Den som väntar på något gott väntar ju som bekant aldrig för länge.

Spekulationerna flödar fritt i media om den kommande regeringsombildningen i nästa vecka. Vem blir minister och vem får avgå samt kommer Alliansen att spricka är några av alla de rykten som nu surrar i luften. Fredrik Reinfeldt håller låg profil och uttalar sig inte i media om läget. Ett klokt agerande tycker jag. Förhandlingar efter val ska hållas internt och inom en inre krets. Detta för att hålla ihop och få ihop hållbara lösningar som alla känner sig mer eller mindre nöjda med. I förhandlingar blir det väl just så att alla känner sig som både vinnare och förlorare.

Efter ett val där moderaterna skördar framgångar är det såklart givet att det också ska synas i både politiken och vilka som blir regeringens företrädare. Konstigt vore annars. Hur väljarna lägger sin röst måste få genomslag. Det finns ett ömsesidigt ansvar att se till att det blir så. Samtidigt måste Moderaterna vara det generösare partiet för att hålla ihop Alliansen. Alliansen ska klara av att hålla ihop och styra en hel mandatperiod. Dessutom kommer det nya val som ska vinnas. Då måste gemenskapen vara så stark och man återigen går till val tillsammans. Ingen enkel uppgift för något av de fyra partierna.

En annan viktig del i hur mandatperioden blir är självfallet hur relationen till Miljöpartiet kommer att bli i riksdagen. Igår fördes samtal mellan Reinfeldt och de båda språkrören. Samtalen leder inte till en inbjudan om bildande av Koalitionsregering. Det hade varit en tänkbar lösning för att få stabilitet. Kanske är tiden inte mogen för det. Däremot finns det hopp om att Alliansen och MP hittar gemensamma lösningar i sakfrågor. Gott så och ett bra första steg för att skapa stabilitet i riksdagen. Kanske leder det till fler uppgörelser och ett utökat samarbete.

Spekulationerna och ryktena lär fortsätta de kommande dagarna. Jag tror vi kommer att få se en del förändringar i regeringen. Några ministrar kommer att lämna och nya komma till. Konstigt vore annars. Jag ska tillstå att även jag känner för att spekulera, men avstår det… risken är ju att det bara bidrar till mer ryktesspridning och det vill jag inte medverka i. Om en vecka vet vi. Till dess får vi nog alla finna oss i en lång och spännande väntan. Den som väntar på något gott väntar ju som bekant aldrig för länge.

Bloggar: Kjellberg och Tokmoderaten och Rasmus och Ankersjö

Media: DN och AB och DN2 och Exp och SVD och SVD2 och SVD3 och SVD4

About these ads

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Den som väntar på något gott väntar ju som bekant aldrig för länge.

  1. Längre än till den 5:e lär vi iaf inte vänta. Om det skulle dra förbi detta datum så ändras talesättet något.

    Den som längre än så väntar på en regeringskris.
    ;)

    Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s