Alliansen ett steg närmare en valseger

Ikväll drabbar de samman, igen. Det är inte första gången och knappast sista gången heller. De två statsministerkandidaterna, Reinfeldt och Sahlin, möts i en duell i TV4. Dessa dueller kommer att ha en stor betydelse för hur valrörelsen kommer att gestalta sig. Det är dessa ledare som kommer att på var sitt sätt att försöka styra upp valrörelse åt ett håll som gynnar det egna regeringsalternativet.

I förtroendemätningar för de två kandidaterna så vinner Reinfeldt stort. Sahlin har uppenbara problem att vinna väljarnas förtroende för sitt ledarskap. En stor del av de socialdemokratiska väljarna saknar förtroende för Sahlin. De röda försöker skylla bort det och försöker dölja hennes misslyckande i att vi har partival i Sverige och att det är politiken som spelar roll. Visst är det så. Politikens innehåll är det viktiga. Men att påstå att ledarskapet och kandidaterna inte spelar någon roll är ju inte riktigt sant. Givetvis spelar det roll för väljarna och de egna kampanjarbetarna. För kampanjarbetarna som ska slita i en hel valrörelse så har det står betydelse om man tror och gillar ledarskapet. Gör man inte det så påverkar det hela humöret och kampviljan.

Frågor som nu visar sig vara viktiga för väljarna är jobben, sjukvården och skolan. Tre viktiga och angelägna ämnen där de politiska vägvalen är viktiga att belysa. Det är många, inte minst sossar, som länge pekat ut just jobbfrågan som den viktigaste. Jag håller med. Däremot visar det sig nu, tvärtom mot vad sossarna tror, att det är moderaterna som har det största förtroendet i jobbfrågan.

Val handlar om att peka ut färdriktningen framåt. Det regeringsalternativ som har störst förtroende för sin politik framåt vinner väljarnas förtroende. Därför är det intressant att väljarna bedömning är att moderaterna har den trovärdigaste jobbpolitiken. Alliansen och moderaterna har återupprättat arbetslinjen och mot det står socialdemokraternas bidragslinje. Det är väl just där väljarnas förtroende grundläggs i jobbfrågan. Människor vill ha en politik som skapar möjligheter för företagen att växa och att jobben blir fler. Moderaterna erbjuder den politiken.

Att både sjukvården och skolan är med som frågor är bra. Välfärden är viktig och väljarna behöver få tydliga besked i dessa frågor. Men allt hänger ihop. Saknas jobben så blir det ingen välfärd. Har vi inte en bra skola som ger alla barn en bra start i livet så kommer vi få problem med jobben och företagandet. Lyckas vi inte med jobben och skolan så har vi vare sig resurser eller personal till sjukvården. 

De partierna som kan ge bra och trovärdiga svar på frågorna och utmaningarna om jobben, sjukvården och skolan kommer att kunna göra en bra valrörelse. Ikväll så får vi se vilka svar Reinfeldt och Sahlin ger. Min gissning är att Reinfeldt återigen vinner duellen och att därmed ytterligare ett steg tas mot en alliansvalseger i valet 2010.

Bloggar: Peter och Tokmoderaten och Röda Berget

8 kommentarer

Filed under val 2010

8 responses to “Alliansen ett steg närmare en valseger

 1. Ola

  Om man ser efter nyår när det har varit debatter så har vänstersidan ökat glappet till Alliansen varje gång..Så det hjälper nog inte att som partiledare vara poppis.. Folk väljer nog mera efter den politik som partiledarna framför.

 2. Ola

  Glömde skriva att S har störst förtroende när det gäller sjukvården och skolan.. Och M när det gäller bidragsjobben.

 3. Pingback: Man kan ju göra som strutsen… « Moderata Perspektiv

 4. Jocke

  Håller med Ola. Det är naturligt för alliansen att försöka skifta fokus till partiledarna när alliansens siffror fortsätter att dala.

  Alliansen vill inget hellre än att försöka göra detta till ett personval a´la USA. Men det funkar inte så i Sverige. Politiken är vad som räknas. Reinfeldt kan vara hur populär han vill, det spelar ingen roll då folket hatar hans politik. Folk visste inte riktigt vad de röstade på i förra valet, alliansen var en chansning. Det är de inte den här gången.

 5. Kent Karlsson

  Kent
  Nu är det ju så att vi röstar efter vilken politik som förs, inte efter person! Tyvärr var förhållandet det omvända vid valet 2006 då människor röstade ”bort” Göran Persson, inte ”för” Alliansens politik! Tror inte att det hjälper er att flytta fokus från det faktum att i opinionsmätning efter opinionsmätning leder de Rödgröna med en klar marginal över Alliansen! Kan det vara så att de av Reinfeldt beskrivet som ”det sovande folket” i allra högsta grad är vakna och att det återspeglar sig i dåliga opinionssiffror för Alliansen? Men visst, jag kan förstå att det för er gäller att gripa varje litet halmstrå som kan tänkas dyka upp för att inte tappa modet helt och hållet! Hoppet är ju det sista som lämnar människan sägs det, så fortsätt hoppas ni!

 6. Anders Nyman

  Om det nu vore så att Kent inte hade haft förtroende för Reinfeldt så kan man ju undra om han med glädje och lust hade hoppat över till de rödgröna?? Nej jag trodde väl inte det. Då kan vi avsluta den delen av debatten..

 7. Det sista som överger optimisten är hoppet. Det gäller att klamra sig fast vid de halmstrån som finns.

  Men moderaterna hyser bra valarbetare (för det rödgröna blocket) som Socialutförsäkringsministern (som numera bara verkar ha ett svar på alla frågor – ”dom får väl söka socialbidrag”) och Justitieministern (som vill återinföra skampålen, och det till och med redan på misstanken om brott).

 8. Livet är inte bara politik. Livet är en enda stor upplevelse!

  Kika in på min blogg får ni själva se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s