Spelar det någon roll?

Man kan fundera på om det spelar någon roll varför ett antal människor agerat omdömeslöst inom moderaterna i Stockholm. En del försöker hävda att det är en politisk kamp mellan liberala krafter och konservativa krafter. Kanske är det bara en maktkamp och en maktgirighet som gått för långt. Det finns alltid de som väljer att ta en genväg om möjligheten ges. Om sedan genvägen är omoralisk eller ej bryr sig en del inte om.

Man ska dock vara tydlig i sina fördömanden och avståndstaganden emot de som agerat felaktigt och tagit till fusk. Det har ledningen i Stockholm gjort. Sten Nordin var mycket tydlig i sin ilska och besvikelse. Jag är övertygad om att det är många av oss som känner just besvikelse och ilska. Ilskan över att man medvetet eller omedvetet väljer att agera på ett sätt som skadar förtroendet för partiet och dess aktiva. Besvikelsen är att människor som varit aktiva hos M har spelat fult och agerat på ett sätt som inte bara skadar partiet, utan faktiskt skadar medmänniskor och deras familjer.

Det finns dock många som borde fundera över hur man agerat under denna kris. Mediadrevet har varit stort. Nu visar det sig dessutom att man hängt ut oskyldiga människor. Från media ges inga ursäkter eller förklaringar. Man lämnar de man brännmärkt själva till sitt öde.

Spelar det då någon roll varför man agerar på ett omdömeslöst sätt? Svaret är egentligen nej. Kanske kan det förklara ett och annat, men det försvarar inte någonting. Var och en får stå för sina handlingar och dess konsekvenser. Precis det har ägt rum i Stockholm. Säkert har det varit en plågsam process, men det har varit nödvändig.

Idag är moderaterna ett stukat parti. Säkert har förtroendet på kort sikt påverkas, däremot tror jag inte det har det på lång sikt. Däremot är det ett antal människor som påverkats av detta som sätter spår livet ut. Det borde fler fundera på och ta ansvar för.

Bloggar: Tokmoderaten och haninge M och Krassman och Röda Berget och Mary och Paul

About these ads

21 kommentarer

Filed under moderaterna

21 responses to “Spelar det någon roll?

 1. KYH

  Nej, jag tror inte att det i praktiken påverkar, men givetvis all publicitet är inte av godo. Politik har alltid handlat om makt, det är ju faktiskt vad ordet betyder. Olika bidrag, vänstern fick stöd från Sovjet, möjlighet att komma upp sig, vassa armbågar, röstfiske, så har det alltid varit och kommer troligen att förbli så, oavsett vilket parti det handlar om.
  Moderaternas politik har visat sig vara effektiv och det är det som räknas, hur den interna hackordningen ser ut är av mindre vikt. Men, gör det inte till någon form av etnisk konflikt, alldeles för simpelt!

 2. Peter Strobl

  Jo Kent, visst spelar det roll.
  Den primära infallsvinkeln är att Moderaterna pratar transperens, men agerar annorlunda. Det skapar med viss förståelse en reaktion. Både hos media och bloggare. Och andra.
  Det är klart att det blir kraft från bloggvärlden ett valår som denna.
  Men det är inte bara valfusket som stör även att Moderaterna ställer sig över den rekommendation som Eu gör när det gäller partibidrag.
  I längden ohållbart. Ett parti som pratar öppenhet och transperens måste leva som man lär.
  Om man ska tvätta byken så ska man göra det ordentligt. Den offentliga utredningen av Ernst&Young är inte den slutliga redovisningen.
  De brister som finns i utredningsmaterialet, där en av fyra tillfrågats räcker ju inte alls.

  Visst finns det människor och familjer bakom som blir tvungna att hantera konsekvenser för lång tid framåt. Men det kan inte hindra att vi ska vara milda i kritiken när personer inte ser var den moraliska gränsen är. Det är dessutom viktigt att inse vad ett politiskt uppdrag de facto innebär.
  Och kan man inte hantera eller förstå det så bör man åtminstone inse att konsekvenserna för felsteg är hårda.

 3. Kent Karlsson

  Kent

  Varför ni vill hemlighålla vilka era parbidragsgivare är?
  Vi medborgare har rätt få en chans att bedöma om eran politik har färgats av vilka de är som donera till eran partikassa!
  Att försöka att skylla på valhemlighet är fegt och patetiskt!
  Så svara nu, varför detta hemlighetsmakeri?

 4. Magda

  Moderater brukar blunda för verkligheten! O ang att somalier känner sig utpekade…det behöver man bara känna om man inte har rent mjöl i påsen!

 5. ulrika

  Magda, de känner sig kränkta enligt SvD citatet.
  Förövrigt ett ord som kan generera många sköna tusenlappar bara du inte är svensk förstås.

 6. Jocke

  Jag tycker fortfarande Moderaterna borde välkomna en brottsutredning om fusket faller under 17 kap. 8 § BrB ”otillbörligt verkande vid röstning”.

  För jag menar, var det inte så många Moderater resonerade när ni propagerade för FRA? ”Är man oskyldig har man inget att frukta”.

  Kent, du har tidigare sagt att de skyldiga har tagit konsekvenserna. Men har de det? Riksdagen är Sveriges lagstiftande makt & högsta beslutande organ! Att försöka fuska sig dit borde ses som oerhört allvarligt. Men de enda ”konsekvenser” de fuskande moderaterna fick var att de fick hoppa av sin kandidatur DEN HÄR GÅNGEN.

  Är det rimligt att sådana oseriösa element får vara kvar i partiet och att det räcker med en smäll på fingrarna och ett ”aja baja”? Vad är de fuskande moderaternas ställning i partiet i fortsättningen? Kommer de kunna ställa upp 2014?

 7. Anders Nyman

  Nu tycker jag precis som Kent att alla tar sig en funderare. Denna oerhörda fräckhet att granska det moderata partiet sprider sig som en paria i samhället. Man skulle nästan kunna tro att de sitter i regeringsställning eller något. Vet skäms :D. Nästa gång det händer något ska vi stillatigande avvakta när moderaterna sköter detta internt. Låt dem lägga nomineringslistan i samma kassavalv som bidragsgivarnas namn. Transparens i moderat tappning är ingalunda något för väljarna att lägga sig i. Besinna er människor :D

 8. Visst är det viktigt att ta tag i saker som blir fel. Det har moderaterna nu gjort och det bör räcka med det. Låt oss gå vidare.

  Snart uppdagas kanske något nytt i annat parti, för ingen är väl naiv nog att tro att det inte förekommer kreativ medlemsvärvning i alla partier.

 9. @Kent Persson

  Tycker du det spelar någon roll ?

  Du verkar slänga ut frågan utan att för den delen leverera ett eget svar.

  Jag tycker man kan fundera på varför du nästan viftar bort det som har hänt som nonsense och istället pekar ajabaja mot folk som reagerat på detta.

  Som om det är fel att peka på oegentligheter i Moderaterna.

  Det finns massvis med exempel under sossarnas regeringstid där högt uppsatta politiker har sabbat till det rejält och har tvingats att avgå. Tycker du att man skall behandla Moderater mildare än sossar eller vad är det frågan om ?

  Vad som består är strukturen i Moderaterna. Före krisen och efter krisen är den icketransparensen i partiet.

  Det ser mer ut som ett privat företag utan ekonomisk insyn i partiet. Den kulturen öppnar för att man kan köpa sig en plats vid moderaternas köttgrytor.

  Tittar på en artikel från förra valet skrivet i SvD av två sossar. Det finns massor av relevanta frågor som är aktuella idag som de var 2006. Jag lägger upp de frågorna så kan du fundera på om de är värt att svara på.

  Jag tror att Moderaterna måste öppna upp , de bestämmer själva om de skall göra detta före valet eller efter valet när Moderaterna antagligen har förlorat makten.

  Förväntar sig dessa donatorer något i gengäld vid en eventuell moderat valseger?

  Ligger det starka ekonomiska intressen bakom donationerna?

  Är det ett par personer som skänker en stor del av den totala summan?

  Vilka intressen representerar dessa personer?

  Varför motsätter sig moderaterna konsekvent varje lagförslag om att öka öppenheten kring partiernas kampanjbidrag?

  Varför nämns inte sällskapet på moderaternas hemsida?

  Varför har de ingen egen hemsida?

  Vilka ingår i sällskapets styrelse?

  Varför finns ingen ekonomisk redovisning att tillgå?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vad-doljer-moderaterna_325106.svd

  Kent , har du någon aning om vad demokrati handlar om ?

 10. Ja det kanske skulle var nyttigt med en offentlig redovisning av samtliga partibidrag och det skall i så fall gälla för alla partier.
  LO-avdelningar skulle då redovisa till vem de förser med kampanjmedel. Vänsterpartiet X:-
  Socialdemokraterna X:-. Sedan kan ju de som jobbar på golvet och har annan politisk uppfattning känna sig blåsta.
  Bolag alla kategorier skull visa till vilket parti de blåser ivåg stålar. COOP – vem får pengarna S eller V? Folksam vem får pengar? Volvo – vem får politiska tillskott. Stora – vem få pengar o.s.v.

  Offentlig redovisning av kampanjpengar tror jag skulle vara nyttigt för den politiska sfären.
  Dessutom naturligtvis skattereduktion på bidragen.
  Mitt eget parti Moderaterna vill alltid ha pengar av medlemmarna. Allt för att vinna valet.
  På GIMO fick vi lära oss att det är tre viktiga ting som fordras för att vinna ett val. Läraren skrev:
  (på den tiden var det svarta tavlan som gällde)
  PÄNGAR – PÄNGAR och PÄNGAR. Efter en längre paus där någon påpekade stavningen så sade han .
  Ni kommer aldrig att glömma vad som behövs för en valrörelses framgång. Det var i början av 50-talet.

 11. Anders Nyman

  Leif Ekstedt.
  Jag håller med helt och fullt. Transparens ska givetvis gälla alla partier. Det är bra för demokratin. Senast jag kollade var moderaterna inte för öppenhet i dessa frågor. Undrar varför?

 12. @Leif Ekstedt

  Absolut att alla partier på den rödgröna sidan skall granskas när det gäller hur mycket pengar som LO till exempel lägger i sossarnas kassakista.

  Problemet är bara att Alliansen med Moderaterna i spetsen kommer aldrig lyfta den frågan för att de vill inte.

  Vi har ingen lagstiftning som reglerar donationer till partierna , det finns en överrenskommelse mellan partierna men det är en frivillig överrenskommelse om jag förstått det rätt.

  Vad jag läst (rätta mig gärna om jag har fel) så är Sverige ett av de få länder i europa som saknar ett lagbindande regelverk när det gäller donationer till politiska partier.

  Jag säger inte att partier inte skall ha möjlighet att ta emot donationer men jag vill att det skall vara möjligt att se vilka personer , vilka företag, vilka tankesmedjor , vilka insamlingsklubbar som lägger in pengar i partiet.

  Det är en ren demokratifråga. Om Svenskt Näringsliv väljer skjuta in pengar Moderaterna då måste jag som individ bedöma om jag tror att jag också kommer att gynnas av Moderaternas politik tillsammans med Svenskt Näringsliv.

  Exemplet med LO och sossarna. Precis samma sak.

  Jag får bedöma då om LO står för en idè som även kommer att gynna en själv.

  Det är en farlig utveckling om ingenting görs i denna fråga. Jag tycker inte det är ärligt av partierna att dölja de ekomoniska donationerna.

  Jag tror inte att politiker som växt upp i en sådan parti kultur är garranter för att vi skall har öppenhet och transparens i det Svenska systemet.

 13. Politik är en förtroendebranch.

  Ett parti som döljer sina ekonomiska förehavanden och samtidigt försöker bygga ett förtroende jämtemot väljarna kommer alltid att ha problem.

 14. Ola

  Leif Ekstedt.

  Nu är det ju helt öppet hur mycket pengar LO skänker till S.

  Det enda parti som nekar att det ska vara helt öppet vilka som skänker pengar är Moderaterna.

 15. Anders Nyman

  Alla kan ju också notera Kents ovilja att svara på denna fråga. Personligen tycker jag att det är ett bra och tydligt besked till väljarna. Som essbeck skriver så är ett uteblivet svar också ett svar. Det är också en bekräftelse på, återigen, att min kritik mot Kents blogg faktiskt stämmer.

 16. @Anders Nyman

  Han vill inte prata om det. Jag tycker att det är en av de absolut viktigaste frågorna.

  Jag tycker det är viktigt att de politiker som blir valda tjänar människorna som ger dem förtroendet först och och inte sätter andra intressen före.

  Det är kärnan i demokratin.

  När jag använder min röst i valet vill iallafall jag ha en politiker som står på min sida och inte en politiker som har dolda bidragsgivare som bestämmer vilken agenda som skall föras fram och kanske bli lagar till slut.

  Detta är Moderaternas akilleshäl och de kommer lunka in i valet med den svagheten. Transparens och öppenhet är en viktig grundpelare i normalt sund demokrati.

 17. Pingback: 10 och 30 på moderatstämman « No size fits all

 18. Pingback: Politisk andningspaus..? « De Tystas Röst

 19. Peter Strobl

  ” Inte heller vet vi hur många moderater som egentligen värvats. Ernst & Young skriver i sin utredning hur de fått telefonkontakt med 117 av de registrerade 541 nya medlemmarna. Varför har man inte lyckats få kontakt med fler? Varför saknas så många telefonnummer och varför får man inga svar på så många av dem som angivits?

  För att bli medlem i partiet krävs de sex första siffrorna i personnumret och namn. Kan det vara så att det bland den stora gruppen, två tredjedelar som konsulterna inte fått kontakt med, finns påhittade personer?

  I så fall går denna historia in i en ny fas.”

  Ur dagens ledare i DN.

  En gammal sanning, det är inte över förrän det är över.

 20. Det är att undersöka för syns skull utan att vilja veta.

 21. Anders Nyman

  essbeck. Jag har förstått att han inte vill prata om det. Var och en får ju göra sin tolkning. Min tolkning är att Kent inte har ett enda bra argument att fortsätta hemlighålla bidragsgivare. Han får väl be partistrategen om lite hjälp här. Nu tror jag ju inte att han har något bra argument heller eftersom det inte finns något. Klart att moderaterna också förstår att öppenhet vore en förbättring av demokratin på det här området men de är naturligtvis rädda att förlora röster om allt kommer upp i ljuset. Det var min tolkning. Jag förutsätter att Kent inte har någon annan uppfattning :D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s