Utmaningar lokalt, nationellt och globalt

En dag fylld av utmaningar lokalt, nationellt och globalt. Bloggämnen finns det gott om en dag som denna och jag kommer därför göra ett litet nedslag i flera frågor.

I Örebro län ökar nu socialbidragen kraftigt, faktiskt mest i hela Sverige. Socialbidragsökningar är kraftiga i hela landet, så det finns problem på fler ställen än i Örebro län. I huvudsak beror ökningarna på den globala kris som får sina verkningar i vårt land och län. Arbetslösheten stiger och alltför många tvingas in i ett utanförskap. Arbetet med att bryta utanförskapet måste fortsätta, nationellt och lokalt. Ytterst handlar det om att skapa goda förutsättningar för jobben ska bli fler. Det råder inget tvivel om att krisen slår hårt mot dem som drabbas. Desto viktigare att arbetet med att återupprätta arbetslinjen fullföljs.

I USA ska SAAB´s öde diskuteras. Det handlar väl om att försöka hitta en sista chans till lösning. Jag tror att alla blir glada om det går att hitta lösningar. Dock måste nog det ske genom kraftiga förändringar av SAAB. För mig är det faktiskt en gåta att SAAB kunnat få gå i så stora underskott i så många år utan att ägarna lagt ner biltillverkningen. Nu handlar det om att strukturera om att i så fall hitta en ny ägare som kan skapa lönsamhet i bolaget. Förhoppningsvis går det, men gör det inte det så får SAAB gå i graven. Att staten ska gå in och bli biltillverkare är inte aktuellt. Möjligen att en rödgrön regering skulle göra det och därmed skapa en röra utan dess like. Men att ta resurser från välfärden är inte aktuellt för en alliansregering.

I Schweiz har ett folkomröstningsresultat skapat rubriker världen över. Ett beslut som känns för mig mycket märkligt. För mig är det självklart att religionsfriheten ska försvaras. I den ligger att man ska få utföra sin tro. Beslutet kommer säkert väcka debatt både här och där. Olyckligt är det. Man skapar inte ett gemensamt samhälle och en gemensam värld genom att låta misstro mot varandra manifesteras på detta sätt. Djupt bekymmersamt är det.

Imorgon kommer FRA att starta sin utökade verksamhet. Debatten har kommit av sig lite. Det återstår att se om den väcks till liv igen av Piratpartiet och deras aktiva. När det gäller oppositionen i riksdagen så har de i praktiken inget annat löfte. De kommer inte, om de mot förmodan skulle vinna valet, att riva upp lagstiftningen. Det är bara tomma löften. Säkert kommer förändringar att behöva ske. Balansen mellan individens intressen och statens intressen måste balanseras. Jag hoppas att den debatten nu förs inom alla partier och att utvecklingen på området noga följs.

Det närmar sig också klimatmötet i Köpenhamn. De uppgifter som nu läcker ut tyder ändå på att det kan bli ett framgångsrikt möte. För EU och Reinfeldts ordförandeskap i EU är mötet viktigt. Här kan grunden läggas för ett omfattande ansvarstagande av miljön vi tidigare inte sett.

 

About these ads

20 kommentarer

Filed under Uncategorized

20 responses to “Utmaningar lokalt, nationellt och globalt

 1. Hej Kent! Många ämnen nu, ja. Absolut.

  En kortis:

  ”Debatten har kommit av sig lite. Det återstår att se om den väcks till liv igen av Piratpartiet och deras aktiva.”

  Om du spanar in högerspalten på bloggportalen.se, vad som diskuteras i bloggosfären alltså, så är 3 av 4 inlägg en uppmaning till Telia att ta FRA-lagen till domstol.

  Så debatten har bara ”kommit av sig” i traditionell media. I bloggosfären är FRA-lagen het..

 2. Religionsfriheten måste ha sina begränsningar.
  Sharialagar som uppmanar till stening skulle väl aldrig gå igenom här. Vi kan inte förbjuda tillämpning i deras eget land. Men här i landet skulle det säker lagföras. Flertalet muslimer i vårt land är tillämpar fredagsbönen Vi själva går i allmänhet i kyrkan någon gång då och då . Företrädesvis i jultiden och under påsken.
  Men ,minareter får väl behandlas sekulärt av byggnadsstyrelsen och hälsovårdsnämnden.

 3. Tomas F

  Det Schweiziska folket har i dessa dagar visat kurage och förstått att vill man inte förlora demokratin, yttrandefriheten och respekten för allas lika värde så måste det demokratiska samhället markera mot Intoleransens ideologi vars utövare annars genom religionsfriheten tar sig rätten att avskaffa vårt samhällssystem. Vår naiva inställning till religionsfrihet idag riskerar att inom 20 år äventyra allt vad vi har åstadkommit genom århundraden. I en politiskt religiös ideologi som Islam existerar inte begreppet demokrati och utövarna struntar fullständigt i vår frihet, om det inte gagnar utbredningen av Islam!
  De demokratiska människor som idag varnar för det antidemokratiska Islam är samma typ av människor som varnade för den fascistiska Nationalsocialismen på 20-talet. Hånet från de godtrogna medlöparna ekar lika falskt nu som då! Kritikerna av dagens svårt politiskt korrekta regimer förföljs på samma sätt. Nåde den som vågar ifrågasätta ”de godas” tyranni!

 4. Leo

  Fast debatten handlar ju egentligen inte om FRA i sig – den handlar om generella grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter.

  Den debatten kommer att fortsätta – även nu när FRA kränker dessa grundläggande rättigheter för vanliga svenskar.

 5. Pingback: Borgerliga politiker bloggar mot FRA | Oscar Fredriksson (C)

 6. gustav

  Ratten att fa bygga vilka byggnader man vill har ingenting med religionsfrihet att gora. I Sverige har vi religionsfrihet *och* forbud mot hallal- och koscherslakt. Det fungerar utmarkt.

 7. sylvia österberg

  ang schweiz
  J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
  valfusk i Afghanistan respekteras,varför?

 8. Utslaget av folkomröstningen i Schweiz är på intet sätt förvånande. eller på något sätt märkligt.
  Om man varit Schweiz, vet man att det är ett land med mycket gamla traditioner, fin kultur, och vackra byggnader. Att resa i Schweiz är en ren njutning, med alla fina små byar och städer som funnits längre än Sverige i de flesta fall.
  Man är stolt över sin historia och har inte fått städerna förstörda av de två världskrigen.

  De senaste årtiondena har man tagit emot invandrare. Som nu ställer krav på att man ska få bygga några konstiga torn i städerna och byarna som både blir nybyggnationer, och dessutom inte tillhör schweizisk kultur.

  Vem kan mot denna bakgrund bli överraskad om schweizarna inte vill ha dessa minareter? Islamofobi? Nej, inte alls, men man är stolt över sina traditioner, sin kultur, sina städer, och vill helt enkelt inte se att några som flyttat in till landet ska påverka det på något sätt.
  Schweizarna har säkert inget emot att en muslim är muslim – så länge det inte stör dem. Det gör minareter, och därför är jag inte det minsta överraskad över resultatet.

  Man kanske ska tillägga att vi pratar en folkomröstning, den optimala formen av demokrati.

 9. Pingback: Ja eller nej till minaretförbud. | Sagor från livbåten

 10. Pingback: Jag vill inte bo granne med en minaret, men ... | Kulturbloggen

 11. ulrika

  Minareter, vad har de att göra i västländska miljöer?
  Hur många kyrkor byggs muslimska kulturer.
  Märkligt är även att de froma och fredliga muslimerna genast tar fram Al-qaida kortet så fort sakerna inte går deras väg.Vilka lirare.
  Erixon och Gudmundsson har riktigt fina analyser om detta ämne i sina bloggar i dag.

 12. maya

  Folk är så himla ego i den här världen, man önskar att folk tänker mer. Jag tycker att Schweiz får tycka vad dem vill och rösta hur dem vill.(nästan) Det där med religionen & snacket om religionsfrihet, vi kommer att vara oeniga i många, många år till… så det är ingen idé att argumentera om det för ingen vinner på det ändå. Om de vill bygga sina byggnader i kristna länder ska vi också kunna få bygga kyrkor i deras länder(utan att det bränns ner), det gäller att ge och ta( om folk fortfarande vet vad det betyder)

 13. Pappan77

  Att inte respektera ett demokratiskt beslut fattat av majoriteten i ett land ska respekteras, oavsett sina egna värderingar och subjektiva åsikter. Vill Iran lyfta fram katolska eller protestantiska kyrkor ska de väl få det utan att hela media gapar om förtryck?

 14. Hej Olofb, visst är debatten het i bloggosfären, en miss av mig att inte skriva det. Jag är väl medveten om att debatten förs på nätet… :)

 15. Pingback: Jens O. » Blog Archive » Den 1 December kopplas FRA:s kablar in, tro inget annat

 16. Pingback: Ät mitt sociogram, FRA! « Christian Engström, Pirate MEP

 17. Krain

  Tacka direktdemokratin!

  I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

  Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket – inte medierna – inte politikerna!

  Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

 18. Pingback: Top Posts « WordPress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s