Hur ser Alliansens framtid ut?

Efter Alliansens valframgång kan det i ett första skede te sig enkelt att fortsätta det politiska arbetet som förut. Alliansen stärkte sig och framför allt Moderaterna gick starkt fram. M är nu lika stora som S. Förmodligen är det just den förändringen som kommer få störst konsekvens framåt för den politiska debatten i vårt land och för kommande valrörelser. Valresultatet ger dock en del att tänka och fundera på. En del i positiv bemärkelse och annat i negativ bemärkelse.

För att börja med problemen så ska man ha klart för sig att debatten om de nya sjukförsäkringsreglerna höll på att kosta Alliansen regeringsmakten. Man klarade knappt debatten alls och det var i sista stund som Reinfeldt räddade upp diskussionen. Fram till slutdebatten hade egentligen Alliansen förlorat varenda diskussion om sjukförsäkringen. Min bild är att hade debatten startat tidigare hade risken varit stor att Alliansen förlorat valet. Förändringen av sjukförsäkringen är rätt i sak. Däremot är tillämpningen i flera fall minst sagt omänsklig i flera enskilda fall. Som ansvarig politiker måste man då ta ansvaret och förändra reglerna så att tillämpningen blir den som avsikten med reformen är och förblir. Svårt sjuka människor ska inte tvingas att jobba. Det vill ingen. Trygghetssystemen ska vara så utformade att de som behöver hjälpen mest också får den. Men de som kan jobba helt eller deltid ska få hjälp och stöd att komma tillbaka.

De nya moderaterna har varit tydliga i sitt eget förnyelsearbete att ta utgångspunkten i människan och dess behov. Systemen ska aldrig sättas över den enskilde. Nu är det dags att återigen visa att man törs leva upp till det. Systemet har visat sig tillämpats fel för alltför många enskilda. Då är det dags att rätta till de felaktigheterna. Jag är övertygad om att det går utan att helheten av förändringen stjälps.

Moderaternas framgångar är så klart glädjande. Utmaningen nu är att fortsätta utveckla moderaterna utan att det sker på bekostnad av övriga allianskollegor. Häri ligger nu en spänning mellan partierna och en utmaning. M måste kunna utmana S om vem som kommer att bli det största partiet i valet 2014. Den ökning M nu vill göra måste ske på S bekostnad. För samtidigt som M vill växa så måste C, FP och KD också ges den möjligheten. Detta kommer att bli en svår balansgång för de fyra allianspartierna. För samtidigt som man vill lägga grunden för växtkraften inför valet 2014 så har man en svår parlamentarisk situation i riksdagen som kommer att kräva än mer sammanhållning av Alliansen än tidigare. Utrymmet för frispel från enskilda partier i riksdagsarbetet är minimalt för att inte säga intet. 

I sitt eget arbete måste nu alla fyra Allianspartier var och en för sig fortsätta förnyelsen. Moderaterna har orkat att göra det efter två val på raken. Det arbetet måste fortsätta. Ska de nya moderaterna fortsätta vara framgångsrika så måste det bygga på att man kontinuerligt vågar förnya sig och ompröva politiska ställningstaganden. Ytterst kanske den utmaningen är som störst för moderaterna på det lokala planet i kommuner och landsting. Röstsplittingen visar att väljarna gillar oss mycket mer på riksplanet än på lokalplanet. Det innebär att man nu lokalt måste våga ta tag i förnyelsen på allvar. Här kan partiet centralt vara en katalysator för att få igång de processerna i hela partiet.

Övriga Allianspartier har sina resor att göra och jag hoppas verkligen att de gör det. För Alliansen som helhet och de fyra partierna individuellt gäller dock att inte slå sig till ro och vara nöjd. Valrörelsen, politiken och framtiden måste våga skärskådas och det rejält. Om man inte gör det är risken påtaglig att valrörelsen 2014 blir en dyster valrörelse.

Jag tror också att Alliansen nu måste våga hitta ännu mer samarbete. Gemensamma arbetsgrupper centralt och lokalt måste igång tidigare inför valet 2014. Gemensamma kampanjer, aktiviteter och utbildningar för medlemmar och sympatisörer måste hållas igång hela mandatperioden. Mötet med väljarna som Allians måste ske fler gånger än bara i valrörelsen. En annan tanke vore ju att starta en gemensam idéutvecklingsgrupp som får ta fram tankar och idéer för Alliansen i ett längre perspektiv. Vart vill Alliansen att Sverige ska befinna sig 2025?

Det finns mycket positivt att säga om Alliansens valrörelse. Den var bra och det blev fokus på jobben och ansvarstagandet. Det tillsammans med regeringsdugligheten avgjorde valet till Alliansens fördel. Det ska vi bygga vidare på. Vi har också brutit socialdemokraternas långa maktmonopol. Det är också bra inför framtiden. Socialdemokraterna är numera ett parti som alla andra. Att de rödgröna har en tung period framför sig står klart efter valet. Problemen är många och inte alldeles lätt att lösa.

Rätt hanterat så kan nu Alliansen fortsätta växa och vi kan gå in i en valrörelse 2014 med goda möjligheter att vinna det valet. Moderaterna kan bli Sveriges största parti och Alliansen kan bilda majoritetsregering. Allt detta är möjligt om Alliansen nu tar tillvara på dessa fyra år och fortsätter att utveckla sig och genom att ta ansvar för Sverige. Problem och utmaningar är till för att lösa och det tror jag vi kan.

Så hur ser Alliansens framtid ut? Ja, det återstår att se.

Bloggar: Pär Henriksson och Mikael och Tokmoderaten och Mary och Peter S och Edvin och Johan och Krassman

Media: SVD och DN och DN2 och Exp och Exp2 och Exp3

Tidigare bloggposter: Veckans bloggdebatt och Hur ser de rödgrönas framtid ut?

About these ads

13 kommentarer

Filed under Alliansen

13 responses to “Hur ser Alliansens framtid ut?

 1. Pingback: Nu börjar debatten! « Moderata Perspektiv

 2. Bra tänkt, Kent. Håller med dig i samtliga resonemang och slutsatser. Helt klart har vi fått ett samarbete att fungera, men som behöver vidareutvecklas för framtiden.

  Utrymmet för samverkan borde utvecklas på lägre nivåer än mellan partiledarna. Det är min förhoppning som kristdemokrat.

  Sedan tror jag att vi får slå vakt om den positiva konkurrensen mellan partierna. Det tar tid att utveckla och utgångspunkten tycker jag ska vara att alla har något att lära sig.

  Som sagt, vi har fyra år på oss. Fram till 2025 har nog vi lärt oss en hel del om samverkan mellan olika ideologiska ståndpunkter.

 3. Tänkvärt inlägg!

  Hur vore det om ni låter demokrati fungera som den är ämnad istället för att ha en toppstyrd allians. Problemet är ju på något sätt att ni agerar som ett parti när ni är fyra olika partier. Jag gillar inte Alliansen och ser det som ett demokratiproblem att vi väljare får färre valmöjligheter. Alliansen har indirekt också tvingat fram dem rödgröna alliansen, därav hade vi väljare bara två, mycket likartade alternativ att ta ställning mellan om vi vill rösta på demokratiska riksdagspartier. Det är en förlust för demokratin och det är dags att ni politiker tar ert ansvar. Låt oss väljare bestämma först. Valresultatet visar med all tydlighet att vi väljare inte ger er politiker stöd för blockpolitik i majoritet utan att ni politiker ska kompromissa för att hitta lösningar som gynnar en majoritet av väljarna! Våga bryta upp blockpolitiken och våga myndigförklara oss väljare!

 4. Pingback: Valarbete avslutat, och födelsen av en ny regering | Niels Groenewegen

 5. Brian Smith

  What are you going to do 2014? The time when SD will have over 10 percent?

  How many Somalis and Iraqis plus Gypsies are welcomed to your house Kent?

  I would love to see a big exotic Gypsi celeb party in Orebro. Why not hire some new babysitters!

  http://frianyheter.wordpress.com/2010/09/23/sverige-ar-det-eu-land-som-tar-emot-flest-kvotflyktingar/

  SD 12 percent 2014

 6. Det är ingen valframgång att gå från majoritetsregering 2006 till minoritetsregering 2010.

  Alliansen är inte stärkt. Sjukförsäkringsreglerna kostade Alliansen egen majoritet och takttikröstningarna på Kd och C gör att dessa partier mer eller mindre hålls över 4 % spärren med hjälp av röster de inte fått för att folk tycker om politiken utan för att man tycker om alliansen.

  Alliansen kan hålla ihop hur mycket de vill det gör varken till eller från för även om de håller ihop så har de inte en majoritet i riksdagen.

  Moderaterna och Alliansen är mycket otydliga när det gäller att anpassa politiken till människans behov. Sjukförsäkringsreglerna har skapat en metod där folk faller mellan stolarna och det enda mantra som kommer från ansvariga Alliansen är vi beklagar, vi beklagar, vi beklagar.

  Inget händer för att förändra systemet och det verkar vara så att utgångspunkten från Alliansens sida är att alla som är sjuka bara simulerar och fakear. Det är en ganska kall människosyn som förstärks av alliansens ovilja att fixa felen i systemet.

  Det räcker inte med retorik och ord som beskriver vad alliansen står för utan det är förändringarna i lagarna som berättar hur alliansens riktiga ställningstagande ser ut.

  Alliansen vet om att de kommer bli tvungna att göra uppgörelser med partierna på Rödgröna sidan. Utan den dialogen finns det stor risk att får överraskningar när det är dags att rösta.

  Alliansen har två partier som är desperata, det är Centern och Kristdemokraterna. De hålls tydligen över vattnet med hjälpröster från andra allianssympatisörer. De mår inte bra av högerkartellens samarbete.

  Nästa val kanske inte ens sympatiröster hjälper dem kvar.

 7. Ola

  Jag håller helt med essbeck det han skriver. Sedan kan jag inte förstå hur Alliansen ska kunna regera i en minoritetsregering. Så duktiga tycker jag inte dom varit på att försöka bilda block överskridande beslut.

 8. Jan

  @Essbeck

  Jag kan inte annat än instämma i att den synnerligen okänsliga och klantiga hanteringen av sjukförsäkringen kostade alliansen segern. Och bristen på förmåga att göra något mer än prata när bristerna blev uppenbara är obegriplig. Finns det en bunkermentalitet som gör att man saknar kontakt med samhället utanför partikanslierna?

 9. Pingback: Rasmus (liberal): Ökat stöd, förlorad majoritet

 10. Pingback: Röken efter valet börjar lägga sig - | Signerat Kjellberg |

 11. Pingback: Calvados, reflektion och summering. » Fredrik och hans Sollentuna -

 12. Pingback: Valanalys 2010 | Andreas Froby (FP) – Ge ett kryss till framtidens politiker – kandidat till Botkyrkas fullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s