Tomma tunnor skramla mest

Så kom då beskedet. Ett besked som vi länge anat.  Socialdemokraterna kommer att gå till val på höjda skatter. Budskapet som trummas ut är att endast så kan välfärden räddas. Lika intressant som det beskedet från S är att de rödgröna inte är överens om det. Beskedet kommer ett par dagar efter det att alliansen stärker välfärden med mer än vad sossarna kunde ana. Antagligen var dagens debattartikel i DN skriven innan alliansens besked och därför faller den platt i resonemanget om välfärden. Alliansen visar med styrka och tydlighet att välfärden värnas.

Löftena är många, långa och omfattande från S. Hur ska de finansieras undrar då vän av ordning. För de skattehöjningar S föreslår räcker inte långt. Man angriper regeringens skattesänkningar på 85 miljarder, men ger bara beskedet att skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagarna inte ska fortsätta. Säger S därmed ok till dessa skattesänkningar?

De skattehöjningar som S föreslår kommer inte räcka till några större satsningar. Det är egentligen enbart en populistisk skattehöjningspolitik som drabbar få och som ger lite. Signalen är däremot tydlig. Det är fult att tjäna pengar i Sverige och det är fult att kunna leva på sin lön. Jag kan inte förstå hur S tänker. Man har problem med stödet i storstäderna, men fullföljer en storstadsfientlig politik. Det är alldeles uppenbart att S vill göra sig osams med höginkomsttagarna, men riskerar att göra sig osams med väljarna i storstäderna.

I retoriken hävdar S att det är de rika som fått sänkta skatter med tiotusentalskronor. Jag undrar hur sjuksköterskan, förskoleläraren, metallarbetaren och läraren känner sig när de blir utpekade som rika människor som får skattesänkningar på andras bekostnad. För det är just låg- och medelinkomsttagarna som fått skattesänkningar med tiotusentalet kronor. Dessa grupper har fått en extra månadslön i sänkt skatt av alliansregeringen. Det vore hedersamt av S att också säga att de anser att just dessa grupper inte förtjänar sänkt skatt. Frågan är dock vad som händer när låg- och medelinkomsttagarna genomskådare den socialdemokratiska bluffen. Det är ingen annan som kommer att få betala den höjda skatten. Det är alla som drabbas och hårdast just låg- och medelinkomsttagarna.

Tomma tunnor skramlar mest. Precis så är det med den socialdemokratiska skattepolitiken. Bakom retoriken saknas en sammanhållande skattepolitik och bakom retoriken saknas beskeden. Jag tror att väljarna kommer att genomskåda detta.

Bloggar: Dick Erixon och Peter Andersson och Röda Malmö och Annie Johansson och Norah4you och MinaModerataKarameller och Tomas Tobé

12 kommentarer

Filed under politik

12 responses to “Tomma tunnor skramla mest

 1. kalle Kula

  Bra rutet, jag höll på att sätta muslin i halsen när jag hörde tramset på morgonTV. Sossarna sågar av de grenar de sitter på:

  1. Stödet i större städer krymper då medelklassen börjar vänja sig vid högre disponibla inkomster och valfrihet i vård och skola.

  2. De utsatta förorterna anses kanske vara nästa målgrupp men de bryr sig föga om politik och gör de det så är det missnöjespolitik som riktar udden mot etablissemanget där sossarna själva ingår.

  3. Folk måste vara bra korkade för att tro att det som gjort Sverige fattigare plötsligt skall ha en annan effekt. I den mån detta fiskar röster så är det från människor som tror att gårdagen går att återställa, knappast några framtidsväljare alltså.

  4.Sossarna behöver en ordentlig genomblåsning för så länge de kör i gamla hjulspår så kommer inga nya väljare till och de gamla tröttnar och dör ifrån.

  5. Att partiet har ett ledningsgarnityr utan större internt stöd gör ju inte saken bättre för dem. Sämsta exemplet på könskvotering skall försöka spänna blicken i Putin, Merkel, Sarkozy mfl. , Tillåt mig skämmas :(

 2. Ola

  Men man kan inte tro att man kan rädda välfärden med tillfälliga pengar som man lånat.
  Så att dom med inkomster på en miljon får lite höjd skatt tycker jag inte är fel när man ser vad dom fått i minskad skatt sista åren.. Såg att Borg och andra i regeringen fått skattesänkningar på 40-50000.. jojo mest åt medel och låginkomsttagare . det är så man kan skratta

 3. Annika

  Ola, tror du på fullaste allvar att skattehöjningen stannar där? Har någon sosseregering någonsin på allvar minskat skatten skatten för låg- och medelklass. Jag är LIVRÄDD att få tillbaka skattebördan jag hade tidigare. Jag tillhör nämligen dem med låg inkomst som äntligen fått lite mer i plånboken. Som gick minus varje månad förr. Och som trivs utmärkt med att välja skola och omsorg alldeles själv. Jag litar definitivt inte på någon rödgrönt skatteelände!

 4. Anders Nyman

  Jag vill bara ställa en enkel fråga Kent. Ni moderater hävdar att ni sänker skatten för låg- och medelinkomsttagarna. För mig som inte är ekonomiskt skolad skulle det vara intressant att få veta hur ni lyckats rikta skattesänkningarna på det sättet? Tidigare moderat politik har ju alltid sänkt skatten mest för de som tjänar mest. Jag förutsätter att det inte är så nu eftersom ni använder det argumentet.

 5. Peter.Strobl

  Anders, låt mig få svara istället:)!

  Frestelsen är ganska stor att visa på hur mycket de högre inkomstskikten har fått.

  But, ok i rest my case and wait…:)

 6. kalle Kula

  Anders:

  Det ligger i jobbavdraget som är ett grundavdrag. Grundavdrag minskar din beskattningsbara inkomst och du får en lägre skatt även om skattesattserna är desamma. Misnakr man däremot värnskatten eller statlig skatt som tidigare varit modellen så lämnas ca 80% av löntagarna utanför sänkningen.

  Det är sant att höginkomsttagare får den största sänkningen i KRONOR räknat men det är låginkomsttagarna som får det största sänkningen procentuellt då större andel av lönen hamnar under förändringen i grundavdrag än för höginkomsttagare.

 7. Anders Nyman

  kalle kula. Tack för svaret. Lite skämtsamt kan väl säga att jag alltid har haft större nytta av kronor och ören jämfört med procent när jag handlar. De har gjort ett försök iaf.
  Sen skulle jag vilja ha diskussionen om vad som rent generellt händer med välfärden vid sänkta skatter och att människor som fått sänkta skatter får betala mer av det gemensamma ur egen plånbok och vad vinsten för den enskilde blir då. Man kan väl ändå konstatera att man bör ha jobb och vara frisk och ha friska släktingar i ett sådant samhälle.

 8. kalle Kula

  Anders:

  Jag ger rådet till alla som invänder till skattesänkningar att titta hur andra länder gör. ALLA system har brister och fördelar. Vi i Sverige är vana att betala mycket i skatt med förklaringen att vi får tillbaka det i välfärd, men hur jämför sig det med andra länder och andra lösningar. Jag har bott utomlands och har familjemedlemmar som bor utomlands och betalar mindre i skatt men som har god tillgång till välfärd ändå utan att det behöver kosta skjortan.

  Sappere Aude!

 9. Peter.Strobl

  Jobbskatteavdraget berör de som har arbete, kalle kula.

  Inte arbetslösa, sjukskrivna, studenter, pensionärer osv.

  Du har din egen sanning, men den är inte..sann.
  Alliansen har ett antal skattesänkaretapper där fokus inte har varit låg och mellan inkomstagare.

  De med höga inkomster har blivit rikare i kronor. Vi kan välja att säga, men procentuellt sett har…för att så att säga få den retoriska twist vi önskar.

  kalle kula, har inkomsskillnaderna ökat eller minskat under alliansens tid?

  Jag har också bott utomlands, och har vänner och bekanta som gör det.
  Skillnader mellan länder i EU blir mindre och mindre.
  Även när det gäller skattetryck.
  Att läsa Eu´s livskvalitets surveys, med detta i bakhuvudet är intressant.

  Sverige ligger i topp i upplevd livskvalitet och välfärd.
  Om jag minns rätt är det Danmark och Finland som är före oss.

  Kent har säkert som landstingspolitiker koll på dessa undersökningar om upplevd livskvalitet inom EU. Bör läsas:)!

 10. helt apporpå

  Som Peter kanske inte vet så är det endast de som har en förvärvsinkomst alt. inkomst av kapital som är NETTObetalare av skatt, ganska naturligt att de får nytta av JOBBavdraget mao.

  Det är sedan ganka fånigt att påstå att höginkomsttagarna är de som mest tjänar på sänkt skatt då de också betalar mest skatt. Det mest relevanta är väl hur skattesänkningen påverkar ens liv. Svenne banan lär ha betydligt större nytta av 500 kr i månaden i sänkt skatt än vad en dirre har av 5000 kr. Om vänstern inte fattar det så är det som att lämna WO till Alliansen vilket vi naturligtvis är glada över :)

 11. Hej Anders, jobbskatteavdraget är utformat på det sättet att det ger procentuellt mer till de med lägre löner. Du kan själv se hur mycket du fått i sänkt skatt på http://jobbskatteavdrag.se/

 12. Peter, nja undersökningarna inom EU har jag sisådär koll på. Däremot ser vi ju att den upplevde ohälsa ökar i Sverige hos de unga och det är oroväckande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s