inte alltid är så lätt. Styrkan i att hålla registers uppgifter där de hör hemma är inte starkare än människors möjlighet att alltid göra det rätta i alla lägen. Som bekant är så händer det misstag ibland, den mänskliga faktorn kan spela roll och ibland andra faktorer. Allt detta gör att register med hemligheter ska begränsas och vara så få som möjligt.

Intressant och MinaModerataKarameller  och Jens O  och Tindra bloggar!

About these ads

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Antalet hemliga register ska vara så få som möjligt

  1. Marcus S

    Exakt Kent, en bra observation som vi i Piratpartiet har försökt utbilda allmänheten om de senaste åren… Den övervaknings hets som regeringen (och även oppositionen) driver igenom där ni vi lagra all mer information om oskyldiga medborgare läcker också.

    Övertyga nu dina partikollegor om detta så de kan ändra kurs innan det är för sent.

  2. Tack Marcus S! Arbetet fortsätter!

  3. Tack för länkning. Och här ser vi tydligt hur det kan gå då populistiska förslag genomförs utan eftertanke. De här listorna eller most wanted pratet har pågått sedan mitten av 80 talet och tog fart i början av nittiotalet då länen själva hade sina topp tio bova de ville ha in. Tyvärr har din partikollegaoch även Thomas Bodström m.fl fastnat i en tankestil vad gäller att komma åt det här. Nu vill man ha ytterligare register för avancerade partnermyndigheter att doppa sina klibbiga fingrar i. Polisen m.fl kan väl visa att de kan hantera de register de redan kan smyga i. De kan försöka att bearbeta och analysera den samlade info de redan har om buset ca 100 grovt kriminella och dess kompisar borde inte vara så svårt att hålla reda på. Inte med den dator/register kapacitet RPS själva har. Sedan adderar vi t de övriga myndgheternas egna små kakburkar. Pinsamt är bara förnamnet

  4. Det måste sättas stopp, innan det går för långt i fel riktning. Det kan räcka nu. inte mer smygkik i kablar och fönstertittare, med lurar över öronen.

  5. Betyder detta att du motsätter dig FRA-lagen ? Trots allt är ju all denna datalagrade information hemlig till en viss del men vissa kan få tillgång till det.

  6. essbeck, hemliga register är ett problem, tveklöst är det så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s