Nää, jag är inte bitter

Svenska folket röstade i valet 2006 fram en alliansregering. Socialdemokraterna förlorade valet och sitter i opposition. Ibland verkar det som om det inte riktigt gått fram till den socialdemokratiska ledningen. Landet styrs inte längre av S, det styrs av fyra borgerliga partier.

Socialdemokraterna har svårt att acceptera att de sitter i opposition. Så är det i riksdagen och så är det även i Örebro. S ställer krav på inflytande och rättigheter som ligger i samma nivå som när det styrde. Minnet är dessutom kort. Att vi nu behandlar dem så som dom behandlat oss har de svårt att förstå. Då hette det att det faktiskt var de som sitter i majoritet och i opposition kan man inte förvänta sig att få vara med och bestämma. Nu låter det annorlunda. Minnet är bra men kort…

Jag sitter ju själv i opposition i Örebro läns landsting och kan alltför ofta se hur vi drabbas av makten nonchalans. Man vill inte, av olika skäl, hålla oppositionen informerad eller delaktig. Allt sker på majoritetens vilja och villkor. Det är politikens villkor. Bra eller dåligt? Det kan man fundera på.

Jag tror faktiskt att politiken skulle vinna på att lyssna på varandra lite oftare. Att lyssna på allvar och ta till sig av vad den andra har för argument och förslag. Politiken gör det alltför sällan. Att våga lyssna på goda argument och att våga ompröva beslut vore en välgärning av politiken. Att dessutom våga hitta gemensamma lösningar vore inget fel. Det finns områden både i rikspolitiken och i lokalpolitiken där det vore till gagn för väljarna, landet och kommunen/landstinget.

Nu ska vi dock komma ihåg att det är inte detta det handlar om i ordkriget om vem som ska bli ny kommissionär för Sverige. Jag har skrivet om det tidigare på min blogg. Det är dags att Sverige får sin första borgerliga kommissionär. Jag tror att det är just detta som gör Mona Sahlin bitter, inget annat.

Bloggar: Peter

About these ads

23 kommentarer

Filed under EU

23 responses to “Nää, jag är inte bitter

 1. Oj – detta tog nog förmodligen priset i osaklighet.

  Det du skriver är alltså (rätta mig gärna om jag missförstår):

  1. S har inte förstått att vi är opposition (vi är komplett dumma).

  2. S accepterar inte det vi inte förstår – varken i riksdagen eller i kommunen.

  3. S kräver lika mycket inflytande och rättigheter (?) som när vi styrde.

  4. Ni behandlar oss som vi behandlade er (sandlådeargument deluxe)

  5. Du är själv i opposition. Där råkar du ut för det vi klagar på. Där är Socialdemokraterna ”nonchalanta”.

  6. Politiken skulle vinna av att vi lyssnar på varandra lite oftare.

  7. När Socialdemokraterna påtalar detta är vi dumma.

  8. När du påtalar detta är du en brobyggande politiker.

  9. När Mona Sahlin påtalar detta är hon bitter.

  10. När du påtalalar precis detta är du inte bitter (rubriken).

  Ibland skriver du lite väl fort och ogenomtänkt, det hoppas jag du själv inser. Att basha sin motståndare för att de tycker något för att sen lyfta sig själv för att man tycker precis samma sak är faktiskt inte riktigt klokt.

 2. Peter Strobl

  Kent, behöver du en grundläggande ledarskapsutbildning lovar jag att jag sätter mig på tåget till Örebro och ger dig den.

  Efter det, vill jag varken se eller höra den retorik du använder i ett försök att legitimera den sandlåde föreställning som pågår avseende utnämningen av ny kommisionär. Därför att du visar väldigt tydligt att du inte förstår vad ledarskap innebär.

  Fredrik Reinfeldt visar prov på riktigt dåligt ledarskap i denna fråga. Det kan mycket väl vara så att det är dags för en borgerlig kommissionär.
  Men ledarskap handlar också om att titta framåt, vara lyhörd, vara storsint, vara generös inte att bete sig som ett sårat barn.
  Då ska man inte vara ledare. Då blir egot större än den funktion man har.

  Vad ger det för signaler? Om du har betett dig dåligt mot mig tidigare så kan jag göra det samma.

  Så Fredrik Reinfeldt har alltså inte kraft att se förbi det som har varit utan ska hämnas genom att göra på samma sätt?

  Den styrka, det ledarskap, den statsmannamässighet du alltid tar upp som den primära egenskapen Fredrik Reinfeldt bär på den räcker alltså inte till det här? Svag, svagt, svagt!

  Bjud in Mona Sahlin, bjud in hela den rödgröna oppossitionen och utifrån det samtalet, ta ett bra beslut.

 3. John, du är ju knappast bättre än mig med ditt retoriska svar… snarare visar väl det att ansvaret för sandlådenivån bär både S och Alliansen, eller hur.

  Peter S, i sak har du givetvis rätt. Frågan är ju bara efter årtionden av dessa konflikter vem som ska kliva ur sandlådan först…

 4. LEA

  S har ju aenda inget vettigt att bidra med. Forutom det dom kopierat fran Alliansen. Naer Alliansen foljer S rekomendationer hur utnaemningen av komissionaerer skall ga till, da aer det helt plotsligt sandladeniva. Man kan ju undra hur det star till daer uppe.

 5. Peter Strobl

  Kent, jag tror du inser att det är Reinfeldt som statsminister som ska visa sig generös och som jag skrev bjuda in hela oppositionen.
  Han har beslutsordningen på sin sida.
  Nu ska inte och vill jag inte ge råd till alliansen:) men det finns en del politiska poänger att vinna här.

 6. Peter S.

  Du har till viss del rätt i det du säger med god sportsmanship och om syftet är att skapa en känsla av feelgood. Men rent praktiskt så har oppositionen inget beslutsfattandet att göra, precis som du skriver.

  Dessutom så är det ju så att Sahlin och de övriga i Vänsterkartellen helst sätter sannolikt helst en liktänkande socialist eller EU-motståndare på posten än en företrädare för det det Europeiska folket.

  Om de inte är ute efter att oppositionen i det tysta försöka sig på någon form av kohandel så kan de ju nyttja sig av offentlighetsprincipen och skriva ett brev till Regeringen. Vilket Regeringen då måste besvara offentligt i egenskap av myndighet.
  Fast då måste de ju å andra sidan ha ett förslag eller två att komma med…

 7. Roger

  Bra skrivet, Kent!

 8. Kent , hade inte varit en diskussion om Allians för Sverige hade en majoritet efter valet till europaparlamentet 2009.

  Nu är det inte så.

  Allians för Sverige på ena sidan och de rödgröna på andra sidan och piratpartiet i mitten.

  De vore rimligt att det mandatet och röstförderlingen som det svenska folket gav till makten skall respekteras.

  Det innebär att de som sitter på de svenska stolarna i EU parlamentet måste komma i majoritet och samlas bakom ett förslag till ny EU kommissionär från Sverige.

  EU kommissionärsposten är överstatlig och de skall representera EU först och inte Sverige.

  Då är det rimligt att våra svenska EU parlamentsledamöter pratar sig samman och lägger förslag.

  Om Fredrik och alliansen fullständigt struntar i mandatfördelningen som blev efter EU valet 2009 där de partierna på Allianssidan inte har egen majoriet så är jag övertygad att Alliansen kommer att förlora politiskt på detta.

 9. Michael Östlund

  Självklart ska alliansen ensamma avgöra vem som blir kommissionär. Såssarna skulle aldrig fundera närmare på att bjuda in de blå om positionerna skulle varit omvända.
  Såssarna är bara griniga för att de inte sitter vid makten längre och vill banka lite på den röda fanans krigstrummor lite..

 10. Peter Strobl

  Såssarna med å . Måderaterna med å.

 11. Peter Strobl

  essbeck, din päng är god.

  Jag noterar att Kent inte kommenterar ditt inlägg.

 12. Pingback: vad sägs om ett demokratiskt beslut – något närmare Newyn

 13. Peter, det kan bero på att det är en väldigt bra och konkret poäng som inte går att bortse från.

  Vi svenska folket väljer de som skall representera oss.

  Varje politiker eller person som lever i vårat samhälle kan titta på röstfördelningen och utan tvivel konstatera hur mandatet ligger.

  Vem som är i majoritet och vem som är i minoritet.

  Det är ganska konstigt om någon kan ifrågasätta mandatfördelningen för det betyder att man ifrågasätter det svenska folket som givit detta mandat.

  Man kan argumentera och ha verbala diskussioner i debatter mellan politiker men när röken skingras och man skall rösta i en politisk kammare så är det bara en sak som gäller, och det är att få en majoritet av rösterna i kammaren.

  Jag skulle vilja se den personen som ställer sig upp och ofrågasätter att ordningen skall vara på det sättet.

  Jag skulle se den personen som försöker argumentera för att majoritets röstningen inte skall existera.

  Jag skulle vilja se vilka argument de lägger på bordet.

  Jag kan lägga till en egen erfarenhet av detta. När jag röstade om ifall Sverige skulle vara med i EU i början av 90 talet , då röstade jag nej.

  Jag stod på förlorarens sida då och jag är inte så förtjust i att makten flyttas dit. Men ensak är solklar. Jag ifrågasätter inte majoritetens röst i det valet. Jag accepterar det och så är det inte mer med det.

  Var jag ser här är en Regering som sitter på ett nationellt mandat som de fick av Svenska folket 2006.

  EU mandatet där har de inte en majoritet och det måste gälla först.

  Det känns som de borgerliga vill flytta makten från Bryssel till Stockholm, när detta är en sak för de svenska EU parlamentarikerna att lägga ordna.

  Jag kan ställa frågan ifall det är någon mening att vi har några EU representanter från Sverige när det är ett stort ifrågasättande om deras kompetens att lägga fram kandidater i sådan här fråga.

 14. essbeck, visst du kanske har en poäng i detta. Men nu är det regeringen som utser den svenska kommissionären, inte de svenska EU-parlamentarikerna. Samma sak gällde dessutom förra gången om jag minns rätt… Junilistan hade ju då ett par mandat, menar du på fullaste allvar att Junilistan borde ha varit med och utsett kommissionär? Som bekant så utsågs Margot av s-regeringen och ingen annan.

 15. Michael Östlund

  Peter Strobl verkar inte ha en gnutta humor. Som resten av såssarna :p hehe

 16. Har jag kanske en poäng ?

  När man röstar till EU så väljer man personer som skall representera Sverige i EU, jag ser inte logiken i att ha en nominering som kommer från ett mandat på nationell nivå när det finns ett mandat givet på EU nivå direkt från Svenska folket.

  Vad hade Junilistan kunna gjort med sina 3 mandat utav totalt 19 ?

  Du får det att låta som att hela Sveriges representation i EU bestod av parlamentariker från Junilistan år 2004.

  De röster som Junilistan fick då kommer från personer som röstade på dem , och varför skulle inte de klarat av att vara involverade i processen om det inte gick så att de 16 parlamentarikerna från sverige hade haft svårt att bilda en majoritet.

 17. Peter Strobl

  hehe Michael , jag antar att du också stavar Mona med å.

  Nej,därvidlag har jag ingen humor.

  essbeck, du har definitivt en poäng. Fortfarande:)!

 18. Michael Östlund

  Hehe. Nej M0na med en nolla passar utmärkt som det är :D

 19. Peter Strobl

  Ja du Michael, din intellektuella kapacitet skapar viss humor, nu skrattar även jag:)

 20. Michael Östlund

  Sådan insikt. Vilken människokännare :) Vad skulle landet göra utan såssar :)

 21. Peter Strobl

  Men Michael, vi är ju mentalt handikappade. Var det inte så Fredrik Reinfeldt uttryckte det i ” Det sovande folket ”?

  Hej essbeck!

  Jag var inne på samma spår. Med miljöprofil dessutom. Inte dumt val alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s