Glädje och oro

Det dugar tätt av opinionsmätningar i alla dess former. Frågan är vilket värde de har, egentligen. Veckans bloggdebatt handlar om just det. I viss mån kan mätningarna bli styrande för den politiska debatten. Det i sig kan skapa snarare problem än möjligheter. Politiken kan riskera i att hamna i ”dagsnoteringspolitik” som inte blir långsiktigt hållbar. Politikens uppgift är nämligen precis tvärtom. Politiken måste kunna ge långsiktiga besked och kunna ta ansvar.

Kommer mätningarna i sig kunna avgöra valet? Jag tror inte det, snarare finns det uppenbara ”risker/möjligheter” att opinionsmätningarna missar väljarströmningar. Vi vet ju att opinionsmätningarna inte ger oss sanningen. De ger oss en dagsbild som i bästa fall är relevant just för dagen. Men ibland tror jag knappt det. Skillnaderna mellan de olika mätningarna är för stora för att man ska kunna ta dem för sanningar.

För partierna och oss politiker är mätningarna viktiga medan för vanligt folk förmodligen är dom ganska ointressanta. Vi politiker följer mätningarna med intresse. Goda resultat höjer humöret i organisationen, dåliga är humörsänkare.

Som moderat känns det just nu bra. Vi ligger stabilt över 30% i mätningarna hos de flesta olika aktörerna. Givetvis glädjer det mig som moderat. Vår förnyelse och vår politik uppskattas av många. Som Alliansvän kan jag dock vara lite bekymrad. I någon mätning leder vi, i några är det jämnt och i andra ligger vi under med mer. Trenden är att det ser ut att bli jämnt, men fortfarande leder de rödgröna och det bekymrar mig.

Att Sverigedemokraterna nu klappar igenom i sitt stöd förvånar mig inte. Det glädjer mig. Sverigedemokraterna har inget att tillföra i politiken. De har en grumlig människosyn som inte skulle gynna någon om de får fotfäste i rikspolitiken. Tvärtom visar det sig dessutom svenskarna har en positiv hållning till invandring och invandrare. Det glädjer mig.

Vi kommer att få stå ut med fler mätningar som ger större osäkerhet. Egentligen gillar jag inte den utvecklingen. Det riskerar att flytta fokus från långsiktighet till kortsiktighet. Politik är viktigare än så. Det kommande valet kommer att bli spännande och jämnt. Jag tror att opinionsbolagen har fel just nu. Jag tror nämligen att Alliansen vinner valet, men det beror ju på många andra saker och är en annan historia som jag får återkomma till i andra postningar.

 Bloggar: Tokmoderaten och Amanda och Per och stardust

About these ads

12 kommentarer

Filed under politik

12 responses to “Glädje och oro

 1. Ja beskrivningen av läget är helt OK.
  Men det hade förmodligen varit bättre opinionsläge om man lyckats sätta fart på den glömda maskinen småföretagarna. Retoriken har mer än väl levt upp till ökad aktivitet på detta område. Men verkligheten är inte uppmuntrande.

 2. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Paradoxen

 3. Pingback: Lär dig att tolka en opinionsundersökning | Egentligen

 4. Kalle

  Hur många är tillfrågade i denna undersökning. Läste en siffra runt 1300 pers. Det är ju närmast löjligt att fästa något som helst förtroende för en så pass liten undersökning.
  Om man som du tycks ha en rent sjuklig aversion mot ett parti, SD, så gör du dem en jättetjänst. Alla potentiella väljare bestämme sig raskt för dem, då de ser att SD ligger på endast 2,9 %

 5. Hej Kent,
  detta är förstås en viktig diskussion. Och i sak delar jag din uppfattning att ”Politiken kan riskera i att hamna i ‘dagsnoteringspolitik’ som inte blir långsiktigt hållbar. Politikens uppgift är nämligen precis tvärtom. Politiken måste kunna ge långsiktiga besked och kunna ta ansvar.” Samtidigt tycks partistrategerna ha just dessa mätningar som utgångspunkt för nästa drag, och nästa steg …… En personlig reflektion kring Centerpartiets opinionsläge är att partiet rör sig kring fem procent. Och det oroar mig mycket. Det som dock glädjer mig är naturligtvis Sverigedemokraternas halvering. Må så fortsätta, är en from förhoppning.

 6. The Puker

  Den stora oron för moderaterna och den stora tjänsten de gör Sverigedemokraterna är att de har islamisten Abdirisak Waberi på vlbar plats till riksdagen.

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.256844-jamstalldhet-inget-for-m

  Många svenskar och muslimer är nog mycket tveksamma till att ge inflytande till en person som gillar sharialagar.

  Skandal att inte moderaterna kan rensa bort personer som förespråkar saker som strider mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

  Lågt att Kent alltid duckar i denna fråga!

 7. The Puker

  Om fler personer får veta vad den moderate islamisten står för så kommer nog moderaterna att tappa rejält många röster.

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.270692-malin-lernfelt-fa-muslimer-ar-islamister

 8. http://politisktinkorrekt.info/2010/05/22/moderat-politiker-rev-ner-muhammedbilder/

  I quess you suport this to?

  How many Muslims can Sweden take in every year? malmoe is probobly your dream city.

 9. Önskar att vi kunde öppna ögonen lite mer ibland.

  http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/05/24/

 10. Bo

  Ojdå då gick Sd ifrån 2,9% till 5,5%. Sen sjönk de till 4,0% allt statistiskt säkerställt.

 11. Bo

  Och vågmästare är de också. Undra vilket block som skall fria först ?

 12. Pingback: Livlig debatt om opinionsmätningarnas betydelse « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s