Läsvärda blogginlägg om jämställdhet

Denna veckans ämne för ”veckans bloggdebatt” var jämställdhet. Ämnet hängde ihop med internationella kvinnodagen. Jämställdhet är ett stort och brett ämne. Därför är jag glad att det kommit in många inlägg med många olika vinklar. Närmare 30 inlägg blev det. Nedan har jag valt att plocka ut några avsnitt ur några inlägg. Denna vecka var det svårare än vanligt. De flesta inlägg var väldigt väl skrivna.

Edvin:

Jag tycker att Alliansens jämställdhetspolitik är överlägsen än det som dom rödgröna elitisterna förespråkar, eftersom att våra lösningar inte centrerar kring innehållslös plakatpolitik utan våra lösningar går ut på att ge verktyg åt människor att få makt och inflytande, för att bli självständiga. Jobbskatteavdraget är ett exempel.

Rasmus:

Vi har en välfärdspolitik som välkomnar privata alternativ, som också öppnar för kvinnliga företagare, och om inte annat innebär fler arbetsgivare och bättre möjligheter för de många kvinnor som jobbar i offentlig sektor – en sektor som utsätts för konkurrens om idéer och medarbetare är grunden för fler karriärvägar i inflytande och lön

Lilith

När jämställdhet diskuteras handlar det många gånger om strukturer och samhällssymtom. Det handlar om gruppen kvinnor som om vi var en enda homogen grupp. För några år sedan talades det om männens kollektiva skuld. Det handlar om andra, inte om mig. Det talas om kvotering till bolagsstyrelser och om kvotering av föräldraförsäkringen. När jag frågor får jag svaret att ”givetvis känner inte jag mig förtryckt men det handlar om att vi behöver bekämpa de förtryckande strukturerna i solidaritet”.

Peter S:

Visst, med viss medvetenhet om att kvinno- och mansrollerna är infekterade så kan jag tycka att kvinnor har rätt att ta plats och få plats i det offentliga rummet. Män har i sig ett hierarkiskt tänkande som inbegriper jämställdhet på ett ytligt plan, men har likt alla människor ett ego som kan ta över och ställa till det. Det är lätt att summera 1900-talet utifrån stora mäns egoistiska bedrifter och räkna bort det goda och vinna snabba poänger.

Maria Haglund:

Tankarna kan gå till alla kvinnor idag som kämpar för att få vardagen att gå ihop. Jag tänker på alla kvinnor som kämpar med tunga arbetsuppgifter och med möjligheten till en heltidstjänst i den offentliga sektorn. Jag tänker på alla duktiga tjejer som går ut skolan med toppbetyg men sedan får sämre villkor än männen ute på arbetsmarknaden.

Emil:

Det finns många områden kvar att arbeta med när det gäller jämställdhet och ännu fler när det gäller jämlikhet. Vi måste ta hänsyn till vår historia som förklarar hur vi kommit hit, men vi får inte fastna i några gamla hjulspår och tro att allt löser sig av sig själv. Alla måste vi hjälpa åt på detaljnivå för att se till att vi och våra vänner fokuserar på kompetens och undviker att diskriminera oavsett anledning.

Dessa bloggare har skivit på temat:

Politikerlilith och Böhlmark och Snällman och Joel Falk och Maria Haglund och Eva Westerberg och Andreas Froby och Amanda Brihed och Scaber Nestor och jusekbloggen och krassman och tokmoderaten och peter s och rasmus och I cattas lilla värld och Arkelsten och lena och mary och gulan och per och Mikael och Mark och maria och edvin alam och jag själv och Hagwall och Sofia och Emil och Magnihasa

About these ads

6 kommentarer

Filed under Veckans bloggdebatt

6 responses to “Läsvärda blogginlägg om jämställdhet

 1. Pingback: Stort engagemang i jämställdhetsfrågor från bloggarna. « Moderata Perspektiv

 2. Du missade minst en länk. ;)

 3. Läsvärda blogginlägg om jämställdhet?

  Ja, efter sådana må man leta med ljus och lykta.

  Men vad kan man vänta sig när propagandaapparaten kört med detta ämne i minst 30 år.
  Klart att Kent måste hänga på eftersom partiledningen bestämt att kvinnor och inom vårdyrken är potentiella väljare.

  Faen Kent, om du nu ringt Schlingmann och brättat sanningen, att invandringspolitiken är helt oförsvarbar, kan du ju ringa Sahlin för att kunna överbjuda henne i jämställdhetstrams.

 4. Ylva

  Gud vad jag är urtrött på ämnet jämställdhet!! Det är ett ständigt teoretiserande och navelskådande.

  Fixa till näringslivsklimatet och se till att skatterna sänks! Så att vi ungdomar kan få jobb och kan försörja oss själva. Se till att det blir mer transparens i socialförsäkringssystemet, så vi kan se var alla pengar som våra arbetsgivare betalar in i arbetsgivaravgift går. Redovisa de riktiga kostnaderna för invandringen och utanförskapet, så att vi verkligen vet hur stor del av vår skatt går till alla som inte jobbar och försörjer sig själva! Så att vi alla kan se hur dyrt det är med utanförskapet!

  Men sluta navelskåderiet med jämställdheten. Vi kvinnor är inte dumma i huvudet. Vi kan faktiskt ta vara på oss själva!

 5. Skrev på ämnet idag med trots att veckan är över

  http://politikerlilith.wordpress.com/2010/03/16/om-att-blunda-eller-inte-blunda/

  och jag kan inte annat än att hålla med Ylva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s