Ledare utan förtroende förlorar val.

Fredrik Reinfeldt har ett enastående högt förtroende i väljarkåren. Ett förtroende som är starkt rakt in hos både de rödgröna och i socialdemokratin. Var 3:e s-väljare anser att Reinfeldt är en bättre statsminister än vad Sahlin skulle kunna bli.

Jag antar att humöret på Sossarnas huvudkontor är allt annat än positivt. En bra bit in i valrörelsen så rasar förtroendet för deras statsministerskandidat från låga nivåer till bottenträsket. Att inte ens de egna väljarna tror på ledarskapet kommer att få betydelse för valkresultatet. Det är därför ingen vågad gissning att socialdemokraterna går emot sitt sämsta valresultat någonsin och att Sahlins första valrörelse som partiledare också blir hennes sista. De rödgröna kommer inte att kunna vinna valet med personer som har ett så lågt förtroende som deras toppkandidat har.

För givetvis har personer betydelse för politiken. Politik är en förtroende bransch. Jag har efter min kritik mot Skyttes sågning av Wetterstrand fått en och annan bitter kommentar. Jag kan leva med det. Jag gläds åt att min blogg läses av många och att reaktioner kommer. Tystnad vore mycket tråkigare. PJ Anders Linder tycker jag har fullständigt fel. Han bygger sin kritik mot mig på att personer spelar roll för politiken och att moderaterna gillar personval. Jag gillar också personval, därmed inte sagt att man behöver mosa politiska motståndare som personer. Jag kan inte förstå rädslan för Wetterstrand. Hon är bra. Var ligger felet i att kunna erkänna det? Hennes politik är däremot i de allra flesta fall helt felaktig. Jag tror man vinner mycket mer på att kritiskt granska MP´s politik hårt istället för att angripa hennes CV.

Linder har däremot rätt i att det politiska ledarskapet spelar roll. Det har betydelse för väljarna och politiken vem som leder partiet, lokalt och centralt. Goda ledare med förmåga att fånga väljarnas uppmärksamhet och förtroende leder sina partier till stora framgångar. Just Reinfeldt och i viss mån Wetterstrand är goda exempel på det. Sahlin är det omvända. Vad som skapar ett gott ledarskap som fångar väljarnas intresse har förmodligen många olika dimensioner. Jag är dock osäker på om just CV:et spelar den största rollen. Personliga egenskaper, ledarskap och förmåga att gå i takt med sin tid spelar förmodligen större roll. Politiker som har ett öppet sinne och som vågar ompröva och förnya har säkerligen större chans att locka till sig väljarnas röster än defensiva politiker, oavsett ur fint CV de har. PJ Anders Linder gör det därför för lätt för sig när han försvarar angreppet på Wetterstrands CV. Vad som är ett gott politiskt ledarskap är mer komplext än så och det vet förmodligen PJ Anders om.

Kampen mellan Reinfeldt och Sahlin kommer att hårdna allt mer ju längre in i valrörelsen vi kommer. Förmodligen kommer det dessutom få allt större betydelse för hur väljarna röstar hur denna kamp går. Väljarna vill ha ett gott ledarskap som klarar av att leda landet i både medgång och motgång. Det har Reinfeldt klarat av. Sahlin däremot klarar inte av att få förtroendet av sina egna väljare ens. Försök att förklara bort dess betydelse ni, men det går inte. Ledare som saknar förtroendet hos väljarna leder alltid sitt parti till dåliga valresultat. Det har vi sett förut och det kommer vi att få se igen.

Bloggar: Arkelsten och Ankersjö och Tokmoderaten och den hälsosamme ekonomisten och Mary och Thomas

About these ads

17 kommentarer

Filed under val 2010

17 responses to “Ledare utan förtroende förlorar val.

 1. Pingback: Personproblem eller Perssonproblem « Krohniskt

 2. Det är partierna som förlorar förtroende när de levererar en politik som folk inte vill ha.

  Sedan spelar det ingen roll att det är stark uppslutning kring Reinfeldt från Moderaterna själva och deras allianspartier.

  Moderaterna får samma förhållingssätt till Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet som Sovjetunionen hade till sina satellitstater , Polen, Östtyskland och Tjeckoslovakien.

  Politik handlar om politiska idéer, inte om de starka ledarna som bara har stor dominans utan att ha en god politik som majoriteten av Svenskarna vill ha.

  Finns ingen Göran Persson att rikta in sig på i detta val jämfört med 2006 , nu vet väljarna hur alliansens politik ser ut , de visste de inte 2006. Nu blir det ett val där man betygsätter Alliansens insats.

  Visst kan man gömma sig och hålla fram och betona den starke ledaren då slipper man prata politiska sakfrågor.

  Demoskops mätningar verkar alltid vara lite udda och deras ägarstruktur med stark Moderat profilering är alltid problematisk för objektiviteten.

  Det är intressant att se hur frågan löd.

  ”Vem av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin skulle sköta arbetet som statsminister bäst? Om möjligt försök bortse från personens partitillhörighet.”

  Partiet och de politiska idéerna är viktigare än den politiska ledaren. Jag får känslan av att Moderaterna och de övriga i alliansen tycker att Reinfeldt är viktigare än partierna och de politiska idéerna.

  De här två förhållningssätten är så olika att man nästan kan prata om två olika skolor i politisk tankesätt. Den ena skolan tar rygg bakom ledaren medans den andra skola är hirarkiskt plattare där kontaktytan med gräsrötterna i partiet är mer levande.

  Om man skulle betrakta politiken som ett träd så växer det ena trädet med starka rötter och det det ger frukt.

  Det andra kanske frukt men rotsystemet är så svagt att om det blir dåligt väder riskerar hela trädet att falla ner med dunder och brak.

 3. Anders Jönsson

  Baylan försöker spela bort korten när han kommenterar Monas dåliga förtroende med ”I frågor som gäller statsministerämbetet så har den som de facto är statsminister och har regeringsmakten ett försprång, nu Fredrik Reinfeld. Men som även Göran Persson hade när han var statsminister och ställdes mot Fredrik Reinfeld i den typen av frågor, säger han till SvD.se.”.

  Reinfeldt hade högre förtroende än statsministern när han var oppositionsledare 2006

  ”Göran Persson får ökat stöd av väljar- na i Temos marsmätning av partiledar- sympatierna. Men Fredrik Reinfeldt har fortfarande störst förtroende bland väljarna.

  33 procent av väljarna säger sig ha förtroende för statsministern, vilket är en ökning med fem procentenheter från förra mätningen i december 2005.

  Persson är tvåa efter m-ledaren Fred- rik Reinfeldt, som får 43 proc i mät- ningen, som publiceras i DN och SDS.” Från Rapport hemsida (Googlat)

 4. Pingback: Matematisk myt accepterad « (The) Best of Mankind´s blog – Mabuhay!

 5. @Anders Jönsson

  2006 var inte Göran Persson speciellt populär och alliansen hade ett övertag i opinionsmätningarna då.

  Det är en nackdel att de övriga allianspartiröstarna sluter upp bakom moderaternas ledare för det urholkar förtroendet för det egna partiets ledare.

  Det kommer nog bli så att Moderaterna gör ett bättre val än 2006 men de kommer att förlora makten till de rödgröna åtminstone om man skall luta sig tillbaka på 4 år av opinionsmätningar när det gäller skillnader mellan blocken.

 6. Du har fel när det gäller Wetterstrand. MP’s politik är som en melon: Grön på utsidan och röd på insidan och du som aktiv politiker borde inse detta att dom med sina krav på medborgarlön, 35 timmars vecka, nationell energistrategi kontra samarbete i Europa osv osv antingen är hon dum i huvudet eller en ren karriärmänniska som skiter i innehålet utan bara är ute efter makten.

  Vad väljer du? JAg håller på det senare och det är bara tack vare medias gullande som hon klarar sig. Hon stängde ner sin blogg efter att jag hittde så många grodor och fel att det var pinsamt för henne.

  Du/ni kan läsa mer här:
  http://dackecountry.blogspot.com/2009/03/blott-sverige-svenska-idioter-har.html

  Av en händelse är hennes gamla blogginlägg borta…… Så det kan gå.

 7. Fel av mig här är posten.Läs och njut av logiken!!!

  http://blog.mp.se/mariawetterstrand/archive/2009/03/22/k-rnkraftsavvecklingen-forts-tter-med-r-dgr-n-regering.aspx

  Hon besitter Mona kvaliteter den gode Maria!

 8. @Nils Dacke

  Man behöver inte välja Mp om man tycker att andra partier är bättre :)

  Finns ju åtminståne 6 andra partier att välja och två till om du vill lägga din röst på partier som antagligen kommer att tangera under 4 %

 9. Ola

  Demoskop ägs ju av en moderat – Per Magnus Peje Emilsson, därför gynnas nog Reinfeldt i deras mätningar… så Demoskops mätningar kan man nog bortse från..

  Sedan står det att det är dom som uppgett att dom röstar på S… Undrar hur många moderater som uppgett att dom röstar på S för att Mona ska få dåliga siffror :)

 10. @Ola

  Där har du en poäng som jag inte funderat över. Jag tänker att folk är så ärliga att de iallafall säger vilket parti de stödjer med det behöver inte vara så.

  Får göra det nästa gång opinionsmätarna ringer att jag helt enkelt bara ”hitte på”. Demoskops ägarstruktur är problematisk för trovärdigheten.

 11. Anders Jönsson

  @essbeck

  Det jag menar är att Baylan försöker bortförklara Monas dåliga förtroendesiffror med en lögn/okunskap där han hävdar att Fredriks förtroenden endast beror på att han är statsminister.

  2006 var oppositionsledaren populärare än statsministern. Trots att partisekreterare Baylan på svd.se säger ”Persson hade ett liknande försprång mot Reinfeldt.”

  Far han med osanning eller okunskap när han försöka släta över Monas dåliga förtroende siffror?

 12. @Anders Jönsson

  Det beror på hur mycket värde man sätter på en mätning där 1000 personer ingått gjort av en dotterbolag till en PR byrå som är kända för att ha starka band med Moderaterna.

  Baylan pratar ju i egen sak och för sossarnas väl och ve och kommer antagligen att säga det som han tror gynnar sossarna i valrörelsen.

  Jag tycker inte att 1000 personer uppringda av demoskop talar för Svenska folket.

  Opinionsmätningar är som stickprov och skall knappast tas som någon sanning.

  Titta på konstruktionen av frågan.

  ”Vem av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin skulle sköta arbetet som statsminister bäst? Om möjligt försök bortse från personens partitillhörighet.”

  Den ena har varit statsminister i 3,5 år den andra har inte varit statsminister. Jag tycker att det finns en fälla i frågan där de ber personen att bortse från partitillhörigheten.

  Sedan slås det på stort att si och så många rödgröna väljer Reinfeldt.

  Saken är den att de väljer ju inte Reinfeldts parti om de har identifierat sig som Rödgröna.

  7 av 10 sossar stödjer Mona Sahlin, det är iallafall en majoritet inom de egna leden, hur många personer detta nu baseras på med bortfall för personer som inte vill svara osv.

  Det spelar ju ingen roll egentligen ifall de 3 av 10 i den mätningen identifierar sig som sossar och skall rösta på dem i valet tycker att Reinfeldt är en bra ledare, de tycker ju antagligen att hans politik inte duger.

  Jag tycker det ser ut som att Moderaterna kan vinna en riktig Pyrrhus seger i valet 2010. De blir större men de förlorar makten.

  Ser ut som väljarna identifierat att de senaste årens allianspolitik har nästan bara varit Moderat politik. Samtliga partier ter sig som de har tappat stöd, jag gissar att antingen har folk inom alliansen sökt sig till Moderaterna eller så har lämnat i förmån för rödgröna men knappast i första hand till sossarna utan Mp.

  Men vad vet jag ? Åtminståne kan jag slänga ur mig mina analyser på samma sätt som alla andra för vad det är värt. :)

 13. Pingback: What he said « Frihet är inte gratis.

 14. Tobias

  Tack Kent Persson för att du bevisar att det finns åtminstone en politiker i Sverige som fattar att Ad Hominem påhopp inte hör hemma i Svensk politik.

  Det är okej att argumentera mot en person med personliga argument.
  Men att argumentera mot en persons politik med personargument istället för sakargument är fult.

 15. Pingback: Unga vill skrota LAS – ändå röstar man rödgrönt | Elkers.se

 16. Pingback: Att falla hårt och komma tillbaka mjukt « Under den lugna korkeken

 17. Nja… Det är ju att dra tolkningen lite väääl långt att säga att det finns förtroende för Reinfeldt.

  Att ”Var 3:e s-väljare anser att Reinfeldt är en bättre statsminister än vad Sahlin skulle kunna bli.” säger inget om förtroendet för vare sig Reinfeldt eller lyktstolpar.

  Jag ser också hellre Reinfeldt än Sahlin som statsminister, det innebär dock inte för den delen att jag har ett uns av förtroende för honom eller kan tänka mig att rösta på M i valet.

  Förtroendet är bränt på ”Inte jaga en ungdomsgeneration”, behandlingen av Karl Sigfrid i FRA-frågan, uttalanden om partipiskor och nu senast att han slätade över Beatrice Ask’s ”incident” med lila kuvert istället för att ge henne sparken med omedelbar verkan.

  Mvh

  /J-O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s