Dags för självkritik

Den politiska debatten vinner på att föras på ett sakligt sätt och om just sak och inte person. Extra viktigt tycker jag det är att debatten förs på det sättet när området för debatten handlar om människor som är utsatta och i stort behov av just samhällets stöd. I debatten om sjukförsäkringarna tycker jag innehåller flera trista inlägg som borde leda till självkritik.

Det största felet tycker jag mitt eget parti gjort. Gårdagens debattartikel från Axen och Riviere är ett snedsteg som jag har mycket svårt för. Säkert kan man ha synpunkter på Alexandras artikel som de svarade på. Men i just detta fall borde man inte ha svarat henne. Debatten om sjukförsäkringarna vinner på att handla om sak och inte bli påhopp på enskilda människor som råkat illa ut. Axen och Riviera skulle vinna på att be om ursäkt. Partiledningen kan inte under några omständigheter hålla med debattörerna i just denna artikel och den empatilösa retorik den innehåller.

Ett annat sådant otrevligt exempel är ”stupstocksretoriken”. Argumentationen bygger på att försöka smutskasta politiska motståndare för att ha en åsikt som inte finns. Stupstocksretoriken byggs just upp för att skrämma människor. Skrämselpropaganda må vara effektiv, men är knappast hedervärd.

Stupstocksretoriken slår dessutom hårt tillbaka när de som lanserat den själva har förslag som får samma konsekvenser, fast för andra människor. De rödgrönas förslag till förändringar får konsekvenser som är ytterst beklagliga. De som drabbas hårdast av deras förslag är de som är i allra störst behov av samhällets stöd.

I dagens DN debattartikel redogör Reinfeldt och Husmark-Pehrson för de positiva effekter som alliansregeringens förändringar har lett till. Det handlar bland annat om att antalet förtidspensionärerna minskat med dryga 55 000 personer. Antalet sjukskrivna har minskat från 200 000 till 100 000. Dessa resultat är rejäla och för varje person som lämnat sjukskrivning och kommit tillbaka i jobb en stor personlig framgång.

Jag menar att det är rimligt och rätt att stärka rehabkejdan med allt från sjukvården till stöd från försäkringskassan och arbetsförmedling. Målsättningen måste vara att få människor från sjukskrivning till ett normalt liv med jobb och socialsamvaro.

Däremot finns det människor som aldrig kan arbeta. Just dessa människor ska samhällets stöd vara som starkast för. Därför blir jag bekymrad när de rödgrönas förslag slår hårdas mot just denna grupp. Politiken och samhället ska tvärtom agera för att skydda dessa och för att stödja dessa. Samhällets stöd får inte svikta för de personer som behöver samhällets stöd hela livet.

I den fortsatta debatten om sjukförsäkringarna finns det många som borde vara självkritiska i hur debatten förs och mot vem. De sakliga skiljelinjerna som finns mellan alliansens politik och de rödgrönas politik får gärna tydliggöras. Men låt det stanna där. Låt bli att angripa enskilda människor och låt bli att använda stupstocksretoriken.

Blogg: Isobel och annarkia och högberg och lars och paul och s-buzz och peter och johan och den hälsosamme ekonomisten och dick och röda berget och sagor från livbåten och MMK och Farmor Gun och Moderata Perspektiv

49 kommentarer

Filed under politik

49 responses to “Dags för självkritik

 1. Var finns de sjuka som fått arbete? Det jag ser är en ökande arbetslöshet och stigande socialbidragskostnader. jag ser också människor som måste leva på sin parter (som på 30 talet) och dessa kan på grund av att de är gifta eller sambo inte få socialbidrag. De får leva på nåder.
  Jag förstår att det finns ett behov av reformer, men kanske skulle en ordentlig konsekvens analys gjorts först, sedan en ordentlig sammanhållen satsning på denna grupp innan de sjuka slängdes ut.
  Den statistik som förs för så kallade nystartsjobb håller inte då den även innefattar långtidsarbetslösa, arbetslösa ungdomar och invandrare.

 2. Nu ska vi inte snyfta ihjäl oss här. Hela historien med Stupstocks-Alexandra är lite bisarr, och är redan från början borderline ett löp från skvallerpressen. Alla läser det här och blir lika arga som matadoren i tjuren Ferdinand på julafton. Debatten glider av ämnet, som skall vara huruvida sjukförsäkringar och socialförsäkringar skall vara just försäkringar. Eller om det ska vara livsstilar. Folk måste få tillbaka proportionerna på vad som är ett problem. Att behöva lämna sin bostadsort för att få ett jobb är inte det samma som ett dödsstraff t.ex.

  Tillbaka till historien om Alexandra. Resultatet av historier som denna blir att det röda laget kommer att vinna valet. Folk tror då att efter det kommer alla problem att lösa sig. Ohälsan kommer att försvinna spontant. Alla kommer att känna hur initiativlusten att arbeta kommer tillbaka när man får vara sjukskriven med 80% av lönen (eller mer) på obestämd tid. Arbetsförmedlingen kommer inte att behövas längre eftersom alla kommer att få jobb i den nya miljöbaserade industrin. Jobb som alla älskar och som är utformat precis efter varje individs egna behov och önskemål. Ingen kommer att vilja ha svartjobb eftersom det är coolt att betala skatt. Och med hjälp av höjda skatter kommer alla att känna sig trygga. Och kan då bjuda varandra på glass för dom höjda löner och pensioner som alla givetvis också kommer att få.

 3. Pat

  Det är ju definitivt något desperat över hela argumentationen när man uttrycker att man är ”bekymrad” över att de röd-grönas politik skulle skicka ut de som har det allra värst i kylan. Så kommer det naturligtvis inte att bli, och det tror jag nog att även alliansanhängare förstår. Dock är det självklart att ni klamrar efter halmstrån. Störtlöjligt men förståeligt. Det är ju fortfarande mycket i de röd-grönas förslag som kommer att utredas, vilket alliansregeringen förvisso kanske brister i förståelse för med tanke på att det verkar vara kutym från borgerligt håll att hetsa sig fram till reformer som man sedan tvingas backa ifrån, steg för steg.

  Kärnan är hur som helst att tidsgränsen för hur länge det är accepterat av samhället att vara sjuk kommer att tas bort. Det är det som räknas. För oss som befinner oss mitt i den här situationen är alliansens reform helt absurd. Min fru kommer att utförsäkras och skickas till arbetsförmedlingen i höst och dessutom som en bonus få sänkt ersättning med ett par tusenlappar på grund av att hennes SGI ligger för långt bak i tiden. Detta trots att hon fortfarande står under utredning för sina besvär. Detta trots att hon experimenterar med sin medicinering för att någon gång lyckas hitta ett sätt att fungera i samhället. Detta trots att hon varit sjuk i över tio års tid och under hela tiden haft en pågående rehabilitering och kontakt med sjukvården som varit mycket bestämda med att hon inte ska forceras tillbaka i arbetslivet. Detta trots att hon har svår ångestproblematik och faktiskt blir sjukare av hela den här pressade idiotiska situationen.

  Inget av detta spelar någon roll. Vården är bunden till händer och fötter, försäkringskassan är också bunden och vi är helt och hållet bundna. Jag har själv suttit i möte med samtliga instanser. I höst blir hon frisk, för det har Fredrik Reinfeldt och alliansen bestämt. Under minst tre månaders tid är hon frisk, och som grädde på moset har hon då inte ens någon möjlighet att sjukskriva sig om hon skulle kollapsa, eftersom att hon i det fallet inte får någon som helst ersättning då hon under de tre månaderna inte omfattas av sjukförsäkringen. Socialbidrag är hon inte berättigad till då vi är gifta och jag har en hygglig inkomst. Hur som helst kommer hon inte vara frisk i verkligheten (den som alliansen INTE lever i). Inte i närheten. Det är det enda vi i nuläget kan vara säkra på. Det enda egentliga alternativa scenariot är att försöka få till en ansökan om stadigvarande sjukersättning/förtidspension för att få tid att kunna komma tillbaka till samhället i en rimlig takt, och det är väl oerhört ironiskt på något sätt med tanke på att ett av alliansens huvudargument handlar om just förtidspensioner.

  Tanken om att förbättra sjukförsäkringssystemet är väldigt sund, men alliansens reform är ett idiotiskt skämt från början till slut.

 4. Instämmer till din självkritik. Själv tror jag vi behöver bli mer övertygade om att det är små människor som hamnar i statens kläm. En del berättelser som jag läser handlar om chockade som missar SGI helt för att de saknar inre resurser. Det är svårt att prata om resultat när omkring 10,000 människor har lämnat trygghetssystemet helt. Visst är det kul att 109,000 kommit bort från utanförskap, men de som inte klarar av det borde få större stöd. Inte bli bortglömda.

 5. Svempa

  Det tragiska är väl att

  Helena Rivière (M)

  ledamot i socialförsäkringsutskottet

  Gunnar Axén (M)

  ordförande i socialförsäkringsutskottet

  visar hur moderater diskuterar och tänker när de inte blir sminkade av sin partiledning .

  Jag är socialliberal men kommer att rösta på något av de rödgröna för att
  NI i Alliansen har gått för långt .
  Det ni enl mig har gjort fel är :
  1: NNi skulle ha tagit med pensionärer och de som inte anses ha någon arbetsförmåga i steg 3 och 4 av skattereformen

  2: Förändringarna i sjukförsäkringarna skulle ha kommunicerats bättre och man skulle ha lyssnat på remissinstanserna i stället för att stressa igenom detta som nu riskerar att för mycket lång tid sänka förtroendet för en borgerlig regering samt att ersättningen skulle ha sänks efter 3 månadersprogrammet på af för de som då bedöms ha arbetsförmåga och inte rätt till sjukersättning .

  Med de förändringarna hade inte socialdemokraterna haft en chans.
  Varför slå så hårt mot folk som bara vill leva ett normalt liv med lite sämre fysiska eller psykiska förutsättningar än ni själva har?
  MVH Svempa

 6. mikael

  Hej!

  Självkritik är alltid viktigt. Det är självklart att man alltid måste vara försiktig när man uttalar sig som politiker i olika medier. Visst, det blev inte alls bra i den artikel som Axén och en kollega till honom skrivit i Aftonbladet.

  Det här med sjukförsäkringens konsekvenser är viktigt. Men, frågan är hur man bäst ser vilka konsekvenser den förändrade sjukförsäkringen får.
  Kanske är det bäst att läkarna som träffar sina patienter bara redogör för läget och om hans/hennes patient även bör vara sjukskriven i fortsättningen eller inte. Att gå ut i pressen tror jag inte är en lösning.

  Däremot är det viktigt med empati och medkänsla. Det enskilda fallet som varit uppe är inget som man skall tala vitt och brett om utan varje enskild individ som råkar illa ut är tråkigt och beklagligt.

  Sedan är det ju som utomstående läsare svårt att inte reagera på den historia som berättas. Men, frågan är ju hur man bör hantera det hela, dvs skall politiker överhuvudtaget yttra sig i enskilda fall? Ja tycker inte det. Det är bättre att se den stora bilden och fokusera på hur man skall bygga en trygg sjukförsäkring som har så få ”hål” som möjligt och som inte gör människor oroliga.

  Det viktigaste måste vara att hålla ihop samhället och inte sätta människa mot människa, man mot kvinna, frisk mot sjuk, arbetande mot arbetslös osv.

  Alla är vi ju olika och alla har olika livssituationer som kan bero på väldigt mycket olika saker. Därför är det viktigt att man inte sätter sig till doms över andra människor utan istället visar stor medkänsla och empati med människor som råkar illa ut i samhället.

  Det är likadant när det gäller de arbetslösa. Det ser olika ut från fall till fall. Vissa har blivit arbetslösa på grund av nedläggningar och har haft svårt att få något nytt jobb trots att de anstränger sig med att söka nytt jobb. Sedan kan det ju vara som så att det finns bakomliggande orsaker eller faktorer som gör att vissa inte kommer in på arbetsmarknaden, tex fördomar från arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv eller fördomar eller andra hinder från facket. Ett exempel på detta är rapporterna ”Akademi eller verklighet” från Svenskt Näringsliv och ”Jakten på anställningsbarhet” från TCO. Där pekas hela grupper av människor ut som oanställbara beroende på vilket ämne eller vilken disciplin de hade som huvudämne i sin examen från universitet eller högskola. Detta riskerar att försvåra övergången mellan utbildning och arbete för de som tillhör denna grupp, och därmed riskerar dessa att fastna permanent utanför arbetsmarknaden mot sin vilja.

  Sedan finns det ju strukturell diskriminering, men även etnisk diskriminering som försvårar människors insteg på arbetsmarknaden. Det finns tex fall där allting fungerat bra fram till personen kallas till intervju, då råkar personen utför arbetgivaren fördomar tex man skojar om individens hudfärg eller etniska bakgrund. Det finns ett flertal sådana här fall, men man gör inte något åt saken.

  Så det finns väldigt mycket olika orsaker till att en person är arbetslös, och det är viktigt att man förstår vad det är för faktorer och krafter som är i rörelse och inte häver ur sig dumheter. Här behövs det ofta professionella människor som inte är jobbcoacher utan som har en helt annan bakgrund och som förstår vad det innebär för en individ att inte bli accepterad när man söker jobb utan att man hela tiden blir bortsorterad.

  Så Alliansen borde tona ner den tuffa retoriken om att alla arbetslösa är slöa och lata och inte vill jobba. Här gäller det istället att se de bakomliggande faktorerna. För det finns nästan alltid bakomliggande faktorer i alla enskilda fall där en mäniska är arbetslös kortare eller längre perioder. Så empati och medmänsklighet och förståelse för de bakomliggande faktorerna är viktigt för att inte en individ skall känna sig kränkt eller känna sig illa behandlad. Här ser vi idag att Arbetsförmedlingen inte fungerar, då alltfler berättar att de blivit illa behandlade av arbetsförmedlingen. Många tycker också att de klarar sig bättre utan arbetsförmedlingen eftersom de flesta jobb idag finns i andra jobbdatabaser än hos Arbetsförmedlingen.

  Mvh

  Mikael

 7. Jocke

  ”Antalet sjukskrivna har minskat från 200 000 till 100 000″ skriver Kent stolt. Det är väl inget att vara stolt över, det är ju bara trixande med siffror. Att man över en natt beslutar att tusentals sjuka inte längre är sjuka och inte omfattas av sjukförsäkringen gör dem inte friska.

  Jag undrar vad nästa briljanta reform från alliansen är? Legalisera våldtäkt? Ja då har ni kanske plötsligt halverat sexbrotten också! Legalisera misshandel så ryker även hälften av våldsbrotten. Vilket fantastiskt samhälle vi får med alliansens retorik.

  Ibland undrar jag om inte alliansen till stor majoritet består av de mentalt handikappade svenskarna som Reinfeldt skrev om i ”Det sovande folket”…

 8. Anders Nyman

  Stupstocksretoriken ja. När ska Kent själv sluta med bidragslinjeretoriken undrar vän av ordning? :D

 9. Det är fel att 140 personer om dagen förtidspensionerades – FEL
  Tar man 140 x 365 betyder det att igenomsnitt skulle nybeviljas 51.100 förtidspensioner per år (Kolla statistiken här) OBS! statistiken visar både förtidspension och sjukbidrag!

  År 1991, det år då moderaterna kom till makten, hade Sverige 322 388
  förtidspensionärer.
  År 1994, sista året vid makten, var det 361 836
  personer.
  År 1996 hade vi 357 118 förtidspensionärer, alltså en minskning med 4718 personer på två år (scb pdf).
  1993 (M-regering) nybeviljades hela 62 465 förtidspensioner och sjukbidrag vilket var den överlägset största summan mellan 1971 och 2000 (Statistik Försäkringskassan)

  När förtidspensionen upphörde 31/12-02 och ersattes av aktivitetsersättning och sjukersättning hade vi 406 648 förtidspensionärer. En ökning med 44 812 personer på åtta år (scb 27/8-03) På dessa 8 år ökade dessutom befolkningen med 124 407 personer (scb pdf)

  Läs gärna Resurs egna tråd om detta som bland annat innehåller diag…

  Sen ska man veta att alla inte fick 100% förtidspension!

  År 2008 var det 24 230 personer MER än år 2003 som uppbar ersättning! (statistik)

  Sen är det ganska dumt att prata om i förtidspension i media
  eftersom denna samt sjukbidrag upphörde för över sju år sedan och ersattes av sjuk- /
  aktivitetsersättning. Aktivitetsersättningen var alltid tidsbegränsad
  likaså en av sjukersättningarna (dvs fd sjukbidrag).

  Kika på denna information:

 10. William

  Klokt inlägg!
  För avsett om tanken bakom den nya lagen var aldrig så god, finns det en hel del att kritisera i den nuvarande skrivningen.
  Det gick för fort.

  En del har redan rättas till redan, men det finns många fler hål att täppa till.
  T ex att alla arbetsgivare inte godkänner tjänstledighet trots att lagen kräver det för att man ska få full ersättning på ALI.
  Att lagen säger att man skall vara restriktiv med att bevilja anstånd gör att det idag finns arbetande medborgare som saknar all rätt till en sjukpeng.

  Så var inte lagen tänkt att fungera.
  Detta, och andra fel, måste rättas till om den ska bli trovärdigt som en satsning på de sjuka!

 11. Liberty

  Kent Persson är ett namn jag skall lägga på minnet. En självkritisk och saklig argumentation av en Moderat i sjukförsäkringsfrågan. Detta är precis vad som behövs eftersom frågan är mycket vidare än bara Alexandra. Alla politiker har talat över huvudet på de sjuka. Ingen notis har tagits till remissinstansernas hårda och sakliga kritik. Att frågan skall avgöra valet gynnar ingen. Det bästa för de sjuka och för landet borde i stället vara att skapa en över blockgränserna förankrad, hållbar och mänsklig försäkring. Då krävs eftertanke och saklighet i alla läger. Den har du Kent. Mmen tyvärr inte ”Axén” och ”Riviere”. Dags att avlägsna ”Axén” och markera att nu får det vara slut med den smutsiga PR-kampanjen mot de ”sjuka”, som man envist talar över huvudena på.

  (”sjuk” inom cituationstecken används av ”Axén” i den aktuella ”artikeln”)

 12. Moa

  ”Det handlar bland annat om att antalet förtidspensionärerna minskat med dryga 55 000 personer. Antalet sjukskrivna har minskat från 200 000 till 100 000. Dessa resultat är rejäla och för varje person som lämnat sjukskrivning och kommit tillbaka i jobb en stor personlig framgång.”

  Frågor:
  Hur många av dessa 55 000 ”förtidspensionärer” (menar de sjuka med tidsbegränsad sjukersättning?)
  är tillbaka i arbete?
  och hur många av de 100 000 sjukskrivna är tillbaka i arbete?
  Hur många kommer att komma tillbaka in i sjukförsäkringen igen?

  Är alla dessa 155 000 personer nu friska eller bara ”utförsäkrade” för att deras ”dagar tagit slut” och för att alliansen ändrat arbetsförmågebegreppet?

  Nu ska alla som av FK bedöms ha en fiktiv arbetsförmåga i ett specialanpassat jobb som inte finns och aldrig kommer att finnas utförsäkras…
  Tidigare rättspraxis att en sjuk har rätt ayy behålla sin sjukersättning tills man faktiskt får ett sådant ovanligt jobb gäller inte längre…

 13. Jocke

  Du som är aktiv i Örebro Kent, jag är väldigt intresserad av att få veta hur mycket socialbidragsutbetalningarna skiljer från December 2009 – till Januari 2010 när många blev utförsäkrade. Vart vänder jag mig för att få reda på den siffran?

  Kan man vända sig till Socialförvaltningen eller är det någon annan myndighet inom kommunen man ska vända sig till?

 14. Peter Strobl

  Kent, det är ett exempellöst övertramp. Var är partiledningens avståndstagande?
  De övriga allianspartierna?

  Gunnar Axén har gjort övertramp tidigare, och samtidigt är det inte vem som helst.
  Entlediga honom!

  Reinfeldt och Husmark är desperata. Det märks om man läser deras artikel. Man drar slutsatser som inte finns i ett försök att skyla över sina egna brister.
  Det är ingen som kommer att hamna mellan stolarna på det sätt som alliansen lyckades med.
  Det var just detta som utredningarna ska vara till för, att inte hafsa och slafsa iväg ett beslut.

  Men som sagt. Gunnar Axén.
  Jag är glad att jag kan känna din vanmakt inför artikeln som skrevs. Den cynism som Axén besitter verkar du befriad ifrån.
  Men, det krävs inte många fler klavertramp förrän valet är avgjort.
  Redan nu Kent. Människor förlåter inte allt.

 15. Kent Karlsson

  Kent

  Dig kan man i alla fall på något sätt respektera, du tar in alla kommentarer på din blogg!
  Din partikamrat Gunnar Axén tar bara in kommentarer från de trogna!
  Det står givetvis honom helt fritt vilka kommentarer han vill ta in, det är ju hans blogg.
  Kan dock inte hjälpa att jag tycker det är ynkligt av honom att inte kunna ta en debatt!
  Skall ni har någon chans att i någon mån kunna återfå en gnutta förtroende för er ”sjukförsäkringsreform” finns det nog bara en utväg! Ni får låta siffrorna för ”utanförskapet” öka med två, Helena Rivière & Gunnar Axén!

 16. Peter Strobl

  @Peter Soilander, din trovärdighet är inte direkt i stigande eftersom du fortsätter ljuga om utanförskapet.
  Tänker du fortsätta länge till?

 17. Anders

  IMHO, så är det en slags charad som vi ser.

  Moderaterna har gjort tre nästan samtidiga utspel.

  1. Inom ”all offentligt styrd och skattefinansierad verksamhet” ”ska [moderaterna] arbeta för” att ”det erbjuds möjlighet till heltidstjänster”.

  Det här utspelet är riktat till LO-kollektivet och ett sätt att gå facket till mötes (som driver frågan om heltid för alla).

  2. ”Per Schlingmann berättade för ett par dagar sedan att han kan tänka sig att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser om inget händer på området.”

  Det här är riktat till medelklasskvinnorna, så att de inte lockas av att rösta på oppositionen eller på feministisk initiativ. Men det är samtidigt något, som moderaternas kärnväljare starkt ogillar.

  Därför dags för nästa utspel

  3. Axens och Rivieres artikel till Alexandra.

  Det här är riktat till moderaternas kärnväljare. Moderaternas kärnväljare köper inte föreställningen, att de stora svängningarna i sjukskrivningsstatistiken de tre senaste decennierna främst skulle avspegla hälsoläget i landet.

  Ordföranden i socialutskottet undertecknar inte en sådan artikel (som den i Aftonbladet), utan att det är förankrat i den absoluta partitoppen. Det är ingalunda något ”snedsteg” som Kent tycks (eller låtsas) tro. Axen är utsedd att spela bad cop till Reinfeldts good cop, så att kärnväljarna inte känner sig helt övergivna.

  Det skulle f.ö. inte förvåna mig, om Axens och Rivieres resonemang hade testats på fokusgrupper.

  I en uppföljande artikel om läsarreaktionerna så skriver Aftonbladet:

  ”Ni har varken träffat henne eller läst hennes journaler, utan gör en bedömning ändå, det visar vilket tankesätt ni har mot sjuka, skriver en annan läsare.

  Lika många försvarar moderaternas kritik.”

  Alltså ”lika många försvarar moderaternas kritik” skriver Aftonbladet (!) ang. de läsarreaktioner, som tidningen fått.

 18. Jocke

  En sak jag alltid velat fråga alliansen (eller någon företrädare för denna):

  Varför har det som i senaste artikeln från Herr Axén & Co fått så stor fokus om ”fusk” i sjukförsäkringen. När det talas om fusk är det nästan i samtliga fall de sjuka det hänvisas till.

  Men vi vet ju alla, både du och jag Kent, att det är inte i sjukförsäkringen det fuskas mest. Skattefusket är överlägset mer omfattande och dyrt.

  Min fråga är: varför anser alliansen att det är viktigare att prioritera och debattera fusket i sjukförsäkringen än det mångdubbelt mer omfattande skattefusket.

  Vilka åtgärder har alliansen tagit under mandatperioden mot skattefusket?

 19. Nils Lindholm

  Dom som har gått i ålderspension i förtid har fördubblats.

  Dom som hamnar i garantins 3:e steg räknas INTE som arbetslösa kanske rentav som ‘i arbete’ !!
  Dom här sista ökar enl. AF med 2 000 st i månaden i en icke överskådlig tid, eller till nästa högkonjunktur.

 20. Kent Karlsson

  Jocke

  Instämmer i dina frågor angående skattefusket. Enda svaret från Kent var att det skall stoppas, inte vad de gjort för att för att stoppa det under mandat- perioden!
  Har sett uppgifter på att det uppgår till ca: 46 miljarder årligen!
  Fusket inom sjukförsäkringen beräknades till 1 miljard årligen enligt Försäkringskassan själva!
  Märkligt då att inte skattefusket prioriterats högre under mandatperioden!
  Alliansen gillar ju tydligen inte fusk (vem gör det?),men skattefusket ogillas tydligen lite mindre!

  Så, vad har ni gjort för att stoppa skattefusket?

 21. @ Moa – Hatten av för den kommentaren, jag undrar också

  @ Kent Persson – Hatten av för självkritik!

 22. Bra inlägg. Det är uppfriskande att någon, oavsett färg, sysslar med självkritik, det har bevisligen ingen dött av.
  Dock anser jag att du förringar Axéns och Rivières angrepp på Alexandra genom att kalla det för ”snedsteg” – det var betydligt värre än så. Angreppet innehöll deras egna konstruktioner, insinuationer och påståenden om Alexandra och vad hon eventuellt vill eller inte vill. Det är helt oacceptabelt att två folkvalda agerar på det sättet.
  Ser vi det ur ett makroperspektiv så har dessa båda representanter för Sveriges riksdag effektivt visat vad som händer när den enskilda individen använder sig av sin demokratiska rättighet att yttra sig fritt – denna krossas offentligt.
  Dessa båda är ett starkt hot mot demokratin och yttrandefriheten, samt en skam för alla folkvalda.

 23. fibrotjej, tack

  jeanette, jag tycker detta är lika allvarligt som dig.

 24. Jocke, socialförvaltningen skulle jag gissa kan hjälpa dig med svaren,

 25. Liberty och william, tack för era kommentarer.

 26. Peter, i övertramps diskussionen håller jag med dig, men sedan skiljer vi oss åt.

 27. Pingback: Debatten far fram och tillbaka. « Moderata Perspektiv

 28. Anders

  ”..antalet förtidspensionärerna [har] minskat med dryga 55 000 personer” sedan 2006.

  Moa frågar:

  Hur många av dessa 55 000 ”förtidspensionärer” (menar de sjuka med tidsbegränsad sjukersättning?)
  är tillbaka i arbete?

  Skribenterna menar förtidspensionärer.

  Totalantalet förtidspensionärer har minskat, dels genom att somliga förtidspensionärer har fyllt 65 år sedan 2006, varför de idag är ålderspensionärer, dels genom att färre (än under tidigare år) har fått förtidspension.

 29. Att minska förtidspensioner och få ut sjukskrivna i jobb är en vacker tanke. Problemet är bara att det inte finns några jobb. Det enda som erbjuds är slavarbete, som på papperet heter praktik – eller varaktig, samhällsnyttig sysselsättning, där man inte får utöva sysslor så de slipper anställa personal. Skall man följa detta innebär det att man lallar runt som en idiot på en arbetsplats där man inte får räknas in i arbetslaget eller utföra samma uppgifter som de andra.
  Det höjer vare sig självkänslan eller leder till något riktigt arbete. Snarare blir ens utanförskap än mer påtagligt. Att använda dessa praktikplatser som ”kompetenshöjande och ger referenser” fungerar inte i verkligheten då en arbetsgivare undrar vad det är för fel på en människa som sorterat kläder åt kyrkan under 2 års tid…
  Om man hade kunnat fixa fram riktiga arbeten, som inte är på låtsas, så hade säkert talen sjunkit. På sikt tror jag snarare de förvärras då människor som hamnar i den s.k. ”rehabkedjan” (som inte finns i verkliga livet) till slut tappar både självkänsla och hopp. Och inte får de något arbete heller.

 30. Pingback: Hur är det med regeringsdugligheten Reinfeldt?

 31. Om Axen och Riviere ber om ursäkt tror iallafall inte jag att de verkligen menar det.

  De får väl ta semester.

 32. Pingback: Den lilla människan i stora debatten « Under den lugna korkeken

 33. Pingback: Tweets that mention Dags för självkritik « Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

 34. Svempa

  Nej semester tycker jag inte de behöver ta men jag hoppas att de läser denna och alla andra debatter som pågår efter deras artikel och fattar att alliansen går för fort fram. jag hoppas att alla som i dag rasar mot alliansen lika kritisk granskar den rödgröna politikens förslag. för det gör jag och jag ser även saker där som jag inte gillar.

 35. Pingback: Sociopati i hanteringen av arbetslinjen | Sagor från livbåten

 36. Jonas

  Den vanliga kommentaren brukar vara ”tyvärr kan jag inte yttra mig om enskilda fall men..” även när politikern ifråga har all information på bordet.

  Här visste politikerna ingenting. Ändå tyckte de att rätt strategi var smutskastning av den enskilde. Det vet ju alla att mobbing skapar trygga och starka medborgare, typ. Wtf?

  Det är det som är centralfrågan här. Det är inte så att utformningen är dålig men ledningen består av socialt missanpassade muppar. Då bör de avsättas illa kvickt. Det är vad som skulle skett på vilket företag som helst.

  Utformningen måste också lösas, men de som leder landet måste först och främst vara trovärdiga.

 37. Johannes

  Kent, misstaget var inte att svara Alexandra. Den politiker som bara kniper käft och gömmer sig under skrivbordet är inte värd att ha makten. En sådan människa är en råtta, ett opålitligt avskum.
  Tvärtom ska man ärligt och uppriktigt stå för det man tror på, precis som Axén och Rivière har gjort.

  Vi väljare har rätt att få veta vad våra politiker står för och nu vet vi faktiskt lite mer om vilka åsikter det är som råder i moderatpartiet.

  Kanske vinner ni några röster på den öppenheten? Det måste ju finnas andra som tycker likadant om de sjuka som Axén och Rivière gör?

 38. alltidaldrig

  Heja Jocke!

 39. @Johannes januari 27, 2010 kl 14:12:

  Kan med säkerhet konstatera att den här moderata Bluescreenen har kanske vunnit 1, tappat 1000.

  Allt handlar inte om att vinna därtill. Är man emot folket och enbart jobbar för sina egna intressen och den samhällsgrupp man tillhör, då praktiserar man inte heller demokrati. Det är dags att politiker får en lön på runt 30 000-40 000, bort med inkomstgarantier med mera. Det ska inte vara på så vis att politiker ska sitta och muta sig själva med sina egna företag och den mediamakt de har. Det skapar utanförskap och mycket dålig verklighetsförankring. Och det är vad vi sett utmärkt exempel på.
  Jag röstar på de som gör detta. Dvs. dumpar lönerna och förmånerna som jag beskrev. Då har man tagit första steget till att stå på samma nivå med folket.

 40. Pingback: Gästblogg: Per Schlingmann « Moderata Perspektiv

 41. Pingback: Om en omfattande debatt « Smurfgodis

 42. Pingback: Klockrent om Moderaterna « lena alun

 43. Martin

  Att ta upp det faktum att många inte längre omfattas av ‘trygghetssystemet’ som en framgång tycker jag är märkligt av flera anledningar. Är det en framgång när sjuka, jodå de är faktiskt sjuka i cn stor majoritet av fallen, istället blir beroende av socialbidrag alternativt inte får någon inkomst överhuvudtaget. Ägnar sig inte Alliansregeringen nu åt exakt samma typ av siffertrixande som man själva brukade anklaga (S)-regeringar för.

  Jag anser att Alliansen genom reformen har övergett att se sjuka som individer med individuella behov och istället på ett närmast stalinistiskt sätt klumpar ihop dem till en grå massa, ett kollektiv. Det är lätt att prata om ‘individens’ rätt till det ena och andra, men i fallet sjuka så verkar det i praktiken inte finnas några rättigheter.

  Jag vil avsluta med att ge dig Kent Persson en eloge för att du talar om självkritik, något politiker annars har väldigt svårt för, men om inte talet omsätts i handlande så är det inte mycket värt.

 44. Pingback: En lördagsbetraktelse om valsegrar, ilska och engagemang « Kent Persson (m) blogg

 45. Kent Karlsson

  Kent hur ställer du dig till det här?

  ”Vi vill inte ha lönesänkningar”
  Anders Borg i Rapport, 19 maj

  ”Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen”
  Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti.”

  Länk till expressens artikel:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna

  Citat ur artikeln:
  ”Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.
  Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet ”reservationslönen”:
  – Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.
  Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?
  – Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med ”working poor”, som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner.”

 46. Fd sjukskriven

  Jag har själv varit sjukskriven i över ett år men är nu tillbaka helt igen i arbetslivet. Vilket är skönt ! Dock blir jag väldigt ledsen när jag läser och upptäcker att det finns personer som utnyttjar systemet. En sådan person är då Alexandra som nu gått hemma flera år och tyckt synd om sig själv. Jag reagerade direkt när jag läste hennes första debattinlägg i aftonbladet och kände en magkänsla av att något inte stämde här. Ett par enkla sökningar på internet gav mig en helt annan bild av denna svårt sjuka personen som målades upp i tidningen. Alexandras bloggande samt twittrande visade sig att personen bakom det hela verkar mer eller mindre frisk. Kände mig äcklad eftersom jag själv gått hemma och haft väldigt stora problem med min hälsa. Sådana som Alexandra förstör systemet och gör att vanliga svensson misstror alla sjuka som går hemma. Jag har aldrig haft problem med försäkringskassan fått bra med hjälp och de har hjälpt mig att komma tillbaka igen. Kan tyckas hårt hur alliansen vill ha tillbaka sjuka i arbete men jag förstår dem. Alexandra är ett typ fall att hårdare krav måste sättas.

 47. Pingback: Tankar runt sjukförsäkring och sanning « Trollan's Tankar om stort och smått

 48. Jag tycker denna blogg e kanon, men jag skulle vilja tipsa om en sak.
  Jag var den första eleven och fungerar kanonbra idag.
  Integrationscoaching har hjälpt mig i mycket svåra tider.
  Integrationscoaching är en integrationskurs som syftar till att ge hemlösa och utsatta i samhället, en chans att komma tillbaka till ett normalt liv.
  Vart mål är att göra eleverna till självförsörjande och produtiva människor.
  Tryck mitt namn och kom till hemsidan!

 49. Pingback: opassande » Blog Archive » Vårt dagliga multitask, giv oss idag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s