De röda fanornas dag är inte en högtidsdag för alla.

Idag kommer jag att bloggduellera på Aftonbladet tillsammans med Johan. Jag väljer att säga tillsammans istället för mot. Jag och Johan står för olika politiska visioner och har olika idéer. Vi är politiska motståndare, men vi är demokrater och Johan är en bloggvän jag har all respekt för.

Ämnet för dagens bloggduell är 1:a maj. 1:a maj som är socialismens högtidsdag och en dag som fortfarande är en dag som sätter känslor i svall hos människor. För många socialister och kommunister som de en gång i tiden kallade sig är det dag för att förra ut sitt budskap och att just demonstrera mot orättvisor. Jag har delvis respekt för detta, men det finns en internationell historia som inte bara kan tillåtas glömmas bort eller för den delen viftas bort.

När viftandet av röda fanor står för en del människor för frihet så ska vi komma ihåg att för många, väldigt många står det för förtryck i alla dess former.  I de diktaturer som styrdes med järnhand i socialismens och kommunismens namn så stod inget i vägen för att kunna nå det perfekta socialistiska samhället. Grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, åsiktsfrihet och rösträtt fanns inte. Ett fritt media fanns inte. Människors frihet var starkt begränsad och bevakningssamhället var totalt.

Men vi vet ju också att det inte stannade där. Det räckte inte med att förtrycka folket. Man dödade också människor, i socialismens och kommunismens namn. Inget fick stå i vägen för drömmen. Om en och annan oliktänkande avrättades var inget problem.

Allt detta förtryck ägde rum bland annat i Sovjetunionen, men också mitt i Europa. I Östtyskland vet vi att allt detta hemska ägde rum. Och det ägde rum i de vi kallar nutidshistoria.

Viftandet av röda fanor står för dessa människor i dessa länder för något helt annat är frihet och kamp. Det står för förtryck och ond bråd död.

Givetvis står inte dagens socialdemokrater och vänsterpartier för detta. Men det är värt att påminna sig om att de röda fanornas dag inte är en högtidsdag för alla.

Är det fel att demonstrera mot samhällsproblem och orättvisor? Nej, det är det inte. Fler partier demonstrerar numera denna dag. Kanske är det bra. Risken är dock överhängande att de blir en dag fylld av plakatpolitik.

Arbetet mot orättvisorna i samhället måste ju pågå varje dag. Det räcker inte med att göra det en dag om året. Om politiken för att bekämpa orättvisorna kommer mina kommande inlägg att handla om.

Bloggar: Tokmoderaten och Högberg och Röda Berget

Media: DN  och DN2 och AB1 och AB2 och SVD

About these ads

11 kommentarer

Filed under politik

11 responses to “De röda fanornas dag är inte en högtidsdag för alla.

 1. Pingback: Tweets that mention De röda fanornas dag är inte en högtidsdag för alla. « Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

 2. Pingback: Hur stark är vänstern inför valet egentligen? « Kent Persson (m) blogg

 3. Steven

  Socialism = Avundsjuka

 4. Pingback: Westerholm sopar banan med Kent Persson « Röda Berget

 5. Pingback: Missa inte duellen mellan Kent och Johan! « Moderata Perspektiv

 6. 1 maj är arbetarrörelsens dag, alla arbetares oavsett ”ism” i slutet på dess ideologiska ståndpunkt.

 7. Det har blivit fler jobb med Alliansen än 2006. De som jobbar får dessutom mer pengar i plånboken. Jag undrar vad de demonsterar mot.

 8. @Emil.

  1. Har du missat all nyhetsrapportering och att Reinfeldt tog tillbaka uttalandet?

  2. Jag är ledsen att meddela det, men arbetslösa och sjuka är också människor.
  Jag vill gärna ha lägre skatt och bra betalt, men inte på bekostnad av vad som helst.

 9. Pingback: EU och Nyliberalismen – En Gangsterekonomi Satt i System « Nemokrati

 10. The Puker

  @ Kent

  Bra att du tar upp detta med att det inte är en högtidsdag för alla. Det är ju trots allt kanske en kvarts miljard människor som fått sätta livet till på grund av socialismen.

  Detta borde inte vara en helgdag. Med tanke på alla The Pukers släktingar som blivit avrättade, t.ex. tsarfamiljen, så känner sig The Puker kränkt av dessa massmördarälskare som går runt med röda fanor.

 11. …moderater, högerpartister som de en gång kallade sig…
  Moderaterna har sina rötter i Lantmannapartiet och var vid sitt bildande mycket konservativt och betonade vikten av institutioner som den svenska monarkin, rättsväsendet och försvaret, samt vikten av att skynda långsamt i rösträttsfrågan. Från det nya partiets sida ville man dessutom värna den individuella och ekonomiska friheten mot det man benämnde ”socialismens kränkningar”. Partiet kom att helt acceptera allmän och lika rösträtt 1918 på grund av den utbredda rädsla som fanns inom partiet för en svensk revolution, liknande den ryska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s