Spilld mjölk

Kostnadschocken för vanligt folk blir massiv om de rödgröna vinner valet. Vägvalet i höstens val blir inte tydligare än så här. Alliansen satsar på arbetslinjen och de rödgröna satsar på bidragslinjen.

Alliansen har gjort det mer lönsamt att arbeta. Om de rödgröna vinner valet blir det, återigen, mer lönsamt att inte arbeta. Välfärden ska givetvis innehålla skyddsnät för dem som behöver det, men välfärden kan bara upprätthållas om vi blir fler som jobbar. Hotet mot välfärden kommer från vänster.

Det blir ändå lite humor. I fyra års tid har de röda skrikit sig hesa över ondskan med jobbskatteavdraget. Nu behålls det nästan intakt. Vilka fler frågor är det som vi inte kan lita på de röda i?

Östros uttalade dock sig nedsättande om just de sänkta skatterna. Spilld mjölk var uttrycket. Östros menar att skattesänkningarna är bortkastade till ingen nytta. Jag undrar om det är sjuksköterskornas och lärarnas bild. De har fått över 1700 kronor mer i månaden. För de flesta innebär det att man fått en extra månadslön som effekt av Alliansens skattesänkningar. De sjuksköterskor som menar att detta är ”spilld mjölk” får gärna höra av sig.

Nu är valrörelsen igång på allvar. Miljardrullningen från vänstern är det största vi någonsin sett i en valrörelse. Finansieringen bygger på lån, höjda skatter och massiva kostnadshöjningar samt besparingar på försvaret. Allt detta är ett effektivt sätt att köra statens ekonomi i botten och höja arbetslösheten.

Alliansen måste nu få fart på sin valrörelse. Det handlar om att beskriva vår vision om Sveriges framtid. Om hur ett land kan hållas ihop, ur full sysselsättning kan nås och hur ekonomiskt ansvar kan tas. Sätt fart nu och berätta om vår berättelse!  

Bloggar: Tokmoderaten och Ankersjö

18 kommentarer

Filed under politik, val 2010

18 responses to “Spilld mjölk

 1. Anders Nyman

  Hej Kent. Jag är sjuksköterska och lyssnar på din uppmaning om att höra av sig. Jag tycker att det är en dålig prioritering att i en extrem lågkonjunktur ge de som har jobb mer i plånboken. De arbetslösa och sjuka har per definition fått det sämre. Nu skulle de ”lata” ut och söka jobb som inte finns. Jag menar att det är ren och skär dumhet. Att av rent ideologiska skäl vägra att anpassa sig efter verkligheten tyder inte på regeringsduglighet. Nu är det väl i och för sig så att sjuksköterskan som du gärna refererar till och månar om inte kommer att märka av ett regeringsskifte i sin plånbok. Därför får du helt enkelt hitta ett bättre exempel.
  I en tid av svårigheter så sätter jag värde på människor som har en förmåga att se bortom den egna bakgården och den egna plånboken. Det är det som är solidaritet. Arbetslösa och sjuka försvinner inte även om vi låtsas om att de inte finns.
  Ditt sista stycke håller jag med om. Alliansen måste få fart på sin valrörelse. Vi märker bara av attacker på oppositionen men rent politiskt tycks man ha tappat all framtidsvision och kreativitet. Jag tror att det är så enkelt att man inte riktigt tror på sin egen politik. Som väljare gör jag det inte heller.

 2. Pingback: Bloggen om Stjernströms » Blog Archive » PRECIS!!!

 3. The Puker

  @ Kent!

  The Puker måste nog invända lite mot det du skriver.

  Japp, det var högst oväntat att jobbskatteavdraget blev kvar. Det är högst oseriöst av oppositionen att klaga över regeringens ”brist på budgetansvar” och sedan bara vända på en femöring.

  Samtidigt är det så att såväl regeringen som oppositionen vänder sig till mittenväljarna för att försäkra sig om deras stöd och därmed erhålla regeringsmakten.

  Det är därför du går vilse nu när de rödgröna vänder på en femöring. De flesta tycker att det verkar ungefär samma som moderaterna fast lite mer till dem som har det sämst. Ganska många kan tycka att ”ja jag drabbas ju inte av att de rödgröna får makten och det blir ju lite bättre för min kusin Berta som är arbetslös”.

  Jag tror att Östros skickligt och effektivt vred vapnet ur regeringens hand i och med dagens budgetförslag.

  Det andra vapnet som borgarna har haft är behovet av systemskifte, men även det vapnet är verkningslöst nu, eftersom borgarna tonat ned det och till och med hyllat den svenska modellen.

  Regeringen har bevarat världens högsta eller näst högsta skattetryck. Man har antagligen gjort det för att inte upprepa The Pukers släktings (Bildts) misstag: att gå för snabbt fram. Men nu får regeringen skörda detta i ett oerhört motlut i valrörelsen.

  Det misstag du gör Kent är att du fortsätter tala om skattehöjningar och miljardrullning. Skattehöjningarna är inte mycket att tala om. Ni måste inse att oppositionen vänt på en femöring och anpassa er argumentation i förhållande till det. Skattehöjningarna är marginella. Att tala om miljardrullning är dessutom ganska tunt eftersom pengarna går till infrastruktur eller omfördelning inom sociala skyddsnät, dvs man går från socialbidrag till sjukförsäkring mm.

  Kort och gott är det som The Puker hela tiden har påstått. Regeringen för en socialistik politik och när sossarna plötsligt lägger retoriken åtsidan och behåller jobbskatteavdraget, ja då står regeringen där med byxorna nere. Ingen funderar över att Östros så sent som för en dryg månad sedan var kritisk till jobbskatteavdraget.

  Sammanfattningsvis: En hård smäll mot regeringen från Östros. The Puker lyfter på hatten. Nu är det dags för riktiga moderater att ta över igen. Smygsossarna kommer aldrig att klara valet. Argumenten är vridna ur händera på regeringen. Trist men sant.

  Allt blir så enkelt när The Puker förklarar!

 4. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Kalkylen går inte ihop

 5. Maddie

  Välskrivet och mitt i prick!

  Jag tycker inte att det var en dålig prioritering att ge dem som jobbar mer i plånboken under en extrem lågkonjunktur. Det ska löna sig att jobba,

  Som arbetslös eller sjukskriven i Sverige har du det bra, inte toppen, men bra.

  Jag har varit långtidssjukskriven under mina graviditeter och jag har haft socialbidrag som tonåring. Det var inga jättesummor, men jag klarade mig bra. Det är en ynnest att ha fått den hjälpen.

  Jag saknar en satsning på hjälp till självhjälp. Sida har sådana projekt i Afrika för tex ensamstående mammor, det är kanske inte politiskt rätt att ens fundera på det?!?

  Som Pia skriver på Newsmill – Borde man inte istället se till att föräldrar som är ensamstående
  får mer egna pengar i plånboken efter skatt och kan försörja sig och sina barn istället för att höja bidragen. Gör barnbidragen mer behovsprövade och ge mer till de som är i behov för barnbidrag.

  Väntar på att Alliansen ska komma igång nu precis som du!!!

 6. Anders Nyman

  Maddie.
  Jag tycker att du ska säga de till de utförsäkrade att de har det bra. Inget fel att det lönar sig att arbeta. Däremot måste det åligga en regering att anpassa politiken efter verkligheten. Det blir inte fler i arbete när man sänker ersättningar när det inte finns arbete att få. Jag tycker att det är mycket märkligt att det uppenbarligen är så svårt att förstå för alliansföreträdare.
  Sedan kan man ju tycka..-Jag skiter i om några får det sämre bara jag som har jobb får mer i plånboken. Visst men säg det rent ut. Då kan vi lägga undan ordet solidaritet och använda ett helt annat ord. Egoism kan man googla på om innebörden skulle kännas främmande.
  Jag tycker t.ex. att när man blir sjuk under graviditeten eller hamnar på obestånd som tonåring så ska det finnas ett bra skyddsnät. Ibland sviktar kanske minnet hos en del. Reflektion och eftertanke kan vara en bra metod emellanåt.

 7. Kalle i Norsborg

  Nu börjar sanningen komma fram. Läste i AB idag att skatten på sprit ska höjas med ca 10% om olyckan är framme och det blir en rödgrön regim.
  Vilka glädjer ett sånt budskap? Den lilla gruppen nykterister och frimicklare.
  Som trogen kund på Systemet blir jag n-vis besviken men inte förvånad.
  Vad blir nästa skattehöjning ? Det kostar på att vara generös med bidragen.

 8. Ja dyrt blir det väl. Men de rackarna har kommit på ordet TRYGGHET. Kampen kommer att gälla TRYGGHET. Det är bara att växla den. Schlingmann fram beskriv politiken tydligt . Trygghet är inte enbart att försöka svänga till vänster när det skall gå rakt fram. Knyt slipsen och kör hårt.

 9. Anders Nyman

  Schlingmann. Är han chefsideolog så kan nog de rödgröna sitta ganska lugnt i båten :D

 10. The Puker

  @ Kent!

  The Puker måste tyvärr invända lite mot det du skriver. Att hota med den r*dgr*na rörans skattehöjningar tror jag är lite passé i och med dagens budgetförslag. Visst finns det enstaka skatter som ökar men även andra som sänks och nya avdrag som införs.

  Du konstaterar själv att den r*dgröna r*ran plötsligt mer eller mindre köper jobbskatteavdraget rakt av.

  När du konstaterar det så måste du också konstatera att ett antal väljare plötsligt inte längre känner sig hotade av en r*dgr*n ”återställare”.

  Ett antal väljare lär tycka att de r*dgr*nas budgetförslag är helt OK.

  De som drabbas är främst företag och företagande, men dessa lär ju inte välja på den r*d gr*na röran i alla fall.

  Slutsatsen måste därför bli att Östros på ett mycket skickligt sätt tagit ifrån smygsossen Reinfeldt skattehöjningsargumentet. Sossarna framstår som långt mindre farliga idag än igår. Att de dessutom gör livet lite drägligare för arbeslösa kusin Berta gör ju inte saken sämre, tycker många.

  På ett sätt är The Puker inte förvånad. Smygsossen Reinfeldt har ju bevarat världens högsta eller näst högsta skattetryck. Förmodligen ville smygsossen undvika att göra samma misstag som Bildt gjorde: att gå för snabbt fram.

  Problemet med den taktiken är bara att efter fyra år vid makten blir det plötsligt ganska tomt på argument om oppositionen lägger ett budgetförslag som de gjorde idag.

  För The Puker är saken enkel: skatterna måste ned rejält, men smygsossen kan inte använda de argumenten eftersom smygsossen vill framställa de andra som ansvarslösa med statliga medel plus att smygsossen helt enkelt inte är trovärdig vad gäller skattesänkningar om sossarna ligger på ungefär samma nivå.

  Med andra ord är det dags för moderaterna (de riktiga moderaterna) att göra en rejäl analys av läget.

  Slutsatsen måste bli
  a) sparka smygsossen
  b) argumentera för sänkta skatter
  c) argumentera för att den r*d gr*na röran är ett hot mot svensk basindustri.

  Tyvärr känner The Puker att detta var spiken i kistan. Fast å andra sidan ligger det ju en smygsosse i kistan så man kanske skulle ta och vara lite glad i alla fall. Smygsossen måste ut ur moderaterna!

  För övrigt anser The Puker att moderater av mindre hedrande antavla bör punktmargera intelligensbefriade Mona genom att i ur och skur följa efter henne med en bamsetoblerone. Hon kommer då att tappa tålamodet och försöka skälla ut dem med sin bebisröst och de kommer bara att asflabba. :-)

 11. Pingback: De rödgrönas skuggbudget sviker Sverige | Dayana Jadarian

 12. Pingback: (S)kattechocken som försvann gav en borgerlighet på automatsvar « Röda Berget

 13. Pingback: Vänsterpartier=högre skatt « Krohniskt

 14. Pingback: Återgång till 80- talet med vänstern! « Edvin Ala(m) 3.0

 15. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Att ta från de unga och ge till de gamla

 16. Pingback: Allt om Alliansen @ Spotlife 9 vallöften från Alliansen

 17. Kent Karlsson

  Men hur mycket blir det kvar i verkligheten av jobbskatteavdraget?
  •Införande av skatt på trafikförsäkringspremien.
  • Förmånsbeskattning på hem-pc.
  • Höjd gräns för reseavdrag.
  • Slopad skattereduktion för avgift till a-kassa och fackförening.
  • Höjd a-kassaavgift för många.
  Trots löfte om motsatsen höjde Alliansen bensinskatten! Hur mycket blir det kvar av jobbskatteavdraget för en jobbpendlare som måste använda bilen till jobbet?
  Blir dyrare att besikta bilen nu också:
  “Snart chockhöjs priset på bilbesiktning. Efter avregleringen vid halvårsskiftet ökar priset till minst 500 kr, enligt de bedömningar som konsultföretaget McKinsey gjort på regeringens uppdrag, skriver tidningen Motorföraren i sitt senaste nummer. I Finland kostar det idag nästan 1 000 kr att genomföra en bilbesiktning, vilket innebär att priset i det närmaste har tredubblats efter avregleringen där”
  Låga löneökningar som snart kommer att ätas upp av prisöknar. Dessutom måste vi köpa extra försäkringar för att täcka upp för den försämrade A-kassan. Vad får vi egentligen kvar av jobbskatteavdraget? Inte mycket om ens något!
  Allianseni vill ju hävda att alla har tjänat på jobbskatteavdraget! Men hur mycket får vi i realiteten kvar?
  Det är ju det som är det intressanta, av flera skäl! Om du har 1500:- eller 150:- per mån. kvar av avdraget gör en väldig skillnad på din konsumtionsförmåga med avseende på hur jobbskapande jobbskatteavdraget i realiteten blir! För 150:- mer per mån. kan du inte konsumera särskilt mycket! För att jobbskatteavdraget skall ha någon som helst effekt på sysselsättningen måste inhemskt producerade varor konsumeras ex. Volvo och SAAB bilar som då drar med underleverantörer! Hjälper inte upp sysselsättningen i Sverige om vi köper Asien producerade platt-TV vilket väl kanske kan vara möjligt att göra med ett tillskott i plånboken på 150:-/mån.! Om vi får 1500:- eller 150:- per mån. är ju i högsta grad avgörande för hur mycket vi kan spara som ju pga. av den försämrade sjuk och arbetslöshetsförsäkringen är nödvändigt att göra för att ha en liten möjlighet att överleva om vi skulle drabbas av sjukdom eller arbetslöshet! Så hur stor summan vi får kvar i realiteten är helt avgörande för om vi låginkomsttagare har någon nytta av jobbskatteavdraget (om man ställer det mot de försämringar som genomförts i våra trygghetsförsäkringar) i ett lite längre perspektiv med avseende på att vi ju faktiskt kan bli sjuka eller arbetslösa! Det är ju dessa försämringar som gett utrymme för skattesänkningar, enligt Husmark själv!

 18. Detta eviga tjat om ”arbetslinjen” och ”bidragslinjen” börjar kännas rätt passé nu. Men det säger ett och annat om Alliansens människosyn. Ni utgår ifrån att folk hellre lever på bidrag än arbetar. Sanningen är ju den, att det finns en väldig massa folk som gärna skulle ta ett jobb om det bara fanns några jobb till dem. Men i Alliansens människosyn och språkbruk är de människor som inte vill arbeta utan hellre lever på de skärvor ni kastar åt dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s