Det handlar om arbetslinjen

Jobbfrågan och återupprättandet av arbetslinjen kommer att vara en av de frågor som avgör valet i höst. Kanske är det till och med så att det är frågan som ytterst avgör valet. Det kommer att handla om vilket regeringsalternativ som har störst förtroende i att skapa bättre möjligheter för fler jobb.

Alliansen kommer att stärka arbetslinjen. Frågan om hushållsnäratjänster kommer att visa det. Alliansen vill utveckla avdraget så att det omfattar fler och på ett bättre sätt. Moderaterna drar nu igång en kampanj för att tydliggöra vikten av frågan. Den handlar om jobben och den handlar synen på egen försörjning. För oss är det viktigt att var och en får möjligheten att arbeta och försörja sig. Ju fler som jobbar, desto starkare välfärd.

I veckan som gått så har de rödgrönas förtroende i arbetslinjen fått sig en rejäl knäck. Frågan om hushållsnära tjänster är på väg att utvecklas till en av symbolerna för synen på arbete. De rödgröna är inte bara splittrade, splittringen når långt in i socialdemokratin. Rosornas krig är återigen på väg att blomma ut.

Hela veckan kan kännetecknas av ett flip-flopande för framförallt S och MP. Ingen vet vad de vill. Det ända vi vet är att de försöker lura väljarna i och med att de nu målar upp en bild av att skatteavdraget ska finnas kvar. Det ska det inte. Igår blev det tydligt när Peter Eriksson, MP, säger att det kan vara kvar ett år eller så, men sedan ska det bort. Valfläsk av den sämsta sorten.

I valet så kommer arbetslinjen stå emot bidragslinjen. I frågan om hushållsnära tjänster blir effekten av de rödgrönas politik att tusentalsmänniskor sparkas ut i arbetslöshet. Allt för att de anser att jobben inte är tillräckligt fina för dem.

Bloggar: Tokmoderaten och Mary och Sörliden och röda berget och Åsa och rasmus

Per Schlingmann skriver på AB debatt.

About these ads

26 kommentarer

Filed under moderaterna

26 responses to “Det handlar om arbetslinjen

 1. Mållgan

  Nej med alliansen behöver ingen tveka – det är arbetslinjen som gäller. Och det ultimata målet med arbetslinjen är ju naturligtvis att återinföra statarsamhället, där behövde minsann ingen fundera på något annat än just arbete.

 2. Littorin har ju tydligt manifesterat arbetslinjen i veckan med tusentals praktikplatser till statliga myndigheter oavsett om man kan utföra ett arbete eller inte. Påminner lite om arbetsmarknadspolitiken i Paris i slutet på 1800-talet när man först grävde upp ett fält för att sedan gräva igen det igen. Arbetslinjen i oderat tolkning känns gamska gammaldags…

 3. Mikael Drakenberg

  Hej Kent!

  Om vi nu har en Arbetslinje som Moderaterna säger, då borde man också ställa sig frågan:

  ”Vad händer med de som faktiskt aktivt söker jobb, men som hela tiden sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige?”.

  En annan fråga som är central är:

  ”Vad händer med de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade som ”tvingas” stå helt utanför någon arbetslöshetsförsäkring (pgr. av borttaget studerandevillkor) och som faktiskt aktivt söker jobb men som sagt alltid möts med att bli bortsorterade/utsorterade överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige, och som därför ”kastas ut” ur samhället mot sin vilja?”.

  Detta är relevanta frågor därför att det har visat sig att när arbetsgivare söker arbetskraft så får de i princip 800 – 2000 sökande på varje platsannons, och detta samtidigt som varje arbetsgivare bara söker max 1 person, och därmed sorteras någonstans mellan 799 – 1999 bort direkt.

  Så det är viktigt att kunna diskutera vad som händer med de som alltid hamnar bland de
  bortsorterade och som därför aldrig någonsin
  släpps in på arbetsmarknaden eller i samhället
  och tvingas mot sin vilja att stanna kvar i utanförskap och social och ekonomisk exkludering.

  Mvh

  Mikael

 4. Ola

  Det måste ju vara pinsamt för en moderat att prata om arbetslinjen efter dom här fyra åren vid makten. När det är bidragslinjen som har ökat.

 5. Det hela är komplicerat. Arbetslinjen ÄR en bra linje att följa. Men som Mikael Drakenbergs skriver hur ser åtgärden ut för att t.ex. nyutexaminerade studenter kan få ett arbete och därmed en försörjning. Det är vår uppdrag att besvara för den väljaren som känner otrygghet eller utanförskap måste få veta hur alternativen ser ut. Det är viktigt för oss moderater att vi kan ge ordentliga svar. Alla svar kanske inte är positiva – men det hjälper inte att sticka huvudet i buskarna utan se till att höjdarna svarar – och det ganska omedelbart. Annars får vi väl dra en slöja över problemet – om inte slöjförbudet införes.

 6. Pingback: Har vi råd att säga nej till nya jobb? « Moderata Perspektiv

 7. Har moderaterna gått tillbaka till sin gamla profil?

 8. Du menar arbetslinjen utan arbeten ?

  Var är jobben ?

 9. Peter Strobl

  Kent, vad är poängen med att länka till din andra blogg och inte svara på insändarnas frågor? Det finns ett antal härovan.
  Det finns nada interaktion med de som har åsikter.
  Det verkar nästan som du är debatträdd.
  Snart verkar det som att det enda som återstår är att möta dig på något torgmöte i Örebro för att få ett svar.

 10. Peter, du brukade komma med läsvärda kommentarer som jag både läst och besvarat. Trist om den dialogen ska ta slut. Jag tycker inte det finns relevanta frågeställningar ovan. Det finns politisk retorik och den talar nog bäst för sig själv.

 11. Pingback: Så gick ”veckans bloggdebatt” och fler inlägg är att vänta « Kent Persson (m) blogg

 12. Så vad affishen säger är att om staten inte ger bidrag till denna branch så kommer jobben gå från att bli vita till svarta.

  Folk vill gärna ha någon som städar hemma hos dem men de vill inte betala skäligt för den servicen.

 13. Vem har designat plakatet? Färgen ger associationer till (mp), ger vomeringskänslor och heter sannolikt ”algblommningsgallgrön”.

  Sedan har vi loggan nere till höger.
  ”Föregångslandet”? Ok, vilka ska se affischen? Svenska väljare får man förutsätta. Då är det ganska förmätet att påstå något sådant med tanke på skattetryck, sjukvård, äldrevård, försvar, invandring, polis o.s.v. Den svenske väljaren kan inte gärna bedöma om Sverige är ett föregångsland om han/hon inte har något att jämföra mot, och det har relativt få.
  Vill man skapa känslan av ”vi i Sverige är bäst”, eller vad är meningen?
  Eller ska affischen visas på något internationellt forum för investerare?

  ”Med människan som utgångspunkt”? Typiskt politikeruttryck, floskligt som inte säger ett dyft.
  Det finns inte ett parti som inte hävdar att de är bäst för människorna, och har dessa som utgångspunkt.
  Dessutom visar ju den senaste tidens handlande i Vellingehistorien/flyktingpolitiken att det egentligen är precis tvärtom. Meddelandet är; även om de lokala politikerna/människorna tycker en viss sak skiter vi i det. Funkar inte hot ändrar vi lagen, ministrarna ska bestämma hur många flyktingar kommunerna ska ta emot. Så mycket för ”människan som utgångspunkt”….eller som Billström uttryckte det; kommunerna måste vara ”solidariska”. Vad de lokala människorna tycker eller vill skiter man blankt i, och är knappast någon utgångspunkt, tvärtom.

 14. Jocke

  Kent, jag skulle vilja att du (eller någon annan moderat) förtydligar vad ni menar med bidragslinjen.

  Vilket eller vilka bidrag menas? Socialbidraget, barnbidraget eller studiebidraget…etc?

  Sjukförsäkringen och a-kassan är ju som bekant försäkringar. Så jag är fundersam över vilka bidrag som menas med ”bidragslinjen”?

 15. Pingback: Ingen påtår för pensionärerna « Nemokrati

 16. Pingback: Rätt kampanj! « Frihet är inte gratis.

 17. Man kan lungt säga att alliansen använder bidragslinjen för att understödja arbetslinjen när det gäller hushållsnära tjänster.

 18. Lars

  Hej, Kent! Du verkar ha den empati som dina moderata kollegor tycks sakna, detta är
  frågan som alliansen förlorar valet på?
  Värsta övergreppet mot sjuka i Sverige någonsin? Sjuk ena dagen friskförklarad den andra. I Sovjetunionen förklarades fullt friska människor för mentalsjuka, i Sverige 2010 förklaras mycket sjuka människor för fullt friska. Detta av den ”frihetsälskande Alliansen”! Den s.k. arbetslinjen har drivits in absurdum.

 19. Mikael Drakenberg

  Hej Kent!

  Jag tycker mina två frågor är mycket relevanta eftersom vi är många som brottas med det här problemet dag in och dag ut, månad in och månad ut, och i vissa fall år in och år ut, men utsätts för kränkande och smädande kommentarer, mobbning och trakasserande kommentarer.

  Vi har rätt att inte bli trakasserade och kränkta, och vi har rätt att inte utsättas för ett socialt experiment.

  Svara på frågan! Hur svårt skall det vara?

  Om vi nu har en Arbetslinje som Moderaterna säger, då borde man också ställa sig frågan:

  En fråga som är central är:

  ”Vad händer med de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade som ”tvingas” stå helt utanför någon arbetslöshetsförsäkring (pgr. av borttaget studerandevillkor) och som faktiskt aktivt söker jobb men som sagt alltid möts med att bli bortsorterade/utsorterade överallt hos alla arbetsgivare i hela Sverige, och som därför ”kastas ut” ur samhället mot sin vilja?”

  Det här är verkligheten för väldigt många, det är ett hån mot människor som anstränger sig för att komma någonstans i livet att svara som du gör, nämligen ”Jag tycker inte det finns relevanta frågeställningar ovan. Det finns politisk retorik och den talar nog bäst för sig själv”.

  Det här visar enligt mig på att alliansen inte bryr sig om de här människorna och vad de utsätts för, dvs man tar inte ansvar för de kränkningar som dessa personer utsätts för , såväl ekonomiska, verbala och psykiska kränkningar.

  Det är inte politisk retorik från min sida. Det är verklighet för mig och väldigt många andra som utexaminerats från våra universitet och högskolor under den senaste tre års perioden, som stängs ute från att få ett ”värdigt liv” bara för att de inte släpps in på arbetsmarknaden.

  Svara nu på frågan!!!

 20. Anders Nyman

  Peter Strobl skrev ”Kent, vad är poängen med att länka till din andra blogg och inte svara på insändarnas frågor? Det finns ett antal härovan.
  Det finns nada interaktion med de som har åsikter.
  Det verkar nästan som du är debatträdd.
  Snart verkar det som att det enda som återstår är att möta dig på något torgmöte i Örebro för att få ett svar.”
  Något jag påtalat länge. Håller helt och fullt med Peter. I detta fallet är det nog faktiskt Kents svar som talar för sig själv. Kent tar i princip aldrig debatten om det inte handlar om trivialiteter förstås. Kritiken är massiv men Kent slår ifrån sig.

 21. Pingback: Så kom då beskedet till slut… « Kent Persson (m) blogg

 22. Peter Strobl

  Kent, det är tråkigt att du ser det på det viset. Det är inte mina inlägg du behöver kommentera men att slå ifrån sig om att det är retorik är billigt.
  Det politiska samtalet, är att våga, är att ta sig tid. Får du en fråga på ett torgmöte, kan du inte vända dig om och gå därifrån. Du kan , men konsekvenserna blir dyra. Det är inga personer som skriver på din blogg som är ute efter att sätta dit dig, eller på annat sätt förlöjliga dig.
  Förvisso det politiska samtalet kan ibland vara tufft och hårt. Men, det hör till charmen.
  Ingen kan dock kritisera dig för vad du gör på din blogg. Den är din och du använder den på det sätt du anser bäst. Men, att kommentera de som faktiskt tar sig tid och läser din blogg med att kommentarerna inte är på tillräcklig hög nivå, det är snobbism Kent.
  Oavsett om personen heter Anders eller Pelle eller ngt annat så följer dom din blogg. Ibland är dom inte överens och vill gå i polemik.
  Men, var då storsint. Var generös. Gränsen över till att bli feg är hårfin. Och som du ser på kommentarerna så är det så man tolkar det.
  När jag lämnade politiken, som jag trodde för alltid, bakom mig säkert mer än 20 år sedan så det som jag saknade mest var just det politiska samtalet. Nog kunde jag leva utan de politiska intrigerna, strategin och taktiken. Men att möta en politisk intresserad människa och lära sig lika mycket från en åsiktsvän som från en som hade diametralt annorlunda åsikter var oerhört fascinerande.
  För, till syvende och sist så skulle vi ju leva som vänner. Alla vi. Inte som min meningsmotståndare eller fiende.
  Även jag har mött politikerförakt. I olika former. Samtidigt som vi vet, att för att förändra måste vi bli fler. Fler måste våga engagera sig. Politiskt eller i sin övertygelse.
  Politikerföraktet har ju inte direkt blivit mindre med åren.
  Men varje dag träffar jag unga människor som vill påverka, vill göra skillnad. Vill få sin röst hörd. men vet inte hur.
  Men vad vi har idag och inte hade för 20 når sedan är något som kallas social medier.
  Och plötsligt är ordet fritt. Vi kan påverka om vi tillåts påverka.
  Här kommer ditt ansvar in Kent. Att inte dömma, inte värdera , inte vara snobbig för att frågorna inte alltid faller dig på läppen. Att vara storsint, generös och aldrig aldrig vara nedsättande även om du får dig en skopa av den varan.
  Det är politikerrollen när den är som bäst. Det är den du ska ta på allvar när du inte alltid har svar.
  Har du den insikten, då kan du gå långt. Både yrkesmässigt och personligt. Men först då Kent, först då.
  MVH
  Peter

 23. Peter, jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag uppskattar dina kommentarer. Oftast har du välgrundade åsikter. Ibland håller jag med dig, ibland inte. I detta fall har du i huvudsak rätt. Dock med den reservationen att en del av de som kommenterar min blogg inte alls är ute efter ett samtal. De är ute efter en debatt, en debatt där de inte vill veta mina åsikter. De vill få föra ut sina. Jag tycker de kan använda egna arenor för det. Det är inget okänt fenomen, som bekant är kallas de för troll. Jag har ingen avsikt att lägga energi på dem.

  Sedan finns det andra som är seriösa med sina inlägg, även om de inte håller med mig. Jag uppskattar de inläggen. Ibland svarar jag, ibland inte. Men jag läser alla kommentarer och jag tar till mig av goda argument som förs fram med en god ton.

  En grund regel för oss alla är väl att behandla andra på samma sätt som man vill bli behandlad själv, eller hur.

  Men jag är en människa som alla andra med mina fel och brister. Självfallet kan även jag förbättra mitt arbete, villket jag försöker att göra.

  MVH

  Kent

 24. Peter Strobl

  Godmorron Kent, du har rätt i det du skriver också. Jag glömde bort alla troll, eller jag vill inte se dom kanske:)
  Vi har alla fel och brister, ingenting konstigt med det, det hör till människans natur. Jag brottas med mina dagligen:)
  Idag ska jag besöka Örebro, i arbetet, det ska bli roligt och se om det är så mycket snö som alla säger.
  Och dessutom ges det då en förevändning att besöka det lilla konditoriet, med utsikt över Strömperterren. Ja, du vet på Engelbrektsgatan:)

  Ha en bra dag Kent!
  /Peter

 25. Peter, Tack för din kommentar. Jag hoppas du får en bra dag i Örebro, solen lyser här och staden är lika vacker som alltid!

  Ha en bra dag!

  Kent

 26. Pingback: RUT-avdrag och Minimilöner « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s