Ta ditt ansvar som förälder och bjud inte dina barn på sprit

Idag skrivs det ett riktigt bra och angeläget blogginlägg på SVD brännpunkt. Det handlar om spriten och attityden till ungdomars drickande. Barn och unga ska inte dricka alkohol. Det är skadligt för kroppen och risken är påtaglig att vid en tidig alkoholdebut så ökar riskerna för ett osunt drickande.

Det finns föräldrar som är snälla. Eller så orkar de inte ta sitt föräldraansvar. Det bjuder på alkohol hemma. Säkert gör en del det i ”god tro” och tror att de gör sina barn en tjänst. Det blir precis tvärtom. All forskning visar att effekten blir det motsatta. Barn och unga som får dricka hemma dricker än mer borta. Risken är mycket stor att de hamnar i ett riskbeteende.

Jag tycker därför att anslaget att satsa på information till föräldrar om konsekvenserna av att bjuda på alkohol hemma är bra. Vi har ett gemensamt ansvar för barn och unga i vårt land. Ingen vill att de ska fara illa i onödan. Alkoholen är ett riskmoment som kan undvikas i unga år. Ju längre fram man kan skjuta alkoholdebuten desto bättre för den enskilde och för samhället.

Jag är för en restriktiv alkoholpolitik. Jag har själv valt att bli nykterist för jag tycker att allt det elände, skador, våldsamheter och tragedier som kommer i spåren av alkoholmissbruk är mycket tragiska. Vuxna människor som kan hantera sitt drickande har jag inget emot. De får gärna dricka sitt vin och öl. Men det är många som inte klarar av att dricka och det får konsekvenser för många, allra mest för de anhöriga och för vännerna. Jag tycker att var och en av oss måste ta vårt ansvar.

Ett första steg som är rimligt att ta för alla är att föräldrar inte bjuder sina barn på alkohol hemma. Bara det skulle göra mycket i folkhälsoarbetet inom det alkoholförebyggande arbetet. Låt oss ta det ansvaret för det finns inga ursäkter för att inte ta det.

Det är här blir mitt inlägg i veckans bloggdebatt om barnen. Andra som bloggat i veckans bloggdebatt är Tokmoderaten, Thomas och Lotta och Peter S

About these ads

18 kommentarer

Filed under Veckans bloggdebatt

18 responses to “Ta ditt ansvar som förälder och bjud inte dina barn på sprit

 1. Minst lika viktigt är at skapa en miljö hemma där barnet vågar komma hem om det har druckit. Föräldrar som skäller ut sina barn när dom druckit får som resultat att barnet inte kommer hem nästa gång ibland med kritiska resultat.

 2. Visst är det så Leif. Barn behöver trygghet och kärlek. Massor av kärlek. Med skäll kommer man ingenstans.

 3. Pingback: Ansvarsfull alkoholattityd betyder inte skräck och förbud « Per pladdrar på

 4. Det här med alkoholpolitik och barn är lite intressant. Som jag påtalat tidigare har jag bott i södra Tyskland ett antal år, och i den lilla stad jag bodde fungerar det så att det är fester nästan varenda helg, och det finns hur mycket vin och öl som helst, mestadels vin. Kyrkan anordnar en del fester och samma sak där. Tillgången på alkoholhaltiga drycker för ungdomar är i stort sett obegränsad och sprit, vin och öl säljs förutom i livsmedelsaffärer på alla bensinstationer.

  Vin har producerats i regionen sedan romartiden om inte ännu tidigare. Åker man över gränsen till Frankrike, är bordsvinet vanligtvis billigare än mineralvatten, och säljs per kilo.

  Man serverar Weinschorle till barnen som måltidsdryck, d.v.s. hälften vin och hälften vatten.
  Mot den bakgrunden, tror man ju som svensk, att hela befolkningen super som svin, har gigantiska alkoholproblem och ungdomen dricker hejdlöst. Men så är det inte. Jag tror inte jag, under knappt tio år, såg någon som var kraftigt berusad. Man dricker vin och öl som mat och sällskapsdryck, och har kul. Ingen dricker sig berusad så det stör, och det gäller alla åldrar. Man umgås, har vinfester m.m., men man dricker sig inte berusad. Lätt påverkad, så man mår bra, där går gränsen.

  Alltså tror jag inte ett vitten på det Kent skriver, om att man ska ha bestämda åldergränser, och att man ska vara 18 eller 20år för att få dricka alkoholhaltiga drycker. Jag anser att man ska på ett naturligt sätt bjuda på dessa drycker som en del av uppväxten, och naturligt komma i kontakt med dem. På så sätt avdramatiserar man hela historien och skapar ett gradvis vuxenbeteende, där de alkoholhaltiga drycker som finns är en del av livet, för den som vill köpa dessa och dricka dem.

  Dagens alkoholpolitik har uppenbarligen lett till att det är spännande för ungdomar att komma över och dricka utan föräldrarnas vetskap eller medgivande. Ju mer man kommit över och ju fullare man blir, ju tuffare är det, och när man sedan når vuxen ålder fortätter man samma beteende och måste absolut dricka upp det man har och till dess flaskan är tom.
  En sorglig historia, som det är mycket svårt att komma ur.

  ”All forskning visar…”, skriver Kent. Javisst, alla beställningsverk visar det man vill. Kanske vore det läge för dessa forskare att göra lite studiebesök utanför ankdammen Sverige?

 5. Pingback: Att inte bjuda på alkohol löser inga problem « Therèse Molander

 6. IKEA i Tyskland brukar använda sig av svenska högtider för att har ”Vansinnespriser” på sina produkter. Alltså gjorde man denna reklamfilm: http://www.youtube.com/watch?v=8I5BGsK5ZAU

  Det tog några timmar innan IKEA centralt förbjöd den. De tyskar jag känner tycker den är riktigt kul dock…och den ger en typisk bild av Systembolagets, åldersgränsernas förlovade land och vuxna svenskars beteende.

  (för Er som inte har sett filmen tidigare…)

  / Micke

 7. Utlandssvensk

  Micke,

  Mycket bra kommentar! Jag håller helt med dig och i Schweiz råder samma avslappnade förhållningssätt som du beskriver i Tyskland. Däremot är det välkänt att Svenska ungdomar på alpresor super fullständigt hejdlöst.

  Man kan ju också notera att Kent helt tar avstånd från en viktig del av kulturen i stora delar av Europa och dessutom delar ut hårdhänta pekpinnar angående hur folk ska uppfostra sina barn. Men personer som av olika skäl tar avstånd från inslag i muslimsk kultur och har synpunkter på deras barnuppfostran, ja de är minsann ena hemska rasister.

  Det börjar stå klart för mig att Kent påminner väldigt mycket om Bengt Westerberg. Fullständigt uppfylld av sin egen rättfärdighet kommer han gärna med allehanda förslag om hur hans variant av ”godhet” skall spridas. Folk som tycker annorlunda är lägre stående varelser och förtjänar inte ens svar.

 8. Eftersom det nu, enligt Kent med flera, är så förbaskat farligt att konsumera alkoholhaltiga drycker, kan man konstatera att länder som har en betydligt liberalare syn på alkohol än Sverige, t.ex. Frankrike, Italien, Spanien, Schweiz och Tyskland, har i stort sett samma medellivslängd som Sverige.

  Märkligt eller hur?

 9. Utlandssvensk

  Alla som har passerat Puttgarden med bil inser nog att det svenska supandet är ganska omfattande. Ytterligare ett exempel på hur moralisenade och uppfostrande tvångsregler får motsatt effekt: Det är dyrt att handla på systemet, således åker vi till Tyskland och när vi ändå är där köper vi tio gånger så mycket som vi annars skulle ha gjort. Och till skillnad från Sydeuropa, där konsumtionen sker öppet på restauranger, sitter svensken ensam i stugan och super. Grattis till alla världsförbättrare.

 10. Anders Nyman

  Jag tror nog att man som förälder bör vara mycket restriktiv när det gäller att bjuda på alkohol. Man bör ändå i sammanhanget komma ihåg att Frankrike har den högsta prevalensen för skrumplever.

 11. Jag har nu läst Kents text några gånger, och jag slås över hur rent socialistisk/kommunistisk den är. Den är baserad på att ”medborgarna är till för samhället – samhället är inte till för medborgarna”.

  Det har snart gått så långt att man inte anser föräldrarna kapabla att ta hand om sina barn, utan direktiv, pekpinnar och propaganda om vad som är rätt eller fel.
  Och duger inte dessa åtgärder har man ju en justitieminister som kan komma med propositioner som totalt tar bort föräldrarnas bestämmanderätt: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lagradet-kors-over-om-drogtest_4426117.svd

  Så vad är nästa steg i de nya moderaternas land? Tja, man kan ju gissa – obligatoriska och tvingande blodprov på alla ungdomar under 18år på fredagskvällarna. För deras egen skull givetvis, och samhällets. ”Vi har ett gemensamt ansvar för barn och unga i vårt land.”, som Kent uttrycker det. Beatrice Ask håller säkert med…

 12. HUF har blivit MUF – men det går kanske att se nyktert på tillvaron trots allt.
  Med ålderns rätt kan jag konstatera att ungdomen
  barnen alltså – 45 år och uppåt har mycket balanserade vanor. Barnbarnen får barnen tala för.
  Rödvin är ofta välsmakande och ingår i veckoransonen.

 13. The Puker

  @ Kent!
  Nykterist? Är du en fara för din omgivning när du dricker? The Puker spottar inte i glaset men vet även sin gräns och håller sig på god sida om den. Blir det trots allt för många glas, vilket händer någon gång per år, börjar The Puker diskutera Palme med övriga på puben.

  Mer än så blir det inte.

  De som blir otrevliga med alkohol i kroppen är det redan innan. Den glade blir gladare, den arge argare, den skämtsamme skämtsammare och palmehataren blir är samme palmehatare som förut

  Pubägare har för The Puker berättat att dagens ungdom är bra på att hantera alkohol. Det är personer i Kents ålder som inte kan hantera sprit, märkligt nog den generation som växte upp då förljugenheten kring sprit var som störst.

  Kent, du kan säkert sluta vara nykterist för du är idealist och kommer att bli än mer idealist med sprit i kroppen.

 14. Annica Åkerlund

  Håller med dig Kent och en del av kommentarerna ovan. Man kan inte blunda varken som förälder till egna barn eller till vad forskningen visar.
  Allt talar för att de ungdomar som har en tillåtande attityd hemma dricker mest. Det är också just attityder som är viktiga att arbeta med. Föräldrarnas inställning till alkohol men även övriga sk regler som tider när man ska vara hemma. Vart man tar vägen med kompisarna. Att som förälder känna dina barns vänner. Att höra av varandra under kvällen. ja listan kan göras lång. Jag jobbar som skolsköterska bla med högstadie elever och jobbar preventivt med föräldraattityder. Har gjort enkät undersökningar bland eleverna som tydligt visar att ungdomarna själva vill och önskar att vuxna ska bry sig mer om var de är och vad de gör. Ja listan kan göras lång…

 15. Pingback: Förbannade jävla förmyndarsverige! | Sagor från livbåten

 16. Pingback: Lår barn testa Alkohol, men bara testa! - Threezool.se

 17. Pingback: Moderaternas forskningshat | Magnus Callmyrs hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s