Gästblogg: Sven Otto Littorin

Jag fick onekligen viss uppmärksamhet för ett år sedan när jag beskrev 2009 och 2010 som ”skitår”. Så blev det onekligen också, för alla dem som förlorat jobbet under det senaste året. I spåren av den internationella finanskrisen sköljde konjunkturnedgången in över vår lilla öppna ekonomi.

Sverige är känsligt i dessa lägen. Hälften av vår BNP är export och exporten sjönk på kort sikt med en fjärdedel. Och när kunderna och efterfrågan försvinner så försvinner jobben. Det är i första hand industrijobben som försvunnit, men konsekvenserna sprider sig som ringar på vattnet även till andra delar av ekonomin.

Samtidigt är framtiden inte alls kolsvart. Detta lär vara vår sjunde finanskris sedan 1857. Vi klarade de andra sex och vi kommer självklart också klara denna. Konjunkturen vänder så småningom och vi kommer att ha ett stort generationsskifte på svensk arbetsmarknad inom några år. Redan 2012 kommer fler att gå i pension än det kommer att vara nya ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden.

På sikt kommer därför varenda själ att behövas på svensk arbetsmarknad om vi ska ha råd med pensioner, skola, vård och allt det andra. Därför måste också krispolitiken vara fokuserad på att hålla de arbetslösa nära arbetsmarknaden, dels förbereda för en ökande efterfrågan på arbetskraft framöver.

Oppositionen säger ofta att det är för lite och för sent. Det är det inte alls. Sedan ett år tillbaka har vi ökat insatserna med 30 000 fler praktikplatser, 18 300 fler platser i yrkesvux och komvux, 37 200 fler platser i jobb- och utvecklingsgarantin, 54 000 fler platser i jobbgarantin för unga, 10 000 fler platser på universiteten, 4 500 fler platser i yrkeshögskolan. Sverige är det land i OECD som lägger ner mest i förhållande till BNP på krisbekämpning. Men det är inte pengar i sjön – det är långsiktiga investeringar för att möta ökande efterfrågan på sikt.

På så vis försöker vi också att låta bli att göra om misstagen från 90-talet, då hundratusentals människor förtidspensionerades bort från svensk arbetsmarknad. Under Göran Perssons fyra sista år som statsminister fick 140 nya förtidspensionärer per dag ett tydligt besked från socialdemokraterna: vi vill inte ha er på arbetsmarknaden, vi ger upp om dina möjligheter att komma tillbaka. Det är denna bidrags- och utanförskapslinje vi steg för steg arbetat med att vända de tre senaste åren.

Målet är detsamma nu som det var på valdagen 2006. Vårt mål är full sysselsättning: att alla som vill och kan arbeta ska ha en möjlighet att ha en lön att leva på, en arbetsgemenskap att känna trygghet i och en framtid som går att påverka.

Jag är mycket tillfreds över att vi, trots den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talet, idag har fler som arbetar på svensk arbetsmarknad än vi hade på valdagen. Jag är också nöjd över att våra reformer lett till att jämviktsarbetslösheten sjunkit med 1,5 procentenhet. Det gör sannolikt att arbetslösheten inte biter sig fast på dessa höga nivåer när konjunkturen vänder.

Men jag är inte nöjd förrän varenda själ som vill arbeta, vara delaktig och göra rätt för sig också har tillträde till arbetsmarknaden: ung som gammal, hög- som lågutbildad, högpresterande liksom den som har det lite svårare, funktionsnedsatta liksom människor med invandrarbakgrund. Vi behöver dem alla.

Sven Otto Littorin

Arbetsmarknadsminister (M)

 Foto: Emilia Öije

17 kommentarer

Filed under Gästbloggare

17 responses to “Gästblogg: Sven Otto Littorin

 1. Pingback: Sven Otto Littorin gästbloggar hos Kent « Moderata Perspektiv

 2. robotnr7312

  Ja du herrn. Jag vet inte riktigt hur jag ska säga det här. Kanske är det en smula känsligt.

  Jag kommer ännu ihåg chefen för avdelningen för bedömning av utländsk utbildning på Högskoleverket…Lars Petersson som sa;

  – Ur mitt perspektiv är det klart olämpligt att hänvisa till examen från ett sådant universitet

  …till SVD när de frågade. :-D

  se här
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_238919.svd

  Som du säkert förstår så är jag i roll av medborgare tillika din arbetsgivare ledsen att behöva säga dig att ditt förtroende är förbrukat här hoss oss. Vi har regler som vi måste följa för att saker och ting skall fungera. Ger vi dig fritt spelrum så är det även en signal till andra att göra likadant. Du förstår väl att en inte köpa sig en fuskexamen och ståta med falska meriter när en vill fram här i livet. Eller vad tycker du själv? Kan korruption vara bra ngngång ibland? Jag menar..bara för att effektivisera en smula?

  Eller är det ok att våra demokratiska institutioner faller? Att tilliten till politiken dräneras ur kroppen på människan? Att politiken blir ett sätt att trygga för sin egen familj? Dvs som arbete. Som karriär? Ja då är det allvarligt herr Littorin. Att du stoltserat med falska betyg och idag är minister….ja det är något man kan berätta för barnen. Just för att de skall se upp med de som bara visar entusiasm…när de snor folk på framtidstro och pengar…och ersätter en duktig och välförtjänt förmåga med sig själv.

  Här har du chansen littorin. Du är i en blogg. Du har all möjlighet i världen att fylla den med vad helst du önskar. Svara gärna med två rader. Två meningar. Två sidor…eller mer. :-D Som sagt. Ämnet är fritt…kring allt o lite till. :-D

  Hoppfull :-)
  robotnr7312

  Skulle du, trots allt känna att du skulle vilja förklara dig, lufta såret och tömma ut varet en gång för allaSå varsågod! :-D

  Vänligen
  robotnr7312

  För övrigt kan vi säga så här;

  Skicka in din avskedsansökan så kan vi hålla det här mellan oss. Du hittar säker ngt nytt jobb ngn annanstans.

 3. robotnr7312

  Eller säg mig bara herr arbetsmarknadsminister….
  Märk väl. ARBETSMARKNADSMINISTER.
  De skrattar åt oss utomlands när de hör att Sverige har en arbetsmarknadsminister som fuskat sig till jobb. (Du förstår väl det ironiska här. Gör du? )
  Är det inte lite skämmigt? Tycker du inte?

  Återigen Hoppfull. :-D
  robotnr7312

 4. Sven Otto Littorin

  Hej där! Vad synd att du inte presenterar dig med namn så att vi kan ta en seriös diskussion.

  Men icke desto mindre: Jag har över 120 poäng från universiteten i Linköping och Lund. Med det som bas sökte jag 1996 ett universitet i USA för att parallellt med mitt heltidsarbete arbete där läsa vidare.

  Jag fann ett universitet på rekommendation och hade ingen anledning att ifrågasätta det eller dess insatser. Jag fick en handledare, en professor i Skottland, och följde under ett års tid en läroplan med en mängd olika inläsnings- och inlämningsuppgifter, inklusive en ordentlig uppsats.

  Jag hade varken då eller nu någon anledning att ifrågasätta seriositeten i arbetet eller universitetet. De uppgifter som framkom i media handlade om att Fairfax blev ifrågasatt under och efter år 2000, alltså mer än tre år efter att jag avslutat studierna där.

  Jag har lite svårt att förstå hur jag kan hållas ansvarig för kvalitén på ett universitet som ifrågasätts mer än tre år efter att jag över huvudtaget haft någon kontakt med dem. Men sådant är livet i politiken. När drevet går är det bara att gilla läget.

  Nästa gång kanske du vågar framträda med ditt namn också? Det är lite trevligare när man vet vem man debatterar med och vem som ifrågasätter ens heder.

  mvh
  Sven Otto

 5. Jag är tyvärr själv en av de som står utanför arbetsmarknaden. Jag har ”diagnoserna” ADD, Asperger syndrom (som är en form av autism) och Tourettes syndrom.

  Jag vet att många människor med just dessa ”diagnoser” har hamnat i förtidspension och utanförskap. Jag vet också att de flesta av dessa vill ut och jobba, men vi måste ha jobb efter våra förutsättningar.

  Många har t.ex svårt med koncentration och dygnsrytm. En del lider också av social fobi, depressioner och ångest.

  Det finns mycket man skulle kunna göra för att förbättra för dessa. Jag t.ex har svårt för att komma upp på morgonen, och skulle hellre arbeta kvällar. Dock har vi ju reglerad arbetstid, och det är inte jag som bestämmer vad som är bekväm arbetstid för mig. Det är facket som har bestämt det åt mig.

  Jag är individualist, och har aldrig passat in i det här kollektivistiska samhället. Det är inte så att jag vill avskaffa facket helt, men deras nuvarande kollektivavtal är en orsak till utanförskap, och de kommer inte att ändra på sina regler frivilligt.

  Jag skulle gärna ta en diskussion kring detta. Gärna med några fackliga företrädare och några från ditt departement. Jag har förslag, som innebär en förbättring för alla som av olika skäl har svårt att jobba dagtid, utan att det blir en försämring för övriga.

  Tyvärr fungerar inte min e-post just nu, men jag finns på Twitter.

 6. Pingback: Tweets that mention Gästblogg: Sven Otto Littorin « Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

 7. Hej Sven Otto (om det nu är du, det kan ju vara vem som helst som går in och använder signaturen Sven Otto Littorin ).

  Det var faktiskt en bloggare som grävde upp dina meriter och sedan hakade media på. Finns fortfarande online här —> http://www.friktion.se/category/littorin/

  Det går inte att jämföra en lågkonjunktur under 30 talet eftersom att det finns ett väl uppbyggt socialt system som inte fanns på 30 talet.

  Nåja. Tittar på årsrapporterna över arbetsmarknadspolitiska program från AF

  Under 2006 deltog 138 500 personer i konjunkturberoende program.

  Alliansens första budgetproposition 2007 säger att den siffran skall minskas till 90 000 personer.

  Årsrapporten för 2007 berättar att 88 642 personer i genomsnitt är i konjunkturberoende program.

  En minskning på ungefär 40 000 under alliansens första regeringsår.

  År 2008 är siffran 84 988 personer.

  Jag fann ingen siffra för budgeterad nivå för 2009, hittade det i budgetpropositionen och det är budgeterat för 91 000 under 2009.

  När jag tittar på budgetpropositionen för 2010 som kom ut för några dagar sedan så hittar jag inte en budgeterad siffra som så tydligt har har angivits tidigare.

  Så du kanske kan hjälpa mig om det inte är för mycket besvär och ifall du är den Sven Otto Littorin som namnet säger i ditt svar.

  Här är frågan.

  För hur många individer har regeringen avsatt pengar (budgeterat) för 2010 i konjunkturberoende program ?

 8. Många säger att FAS 3 av Jobb- och utvecklingsgarantin är förnedrande för dem som hamnar där.
  Varför känner många så?
  Och framförallt, behöver det vara så?

  Jag anser att det inte alls behöver vara så negativt så som många upplever det, och att mycket av det som upplevs som felaktigheter (som vanligt) beror på dåligt underbyggda beslut, och ett tjänstemannaskikt som godtyckligt i eget maktintresse försvårar något som skulle kunna bli bra.
  Och när det gäller oppositionen, åtminstone det största partiet, så finns det intet mycket hopp om förbättring att hämta när det gäller FAS 3. Där finns det tongångar att man skall ersätta FAS 3 med socialbidrag.
  Vem vill ha den situationen?
  Så är det inte bättre då att sikta på att FAS 3 kan göras till något som i slutändan blir bra för de människor som nu är placerade i denna åtgärd, eller snart skall in i den?

  Så därför några inledande rekommendationer och observationer från dem som befinner sig i denna åtgärd.

  * Om människor i FAS 3 faktiskt gör ett arbete, varför inte ge dem en riktig lön, även om den är låg? I dagsläget utför många som är placerade i FAS 3 riktiga arbetsuppgifter. Vilken undanträngningseffekt på riktiga arbeten kommer detta inte att få i längden? Hur tror du att människor känner sig när de utnyttjas på detta sätt? Det börjar växa fram en industri inom kommunerna där man tar tillvara på den nya arbetskraftsresursen.

  * Bättre villkor behövs för att ta vara på den kreativitet som finns bland människor i FAS 3 och andra arbetsmarknadsåtgärder. I dagsläget så har vi en ökande diskrepans i kompetens och intelligensnivå mellan de människor som placeras i Fas 3 och de handledare (tjänstemän) som skall ta hand om dem. I många fall är det som om en dagisunge skulle ta kommandot över dagispersonalen. Frustrationen och rotlösheten ökar snabbt dag för dag. Om alla kommer att behövas, så kan man inte behandla intelligenta människor på detta sätt.

  * Orimligheten i vissa (godtyckliga ?) regler, som exempelvis att man inte skall få söka jobb, under den s.k. arbetstiden, på sin placering. Ingen vet vad som egentligen gäller, vilket betyder att tolkningen görs mer eller mindre godtyckligt av olika handläggare. Detta skapar rättsosäkerhet, och frustration. Detta kan jag personligen intyga, och det har redan börjat ge sig uttryck i att extrema åsikter nu har börjat bita sig fast. Varför skall vi skapa en grogrund för en ny 30-tals fascism? Minska listiga och sluga tjänstemäns handlingsutrymme, stärk de individuella människornas rättigheter att få vara aktiva.

  * Självständighetsprincipen. Självständighetsbegeppet vilket blir en hämmsko för människors möjligheter. Om man ställer större krav (arbetslinjen) så bör man åtminstone också samtidigt underlätta för den utsatta individen att själv kunna skapa sig en ny framtid. Regler får inte bli hämmande för kreativiteten och människors möjligheter att skapa nya försörjningsmöjligheter.
  Självständighetsprincipen, vilken har sin grund i arbetsmarknadslagar från 40-talet, och som finns att läsa om i a-kassornas regelböcker, är upphov till en stor blockering och handlingsförlamning av människors möjligheter att med egen kraft kunna skapa nya försörjningsmöjligheter. Exempelvis så omöjliggör denna regel att en arbetslös hyr sin arbetsgivare (ex. se http://www.bolagskraft.se/). Skatteverket kommer inte att klassa dig som egen självständig företagare om du använder dig av denna konstruktion, men a-kassans och deras handläggare kommer att säga att du är självständig uppdragstagare och därför bedriver ett företag, och så inte har rätt till ersättning. Hur intelligent är den regeln idag?

  Avslutningsvis så vill jag poängtera, att jag inte alls skyller den uppkomna situationen på alliansen eller moderaterna.
  Äran till den som förtjänar det!

  Men då läget är det allvarligaste sen 30-talet, och alliansen och moderaterna som där nu sitter, faktiskt så också för tillfället sitter vid makten, och så har den reella möjligheten att fatta beslut som antingen kan underlätta, eller försvåra, så faller ansvaret mycket, mycket tungt på att agera för att inte människors situation, och det känslomässiga läget, ytterligare skall förvärras. Det kommer bara att spela extrema krafter i händerna.
  Till skillnad mot oppositionen, vilken kan kosta på sig allehanda osmaklig opportunism och historieförfalskning gällande arbetsmarknadspolitik, så har du ett personligt moraliskt ansvar att människor inte kommer tillskada genom att snabbt nu agera och rätta till saker och ting som inte fungerar. Till skillnad mot oppositionen och deras framtida löften, så har du ett ansvar att bära nu.
  För vart skal väl de vända sig som nu är, eller är på väg in, i FAS 3?
  Socialdemokraterna talar ju om att avskaffa och så istället införa socialbidrag.
  Vem vill ha det med allt vad det innebär?
  Vad finns det för framtid med det som en möjlighet?
  Det enda realistiska hoppet som då återstår för många, är att aktivitetsstödet finns kvar för FAS 3, så att människor åtminstone inte hamnar i en ännu mer besvärlig bidragsfälla.
  Därför har alliansen, och du, ett stort ansvar att dessa människor kan få nya möjligheter och kraft utifrån det som finns nu.
  Och varför inte ta vara på det som är bra, och göra om det som är misshagligt för människorna, när denna misshaglighet ändå bara är ett hinder för att människor skall kunna vara aktiva för att kunna hjälpa till att skapa en bättre framtid för oss alla?
  Och om alliansen inte skapar bättre möjligheter för dessa människor, samtidigt som oppositionen med socialdemokraterna i spetsen löjeväckande agiterar för att socialbidrag är en mer human lösning, vart tror du då människorna kommer att vända sig?
  Det ansvaret, för den dagsaktuella utvecklingen, kan Du inte lägga på socialdemokraterna och den övriga oppositionen.
  Det är Ditt ansvar!

  http://nystatare.blogspot.com/2009/12/vem-har-ansvaret-for-fas-3.html

 9. robotnr7312

  Käre Sven Otto,

  Jag vill härmed börja med att säga att ditt svar gladde mig. Trots dess innehållslöshet samt torra och rätt bittra ton så måste jag erkänna följande. Vid första läsning av ditt svar så kände mig en aning låst. Vad är det som gör att det inte riktigt går att tränga igenom? Tänkte jag för mig själv. Vad är det för en moral som gör att allt som sägs i förhållande till principer och värderingar ständigt utmynnar i ngn form av “visa mig vem du är! Du kränker min heder.”, “jag är som alla andra” el. “sossarna gjorde så och de andra gjorde så”? som efter ett tag, efter invänjning i tanken leder till…”han är väl som alla andra som sliter här i värden…man kan ju inte begära mer av honom.”

  Men….Får du spam om att köpa diplom på nätet eller om du får det rekommenderat….så kollar du väl upp det? Dvs om du menar allvar med din utbildning…jag menar…dina ambitioner har väl varit rätt så höga? Du är ju arbetsmarknadsminister…inte sant?
  Jag måste dock erkänna. Du är långtifrån värst. Det sitter folk högre upp som gjort värre. Frågan är bara; Hur skall man egentligen mäta? För nolltolerans verkar ju inte gälla…förutom i skolorna…där barnen går. :-D

  Är folk lyckligare nu menar du….när räntan betalas och lånen är tagna och arbetet intecknat?
  Läste idag t.ex, att statens egen bank SBAB med Borg och riksbanken i spetsen, nu blivit fanbäraren av den expansiva penningpolitiken. Det herr Borg gör är att han trissar upp värden som inte finns. På bekostnad av trygghet, utveckling och demokrati. Liksom du en gång devalverade värdet av den högre utbildningen i Sverige….så sänker den regering som du själv sitter i, värdet på svenskt kunnande samt företagens vilja att investera i ett allmer hårdnande och obildat klimat.
  Se t.ex bara på vad det kostar att ta sig in på bostadsmarknaden. Bankerna suger Sveriges löntagare på kapital…som spekulerar sönder den så i grunden välbehövliga marknad och gör den fullständigt kurslös och utan några som helst värderingar, dvs utan något som helst gott och ont i förhållande till individen, som i sig utgör dess mest grundläggande element. Det är individen och hennes relativa frihet som rättfärdigar behovet av en effektiv marknad, dvs möjligheten att tillfredsställa portalparagrafen, artikel 1 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.. Förbättringar i förhållande till det som vi genom tro anser vara heligt.

  Och det är nog här min huvudvärk tar vid. Jag frågar mig. Vad är det för en tro som gör att människan blir tandlös i förtid? Vad är det för en tro som ger 40 000 000 000 000 kr till finansfolket istället för att satsa dem på en framtida utveckling av samhället? Vinsterna fortsätter att tas….men var är dessa vinster för den miljard människor som på jorden idag går hungriga? Som i Sverige i dags datum inte har ngnstans att bo? Som är sjuka coh som efter årsskifter tvingas att gå till en socialtjänst som dissikerar dem själsligt? Som framtvingar syndernas bekännelse. Och som sen leder på den “rätta” vägen? Alla i klump! Framåt Marsch!” :-D

  När man blir lat Littorin…så slutar man bygga. Man slutar engagera sig i handling annat än den handling som förräntar pengar. (dvs om man har pengar naturligtvis). Dvs en är lat och tycker att det är softare att vända pengar på internet än att lära sig ett bidragande yrke och sedan jobba hederligt och i tjänst hos ngn annan människa. Dvs en grundläggande princip kring arbetet. Kunde vi inte börja kalla finansfolket för “hushållsbyråkrater” och ge dem månadslön? Kanske lite lite högre lön än resten…bara därför att det är så tråkigt…och grått. Men någon måste ju gört? Eller hur? :-D
  Varför frågar du kanske? Tänk på anledningen till att vi började jobba…dvs efter det att vi slängdes ut ur paradiset. Dvs dit ni vill att vi skall gå. Har det ngnsin slagit dig att paradiset kanske aldrig kan nås? Och om det är så…varför då sträva dit av alla platser? :-D

  Att få fart på bostadsbygget betyder på paradisets väg ett prisfall på bostäder. Att låna ut pengar till spekulativa köp resulterar bara i en extraskatt som läggs i form av ränta till banken…Har du ett huslån så är du bunden, dvs om du vill bo kvar, att under 40 år betala skatt till banken….dvs till dem som den borgerliga regeringen vill skall investera våra pengar. För Sveriges konkurrenskraft. För framtiden. För vad du kallar välfärd herr arbetsmarknadsminister.

  Men snälla Littorin…hade det i ärlighetens namn inte varit bättre att slussa dessa pengar direkt in i välfärdens projek? I det direkt allmännas intresse? Jag menar…alla dessa mellanhänder med oproportionelig makt i förhhållande till individens behov, livsstil och hennes rösträtt i vår demokrati. All denna kränkning av människan i form av ständigt skapade behov. Jag menar…vad är det vi egentligen behöver konsumera? En bensinslukande bil för egots skull, en resa till Thailand för hela familjen inkluderat svärmor ….eller investera gemensamt i en omstrukturering av ekonomin? Pengarna tas ju i vilket fall herr Littorin…antingen av staten….. eller så av banken. Kom nu ihåg…för konkurenskraftens skull…så behövs big money…inte sant? Det är dyrt idag…att konkurrera. Tänk bara vad det kostar att ansöka om patent. Bäst att ta sig fram. Där bak kommer ju en jädrans massa folk! Se upp! Här kommer jag….

  Ni hade verkligen chansen herr littorin…att ställa om, Smörgåsbordet var till mycket verkligen dukat och rustat för en lågkonjunktur. Ni kunde exempelvis liksom då staten en gång ställde informationsteknologin i centrum genom att investera i bredband åt alla, strukturanpassa den nya ekonomin till något som hela världen behöver idag. Kanske ngn form av koldioxiddammsugare som passar alla skorsstenar? In med koldioxid i ena ändan….växtlighet och liv i den andra.
  Hade det inte varit bättre att investera i en bostad åt alla? Dvs frigöra produktivt kapital på ett sätt som gör att vi kan syssla med annat än att bry oss om att hitta grotta. Eller kan vi aldrig sluta? Är vi liksom aporna dömda till att forlora plats på planeten därför att vi inte var listiga nog att upptäcka faran? Vi letar alltså bo o löv o partner och kan därför inte se skogsskövlingsmaskinen komma? :-D

  Vad är det då som stör mig? Jag menar…jag kan ju inte åtala dig. Och borde ju egentligen inte kunna döma dig till ngt. Lagen säger inte. Därför är det inte i hjärtat rätt eller fel. Och när hjärtat slutar lyssna och se…ja då slutar även ögorna att se. Och det är detta herr Littorin, som jag nästan dagligen brottas med. Hur kan mänskligheten tillåta sig själv att bli sparkad i pungen? Igen….och återigen….dessa så goda damer och herrar som vill så gott, som känner sig engagerade i det godas tjänst och som igen och igen, varje gång de får ett folkligt mandat, missbrukar den heliga tron för att vinna ära, makt samt inflytande….genom att göra ont mot de som inte hörs, de som inte syns…de som ingen riktigt engagerar sig i att representera, de som är föremål för granskning och återanpassning genom att behöva gå på kurs för att lära sig servera sig själva på fat. Det gäller att ta en examen här i världen..om man vill något. :-D
  Det onda måste konfronteras med hårda tag. Genom ont fördrivs ont alltså.
  Har ministern någonsin hört uttrycket “undvik ej det onda” i sin vardag? Smaka på dem orden en stund och expandera. Bli större. Pengar i fickan är ett socialt fenomen, liksom snäckan runt halsen.
  Hjälpen till nästan sker dagligen, i form av att de mindre miserabla hjälper de mer miserabla….alltmedan festen fortgår på stureplan och flödet av champagne aldrig varit rikligare. .-)

  Du är lat Littorin. Det i sig är väl ingenting att skämmas för.Men att slippa det jobb som du fått som folkvald, dvs slippa ansvar för det jobb som det innebär att bygga framtid….att ta beslut. Att vilja ngt och inte bara spela roulette för att testa. Dvs i mina ögon har vi en Regering som underkänner sig själv som ansvarig för ett lands framtid…därför att man tror att något som heter finansmarknad kan fixa det bättre. Därför snackade och smackade Maud SAAB sönder och samman. Därför att hon inte ville ta i det som är svårt. Det kan ju alltid bli ngn annans fel om det går åt skogen.
  Det är alltså även bättre att banken tar ut skatten, som i och för sig skall gå till investeringar genom potentialen av det ackumulerade kapitalet och kraften hos den kunskap som den självutnämnda eliten tillskriver sig själv…än att investera i utbildning, hälsa, klimat, energiförsörjning och en grundläggane omställning av var pengarna gör mest nytta.
  Helt enkelt där individen, efter eget intresse, kunskap och entusiasm får en verklig roll att spela i den framtida utvecklingen av Sverige…och kanske världen.. Med glädje….med värdighet och med möjlighet att till en lön som åtminstone kan ordna det här mest grundläggande som skolning, hälsa, boende samt mat osv.. Detta skulle innebära herr Littorin…att individen skulle kunna se bortom den enda vägen till paradiset….se bortom tråkiga byråkrater som kallar sig bärare av välfärd och handlingskraft men som bakom ryggen på oss sätter sprätt på våra pensionspengar, vår hemstad jorden, våra skatter, våra arbeten och i slutändan våra liv. Kan vi verkligen inte vara friare än så?

  Det är ju så…att i sekten så ser individen aldrig bortom tron, vanföreställningen, och fördomen…i sin rädsla över att frysas ut. . Eller väljer du att blunda för sammanhanget och med händerna för öronen bara ropa aaaaaaaaaa? För att sedan skrika “du är dum, du är dum, du är dum!? El. säga att jag, robotnr7312 är sjuk….haha…det kanske skulle vara ngt. :-D

  Att leva på låg lön innebär herr Littorin….att det förr eller senare syns i munnen på en…vilken kast en tillhör. Dvs individen förbjuds att gå till tandläkaren därför att hon inte kvalificerar sig. Ständigt får hon ju höra om vikten av ordentliga diplom och hårt slit. Liskom man en gång i tiden gick i kyrkan på söndagen, efter att ha slitit hela veckan, för att höra vilken skit man egentligen var så får de moderna syndarna se upp med att kritisera de som vet bäst. Dvs De som säger att världen inte fungerar utan dem. De som säger att det ligger i människans natur att vara girig, att en kan fuska så mycket man vill bara man inte blir upptäckt.. Som sagt…Desamma som dömer syndare till att leva i smutsen. Detta trots att Jesus uttryckligen säger att “du skall icke döma”.
  Ser du minister Hägglund så kan du ju hälsa honom det.:-)

  Så…Det är vi människor som bär ansvaret här på jorden herr arbetsmarknadsminister. Inte finansmarknaden. Inte kyrkan, inte “folket” som abstrakt enhet. Det är vi, som individer..inbegripna i ett sammanhang som handlar utifrån den omgivning som vi rör oss i. Vi är begränsade, se vi kan inte flyga av egen kraft t.ex. Däremot kan vi i kraft av arbete och handling bygga flygplan. Vi kan inte läsa. Vi lär oss. Och vad skulle vi göra med läsandet om det inte var för att läsa ngt…som ngn annan har skrivit. Ngnn annans idéer. OSv.. :-)

  Så därför säger jag; Jag tar hellre tillbaka trollen än väljer (om jag fick) att behålla finanssystemet i dess nuvarande form. Det blir för dyrt för mig helt enkelt. För varje liter bensin vi köper för en tia så kommer det att kosta det dubbla att sanera. Är det uppochned eller är det uppochned? :D

  Frågan är ju vad det t.ex är som hindrar att de anställda på SAAB ser chansen att själva utveckla bilen? Kan det vara för att det finns en finansbyråkrat som snott tanken ifrån dem? Snott initiativkraften att förändra?
  Trollen bör man ju faktiskt vara rädd för….man vet ju aldrig om det om natten i urskogen vaknar en sten här och där….uuuh. obegagliga tanke. Helt ensam i urskogen….utan att egentligen veta…utan utväg… :-D

  Säg mig….vad gör du som människa om du får hål i tanden….men inte har pengen i plånboken? En upplyst individ skulle säga att det här med hål tanden …kan leda till problem med hjärtat. En annan skulle säga att det där, det spelar ingen roll…det är ditt öde bara. Sök fler jobb bara. Man dör ju som sagt…bara den dag man dör. Inte sant? Du dög helt enkelt inte och därför får du en tand mindre att bekymra dig om. Vilken tur att det inte var framtanden i alla fall! haha…då hade det sett roligt ut! :-D

  Så Herr Littorin, du ser…det hela handlar inte bara om dig. Det hela handlar även om mig och min granne. Hans mamma och hennes kompis samt hela hennes vänskapskrets som bor någonstans ingen hört talas om.

  Ang. mitt namn. Jag heter robornr7312. Arbetselement X. Redo att tjäna! Skapad som medvetande under Bildts utopiska era i början 90-talet. Rekonstruerad och utanför iaktagande inför årets valcircus till åskådare. Med vilja att glömma allt det här med att behöva vara en robot. Eller för den delen behöva tänka politik. För att en dag istället bara spela saxofon….och kramas….hela dagen lång. :-D

  SolStrålar! :-D
  robotnr7312

 10. Ekvationen

  Sven Otto Littorin

  Varken du eller S kan göra något så länge ni använder er av felaktiga ekonomiska teorier,
  LÅNGSIKTIG Inflation kan bara finnas i en ekonomi som höjer lönerna för mycket, eller förklara hur LÅNGSIKTIG inflation kan uppstå utan löneökningar? (ingen ekonom har kunnat förklara det)

  Alla ekonomiteorier tillåter för stora löneökningar, inflation är ett faktum, problemet kommer när man vill stoppa inflationen, man åtgärdar inte orsaken (löneökningarna) bara symtomen med räntan och en strypning av penningmängden, vilket kommer att strypa ekonomin. Här gör alla ekonomiteorier fel, felet har funnits hela tiden därför inser vi inte felet (löneökningar har alla, i alla tider velat ha)

  Du kan lösa krisen enkelt bara du inser felet i ekonomiteorierna,
  1 frys lönerna eller sänk tillfälligt lönerna.
  2 behåll en låg ränta ett tag
  3 öka penningmängden (låna inte) ge dom nytryckta pengarna till ex engångsbarnbidrag 5000kr för varje barn, alla kan förstå att då ökar konsumtionen (ekonomin sätter fart) inflation får du inte om du fryser lönerna (konkurrensen mellan bolagen stoppar direkt orimliga priser och inflationen på längre sikt) INFLATION KAN INTE FINNAS UTAN LÖNEÖKNINGAR.

  En mycket förenklad ekonomisk ekvation ser ut så här

  Penninmängden / arbetstiden = lön per timme

  bara formeln 1000/ 200=5

  Ändrar du lönen per timme så går ekvationen inte ut.
  Minskar du penningmängden och behåller lönerna så minskar arbetstillfällena 800/160=5
  Från 200 till 160.

  Ekonomi är bara ren matematik

  Ekonomin återhämtar sig inte förrän lönerna minskar eller att penningmängden ökar.

  Eller så kan du fortsätta att tro på dagens ekonomiteorier som aldrig i historieboken har lyckats bra, alla ekonomiteorier politiska teorier har tillåtit för stora löneökningar.

  Vänligen
  Ekvationen.

 11. Pingback: Sven Otto Gästbloggar. « essbeck

 12. Ingemar Åhgren

  En iskall vinter väntar nu runt hörnet för alla som snart kommer att bli utförsäkrade från sin sjuk försäkring. Ett avtal som man som medborgare har betalat en premie till. En sam-hällets föräkring gentemot dom, som arbetat, betalat sin skatt och byggt upp våran gemensamma trygghet som gradvis har raserats. Nu fullföljer Littorin med att tippa den sista dominobrickan och bekräftar en diagnos till att vara en narsicist eller psykopat, sina underståtar, pöbeln och knegarna vilka har slut på sina slitna ligament. Dom skall bli till arbetsförmedlingens förfogande! Vilken arbetsgivare tror han vill anställa en slut-arbetad, sliten människa? Sven-Otto förtår nog ändå att ingen vettig arbetsgivare vill göra det. Det handlar bara om att förhala och låta en annan regering ta hand om soporna. Det börjar bli en vana för oss folk att göra sådant och ta reda på röran efteråt, efter varje gång högern förlorar. Kalla sig vad man vill.

 13. Jätte bra webbsida..väldigt informativt.Tack och kolla här också….Jämför priser

 14. Ekvationen

  Moderater säger sig vara duktiga på ekonomi förklara då min kommentar.

  ”LÅNGSIKTIG Inflation kan bara finnas i en ekonomi som höjer lönerna för mycket, eller förklara hur LÅNGSIKTIG inflation kan uppstå utan löneökningar? (ingen ekonom har kunnat förklara det)”

 15. Kerstin

  Men säg mig då Littorin, snälla du, så hoppfullt du talar, men jag kan inte för just mig själv se någon ljusning om ett riktigt jobb, vad jag nu ser framför mig är 7 år till pensionen där jag skall jobba för 65% av a-kassan, på heltid.
  Jag var tvungen att sluta min tjänst i kommun som undersköterska pga. att detta jobbet och den dåliga arbetsmiljön som erbjöds mig var under all kritik, jag fick ont, utsliten var tvungen att sjukskriva mig , efter en tid fick jag inte vara sjukskriven mer trots att jag fortfarande inte var återställd, de menade att arbetsgivaren skulle ta fram ett annat passande jobb åt mig, men det kunde de inte och jag blev uppsagd av personliga skäl (medicinska)
  Detta var 2006, efter 4 år har inte ännu hittat en arbetsgivare som vill ha mig med de begränsningar jag har som nu blivit kroniska.
  Jag deltar i jobb och utvecklingsgarantin, är nu inne på fas 3 och det är min tidigare arbetsgivare som får de 225 kr/dagen för mig trots att de inte har några kostnader för mig, de har placerat mig i en förening som gratis ger handledare, vilket dessa pengar egentligen skulle ha gått till, känns lite konstigt att min tidigare arbetsgivare som är orsaken till mitt läge nu ska tjäna 225 kr/dagen för mig???
  Ja, jag blev utförsäkrad redan innan den nuvarande regeringen, och jag ska inte rösta alls detta år.
  Nystatare fram till pension ???

 16. Kerstin

  Ps. du är inte nöjd säger du förrän varenda själ som vill arbetar, självklart vill väl de flesta arbeta, du är då nöjd att vi i Fas 3 arbetar heltid på aktivitetsstöd för 65% av a-kassa och 4 veckors semester utan all trygghet i arbetslivet med facket som andra arbetare har, men bara för att det inte är ”riktiga”arbeten kan man behandla oss hur man vill, vi är beroende för att överleva och måste finna oss i att arbeta LÅNGT under lägsta lön, självklart kan man få människor i arbete om man tvingar dem att arbeta för svältlön, bättre är ju det än vara helt strandsatt.
  Är det så du har tänkt dig min framtid som har funktionsnedsättning som gör att det är svårt att hitta ett arbete som passar och en arbetsgivare som vill ha en, och dessutom bara 7 år kvar till pensionen, min framtid fram till dess är alltså heltid för 65% av a-kassan ????

 17. Pingback: Det finns en stor svaghet i bidraget till företag som anställer personer mellan 18 till 25 år. « essbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s