Från klarhet till klarhet

Alliansregeringen går från klarhet till klarhet. Igår presenterades stödet till kommuner och landstingen. Idag presenterades satsningar på rättväsendet och därmed tryggheten. Det känns bra att ha en regering som satsar på att skapa trygghet runt om i hela Sverige. Löftet om att öka antalet polisertill 20 000 kommer att införlivas. Skillnaden från den tid då Thomas Boström var minister tills nu då Bea Ask är minister är gigantisk. Då gjordes besparingar på rättsväsendet, nu satsas det.

Att vi får fler poliser i vårt land kommer att leda till en ökad trygghet och en minskad brottslighet. Ju fler poliser som syns på gator och torg desto bättre. Återigen är det fördel alliansen.

Bloggar: MinaModerataKarameller och Johan Pehrson och svart på vitt och Mark Klamberg och Niklas Frykman

About these ads

7 kommentarer

Filed under politik

7 responses to “Från klarhet till klarhet

 1. Var ska pengarna tas ifrån om skatten samtidigt sänks?

 2. scaber nestpr, vi får väl se finansieringen när hela höstbudgeten kommer.

 3. janrume

  Visst Kent från klarhet till den verkliga sanningen ;-) lite sent nu väl och märkligt att detta kommer nu inför valet och kravallerna som nu härjar runt om i landet.

  http://www.tv4.se/1.697451/2008/10/30/en_polis_loser_tre_brott_per_ar

 4. norah4you

  Scaber nestpr, OM vi i varje svensk kommun åter får poliser som har råd att gå ut till varje skolklass och informera eleverna om självklarheter, och samtala med elever som är i farozonen på skoltid samtidigt som de talar med andra elever i klasserna, så sparar vi in hela kakan och mer bara i minskad förstörelse i skolvärlden och närsamhället under elevernas uppväxttid. Så initital utgift = inbesparade utgifter på andra samhällskonton, vilket ger en stor vinst i form av ökad trygghet, mindre skadegörelse o.s.v.

  OM pengarna till poliserna räcker till att de ALLTID kommer ut och utreder direkt på skolorna det som hänt, får tid att ta kontakt med småbusets föräldrar UTAN att blanda in socialen i ett för tidigt skede så att småbuset slipper få en stämpel hos socialen och kosta tid och pengar där, så har ännu mer av dagens utgifter sparats in vid källan.

 5. Anders Nyman

  norah4you.
  Icke desto mindre är det svårt att leda ditt resonemang i bevis. Det kanske lika gärna skulle fungera med en storsatsning på dagispersonal och fritidsgårdar. Min tro är att ju tidigare vi börjar förebygga brott desto bättre. Det kanske inte är fler poliser vi behöver då. Svårt att leda i bevis det också men det handlar ju om olika visioner. En satsning på rättsvääsendet ligger kanske mer i tiden utifrån den allmäna rättsuppfattningen. Rätt eller fel. Jag tror inte det är där satsningen ska göras. Denna tror jag plockar fler röster. Helt klart.

 6. norah4you

  Hej Anders Nyman, ny debatt (när kommer giltiga argumenten i den av mig startade debatten).

  Svårt leda i bevis. Tvärt om. Tack och lov så hade vi ett antal mycket skickliga sociologer här i Göteborg under 70-talet som gjorde verkligt bra utredningar (för att inte tala om akademiska arbeten).

  Först skall sägas att det ena utesluter inte det andra. Dock är det så att så länge Sverige inte har råd att utbilda alla som jobbar inom dagis-/fritids-/förskoleområdet upp till acceptabel nivå, vilket vi inte har inom rimlig tid eftersom de trots allt behövs där de är på minst den tid de fn lägger ner där, så är det inte möjligt att spåra alla barn i riskzonen.

  Dock kan vi redan nu konstatera utifrån tidigare undersökningar i Sverige och andra länder, att det inte är så enkelt som många vill göra gällande, dvs att det skulle handla om utanförskap eller ens dålig hemekonomi, i initialskedet då barnen i riskzonen ändå kan och ofta finns noterade som orosmoment i befintliga grupper. Kan återkomma till det om Du besvarar en enkel fråga: Har Du enkel tillgång till UB i Örebro?

  övergår till Fritidsgårdar. Fritidsgårdar ÄR inte vad Fritidsgårdar var och det har inte med antalet vuxna eller kostnadsramen som är satt för Fritidsgården att göra. Först och främst beror skillnaden på att barn och ungdomar idag inte får ta in kompisar hemma på samma sätt som var vanligt även i stökiga bostadsområden för 20 år sedan. Dvs ett större antal barn och ungdomar behöver i yngre åldrar än tidigare alternativa miljöer att träffa en större grupp av sina kompisar samtidigt. Får man inte släpa hem gänget, så finns det två alternativ dvs Fritidsgården eller driva runt. Detta har gjort, enligt ungdomar jag regelbundet, nästan dagligen, talar med, att Fritidsgårdarnas åldersgruppering gör att de äldre inte längre känner sig hemma där, dvs de som är orosfrön i vissa bostadsområden oavsett varför just de är orosfrön, upplever att Fritidsgård inget är för 16-21 åringar (vilket numera är helt riktigt) OCH att Fritidsgårdarnas verksamhet förändrats till att bli mer anpassad för lägre åldrar (huruvida det är riktigt torde bero på de som leder verksamheten på respektive ställe).

  Talade i förrgår med mer än 50 talet ungdomar vid två olika tillfällen under min resa från hemmet till min dotter i annan stadsdel. Ena gruppen cirka 30 -40 stycken sk. Goths som många helt i onödan är rädda för. Andra gruppen ett antal stökungdomar kända av både de ena och de andra i vårt samhälle. Båda grupperna var rörande eniga om vad de saknade oavsett att det i första gruppen fanns en övervägande del som antingen räknade med att komma in på önskad gymnasielinje nästa höst eller redan kommit in och att det i andra delen fanns det flera som inte räknade med eller som inte kommit in.

  I Gothsgruppen är det färre som fått sommarjobb än i den stökiga gruppen och det är färre som fått möjlighet till utlandsvistelse, delvis för att det i den stökiga gruppen finns en hel del invandrarbarn vars föräldrar brukar resa ‘hem’ upp till en månad varje sommar. (ofta tagit extra ledigt från skolan för att barnen skall kunna sommararbeta innan de reser eller kommer hem). Båda grupperna kännetecknas av att de inte har tillräckligt med pengar för att sätta sig på uteserveringar eller gå på något evenemang de skulle vilja.

  Nåväl vad säger dessa, och andra ungdomar:
  * De saknar att föräldrar, och andra i närheten, TAR SIG TID att sitta ner och verkligen lyssna.
  * De saknar någonstans att träffas där de själva och inga vuxna bestämmer vilken verksamhet som skall bedrivas (se förslag nedan som en annan stökgrupp kommit med)
  * De har under stor del av sin skoltid saknat vuxna som de både kunnat tala med OCH som suttit ner och hjälpt dem med läxorna, som de kunnat fråga om allt och få svar utan att det varit i stora organiserade sammanhang.
  * Vuxenvärlden lyssnar inte och förstår dem inte. (Vem är förvånad för så har det alltid varit).

  Nåväl enskilt utan myndigheter och journalister närvarande har jag bara hört enstaka unga som under de senaste åren skyllt på poliserna eller skolan. Det är värre än så – alltför många barn och unga har INGEN som har tid med dem utan oavsett om föräldrar har jobb/söker jobb är hög- eller låginkomsttagare eller får socialhjälp, så tar de vuxna inte sitt vuxenansvar och hur i hela fridens namn kan någon tro att lärare som kan ha upp till 150 elever under en vecka, runt 30 per lektion á 40 minuter skall kunna få tid (och ork) att sitta ner med och både hinna lyssna, komma ihåg allt som sagts tidigare utan att stressa till nästa ung person. Allt det här MÅSTE ske i hemmiljö eller i annan form där Fritidsgården bara är en ytlig miljö i förhållande till vad den en gång i tiden var tänkt för.

  Visst behövs det, och det med det snaraste, mer skolsköterskor på varenda svensk skola och de bör även ha närmare kontakt med fritids och dagis. Visst behövs det mer och tidigare samt naturligare kontakter mellan skolpsykologer som finns på plats på skolorna regelbundet och lär känna ALLA eleverna. Men på den tiden vi hade mer poliser som var ute i skolorna och i bostadsområdena, inte bara närpoliser, som hade tid att sätta sig ner med ungdomarna från det att de gick i förskolan och hela vägen upp, så hade ungdomarna någon som var utanför skolan/familjens och socialens värld de visste vem han(det var oftast en han) var och utöver att de hälsade när de träffades ute också kunde söka upp för att fråga om det ena och andra som de inte förstod varför det såg ut som det gjorde eller varför lagarna var som de är. Idag kommer poliserna in först när det är något allvarligt som skett. Det är flera år försent.

 7. Anders Nyman

  Hej Norah4you. (De giltiga argumenten har du redan i den av dig startade debatten)

  I denna debatt radar du upp en mängd argument. Håller med dig i det allra mesta du skriver. Jag tror dock inte att det är så enkelt att arbeta förebyggande när det gäller brott så att ett bidrag till rättsväsendet löser allt vilket du redan noterat. Det behövs en mängd andra saker. Dagis och fritidsgårdar var exempel på en del saker man kan göra. Det finns mycket mer. Dock tror jag att några händelser i Sverige gör det enklare att ropa på hårdare tag. Därför tror jag också att detta är ett bra sätt att skaffa sig röster på. Problemet är dock mer komplicerat än så vilket du också skrivit om här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s