Den rökta Alliansen är ikapp och förbi.

Den rökta Alliansen är ikapp och förbi. Ledningen som för en månad sedan var så stor att det inte skulle gå att ta ikapp den har nu bara inte minskat. Den är borta. Alliansen leder nu. Egentligen är inte förändringen så förvånande sett till det som hänt den senaste tiden.

De rödgrönas budgetalternativ visade med tydlighet vad som vänta skall om vänsterblocket skulle vinna valet. Höjda skatter och höjda bidrag är kanske inte valvinnaren längre. Valet kommer att handla om ansvarstagande, jobb och beskriva vad man vill med framtidens Sverige. På alla tre områdena har Alliansen och moderaterna kopplat greppet om väljarnas förtroende.

Trenden i de flesta mätningarna den senaste månaden har pekat på att det blir jämnt. Förändringarna har av de röda förklarats bort och det har hänvisats till att förändringarna ligger inom felmarginalen. Senast igår lät det så. Dagens mätning är statistisk säkerställd. Det är jämnt mellan blocken och det är jämnt mellan S och M.

Fortfarande vill jag vara tydlig i att det finns bara ett tillfälle som räknas. Det är valdagen. Allt annat är dagsnoteringar som snabbt kan förändras. Men idag känns det bra.

Jag är på väg upp till valkonferens med Moderaterna. Man kan redan nu gissa att stämningen kommer att vara på topp och att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kommer att välkomnas med varma applåder och hurrarop. Valrörelsen är igång och jag ser fram emot att samtala med väljarna om vad vi moderater vill med Sveriges och Örebros framtid.

Bloggar: Sanna och Fredrik V och Fredrik A och politikerlilith och Johan och Peter

About these ads

21 kommentarer

Filed under Alliansen

21 responses to “Den rökta Alliansen är ikapp och förbi.

 1. norah4you

  Det är bra. Men vi får inte låta det stanna vid detta. Två bitar som borde komma från samlade Alliansen alternativt som ‘bara’ moderatförslag är:

  * De första 120.000 kr intjänade per år skattefria och skatt får då dras först på inkomst därutöver.

  Varför? Det finns i princip inte någon möjlighet för någon att leva, bo och äta under 120.000 kr. Idén har jag i och för sig haft i många år men Torys och Liberaldemokraterna har ju något liknande i sitt skattepaket.

  * De med pension som understiger 120.000 kr, dvs både de som får sjukersättning = gamla förtids-/deltidspensioneringen pga sjukdom eller skador, och ålderspensionärerna, borde få en extra utbetalning på 500 kr i juni resp. dec.

  Varför? Vi vill betona allas lika värde och då får vi inte glömma bort att alla borde ha lika stora möjligheter oavsett om de bor ensamma i vardagen, att få råd att hälsa på sin familj, barn, barnbarn, föräldrar eller syskon minst två gånger om året. 500 kr räcker inte långt för resor, men för de äldre kvinnorna och för de som pga arbetshinder, sjukdom eller skada, tvingas till lägre försörjningsgrad nära = precis på existensminimum, skulle en extra utbetalning på 500 kr möjliggöra att stärka familje, släkt och vänskapsband. Det är många som på sommaren och julen inte har råd att träffa dessa. Bland alla dessa ömmar jag personligen för de sk. fattigpensionärerna och de andra som lever precis på marginalen. I beräkningen borde både pension + bostadsbidrag räknas in och de som då inte kommer upp i 120.000 kr/år borde vara de som kom ifråga. Pengarna borde därför betalas ut via Försäkringskassan.

 2. Vincent

  Höjt grundavdrag är ingen dum ide. Det är löjligt lågt idag då stundenter som tjänar 50-60 om året får skatta. Men tror inte tiden är mogen för en ändring innan valet. I övrigt så gläds jag över dagens mätning och kommer poströsta på M detta val med.

 3. Pingback: Med sommaren och värmen kommer Alliansen! « Ett borgarbarns betraktelser

 4. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Den urstarka svenska ekonomin

 5. Pingback: DN-rubriken på gränsen till oetisk | Kulturbloggen

 6. Karl-Otto

  Åja, var lagom kaxig ! Det kan vi vara 19 september om vi vinner. Ta för faen inte ut några segrar i förskott. Sånt brukar straffa sig. Inta en ödmjukare attityd och tacka (S) för tant Mona.

 7. Karl-Otto

  Först trodde jag inte norah4you var riktigt klok men hennes idé om att de första 120.000 kr i inkomst skall vara skattefria gillar jag. Passar bra för oss fattigpensionärer.
  Man skall läsa noggrant !

 8. Vi får allt ta dessa mätningar med stor försiktighet. Det är endast ett litet antal som är med på dessa. Nu vet jag inte hur frågan ställdes till de som ingick i denna. Detta kan också ha betydelse för svaret. Det kommer tydligen att bli ett spännande val därom är vi alla överens

 9. Pingback: M och KD motarbetar enklare regler för företag | Oscar Fredriksson (C)

 10. robotnr7312

  @Norah4You
  Ang. Allas lika värde. Tänkte du på det viset så skulle du ju säga att en som har mycket också skall betala mycket. Och den som har lite….också skall betala lika mycket….i förhållande till sin inkomst.
  Tänk så här….säg att vi har en skatt som ligger på 10%. Säg sen att någon som tjänar 100 kr blir av med en tia….så leder det till att han eller hon bara kan köpa 9 liter mjölk för pengarna. Om någon som tjänar 1000 kr blir av med 100kr….så leder det till att han eller hon bara kan köpa 99 liter mjölk. Båda betalar lika mycket alltså. Men någon kan köpa mer för pengarna. Eller hur?
  Problemet min Norah4You…är att de 10 % mest välbärgade i Sverige äger 90% av tillgångarna. Och dessa…de betalar ingenting.

  VälfärdsSverige är idag ett samhälle där medel och låginkomstagare (småföretagare inräknat) hela tiden betalar till sig själva….plus till ngn annan.

  Ja så är det gott folk.. Finansbyråkratin har lyft från det världsliga och tänker numera bara i aketiska, navelskådande termer. Finansbyråkratin hör numera till den gudomliga makten. Att vara ekonomiskt rationellt ståt nämligen över den mänskliga tillvaron. Det mänskliga skrattet…och naturligtvis…..även den mänskliga gråten.

  Och då krösus lät lossa på säkerhetssytemen genom att hävda att det här med att hindra finansbyråkratin från att växa var ett brott mot de mänskliga rättigheterna ….ja då lät vi även pengarna röra sig åt ett enda håll. Allt värdsligt är, som vi alla vet syndigt och bör därför ges till den som av Gud förtjänar. Om Gud vill ge, ja då ger han. Men vad om han inte vill ge?

  Vi gav alltså inbrottstjuven både nyckel och kod…och han fortsatte att hävda att det var svårt att ta sig in genom dörren.

  Akta er. De kommer hem till dig och tar det du har. Sen säger de att du får skylla dig själv som var dum nog att ställa guldtackan på bordet. Det fattaruväl?! Att någon skulle ta den? :-D Så…se till att inte ställa guldtackan på bordet. Stäng Börsen. punkt.

  Från kaffet vi beställer på morgonen till cafeägarens hyresinbetalning till bostadsrättsföreningen till banken som håller biznizzfolket om livet till pensionspengar som spårlöst har försvunnit i ett vaakum…..punkt. Tomt.

  Här finns ingen förmögenhet. Här finns bara grotta. Allt är som vanligt. Dvs inga konstigheter alltså! :-D

  Ugachaka! :-D haha..
  robotnr7312

 11. Kent Karlsson

  Kent, vad skall du skriva om nästa mätning visar det motsatta? Det kom ju en bara häromdagen som pekade på ett ökat avstånd till de Rödgröna!
  Men gläd dig du till nästa mätning!

 12. Ja, allianspartierna har vunnit terräng och nu har de starkare stöd än de rödgröna. Kanske det är just att de rödgröna presenterat mer av sin politik som gör att opinionen vänder dem ryggen? Eller är det förtroendet för Alliansregeringens politik som kommit åter? Ett svar på båda frågorna kan vara ”både ock”.

 13. Kent Karlsson

  Raymond Svensson, svaret kan också vara ”ingetdera”, kan helt enkelt vara så att denna mätning är helt missvisande och alla de övriga som visat det motsatta föhållande är mera korrekta!

 14. Pingback: Rödgrön förbifart « Under den lugna korkeken

 15. norah4you

  robotnr7312 skrev: ”Problemet min Norah4You…är att de 10 % mest välbärgade i Sverige äger 90% av tillgångarna. Och dessa…de betalar ingenting. ”

  Nu är det väl inte så att dessa inte betalar någonting. Verkligheten, jo jag har gjort djupdykningar under åren i råstatistik, är att de betalar mellan 32 och 40% av statens och kommunernas utgifter. Helt rätt tycker jag,
  MEN
  jag håller med om att det är ett stort problem att det är möjligt att använda skattesystemet som det är idag är möjligt att t.ex. tjäna på att ha höga låneräntor i mer än ett läge och ett antal liknande situationer.
  Du löser dem inte genom att återinföra fastighetsskatt, de som inte betalar den del de borde betala klarar sig undan med nuvarande skattelagstiftning och de som drabbas (inte 3 miljoner som Reinfeldt sa och inte bara var fjärde som Sahlin sa utan över 3.200.000 svenskar direkt eller genom att de i sin familj där de bor bor i ett hus där den som äger huset i familjen drabbas) är inte de som borde råka illa ut. Man kan inte äta det hus man bor i och alla varianter för att förhindra att fel drabbas innebär ett lapptäcke. Vilket bör undvikas.

  Det som behövs är först och främst att de första 120.000 kr inkomst/år blir skattefria. Därefter bör skattesystemet som helhet ses över. Det borde enligt min mening inte vara möjligt att få ränteavdrag, åtminstone inte helt, på vilka låns räntor som helst. Jag skulle vilja skilja på hus/lägenhet/bil (för stor del av svenska folket är bil nödvändig och bättre en ny miljövänlig bil än gamla osande motorer), husbåt (dock inte vanliga fritidsbåtar), och liknande å ena sidan och lån/låneräntor för konsumtion av resor, dyrare mat, kreditkort användning på restauranger etc.

  I ena fallet är ränteavdrag enligt mitt sätt att se det försvarbart. I andra varken försvarbart ur rättvisesynpunkt, individ- eller statlig ekonomi.

 16. Anders Nyman

  Ingen fastighetsskatt måste väl rimligen innebära att inga ränteavdrag får göras på hus/ lägenhet. Det blir lite svårt att motivera det tycker jag.

 17. norah4you

  Anders Nyman är ute och cyklar.
  Fastighetsskatt är en sak. Den drabbar fel grupper i samhället och de som vänsternissarna vill åt har många möjligheter att gå utan att den skatten drabbar dem.
  Ränteavdrag är en annan. Räntor på hus, lägenhet, bil och husbåt bör i alla lägen där ränteavdrag tillåts vara giltiga avdrag. Räntor på krediter för resor, levande över sina tillgångar m.m. borde enligt mitt förmenande aldrig vara giltiga avdrag eller åtminstone starkt begränsas.

 18. Anders Nyman

  Jag cyklar så gärna Norah :D Vill man inte skatta för sin fastighet så tycker jag att det är högst rimligt att man heller inte gör avdrag för räntor. Man kan liksom inte både äta kakan och ha den kvar. Simple as that.

 19. The Puker.

  @Anders!

  Håller med om att avdragsrätten för räntor måste bort. Folk skall köpa de hus som de har råd med. Punkt.

  För övrigt anser The Puker att moderater av enklare ursprung bör punktmarkera Mona Sahlin genom att i ur och skur följa efter henne med bamsetoblerone. Hon kommer då att bli förbannad och skälla på dem med sin bebisröst och de kommer att asflabba. :-)

 20. robotnr7312

  @Norah

  Fastighetsskatten…är den enda skatt….som är svår att fuska bort. Dvs svår för krösus att slippa. Som sagt…det går inte att äta huset….samt är det svårt att frakta bort :-D
  Jaha…se där, sa skattmasen…herrn deklarerade att han bodde i en liten pyttepytteliten hydda….men vi ser ju tydligt att han bor i ett slott! Se så…hosta fram nu. Vi lovar. Det blir billigare så. Har du inte råd…fär du flytta till herrgården! :-D

  Då krösus inte vill arbeta om han inte får 30% avkastning på sin investering….så bör vi se till att allmännyttan bygger bostäder…så att priser på vanligt boende sjunker. Alternativet är att folk lämnar byn.
  Och då min kära Norah…sjunker även fastighetsskatten.
  Och då min kära Norah…ökar även den individuellt privata konsumtionen.

  Synd är det för dem som plötsligt upptäcker att det här med boende inte alls var lika med att stå på surfingbrädan o smila hela vägen mot paradiset.

  Det är inte så svårt att förstå egentligen…det faller helt enkelt på sin ormlighet…när en tittar närmare på förhållandet löneökning, arbetslöshet….och värdestegringen på grottan.

  Det faller på sin absurditet…när en tänker på att pengarna, i fall en säljer grottan i tid och gör sig en hacka…inte kommer från ens eget arbete. Som sagt…det finns inga gratismiddagar…det är alltid du som betalar. M.a.o det är alltid någons arbete som betalar…i längden. :-D

  Och det bästa med operationen Norah…var att jag fick glädjen att betala skatt till dem som behöver pengarna. Dvs inte till bankerna…som snart kommer visa sig vara vår största hyresvärd..med rätt att kräva mkt av en enkel människa…för rätten att ha tak över huvudet. För rätten att behålla barnen i den skola som en tycker barnen är värda.
  För vad är bostaden….om inte möjligheten till välfärd och trygghet? Dvs plantering av framtid, av vänner, av närmiljö, av skola, av vård, av tillhörande?
  Men det är ju klart…vi har ju en regering som tycker att det här med sociala konflikter är av godo för att få folk att arbeta gott.

  Svårigheten som kommer Norah, för nästa regering…blir att förklara för alla de stackare, som trots osäker ekonomi..gick på herr Borgs pengatrixande…dvs hans sätt att genom den privata upplåningen täcka för bankernas förluster, dvs krökus förluster…och få oss att betala en gång till…för de pengar vi en gång lånade ut till banken.

  Dvs…. vi lånade pengar till staten…som i sin tur lånade pengar till banken…som i sin tur lånade ut pengar till oss. Till en ränta dessutom min kära…som är sponsrad av oss. Och som kommer att betalas igen..av oss.

  Gladeligen betalar vi alltså sedan 6,7,8,9% i ränta på pengar som herr Borg genom staten istället kunde ha köpt grejs för…bland annat.. t.ex bostäder, hälsa, kultur och miljöteknik…för oss alla. Genom oss alla…och till envar. För att leda folk i arbete. Med en omsorg om naturen. För vår framtid och förfining. För ett försök till sinnernas smekning. :-D

  Vi går alltså bakvägen in i dåtiden min kära Norah. Europa har bara sett början på recessionen. Vi talar här om den marknad som ligger på vår gata….som nu skär ned kraftigt i sina statsbudgetar. Dvs ekonomin kommer att krympa på ena sidan…..för att växa sig stor o stark på den andra. Vi belånar oss för att få jobba för krösus. Som inte kan vila därför att han ständigt har den skrupelfria konkurrenten flåsandes i nacken.

  Monopl är gott att ha när en vill dra sig tillbaka till sin lantliga idyll och tycka att det var bättre förr…när en man hade rätten att piska sin undersåte. Ansvar tycker man…är när andra jobbar fint och ställer upp för en…trots gillande eller ogillande. Trots kyla eller värme. . Kosta vad det kosta vill.

  Intressant är också att notera…att den enda delstaten i USA som ligger på plus är North Dakota….som driver sin egen bank…till synes rätt så ansvarsfullt. Til synes helt tvärt emot SBAB. punkt. :-D

  Men var inte orolig Norah. Herr Borg har nämligen också tänkt ut det hela mkt mkt fiffigt. Istället för att investera i konkurrensstärkande företagssamhet…så har mannen flyttat det hela ett steg nedåt. Istället för att genom det offentliga lyfta den privata konsumtionen. (jmf IKEA och miljonprogram)…så väljer herr Borg att låta det privata monopolet investera åt oss. Mannen sätter nu hela sin tillit till bankerna och oss och hoppas nog på att de förtsnämdas krav på återbetalning sätter fart på hjulen. Men vad om det privata monopolet bygger guldtoor för pengarna? :-D

  Räntan höjs…vi jobbar mer…fastighetsvärde sjunker…vi jobbar ännu mer osv. Arbetslöshet..sänker lön. I vilket fall…så kommer många som arbetar mycket börja inse att de jobbar för mycket…för det absolut självklaraste…anno 2010. För hur svårt kan det vara….att bygga grotta…idag… när vi har uppfunnit megalyftkranar som gör 100 mans arbete?

  Att betala 7 % ränta till banken…betyder….att kapitalackumulera för att investera. Dvs av dina skattepengar blev det underskott för dig….dubbelt upp som sagt. Och av dina skattepengar blev det lån….som satte den arme i klister och som kom med ett hot om sänkt levnadsstandard. För tänk….en skall vara duktig här i världen…så att en inte blir fattig och sjuk. Inte sant? :-D

  Vi gick alltså på det här med mindre statligt inflytande, dvs mindre demokratiskt transparens…för vad? För att politiker skulle slippa ansvar? För att Borg skulle casha in och slippa arbeta? För att kapitalackumulationen skulle ske mer effektiv? För att främja de av Gud givna? Eller för att dölja skattesatsen? För vad är ränta…om inte en form av arbetslös beskattning? Men det är ju klart….en betalar hellre 7 % ränta till banken…än en betalar skatt…till behövande. Inte sant?

  Då sa…vad med fastighetsskatten då?

  Ställ dig på benen. Finansministern trixar bort vårt samvete. Undersök…vilka det är som IDAG blir vräkta från sina hus och lägenheter. Se efter hur det går för barnen i dessa familjer. Ställ det i proportion till det faktum att ngn kanske får flytta från 3 miljonersvillan…till en hyres3a i bagarmossen…så kommer du kanske att börja förstå. Naturligtvis blir det mkt krångligt för den som hade hög levnadsstandard, goda vänner och bra skola för barnen….
  En gråter kanske varje dag i 2 års tid. Barnens språk kanske förändras. Vårdcentralen kanske blir trängre. Gratismiddagarna kanske blir färre. SamhällsMedvetandet kanske ökar…eller inte. Det kanske blir pöbel av alltihop.

  Värre blir det dock för den som är sjuk och får bo på gatan. inte sant?

  Så…min fråga till dig blir….varför Norah….försvarar du inte de 120.000 som skrev på en protestlista mot regeringens försök till nedmontering av hela sjukförsäkringen? Det var en lååååång lista min kära….över 100 tusa! ..som skrev på. Ack hördes inget samvete tala! Ack hördes ingen medmänsklighet från maktens bröst. Nog är det härligt att vila med huvudet på just detta bröst Norah….men vad med sen? :-D

  Du kan ändå gå säker Norah….dvs du behöver inte ligga sömnlös och orolig här heller fröken/fru Norah…för..
  …Jag kan garantera…att de arma är fler…mindre utbildade….har svagare, nästan tyst stämma….och de kommer alltid att tilldelas hårdare slag mot huvudet. Sadisterna tar nämligen varje tillfälle i akt…i sin strävan efter att hålla sig väl med den goda snälla välbärgade vännen…för den kommande möjlighetens skull. För barnens skull om inte annat…eller hur? För vem har råd att kasta sig in i oordningen? I det farliga som det innebär för knopp, liv och lem att försvara t.ex barnens rätt till god vård, skola och omsorg. Till en gammal människas rätt till omsorg… Till en arbetares rätt till lön.

  Så var lugn…det kostar mindre att hjälpa en hemlös….än att hjälpa den som inte kunde betala av på sitt huslån. För så är det idag. Räntebidrag…är pengar som betalas genom skatten. Även jag, som inte sitter på lån…betalar ofrivilligt. Jag hade hellre sett till att höja bostadsbidraget till den ensamstående mamman… :-D

  Eller? Vill en behålla allt…o lite till? Vill en behålla mina pengar…och fortsätta klaga över skatten?

  Sen gick vi hem stolta över vår seger, o skröt, liksom den lille skräddaren, att vi hade slagit flera flugor i en enda smäll.
  Vi löste nämligen bostadsbristen…samt fick krösus att betala skatt…som sig bör naturligtvis. Krösus blev stolt över sitt deltagande, skiljde sig från sin krävande andra part…och levde lycklig i alla sina dar. :-D

  Det är dags att växa upp tror jag. Skolastiken….dvs debatten om hur Gud är konstituerad och verkar…höll på i 400 år. Tills slut så gick det inte längre att rättfärdiga människans lidande genom guds vilja. Och då sades det stopp. Och då bestämde vi oss för att utrota polio.

  Löööööööve! :-D
  robotnr7312

 21. norah4you

  robotnr7312
  Fastighetsskatten är den skatt som är:

  * mest orättvis av alla skatter!
  Varför? Du kan inte äta det hus du bor i. Har Du eller Dina förfäder byggt huset för länge sedan, så har Du förmodligen inget eller ytterst lite lån på huset. Men värdet Du ser i Fastighetstaxeringen grundar sig inte på hur Du skött Ditt hus och Din ekonomi utan på vad nytillkomna i bostads-, villa-, kustsamhället varit beredda att betala för att med lånade pengar med ränteavdrag köpa huset vid sidan om Ditt.
  Så länge en människa bor i sitt hus, så kan den inte leva på intäkter från huset OM inte del av huset hyrs ut eller del av tomtmarken styckas av och säljs.

  * Det är inte de som har de högsta inkomsterna innan skatt som får skatta mest för sin spekulativt köpta villa, sommarstuga, mark etc. Att äga är i sig ingen spargris om man ägt ett hus eller mark länge. Det kostar stora summor att underhålla och till skillnad från de som bor i hyreslägenhet, så är det den som äger huset och har ägt huset i 20-40 år eller mer som för skattade pengar fram till senaste varianten av rotavdrag utan minsta prut fått betala hela upprustningen. Även den nödvändiga omläggning av el-, vatten, avlopp etc som utifrån nya regler och lagar blivit en nödvändig utgift för att kunna bo kvar.
  MEN
  och det är det viktiga i sammanhanget. De som har de stora inkomsterna, de har också i de flesta fall någon form av företag som antingen kan vara det som köpt huset och hyrt ut det eller arrenderat ut det på t.ex. 25 år. Känner till sådana fall.
  Eller så har de skrivit över hela eller del av förmögenheten = huset på hustrun/mannen/barn men har själva hela lånet som de självfallet både tillhandahållit vid köpet och inte låtit gå över vid överlåtelsen av huset och kan få göra ränteavdraget själv helt och hållet samt på den vägen genom minimalt löneuttag ur sitt företag komma ner till nolltaxering eller nära på.

  De som drabbas, är de vanliga människorna. Där familjens samlade inkomst kanske ligger på 50.000 kr men där den ena tjänar 20.000 och den andra 30.000. De spärregler som de Rödgröna föreslår gynnar de som har någon form av förmögenhet som de kan hantera på olika skattemässigt lagliga eller gråzons sätt.

  Fastighetsskatten är den mest orättvisa skatten av alla skatter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s