Väljarna är klokare än så

Östros debattartikel i SVD idag är ett lysande exempel på hur socialdemokratin nu tänker bedriva valrörelsen. Taktiken är uppenbar. Man kommer inte att berätta något om sin egen politik, utan bara prata illa om alliansens politik. Man kan verkligen fundera på om detta är bra för det politiska samtalet över huvudtaget. Jag tror inte det.

Det finns två orsaker till socialdemokraternas strategi. För det första har de själva gått vilse. Visionerna och idéerna om vart och hur Sverige ska utvecklas har tagit slut. De har inga förslag eller tankar på vad de vill åstadkomma med makten. Det enda som är i fokus för S är just makten. Vi har sett det förr och vi ser det igen. Socialdemokratin har tappat bort idéerna och är enbart ett maktorienterat parti. Vad man ska ha den till vet man inte. Drivkraften är att alliansen inte ska ha den.

Den andra orsaken är att de rödgröna inte vill berätta om sina förslag och förmodligen är det just socialdemokraterna som vill det minst. Just socialdemokraterna är det parti som förlorat mest på de rödgrönas samarbete. En gång i tiden fanns en ambition hos S att hitta pragmatiska lösningar på samhällsproblem. En gång i tiden fans en ambition hos S att företräda en arbetslinje. Båda dessa ambitioner är som bortblåsta.

Man kan ha många synpunkter på Östros artikel, retorik och sätt att bedriva politik. Men låt oss för skoj skull använda samma typ av retorik inom just skatteområdet. Vänstern har sagt nej till alla skattesänkningar, vilket ger 100 miljarder i skattehöjningar. MP och S har dessutom andra områden man vill höja skatterna på. Dessa går att ta fram, men jag gör inte det nu. Men skulle man likt Östros bara addera ihop dessa skattehöjningsambitioner så skulle förmodligen svenskarna drabbas av den största skattechocken någonsin. Kanske är det just detta de vill dölja.

En sak är nu tydlig och klar. Låg- och medelinkomsttagarna kan vid en rödgrön valseger förvänta sig en skattechock. Förmodligen kommer den att drabba alla hårt. Förmodligen kommer alla få betala 10000-tals kronor mer i skatt varje år.

Socialdemokraterna är nu på väg att gå i samma fälla som moderaterna gjorde i många val. Istället för att berätta om sina egna idéer och förslag så pratat man illa om motståndarens. Resultatet blev för M att S vann. Jag tror det kommer att bli likadant nu också. Väljarna kommer att välja M istället för S byggt på att moderaterna kommer att berätta om sin egen politik och att man söker förtroendet för den.

Politik handlar om att vinna förtroende för sina egna idéer och visioner. Politik handlar om att kunna ta fram en politik som ger svaren på dagens och morgondagens utmaningar. Väljarna förväntar sig att man berättar om sin egen politik. En helt relevant förväntan tycker jag.

Jag hade en förhoppning om att vi skulle få en valrörelse där var och en berättar om sin politik. Det verkar stanna vid en förhoppning. Socialdemokraterna visar gång på gång tydligt att de inte tänker berätta om hur stora skattehöjningarna kommer att bli. Istället försöker man att skrämma väljarna med ”högerspöket”. Det gick inte i valet 2006 och jag tvivlar på att det går i valet 2010. Väljarna är klokare än så.

Bloggar: Rolf och Åberg och Krassman och Peter och jag själv om skatter och Tokmoderaten

29 kommentarer

Filed under val 2010

29 responses to “Väljarna är klokare än så

 1. Roland i Borlänge

  Alla ska betala mer för att få det sämre! Smart strategi Östros! 1,000,000 osäkra väljare och hoppjerkor fick precis vad de behövde för att hoppa så långt till höger de bara kan!

 2. Pingback: Östros anklagar « Hans Åberg

 3. ha, ha en poäng har du i det Roland.

 4. Det börjar bli liv i luckan på vänsterbloggarna. Det förefaller som Östros inlägg skapade signaler till en mängd både vänster och höger med invändningar till beskrivningen. Det kom så plötsligt och de som yttrade sig var pålästa samt troligen i flertalet fall borgeriga väljare. Någon från vänster ansåg nog att det var för ljust och påpekade ,att överdrifter från bloggaren Vänster borde undvikas. Ett tecken på att man inser att man måste tygla sin iver att göra överdrifter. Kontraproduktivt! Men utmärkt att motelden har börjat.

 5. Magnus C

  Östros skrämmer mig, åtminstone bilden jag ser av den intellektuella nivån på rödgröna rörans ledarskikt.

 6. Pirat så klart

  Ja hittar man ingen politiker som passar kan man ju alltid köpa sig en.
  Jag är en ledig taxi som en del av dem brukar säga.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1259928/Stephen-Byers-cash-access-scandal-MPs-line-peerages.html

 7. Återigen.

  Förra valet väntade Alliansen till mindre än en månad innan valet för att presentera ett valmanifest.

  Det var inte juste mot väljarna. Man borde få mer tid på sig att läsa in sig på ett valmanifest.

 8. FWT

  Bortsett från att jag inte litar ett dugg på Östros siffertrixande, så är det helt otroligt att människan i en såpass lång debattartikel inte någon gång, med en enkel antydan, berör att vi under den senaste mandatperioden har genomgått en väldigt djup global finanskris, som vi fortfarande inte är helt ute – om än på väg upp – ur. Bland det snällaste man kan säga om Östros debatteknik är att hans minne är osannolikt selektivt.

 9. essbeck, inte kan du väl mena att Östros artikel idag vare sig är saklig, informativ eller innehåller något av politiska besked om vad S tycker.

 10. Inga-Lill

  Visst är det bra att ni har idéer men en sak som ni nog borde ta på allvar är det här med sjukförsäkringen. Det har slagit väldigt hårt på just dem som är verkligt sjuka. Har själv en son som efter en olyckshändelse fick en komplicerat lårbensbrott, en felaktig operation gjorde att benet inte läkte utan han gick på det i 1,5 år innan det gjordes en ny operation. Till hösten räknar de med att benet är så pass läkt att det ska bli en ny operation, sen väntar ytterligare operationer. Han får nu inte vara sjukskriven efter era nya regler och han är inte ensam, som ska hänvisas till socialen. Hur har ni tänkt att det skulle vara, jag tror att detta kommer att spela stor roll hos väljarna, så försök att ha en mera humanistisk syn på människor för vi är inte fuskare allihop. Det finns de som är verkligt sjuka och det går lång tid till att återhämta sig så de kan börja jobba igen. Rehab är det inte tal om för det erbjuds ingen som inte bor i närheten av någon stor stad. Så där har ni missat de snåla S styrda landstingen som trampar på i sina ullstrumpor som om inget hänt.

  När ni ändrar i lagar och paragrafer gör då för katten inte tolkningslagar, för de som har pengar kan överklaga i förvaltningsärenden men de flesta har inte råd med det. Så i det fallet är inte alla lika inför lagen, det blir de rikas lag. Försäkringskassan följer inte alltid det som var tänkt utan tolkar lagen som de själva vill.

  Inte sagt att det blir bättre med den rödgröna röran men många har retat sig på ovanstående och det hjälper inte er att vinna valet, tyvärr måste jag säga.

 11. Du ser att det är en debattartikel.

  Debattartiklar brukar handla om vad debattören tänker och tycker.

  Du som är tydlig politisk motståndare till socialdemokraterna och Thomas Östros är knappast den mest objektiva att säga något om din politiska motståndares synpunkter.

  När du recenserar det som Thomas Östros skriver så handlar det inte om ifall du tycker det är bra eller dåligt , det handlar om hur dåligt du tycker att det är.

  Skulle du mot förmodan tycka någonting bra om det som Thomas Östros skulle säga så skulle inte du lyfta fram det.

  Det ÄR viktigt att vara tydlig i politiken.

  Det ÄR ett fakum att Alliansen presenterade ett valmanifest för 2006 mindre än en månad innan valet.

  Det är inte så att varken Moderaterna eller Alliansen är tydliga med exakt vilka frågor de vill föra de 4 åren som medför nästa mandatperiod om Alliansen vinner valet.

  Och det att Alliansen väntade till väldigt sent att presentera sitt valmanifest förra valrörelsen gör att ingen på alliansens sida av politiken står ur en styrkeposition när de nu i slutet av mars klagar på att den andra sidan poltiken är otydlig.

  Ställ samma krav på tydlighet från er själva innan du pekar med hela handen på den andra sidans politik och säger att det är otydligt.

  Och du behöver inte de rödgröna för att ta eget initiativ att i detalj beskriva vad du önskar göra i Örebro de kommande åren.

  Då menar jag konkreta saker. Örebroarna skulle vara tacksamma över detta för då vet de vad du står och det kan de jämföra med var de själva står.

 12. Alla 8 partiledarna, som sitter inne i riksdagshuset (Mp 2st) har ju klumpat ihop sig och bildat, egen ”Femte-colonn” mot sina kristna medborgare.
  Vad jag inte ännu kan fatta är, att allesammans tyckte att Olof Palmes idé 1975, var så bra för oss i Sveriges land. Då han föreslog att Sverige skall bliva ett mångkulturellt land.
  Ingen i denna farliga colonn, har upptäkt otryggheten, som växer i vårat förr så trygga land Sverige. Se bara i Malmö nu, det svenska folket flyttar därifrån medan araberna flyttar in. Nu är det fritt fram för dessa muslimska ynglingar att flytta in i Vellinge, nappen och nallen har dom inte med sig. Kanske att de är för gamla för dessa barn till behör.
  Ett hundra två tusen två hundra åttio nya anhörighetsinvandrare, kom det in förra året enligt SCB uträkning, vilken religion de har med sig i bagaget nämns inte. Frågan är varför???
  För egen del, känner jag en liten trgghet, efter min ålder, men svenska barnbarn kommer att råka ut för ett blodigt religionskrig då de kommer upp i medelåldern. Det är en sak, som är säkert.

 13. Pingback: Om borglig skattepopulism « Viktor Tullgren

 14. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Sänkt skatt för pensionärerna

 15. Pingback: Sänkt skatt för pensionärerna, för tredje gången. « Kent Persson (m) blogg

 16. Pingback: Sänkt skatt igen för pensionärerna med alliansen « Moderata Perspektiv

 17. @Nils Dacke

  Så du vill ta bort religionsfriheten i Sverige och starta ett apartheid system där vita kristna står högst upp i hierarkin och folk från andra religioner och ursprung skall ha en automatiskt sämre ställning i samhället vilket regleras av lagar och bestämmelser ?

 18. essebeck, jag bara undrar om Du tycker Östros artikel är saklig, innehåller besked om sossarnas politik och om den är en bra debattartikel som ger besked framåt om vad S tycker.

 19. The Puker

  @ Kent!
  Självklart är Östros artikel en lögn. Ekonomistyrningsverket räknar med kraftigt ökande inkomstskatter de närmaste fyra åren.

  Deras prognos på skatteintäkter för staten
  2010 756,6
  2011 787,6
  2012 827,6
  2913 875,7
  2014 924,4

  Smygsossen Reinfelds skattesänkningar är därför bara på marginalen. Troligtvis kommer nettot att öka. Problemet är att sossarna talar om skattesänkningar för att framställa moderaterna som oansvariga och regeringen talar om skattesänkningar för att locka väljare. Olika strategier men S 0ch M är ense om att ljuga för folket om skattesänkningar.

  The Puker blir så förbannad över att dessa lögner får spridas utan att någon reagerar.

  Den bästa reaktionen är att smygsossejäveln och hans regering åker ut i höst. Det är nog enda chansen att få ett riktigt högerparti tillbaka.

 20. De här två styckena som följer på varandra var ganska roliga ihop:

  En sak är nu tydlig och klar. Låg- och medelinkomsttagarna kan vid en rödgrön valseger förvänta sig en skattechock. Förmodligen kommer den att drabba alla hårt. Förmodligen kommer alla få betala 10000-tals kronor mer i skatt varje år.

  Socialdemokraterna är nu på väg att gå i samma fälla som moderaterna gjorde i många val. Istället för att berätta om sina egna idéer och förslag så pratat man illa om motståndarens.

 21. Pingback: Marcus Grundén – Politik för den vanliga människan » Varför ska det vara så svårt att visa vad ni vill?

 22. Pingback: Kent Person (M) frågar mig om jag anser att Östros artikel är saklig. « essbeck

 23. Ola

  Östros är klokare än (m). Och det tror jag att väljarna är också. Ett Alliansfritt Sverige närmar sig med ystra steg.

 24. The Puker

  Så här är det:

  Finanskrisen 2008 sänkte värdet av AP-fonderna. Den så kallade bromsen skulle då automatiskt sänka utgående pensioner så att systemet balanserade. Men så väl gamla sossarna som nya sossarna (=nuvarande regeringen) kom överens om att smeta ut bromsen under flera år: 2009, 2010 och 2011.

  Smygsossen Reinfeldts första tilltag var dessutom att i sann socialstisk anda minska avdragsrätten för pensionssparande. Socialister är nämligen inte så förtjusta i sådant som kan få folk att spara.

  Bromsen och det faktum att folk har mindre egensparad pension gör att pensionärerna måste få någon form av kompensation. Det är politiskt omöjligt annars. Smygsossen kör med skattesänkning och om några dagar lär Sahlin kontra med någon annan lösning för att köpa pensionärernas röster.

  I själva verket lär pensionärerna bara bli förbannade av att ena månaden bli av med några hundralappar och nästa få tillbaks några av dem.

  Vi behöver ett nytt högerparti i Sverige.

  Kent sticker givetvis huvudet i sanden för han aktar sig noga för att gå i polemik med någon.

  Det gör dock inte så mycket för The Puker och Kent delar numera denna blogg och på det viset förs smygsossens skumraskaffärer ut i strålkastarljuset.

 25. Pingback: Lex Bjästa för (s)ovande politiker « Under den lugna korkeken

 26. @Kent Persson.

  Visst är artikeln saklig och den beskriver…

  1.vad som hänt under alliansens mandatperiod.

  2.vad sossarna vill göra åt det.

  3. visar en beräkning på hur det kan se ut och hur det slår i statsbudgeten om nya planerade skattesänkningar blir verklighet om alliansen vinner valet.

  Jag skrev detaljerat om det här —> http://essbeck.wordpress.com/2010/03/27/kent-person-m-fragar-mig-om-jag-anser-att-ostros-artikel-ar-saklig/

  Bättre att lägga det där så slipper jag posta längsta bloggposten här.

 27. Pingback: Ett val där sänkta skatter står emot höjda skatter « Kent Persson (m) blogg

 28. Heheh!!En som sade till mig:Det måste finnas en balans i allt livet/politiken.Just nu är allt i obalans anser jag.Att dom som tjänar mest får mera/dom som tjänar minst får mindre.Tänk om dessa intelligenta politiker kunde komma på något som förändrar??Hitta tillbaka till balansen hos alla medborgare.Men som de flesta vet så är de blå genomskådade,deras politik förändras inte nämnvärt.Inte så vi sämst betalda får det bättre,snarare tvärtom:(

 29. Per A.

  ”Förmodligen kommer den att drabba alla hårt. Förmodligen kommer alla få betala 10000-tals kronor mer i skatt varje år.”

  Förmodligen det ena och förmodligen det andra…

  Förmodligen så skulle ytterligare en mandatperiod med alliansregering innebära 4 år till av illa beredda, illa utredda och illa genomtänkta förslag, som ute i den verkliga verkligheten skulle visa sig ha en hel hop oönskade och olyckliga sidoeffekter.
  Förmodligen slipper vi få veta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s