En skamlös retorik

När de rödgröna beskriver Alliansregeringens politik idag på SvD Brännpunkt så står det för mig klar och tydligt vilken valrörelse som väntar. De rödgröna beskriver allianspolitiken för den kalla handens politik. Man påstår att Alliansen står för en människosyn som de rödgröna inte kan acceptera. Överdrifterna i retoriken haglar in. Jag tycker i grunden det är ett rätt smaklöst sätt att argumentera på.

I vilka delar har alliansen en människosyn som de rödgröna inte kan ställa sig bakom? De rödgröna borde redogöra för det, eller är det bara retorik? Tom retorik utan innehåll där angreppet på de politiska motståndarna är viktigare än sakdebatten. Retoriken och tonläget har bara ett syfte, nämligen att skrämma väljarna. Det återstår att se om den taktiken fungerar. Jag tror inte det. Jag tror att de rödgröna underskattar väljarna. Jag skulle till och med vilja hävda att de föraktar väljarna med den typen av retorik.

Problemet med denna typ av angrepp är ju att den skymmer sakdebatten. Möjligen är det just det de rödgröna är ute efter. För i sak gör Alliansregeringen mycket. Regeringen har förflyttat politiken från att kontinuerligt sätta människor in utanförskap och i förtidspensionering till att faktiskt lyfta alla.

Alla kan, med sina förutsättningar, bidra i det svenska samhället. De allra flesta kan jobba, hel- eller deltid. De allra flesta vill jobba. Att återupprätta arbetslinjen har varit Alliansregeringens viktigaste uppgift. Man är på god väg vill jag hävda. Arbetslinjen har ersatt bidragslinjen.

En väg ut i arbetslivet borde vara politiken. Det är symptomatiskt för de rödgröna att beskrivning alltid handlar om det motsatta. Alla ska in i systemen. Alla ska ha rätt till bidrag. Det borde vara precis tvärtom. Alla ska få möjligheten att arbete. En väg ut i arbetslivet istället för en väg in i bidragen.

Debatten om jobben och utanförskapet kommer att fortsätta. De retoriska påhoppen kommer att ökas. Dock handlar det om en enkel sak. Att skapa förutsättningar för fler att få ett jobb. Frågan man bör ställa sig. Blir det lättare att skapa jobb i Sverige med höjda skatter och höjda bidrag?

Bloggar: HBT-sossen och Peter och Johan

About these ads

20 kommentarer

Filed under politik

20 responses to “En skamlös retorik

 1. Anders Nyman

  Måste nog till en moderat för att utläsa så mycket negativt i den retoriken. Sanningen är att man pekar på problem som finns med alliansens politik och framför egna förslag till förbättring. Det är väl ungefär så som politisk retorik bör se ut. Ditt inlägg här Kent har mer karaktären av sårad stolthet och ditt inlägg om en bra valrörelse har redan fallit i djup glömska.

 2. Fast Anders att kalla andra partiers politik för att vara den kalla handens politik och att påstå att vi har en usel människosyn är väl inte någon trevlig retorik, eller tycker du det?

 3. robotnr7312

  Du Kent…har antingen inte förstått ett dugg av vad som håller på att hända i Sverige….eller så är du omåttligt naiv. Ett annat alternativ är att den utopiska drömmen sitter så dold i din erfarenhet och samt den kunskap du besitter…
  ….så att tankeramen verkar självklar. Pappa slog mig…därför slår jag också…jag vet ju att det funkar! :-)

  Nej Kent. Du verkar ju till synes vara en glad och frisk typ. Full av förhoppningar inför framtiden samt ett brinnande intresse för att blogga och försöka förändra.

  Den kalla handen tar över mer och mer….ser du inte? De svagaste Kent….de sitter inte här och bloggar. De syns inte Kent. De hörs ej heller. De sitter tysta och räds makten Kent. De reagerar genom att vilja vara vinnare…bli som dem på stureplan. Ta cashen där de kan tas. :-)

  Dags att tittat bortom ramen Kent. Där ute sitter det en hel del folk som just nu oroar sig över hur de nästa månad skall betala hyran. Kanske sitter de t.om i en lägenhet full av kackerlackor. Kanske bor de på härbärge. Kanske har de rymt hemmifrån. Kanske har de bara blivit en smula förvirrade, utmattade, trötta och hopplösa?

  Moderaterna Kent….är inte bara kalla handen. Moderaterna är den stålkalla handen. Den hand som slår människor i huvudet om de inte gör som makten vill.

  Det är en hand Kent…som vill att vi ska bli robotar i skräpfabriken. En hand som tar vatten, luft, jord och människa och förvandlar dem till ting. Till varor. Till kastsamhälle.

  För vad är ett uteblivet tandläkarbesök p.g.a av fattigdom annat än ett förbud att fixa sina tänder? Vad är havregrynsgröt till frukost, lunch och middag annat än ett förbud att äta goda smörgåsar med smör, sallad, ost, skinka och tomat?

  Ja du Kent…..din reaktion tycker jag är en smula märklig.

  En väg ut i arbetslivet borde vara politiken? Ja…där ser man…

  Kram :-D
  robotnr7312

 4. Eric Svensson

  Mycket bra skrivet Kent. Att det rödgröna experimentet vill utmåla moderaterna som några slags människohatare för att moderaterna inte passivt tittar på medans tusentals människor stämplas som förbrukade fast de inte är det, det är ju ingen nyhet. Det tråkiga är ju att de själva tycker att ett bra samhälle är där man passiviserar enormt stora grupper och sedan säger att någon hjälp att komma tillbaka till arbetslivet och en egen försörjning på dina villkor, det är inte aktuellt. Hoppas fler ser igenom den rödgröna rörans bittra lögner, och isället ser det samhälle där moderaterna tillsammans med alliansen försöker hjälpa tillbaka mäniskor till en egen försörjning på de vilkor som passar dem. Alla förlag som läggs kanske inte kommer att fungera men om man inte vågar prova nya grepp kommer man aldrig komma fram till en lösning på problemen i samhället. Ibland måste man misslyckas för att sedan kunna se vad den rätta vägen är. Moderaterna har på senare år bytt inriktning på många områden och utvecklats som parti. Den rödgröna röran verkar istället vilja gå tillbaka till någon slags 60-tals folkhem istället för att se mot framtiden och ta fram nya lösningnar på problem.

 5. Jocke

  Kent ge dig nu.

  Du måste väl veta vilken människosyn de rödgröna pratar om. Det är människosynen som Reinfeldt tydligt målar upp i sin bok ”Det sovande folket”.

  Har du läst den?

 6. erlinghellenas

  Ett parti som lyckas formulera en trovärdig politik och skaffa sig väljarnas förtroende har nog ganska lätt att förpassa Alliansen till glömskans regioner. Ni har ju missat Ert viktigaste vallöfte. Ni skulle skapa jobb och skapade arbetslöshet. Ni har ju gjort Ert bästa för att hindra de arbetslösa. Ni hade ju misslyckats även utan krisen. Varför skall någon lita på Er igen ?

 7. Lilla O

  Kent, jag röstar inte på alliansen, men hoppas att valrörelsen inte blir en kamp mellan blocken utan en kamp mot SD. Ett tydligt alternativ behövs. Läser förresten med stor behållning din blogg!

 8. gabriel

  Själv känner jag snarare att deras förslag är ett steg i rätt riktning. Det kränker den personliga integriteten om man korskör databaser över vilka som tar socialbidrag samtidigt som de tar a-kassa men det är helt rätt att ha ”en dörr in”? Ni tror väl inte på allvar att det blir samma person som hjälper dig att söka jobb som också hjälper dig att komma tillbaka under/efter sjukdom? Däremot ger det staten möjligheten att hålla koll på att folk följer ett spår… och bara ett i taget… inte helt fel tänkt…. för att komma från det hållet nästan riktigt bra tänkt skulle jag vilja säg!

 9. Så det är detta du retar upp dig på ? —–>

  Vi accepterar inte den människosyn som driver den borgerliga regeringen – den kalla handens politik. Ingen människa är så svag att hon inte kan bidra, och ingen människa är så stark att hon aldrig behöver andras stöd. Det samhälle som nu drivs fram kommer vi alla i längden att förlora på. Högre avgifter i välfärden, försämrad kvalitet i skola och vård samt allt färre jobb gynnar inte låg- och medelinkomsttagare, och inte heller de mest utsatta.

 10. helgonet

  Jaadu Kent… Vad ska jag säga om detta då? Bara det, att om du och dina kollegor på något sätt tror att mantrat ”Alla ska jobba även om dom är sjuka…” ska hjälpa er att behålla makten efter valet, så misstänker jag att du/ni gruvligt misstar er. Jag tror det därför att folk kommer inte associera detta mantra med för dem något positivt, utan snarare med fattigdom, tvång och lidande. Lidandet i att tvingas arbeta när man enligt läkare borde få möjlighet att kurera sig, enligt läkekonsten regler och forskningsresultat. Det innebär inte per automatik att man bara ligger i sängen hela dagarna, men det kan ändå vara så att man inte kan varken fysiskt eller psykiskt utföra ett jobb på de sätt som en arbetsgivare vill och förväntar sig…

  Jag kommer direkt i sammanhanget att tänka på en väldigt otrevlig slogan som nog de flesta är väl bekanta med… ”Arbeit macht frei!” Har du möjligtvis hört talas om den?

  Varför inte först uppmuntra & hjälpa friska arbetslösa att få jobb, istället för att ge sig på de svagaste i samhället, som faktiskt behöver vård?

 11. Peter Ess

  Moderaternas stora problem är att ni inte begriper varför folk finner er brista i empati och ren anständighet.

  Trots allt prat om individen vägrar ni se det individuella lidande ni orsakar.

  Er enda åtgärd är att ni tagit ifrån tiotusentals människor deras sjukförsäkring. Några nya jobb har inte skapats under er tid vid makten. Att folk blir ”lyfta” av att tvingas till socialen när de är sjuka är er egen – och högst excentriska – tolkning.

  Så särskilt saklig är denna tolkning dock inte. Det finns ju ingen vetenskaplig forskning om att folk ”lyfts” av att tvingas till fattigdom, utan det är en gammal borgerlig fördom som ni anser saklig bara för att alla era polare delar den.

 12. essbeck, de rödgröna försöker måla på oss en människosyn vi inte har. Det retar mig.

 13. Tack Lilla O! Vi ses på barikaderna!

 14. Kent. Alliansen och de rödgröna är ibland lika stora kålsupare när det gäller att måla den andra sidan som fan på väggen.

  Oftast är det ganska ointressant vad politiker säger, det intressanta är vilka politiska beslut de är med att fatta.

  Kommentarer som politiker gör före och efter röstningar i den politiska kammaren betyder föga när man ställer det mot förändringar i lagtexten.

  Det är det som skall betygsättas i september 2010.

  Så vad har moderaterna för människosyn ?

  Ta vilket beslut som helst som moderaterna bidragit till att fatta som förändrat svensk lagstiftning de år som alliansen har suttit vid makten och beskriv vilken grupp av människor som gynnas av förändringen.

  Till exempel , om det är barnfamiljer, pensionärer, ungdomar, arbetslösa, egenföretagare, låginkomsttagare, folk som bor i glesbygd, ensamstående föräldrar, företag, friskolor osv osv.

 15. MoonieZ

  Skrämselretorik kommer knappast behövas i valrörelsen, eftersom den kommer drivas av berättigad folklig upprördhet och missnöje med den politik som moderatledda alliansregeringen fört under denna mandatperiod.
  Alliansen gick till val 2006 på mycket fagert tal om hur mycket bättre det skulle bli för så många, men det man gjort och gör har inte resulterat i förbättringar för exempelvis den grupp människor jag numera tillhör – de arbetslösa. Enbart försämringar är det jag har märkt av. Ja, det är försämringar, inte förändringar, när avgifter och skatter höjs, ersättningar i arbetslöshetsförsäkringen sänks och ansvaret för arbetslöshet och sjukdom vältras över på den enskilde att ensam klara upp istället för att det behandlas som det övergripande samhällsproblem det faktiskt är.
  Det råder inte brist på arbetskraft i Sverige, utan på arbetstillfällen. Det förhållandet kan inte ens en ytterligare sänkning till noll kronor i a-kassa /månad ändra på. Däremot kan det ändras med en bättre politik som stimulerar efterfrågan i ekonomin. Enkelt.
  Den som redan är utsatt, fattig och svag har med de gångna årens politik blivit än mer utsatt, fattig och svag. Dessutom har vi blivit fler. Många fler.
  Samtidigt som de allra mest välbärgade fått det mesta av regeringens förbättringar, dvs skattelättnader av olika slag.
  Att konstatera det är ingen skrämselretorik. Det är fakta.
  Slutligen: på den gamla goda tiden, dvs när ”bidragspartiet” S styrde, hade jag fast arbete under många år, jag var sjukskriven en längre tid, blev rehabiliterad i samarbete med behandlande läkare och FK samt behöll min fasta anställning tack vare dåvarande regler (som tydligen ”egentligen” syftade till att göra mig bidragsberoende i all oändlighet…om jag ska tro Kent Persson, eftersom det ju är så mycket ”bättre” nu när man kan bli både arbetslös och utförsäkrad vid längre tids sjukdom) och kom åter som frisk i arbete igen. Sedan blev jag tyvärr arbetslös någon månad efter herr Reinfeldts tillträde 2006 och har trots den fantastiska (obs! ironi) ”arbetslinjen” som då infördes inte haft ett riktigt arbete mer än 6 månader fram till idag. Desto mer av fattigdom, otrygghet och obefintlig arbetsmarknadspolitik. Tack, men jag vet vilkas människosyn jag föredrar och vilket regeringsalternativ jag kommer att ge min röst 2010!

 16. Faktum är att alliansens jobbpolitik har inte lyckats.

  Problemet är att om alliansen försöker skylla på lågkonjunkturen då visar de att de är maktlösa i situationen.

  Nivån för utanförskap ligger nu på 890000 personer en ökning på 80000 personer det senaste året och tillbaka på 2007 års nivå.

  Definisionen av utanförskap är följande.

  Antalet individer som kunde ha försörjts med sjukpenning, a-kassa, socialbidrag eller förtidspension under ett helt år, så kallade helårsekvivalenter.

  Jag tror inte att bland dessa personer finns en majoritet som skulle ge alliansen fortsatt stöd, tycker det är en rimlig gissning utan att kunna bevisa det.

  Uppgifterna kommer från tidningen riksdag & departement.

  (http://www.rod.se/politikomraden/arbete_och_naringsliv/Utanforskapet-tillbaka-pa-2007-ars-niva/)

 17. Mikael Drakenberg

  Hej!

  Om vi nu vill ha en ”fungerande” verklighet så får vi inte glömma bort arbetsgivarna. Enligt Arbetsrätten så har arbetsgivarna ”fri anställningsrätt”.

  Dessutom är det helt naturligt så att det råder konkurrens om jobben i både hög och lågkonjunktur, men att konkurrensen blir värre i en lågkonjunktur när ännu fler är arbetslösa och fler söker jobb. Det är inget ovanligt att för varje jobb så har man minst 1000 sökande på varje jobb.

  De som drabbas allra hårdast av lågkonjunkturen är de unga, studenterna och de nyutexaminerade som försöker få in en fot på arbetsmarknaden, men som nu får två fötter utanför istället.

  Detta hänger ihop med problem i vårat utbildningssystem. Fler utbildningar saknar koppling till arbetsmarknaden och näringslivet enligt Svenskt Näringsliv. Detta syns tydligt inom den högre utbildningen idag.

  Många nyutexaminerade, och då speciellt de inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna går från examen rakt ut i utanförskap därför att de sorteras bort lika fort som de söker jobb överallt i hela Sverige. Vi är inte lata utan ligger i och söker jobb. Många av oss började söka jobb långt innan vi var färdiga med vår examen men redan då sorterades man bort direkt. Det är i alla fall min egen erfarenhet. Ändå har jag lagt ner tid och energi på att göra professionella ansökningar med ordentliga CV och ordentliga personliga brev.

  Att vissa i alliansen vill att unga skall tvingas till sämre ingångslön om de får jobb är också ett ”feltänk”. Det hänger ihop med bostadsmarknaden, och de flesta hyresvärdar och bovärdar hyr inte ut till de med låga löner, som inte har ett fast heltidsjobb eller är tills vidare anställd. Således kommer förslag om sänkta ingångslöner att stänga ut ungdomarna från att kunna skaffa sig ett eget boende och de får istället jaga runt efter 3:e och 4:e hands kontrakt, eller bo på parkbänkar i ”ur och skur” eller bo i trappuppgångar och tvingas leva så som vi idag ser missbrukarna leva.

  Således behövs det idag en politik som hänger ihop, och där politiker förstår samband och där politikerna visar empati med de utsatta.

  Idag finns inte den politiken. Idag finns väldigt mycket av den ”kalla handens politik”.

  Tittar vi tex på konsekvenserna av det borttagna studerandevillkoret så syns det tydligt. Många av de som valt att utbilda sig har hamnat i studieskuldsfällan därför att studiemedlen är så låga så man tvingas ta studielån mot sin vilja. Detta gör att många som tar sin examen och inte får jobb nu istället drivs till Kronofogden av CSN som inte visar någon som helst empati för att de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade inte får några som helst jobb trots att de aktivt söker jobb över hela landet. Att visa sådan brist på empati som CSN och hota dessa nyutexaminerade med Kronofogden inom 3 månader är ansvarslöst.

  Arbetsförmedlingen säger dessutom att: ”Arbetslösa akademiker kan vi inte hjälpa det minsta därför att det ingår inte i vårt uppdrag”.

  Dessutom säger de allra flesta jobbcoacher att: ”Eftersom de flesta arbetslösa akademiker som har utexaminerats under perioden 2006-2009 har en så himla lång process framför sig för att överhuvudtaget komma in på arbetsmarknaden som oftast är cirka 3-5 år så kan vi inte heller hjälpa dessa då vi bara har 3 månader på oss att hjälpa varje enskild individ”.

  Så de ställs på ”bar backe” på examensdagen om de inte har fast jobb/heltidsjobb eller tillsvidare anställning. Vilket de allra flesta av oss inte har eftersom vi är arbetslösa. Att vi börjat söka jobb långt innan examen har inte hjälpt oss eftersom vi är de som sorteras bort först av alla överallt hos alla arbetsgivare över hela Sverige, så hamnar vi i en mycket ohållbar situation.

  Man måste nog se över innehållet i de akademiska programmen inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna där arbetslösheten är så hög.
  Ett alternativ kan vara att man förändrar så att dessa program vara består av precis grundkurserna på A-Nivå, och att fortsättningen ges i andra länder som Sverige samarbetar med, tex att de kan fortsätta upp från A-nivån i länder där samhällsvetarna har högre status tex Amerika och Kanada där dessa dessutom efterfrågas på arbetsmarknaden.

  Således handlar det inte om några ”bail-outs”.

  Sedan måste vi se över sjukförsäkringen i Sverige. Vi kan inte skicka ut människor i ett ”försäkringslöst tillstånd”. Man måste förändra regelverket för dagens system är orimligt. Det är inte rimligt att mycket svårt sjuka skall tvingas ut att söka heltidsjobb.

  Regeringen måste börja visa empati och sluta upp med att försöka vilseleda folket.

  Mvh

  Mikael

 18. Mikael Drakenberg

  Hej!

  Oops. Ett stavfel blev det visst. Det skall givetvis heta ”Ett alternativ kan vara att man förändrar så att dessa program bara består av precis grundkurserna på A-Nivå, och att fortsättningen ges i andra länder som Sverige samarbetar med, tex att de kan fortsätta upp från A-nivån i länder där samhällsvetarna har högre status tex Amerika och Kanada där dessa dessutom efterfrågas på arbetsmarknaden”.

  Rätt skall vara rätt. Beklagar stavfelet.

  Mvh

  Mikael

 19. Pingback: En dörr in, eller många vägar ut? | Sagor från livbåten

 20. Mikael Drakenberg

  Hej!

  Det handlar inte om ”pajkastning” eller som det heter på engelska ”negative campaigning”.

  Man måste våga se och erkänna att det finns personer som har råkat illa ut på grund av beslut som tagits av alliansregeringen.

  Jag menar att det finns konkreta fall där människor drabbats mycket hårt på grund av det borttagna studerandevillkoret. Speciellt gäller det många av de som gått något av de samhällsvetenskapliga teoretiska programmen vid våra universitet eller högskolor. Många hade redan under sin utbildning det i princip omöjligt att få ett deltids eller extrajobb trots att de sökte mycket aktivt. Jag har pratat med många som drabbats av just det här. Att de sedan inte får jobb efter examen är ju knappast deras eget fel, även om man givetvis har ansvar för sitt val av utbildning.

  Problemet som har visat sig finnas är att många av de som bestämde sig för att söka och gå en högre utbildning aldrig fick någon information innan de gjorde sitt val vad gäller utbildning, om utbildningen är användbar till något, utan de litade på den information som gavs av universitet och högskolor i sin marknadsföring. Denna marknadsföring är också den som ges av olika studievägledare som inte har någon objektiv information att ge de som skall söka utbildning.

  Detta gör att många helt enkelt långt senare upptäckte ”Fan också….jag blev verkligen lurad och vilseledd av både studievägledare och marknadsföringen från universitet och högskolor och har verkligen fått köpa grisen i säcken”.

  Så vi som inte fått någon information förrän efter examen, känner oss lite lurade och undrar verkligen varför det kan anses vara legitimt att lura och vilseleda andra människor, och att dessa personer dessutom skyddas av staten, dvs de behöver inte ta ett personligt juridiskt ansvar för sitt agerande.

  Dessutom är det ju enligt Svenskt Näringsliv så att just dessa utbildningar har en mycket svag eller obefintlig samverkan med arbetsmarknaden och näringslivet, och Svenskt Näringsliv anser enligt sin rapport ”akademi eller verklighet” det som att dessa utexaminerade personer inte är anställningsbara någonstans på grund av detta.

  Så först ett straff i form av borttaget studerandevillkor och sedan dubbelbestraffning genom att arbetsgivarna fryser ute oss från arbetsmarknaden när vi söker jobb därför att deras organisation Svenskt Näringsliv har sagt åt dem att inta detta förhållningssätt mot oss.

  Detta leder till att vi kommer under en mycket lång tid framöver se helt chockerande siffror från socialtjänsten i alla kommuner då alla dessa utexaminerade akademiker tvingas till socialtjänsten därför att arbetsgivarna säger ”Nej tack” till de här personerna när de söker jobb överallt över hela Sverige och inom många branscher och områden.

  Visst, vi kommer att se stora pensionsavgångar och många jobb blir lediga. Men, så länge Svenskt Näringsliv ägnar sig åt att ”brännmärka” och kränka oss utan att behöva ta personligt eller juridiskt ansvar för sitt ”stöveltramp” så har de arbetslösa akademikerna inget som helst ansvar för sin situation. Detta därför att vi är mer aktiva än någon annan vad gäller att söka jobb, men att vi sorteras bort ännu snabbare bland alla arbetsgivare över hela Sverige.

  Tyvärr så ser det lika dant ut bland ungdomar rent generellt. Ungdomar förföljs, trakasseras och fryses ute ur samhället idag. Många får aldrig någonsin en ärlig chans utan ”dumpas” hos socialen och i evigt utanförskap och utan hopp om att någonsin få möjlighet till ett självständigt och värdigt vuxenliv.

  För ungdomarna så finns det enligt alltfler inget som helst hopp under överskådlig framtid. Därför bör vi hjälpa dem att emigrera genom att ta kontakt med olika länders immigrationsmyndigheter för att hjälpa dessa att emigrera och bli integrerade i andra länder som är intresserade av att anställa duktiga ungdomar som vill ha jobb och som vill jobba och inte gå på bidrag. Det finns Entry Level Jobs för dem i Storbritannien, varför inte försöka hjälpa dem att få dessa jobb istället för att bedriva utfrysning och tyst psykisk mobbning.

  Det finns Entry Level Jobs – No experience Needed i Amerika och Kanada för ungdomar, varför inte hjälpa dem att få arbets- och uppehållstillstånd för att kunna få jobb där. Titta på Monster.com och Monster.ca , där finns massvis med Entry Level jobs och med mycket goda möjligheter att avancera. Det är inte låglöneslaveri utan en stor möjlighet för dem. Därför tycker jag att vi skall hjälpa dem att kunna få jobb därborta. För här i Sverige har de unga, unga vuxna och arbetslösa nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker inte den minsta lilla chans någonstans i samhället. Vi fryses ute, sorteras bort mycket aktivt, och trakasseras överallt av både arbetsgivare och Sveriges elitpolitiker.

  Mvh

  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s