Mina tankar går till de drabbade.

Det är ett dygn sedan som Israel attackerade Ship To Gaza. En attack som ledde till fler människor död. Omvärlden och Sverige fördömer Israels agerande hårt och tydligt. Självfallet gör även Moderaterna det. Alla ledarsidor är tydliga. Det är rätt. Jag är som många andra en vän av Israel, men det innebär inte att man kan acceptera detta övertramp. Fördömandet är rätt.

Hela debatten om lösningen i mellanöstern är betydligt svårare och saknar alltför ofta nyanser. Det är i sig tragiskt. Ingen vinner på att situationen är som den är. Alla skulle bli vinnare om en tvåstatslösning kunde genomföras på ett fredligt och acceptabelt sätt.

Det är många som lider av händelsen igår. Mina tankar går till de drabbade.

Bloggar: Carl Bildt och Johan och Mark och Tokmoderaten och Elisabeth

About these ads

28 kommentarer

Filed under Uncategorized

28 responses to “Mina tankar går till de drabbade.

 1. Andreas Thulin

  Hej Kent! Moderaterna fördömer övergreppen men MUF:s ordförande valde att uttrycka hjärtlöshet, inhumanitet och arrogans i går. Har någon tagit pappskallen Niklas Wykman i örat ännu?

 2. hmm

  Israel erbjöd sig att ta emot maten och sedan själva ge till Gaza. Men nää, det gick förstås inte. Istället ignorerar man Israels varningar och fortsätter mot Gaza. Israel bordar då fartygen. På ett av fartygen blir de soldaterna attackerade med knivar och metallrör, och soldaterna blir tvungna att utöva självförsvar.

  Hur man kan få detta till Israels fel förstår jag inte, attackerar man soldaterna så är det väl självklart att de inte bara står där?

 3. Anders Nyman

  hmm.
  Allt skedde, och det erkänner även Israel, på internationellt vatten. Det är svårt att acceptera att det ska kallas självförsvar när man på piratvis helt enkelt tar över ett skepp. Jag har full förståelse för att man kan vara vän av Israel men den här gången har de kraftigt åsidosatt internationella regler. Oavsett vad man tycker om konflikten i övrigt så måste man kunna se och erkänna dessa fakta. Att försöka rättfärdiga ett övergrepp på en fredlig hjälpsändning bör nog tänkas över både en och två gånger.

 4. Visst finns tankarna hos de som drabbats; skadade och anhöriga till dödade och skadade. Ja också de som ännu inte vet något om sin vän, livskamrat eller kollega och som befann sig på något av fartygen. Men också Israels folk är att beklaga. Att ha en politisk ledning som godkänner/beordrar att den egna militären ska ta sig ombord från luften på fartyg på internationellt vatten (!). Jag är både besviken och ilsken. Och sedan tycks det vara så att Israels ledning inte förstår varför världens folk och nationer inte ställer upp bakom deras rätt till fred, eget land och territorium?

 5. Hmm: Säger dig ”internationellt vatten” något? Modigt att kommentera en sån här sak anonymt förresten…

  Kent: Bra text! När sånt här händer är det ointressant var man normalt står i Palestina-frågan, man bör känna med de drabbade och ta avstånd ifrån själva handlingen.

 6. Karl

  Ship to Gaza borde kallas för Rockets to Gaza med uppmaningen att fortsätta där nazisterna slutade.
  Hade istället provokatörerna släppt av sin last för vanlig kontroll hade saken redan varit klar.
  Säg mig, vilken nation tillåter att fienden får förstärkningar mitt framför ögonen på dem ?
  Gazaborna kommer nu att få ytterligare miljarder USDollar plus hela världens politiska stöd. Det kunde inte ha slutat bättre för araberna !

 7. Fredrik Kontolös

  Hemskt svårt, som alltid då både Israel och Hamas är inblandade. Tragiskt att så många godhjärtade människor får lida och dö bara för att de kom i närheten av det kokande hat som finns i regionen.

  Men ajajaj, vilken diplomat Carl Bildt är. Har tar verkligen varje chans att mjölka något gott ur det eländiga som hänt.
  Denne övertygade icke-moderat bugar sig med respekt och önskar att den mannen tillhörde ett annat parti så jag kunde få rösta på honom.

 8. Ola

  Karl

  Är det som du skriver att Israel och Palestina ligger i krig då måste vi ju blockera Israel oxå eller hur.

  Vad Israel gjorde var att borda ett Turkist fartyg och fartyg från andra nationer på internationellt vatten och som jag vet så ligger inte Israel i krig med dom nationerna som du försöker påstå

 9. kaibigan

  Jag vill inte använda ordet ”drabbad”. Dessa aktivister åkte frivillgt, medvetna om risker. Israel har tidigare deklarerat att de skulle stoppa fartygen. Jag hörde vänsteraktivisten Mankell garantera på radio att inte ens en nagelfil som tillhygge skulle finnas på fartygen. Är han så naiv eller spelar han ett spel?

 10. The Puker

  Med så få döda är risken stor att det skickas ännu fler konvojer. Nu tror ju aktivisterna att det är tämligen riskfritt så länge man inte drar kniv. De borde ha dödat 15-20%.

 11. Pingback: Trottens Betraktelser » Bilder från kraftfull protest i Göteborg

 12. Juristen

  Kent utan någon som helst rättslig analys fördömer du Israel. Du kommenterar inte de filmer som finns tillgängliga på nätet och som visar hur aktivisterna går till attack med tillhyggen. Du kommenterar inte det faktum att aktivisterna försökte föra in material som kan användas militärt. Cement kan användas till att bygga bunkrar likaväl som hus.

 13. @Kent

  Vad anser du om blockaden av Gaza. Är den rätt eller fel ?

  När någon attackerar skepp på internationellt vatten vare sig det är Israeler eller Somalier. Vad anser du enligt internationell rätt skall hända med dessa personer ?

  Vilka åtgärder tycker du skall göras för att markera mot Israel att deras beteende inte är ok ?

 14. Anders Nyman

  Juristen skriver: ”Kent utan någon som helst rättslig analys fördömer du Israel. Du kommenterar inte de filmer som finns tillgängliga på nätet och som visar hur aktivisterna går till attack med tillhyggen. Du kommenterar inte det faktum att aktivisterna försökte föra in material som kan användas militärt. Cement kan användas till att bygga bunkrar likaväl som hus.”

  Jag måste säga att det är märkligt att några så konsekvent kan bortse ifrån att allt detta har skett på internationellt vatten. Israel har inget som helst lagligt stöd för sin aktion och kan inte i efterhand hävda självförsvar. Oavsett vad man tycker om konflikten i övrigt så har Israel skitit i det blå skåpet denna gång. En brottslig handling helt enkelt.

 15. The Puker

  Hur korkad får man vara när man stödjer Hamas!

  Alla jungfrur: följ länken nedan så får ni se vem som väntar på er i paradiset för att sätta på dig och 71 andra junfrur

 16. Ja det finns inga oklarheter när det gäller vart det skedde när Israel själv säger att de bordade skeppet på internationellt vatten.

  Det kanske finns anledning att skicka dessa människor till Haag. De kapar ju fartyg på internationellt vatten.

 17. The Puker

  Är det inte lustigt att samma skock som stödde Sovjet och förnekade Gulag nu skall stödja muslimska terrorister. De verkar tänka med rövhålet.

  Ta en liten refresh på vad Hamas går ut på:

  [video src="http://www.masada2000.org/shosei-koda-beheading-video.wmv" /]

 18. @the puker

  Vad har Sovjet med detta att göra ?

  Jag kan leka det spelet också. USA var ju kompis med Saddam Hussein, de tog bort terroriststämpeln och rustade honom med kemikaler och biologiska vapen sedan när de hade gjort det så blev han fienden och han anklagades för att ha vapen för kemisk och biologisk krigsföring.

  Sedan har vi mujahedin i Afghanistan som stöddes först och sedan blev de talibaner som var rustade med vapen från tiden då USA stödde dem.

  Det är dags att försvaga Hamas och enda sättet är att öka rörligheten för folk som lever där. Ju mer Israel skruvar åt tumskruvarna ju mer extremt kommer Gaza bli.

  Detta är inget stöd för Hamas att skeppa förnödenheter som inte går att använda i krig.

 19. Pingback: Så de skjuter på skeppet INNAN de bordar skeppet i internationellt vatten. « essbeck

 20. Anders Nyman

  The Puker uppvisar här ett sätt att argumentera som tyvärr tyder på ett mycket dåligt omdöme och tyvärr också ett mycket dåligt utnyttjande av den intelligens han trots allt besitter.
  Israel ska fördömas för den olagliga handling och det brott de gjorde på internationellt vatten. Det handlar inte om att stödja Hamas. Tror inte att någon ens reflekterat över den frågan här. Israel har skyldighet att följa internationella regler precis som alla andra. Den här gången bröt de mot dessa och ska klandras. Förnödenheter handlar om att stötta de som bor i Gaza, inte om att ge stöd åt Hamas.
  The Pukers retorik påminner inte lite om Bush. -Är ni inte med oss är ni emot oss. Men i The Pukers värld där allt är svart och vitt så kanske det är en argumentation som håller. För alla andra, som tänker lite till, så är det givetvis ganska barnsligt.

 21. The Puker

  @ Essbeck!

  Många människor blev lyckliga när muren och Sovjet föll. Att stoppa kommunismen i Afganistan var nödvändigt och då tog man de allierade man kunde få. På samma sätt var det rätt att samarbeta med Stalin om att stoppa Hitler.

  Intelligenta personer som arbetar för det goda är inte rädda för att bli smutsiga om händerna om det totalt sett är nödvändigt, t.ex. för att få bort Hitler.

  Essbeck och Nyman resonerar på Chamberlain-nivå. Man skall bara göra rätt och så skall man samtala och träffa avtal.

  Förlåt, men så fungerar inte världen.

  Att stoppa skepp på väg till fienden är en vettig handling. Att göra det nära land innebär risk att andra båtar (med Hamas) blandar sig i.

  Det var klokt att göra aktionen på internationellt vatten.

  Sedan har vi detta med internationell lag… ett flexibelt begrepp. Faktum är att Sverige jagar båtar på internationellt vatten. Hela EU jagar båtar på internationellt vatten, bordar dem, skickar tillbaka dem och så vidare.

  Läs mer om det på
  http://www.fria.nu/artikel/80897

  Sverige och EU går alltså emot att en hotad stat gör något som Sverige och EU själva gör.

  Men personer på vänsterkanten har alltid lyckats bli så fascinerade av alla ”folkliga” rörelser att de inte ser brotten som begås. Sovjet, Kina, Kambodja och så vidare…

  Här är rörelsen som båtarna skulle stödja

 22. Anders Nyman

  The Puker.
  Nej så fungerar inte världen. Det är åtminstone jag medveten om. Det är därför viktigt att upprätthålla internationell lag och kritisera de som bryter mot den även om vi förstås vet att många olika länder kommer att bryta mot detta igen och igen. Vi kan gå ner på nationell nivå. Vi vet att det kommer att begås brott så länge det finns människor. Vi kommer nog inte att strunta i att lagföra människor bara för att de struntar i lagen.
  Lite bättre kan du allt.

 23. Pingback: Handlingar inte ord | Sagor från livbåten

 24. @the puker

  Inte för detta har något med ämnet att göra men det var Stalin som plötsligt kände sig tvungen att samarbeta med Storbrittanien under Churchill.

  Orsaken var att hans land plötsligt blev attackerat av Tyskland efter att Hitler och Stalin hänsynslöst hade delat upp Polen mellan sig och raderat det från kartan.

  Du talar om att intelligenta människor som arbetar för det goda inte är rädda för att smutsa ner sig.

  Jag tycker det är skrämmande med människor som tror att de är intelligenta och ser sig själva som goda.

  Det är oftast dem som ser att de är goda och har rätten på sin sida som står för det största förtrycken som världen har skådat. Hitler trodde säkert att han var god , samma sak med Stalin, Pol Pot, Mussolini och alla andra med en sådan självbild att de vet bäst och tar alltid de rätta besluten.

  De kan ta död på människor utan att ha någon ånger därför att de ser sig själva som goda.

  När det gäller Chamberlain så var han naiv och hade ingen aning vilket monster han hade att göra med. Han sålde ju ut Tjeckoslovakien för garantier på ett papper, ett Tjeckoslovakien som blev uppdelat så att ironiskt nog Polen tog en del land också.

  Jaha , så det är klokt att borda ett skepp på internationellt vatten , skjuta ihjäl folk och ta över skeppet.

  Det är ju intressant att du talar för att legitimera verksamhet som händer utanför kusten i Somalia.

  Enligt dig är det ok att borda skepp på internationellt vatten , skjuta lite folk och konfiskera skeppet.

  Du menar att EU jagar flyktingbåtar som försöker ta sig in illegalt i EU ?

  Vad har detta att göra med fartyg som försöker att bryta blockarden ?

  Sedan kan du argumentera hur mycket du vill om Gaza , blockaden är bruten därför att Egypten öppnade gränsen till Gaza.

 25. Martin

  Ska bli intressant att se vad Israel gör med nästa stora konvoj som enligt uppgift kommer ha eskort av turkisk flotta. Turkiet är ju som bekant medlemmar i NATO och en attack mot dem är en attack mot hela organisationen. Vad ska USA göra när Israel står på ena sidan och ett NATO-land på den andra ?

  Faktum är att Israels överfall på det turkiskflaggade skeppet i Frihetsflottiljen i praktiken utgjorde ett angrepp på Turkiet och därmed hade Turkiet kunnat åberopa en artikel i NATO-fördraget om militär hjälp mot Israels aggression.

 26. The Puker

  En professor emeritus inriktad på folkrätt förklarar det juridiska läget i
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/israel-kan-havda-krigstillstand_4808411.svd

  Här ser man hur juridisk expertis ser på saken, och som vanligt har tidningarna fel, men eftersom folk tror på tidningar så är sanningen föga känd.

  The Puker har dock konsekvent hävdat att Israels insats var juridiskt korrekt. The Puker är dock inte okritiskt inställd mot Israels agerande. The Puker vill göra den kraftiga invändningen mot Israel att de sköt alldeles för få personer. Det är inget de kan ställas inför rätta i Haag för, men det är moraliskt förkastligt att skjuta så få.

 27. The Puker

  Skjuter man så få i en så stor population är risken överhängande att drägget skickar båt efter båt. Summa summarum kan dödstalen på kort tid bli mycket stora totalt. Bättre är därför att skjuta bort 15- 20% av drägget vid första bästa tillfälle så kan man på det sättet hålla nere det totala antalet dödade.

 28. Anders Nyman

  The Puker. Du kan säkert hitta någon enstaka galenpanna som hävdar att rökning är nyttigt eller åtminstone ofarligt. Alla andra experter på området är helt eniga om att Israels agerande strider mot internationell rätt. Att sedan The Puker oftast tycker att man ska skjuta meningsmotståndare är inget nytt. Något som The Puker och hans idol Stalin har gemensamt. I mina ögon är det lika förkastligt vem som än står för terrorn. Människor som The Puker kommer aldrig att vara framstående politiker. Rättshaverister brukar aldrig nå sådana positioner. Något som alla vi andra bör vara lyckliga över. Det om något visar att en del samhällsfunktioner faktiskt fungerar ganska bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s