Friheten är värd mer än så.

Jag gick med i Moderaterna i slutet på 80-talet. Frihetens värden lockade mig. Det är fortfarande för frihetens ideal jag är politiskt aktiv för. Friheten behöver tyvärr fortfarande försvaras. Visst har Alliansregeringen till delar lyft frågorna, men mer behöver göras.

Valfriheten är ett sådant område. Ytterst handlar det om att föra tillbaka besluten där de hör hemma. Beslut som kan tas av individer eller familjer ska tas just där och inte av politiken. Besluten ska därför föras från politiken och den offentliga sektorn till de enskilda. I grunden handlar det om respekten för vart varje beslut tas på bästa sätt. Politiken måste backa och ge utrymme till människorna. Ingen vinner på att beslut tas över människors huvud eller vilja.

Den ekonomiska friheten behöver ökas för många. Alltför många är alltför beroende av stat och kommun. Det borde inte behöva vara så. Många fler skulle kunna leva på sin lön och de skulle må bra av det. Skatterna har sänkts denna mandatperiod och de måste fortsätta sänkas. Fokus för sänkningarna ska vara för låg- och medelinkomsttagarna.

Integritetsfrågorna hör hemma i frihetskampen. Här går det moderna samhället i fel riktning. Allt mer övervakas allt oftare. De som kränks och förlorar på det är enskilde människor. Enskilda människor som får sin frihet begränsad och faktiskt hotad. Debatten om integritetsfrågorna får inte tystna. Det har den heller inte gjort, men tyvärr är det inte längre moderaterna som för den. Just nu är det piratpartiet och dess företrädare. Debattörer som HAX, Rick, Anna och vännerna i livbåten är några som gör det bra. Det finns några moderata debattörer som törs ta i frågorna, Mary och Karl gör det, men fler borde våga.

Moderaterna är och förblir i min värld det parti som tar striden för frihetsfrågorna tydligast. Den kampen för inte avstanna. Ska kampen för frihetens idéer vinna fullt ut måste den dock kopplas ihop med integritetsfrågor. Annars är risken att segrar för friheten inte blir mer än en parantes i historien. Friheten är värd mer än så.

About these ads

19 kommentarer

Filed under Uncategorized

19 responses to “Friheten är värd mer än så.

 1. Leo

  Intressant inlägg, fast fortfarande inte trovärdigt från M. M har en lång väg kvar för att återfå trovärdigheten i demokrati-, integritets- och rättssäkerhetsfrågorna.

  Att stoppa Datalagringsdirektivet kan vara ett bra första steg för M som regerande parti.

 2. Kent – du talar mycket om friheten och visst är det bra. Ska vi ha den frihet jag i alla fall känner måste vi begränsa all vår invandring. Jag är ingen motståndare till invandring som sådan, men nu måste väl även du se att vi får besinna oss. Jag har alltid röstat på moderaterna, men nu har jag sett att partiet verkar krypa undan dessa frågor och nu även ingår i 7-klövern. Sorgligt att kunna konstatera.
  Se nu till att även denna allra viktigaste frågan i detta val gör att sådana som jag kan fortsätta rösta med m.

 3. Det här får bli en bloggpost, känner jag.

  Bra att du lyfter frågan iaf.

  More to come…

 4. JonasE

  Som vanligt när en M politiker pratar ”sin”frihet, så glömmer han berätta att det är enbart en frihet för dom som har råd att betala för den friheten, för resten som inte har råd blir det mindre och mindre frihet med M:s klyftskapande politik!!.

  Har man inte råd med en privat arbetslöshets eller sjukförsäkring, så får man direkt lida för det nu när trygghetförsäkringarna försämras, med M politikens goda minne.

  Integritetsfrågorna…..ja!!…..behöver jag ens skriva det!! : FRA, osov.

  Nej friheten finner man ej hos M, om man tillhör de personer som kan bli sjuk eller skadad när som helst!!… men vänta nu!!…det kan ju drabba DIG som läser nu!!, i morgon!!, nästa vecka!!, om en månad!!, osov!!. hmm!!…..dags att tänka till lite!!!….och byta regering!!!.

 5. Sådär: http://tinyurl.com/2ucg3qj

  Knyter an lite löst till veckans bloggtema, dessutom.

 6. JonasE – här ondgör du dig om sjukförsäkringen och det låter som den inte ens finns till. Blir du sjuk får du även i dag ersättning och att det blir slut på nämnda efter 2,5 år är bara som det ska vara. Man blir aldrig ställd på bar backe och det vet även du om. Vad är det som är så förskräckligt med sjukförsäkringen. Ge exempel på hur förfärlig den kan vara nu. F-kassan tycker att den nu visar att flera kan komma tillbaka till arbetslivet och det är väl bra för alla parter.

 7. Virus

  Att man får sjukersättning i 2,5 år visste jag inte. Det är väl fantastiskt generöst ! Varför gnäller sossarna om det ? Efter 2.5 år kan väl 99% jobba igen och 1% är avliden. Förstår inte de rödas krav på ersättningar ! Det finns ju soc hjälp också. ”Krig mot de sjuka” påstår de. Vad menas ?

 8. Låt mig först säga att det artificiella separerandet mellan ”människor” och ”politik” för mig är djupt problematiskt och som mentalitet är det otroligt harmfullt för en demokrati att ett sådant perspektiv kan florera fritt. Politiken är metoden varvid människor kollektivt tar beslut i olika ärenden. Distinktionen håller sig helt inom traditionen av politiskt motiverade försök till att skapa attityder om vi/dem.

  Sedan att fylld med floskler tala om ”frihetens värden” är bara naivt. Vilken typ av frihetsdefinition? Vems frihetsdefinition? Positiv frihet? Negativ frihet? Saken är långt ifrån så simplistisk som du utmålar. Vari ligger den ökade friheten att, exempelvis, försätta andra människor i svårare nöd genom att sänka skatter och sålunda minska resurser för dessa? Nog gynnar det den som redan har, men det är knappast relevant. Vi lever inte i oligarki. Inte heller har människor perfekt rationalitet i sina val, ytterligare en utgångspunkt som ofta tas upp i samband med den heliga valfriheten. Det är inte alltid lämpligt att stundens nycker och fördomar får regera absolut.

  Jag undrar också vad du karaktäriserar som ekonomisk ofrihet? Varken att erbjuda eller att erhålla stöd och bidrag är att betrakta som intrinsikalt fritt/ofritt. Det ekonomiska klimatet, ett diskriminerande näringsliv som undanhåller meningsfull sysselsättning för unga, som fokuserar på kortsiktighet och timanställningar och samhällets tvivelaktiga inställning till utbildning som en fabriksvara, däremot, är sanna tvångsfaktorer på den enskildes möjligheter att försörja sig själv. Åter igen så klingar argumentet av trångsynthet. Sänkta skatter är inte per definition en nyttighet om inte det i samma veva kan, utan retorisk högkonst, påvisas att fler än de förmögnaste i samhället gynnas av det.

 9. JonasE

  solio1 – Att man visst kan bli ställd på bar backe i Alliansens ny sjukförsäkring finns det exempel på. Majoriteten har visserligen fått ersättning, men däremot sa har en stor andel fått betydligt lägre ersättning, som om att en sjuk skulle bli frisk av att bli fattigare!!!.

  Media belyser hur folk har blivit drabbade om och om igen, och vill du se hur många som blivit drabbade på olika sätt så gör en Goggle sökning på ”utförsäkrade”.
  Det gav mig 140.000 träffar och så gott som alla, med negativa upplevelser av Alliansens sjukförsäkring.

  För att inte glömma de ökande antal rättsfall, som dykt upp i spåren av Alliansens härjningar innom sjukförsäkringen.
  Som exempel: Fler som fått avslag på Arbetsskada nu när Socialförsäkringsnämden är borta – tack för det Alliansen, var är rättsäkerheten och valfriheten där??.

  Nej det är tydligen lätt att påstå att Sjukförsäkringen är bra, när man inte själv är drabbad.
  Dessutom visar inte Alliansen den minsta vilja att göra något åt de som ”faller mellan stolarna”, utan de glider undan och påstår att ”allt är bra”, ”det är FK som gör fel”, ”det var värre förr”(fastän de sjuka inte tycker så), eller gömmer sig bakom en kommande utredning, som borde ha gjorts innan alla utförsäkringar.

  Alliansen är en bunt fegisar som inte törs stå för det dom gjort mot de sjuka, och de som kan bli sjuka…. alltså ALLA!!.
  Så varför man en kan tänka sig rösta på Alliansens ”trygghet och valfrihet” är en gåta !!!.
  Byt regering!!

 10. Hej Kent. Läs Annas svar på motsvarande centerutspel:

  http://www.annatroberg.com/2010/06/29/vajarna-fortjanar-handling-inte-fluff-fluff/

  Funkar precis lika bra för Moderaterna, bara du byter ut lite namn och händelser. Så, vackra ord för all del, men Moderaterna har sumpat rätten att kalla sig ett frihetligt parti rätt ordentligt och lite fluff-fluff inför valet räcker inte som bikt.

 11. Jens

  Jag förknippar Moderaterna med ondska, och anledningen är FRA-lagen. Lagen är enligt mig den värsta kränkningen av svenska medborgare som skett i modern tid.

  För mig kommer Moderaterna var förknippat med motsatsen till frihet för lång tid framöver. Som jag ser det så måste Moderaterna skrota FRA-lagen om man någonsin skall bli trovärdig i frihetsfrågor.

  Jag vill poängtera, att jag tror inte att det blir bättre med Mona bakom rodret, lagen kommer troligtvis bara att sminkas med annan färg. men än så länge kan hon, eller hennes parti inte beskyllas för att ha röstat genom FRA-lagen.

 12. Pingback: Synen på frihet enligt Kent. « essbeck

 13. Nej sossarna var ju de som påbörjade denna lag så jag ser heller Mona som en svikare och det är inte första gången. Ingenting att hålla i handen – alltså.

 14. Kung CG

  Hej Kent, jag läser din blogg och anser oftast att du har vettiga (för all del lite väl langt at höger) och tänkvärda asikter.

  Men om du ser dig omkring bland dina partikollegor, ser du verkligen en armada av personer som sätter frihet och integritetsfragor (annat än skattefragor) högt pa agenden (Mary och Karl undantagna)?

  FRA, Ipred, Acta, Beatrice Ask, etc, etc, är stickord som ifragasätter dina argument kraftigt.

  Jag anser att du den här gangen har en stor portion ‘wishful thinking’ som stöd! ;-)

  Men fortsätt gärna, jag tror att fler och fler vaknar, även om just moderaterna (minus du själv, Mary och Karl) är de som kommer att sova längst…

 15. JonasE – det har visat sig enl f-kassan att det är en positiv trend när det gäller hjälpen att komma tillbaka till arbetslivet och det är fakta. Det har alltid varit personer som kommit i kläm även tidigare och det vet jag. Varför är det rödgröna blocket så mot att folk kan komma i arbete – ett märkligt ställningstagande. Att förtidspensionera som man tidigare gjorde i stor utsträckning var ju heller igen bra lösning. Ganska lätt att inse!

 16. @KungCG

  Nu vill jag förvisso inte försvara Moderaterna (det var länge sen jag gav upp dem…) men personligen tror jag att även Socialdemokraterna kommer trycka på snooze så länge det bara går.

  Mitt hopp ligger hos småpartierna och enskilda riksdagsmän. Jag skulle inte vilja påstå att mitt hopp är stort, men jag tror att med PP i riksdagen så finns det en chans att de kan fungera som katalysator för en förändring där vissa personer vågar ta steget och börja rösta emot sina egna partier och allianser.

  Hoppas jag i alla fall. Om det inte blir så är det väl snart dags att söka politisk asyl i ett friare land…

 17. JonasE

  Solio1 – De RödGröna blocket är inte alls emot att folk kan komma i arbete, det dom är mot är att sjuka skall tvingas in i ett arbete (alternativet är att stå utan försörjning), oavsett om man är frisk nog för att arbeta eller ej. Är det att hjälpa sjuka??.
  Man måste i princip ligga på sjukhus för att inte bli intvingad i Alliansens utförsäkring.

  Den tidigare förtidspensioneringen var ej bra, men detta var ett resultat på bristande rehabilitering, och inte brist på utförsäkring och sämre ekonomi för sjuka, som sker nu med hjälp av Alliansen.

  Utförsäkringarna som sker i Alliansens sjukförsäkring tyder på at det är viktigare att få ut sjuka ur systemet(för statistiken skull), än att verkligen hjälpa dessa. Ganska lätt att inse!!.

 18. Kenneth

  Hej!
  Moderat såklart??
  Aldrig i livet.
  Ni snackar vitt och brett om frihet..för vem då??
  Inte är det för låginkomstmänniskorna inte.
  Vart tog solidariteten vägen?
  Vem ska man rösta på??
  Att tvinga människor som är oförmögna att jobba och ta bort deras enda trygghet som förtidspensionen osv är inget annat än svek mot dom som byggde upp Sverige.
  Klart att det finns fuskare men varför ska alla dom som verkligen behöver hjälpas och inte stjälpas dras ner i skiten??
  Sverige är fantastiskt??
  Jo..det är det för dom som har och kan köpa privat sjukvård och annat ,som sitter i miljonvillor och nolltaxerar.
  Nu är det snart val och man ska välja mellan pest och kolera..men en sak är säker..moderaterna tänker jag INTE rösta på.

  Tack för kaffet

 19. Pingback: Frihet « En kall vinkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s