Strategen Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt är en stor strateg. Betänk bara den bedriften han gjort som partiledare med Moderaterna. Sedan han tog över ledningen av partiet har vi på två val gått från 15% till 30%. Dessutom är vi jämnstora med Socialdemokraterna. Säkert försöker en del kalla det tur och tillfälligheter. Men man gör inte sådana framgångar med ett parti byggt på tur. Det krävs strategi och goda medarbetare att bli vinnare två val på raken.

Nu står Reinfeldt inför sin kanske tuffaste utmaning. Nu ska han leda en minoritetsregering. Det blir svårt, men det är knappast omöjligt. Det är faktiskt i svensk politik dessutom rätt vanligt. Socialdemokratin har i årtionden styrt Sverige i minoritetsställning. Det gick då, det finns alla förutsättningar att det kan gå bra även denna gång.

Reinfeldt har nu haft samtal med både MP och S. Klokt och bra i ett svårt parlamentariskt läge. Strategin som lagts upp är genomtänkt och klok. Genom att hitta överenskommelser i flykting- och asylpolitiken stängs dörren för SD att ha kunna påverka i det som är deras kärnfrågor. Reinfeldt stänger dessutom dörren för att få påhopp om att det finns en risk att SD utpressar honom i andra frågor för att få igenom sin invandringspolitik. Det kommer nämligen inte vara möjligt med uppgörelser mellan Alliansen och S och/eller MP.

Reinfeldt visar nu en god ton. Samtal förs mellan regering och opposition. Det kommer i visa frågor leda till uppgörelser, i andra leder det inte till det. Samtidigt så visas det i opinionsmätningar att svenska folket stödjer en minoritetsregering. Reinfeldt har svenska folkets stöd i att regera.

Frågan är dock vad som händer med det rödgröna laget nu när Reinfeldt sliter dem i stycken. För kvar i kylan själv står Ohly. Vänstern och Sverigedemokraterna står nu utanför all påverkan av den politik som kommer att genomföras i riksdagen. De två ytterlighetspartierna isoleras från påverkan av beslutsfattandet. Självklart begriper både S och MP det. Men frågan är om inte detta välkomnas i de stängda rummen av både MP och S. Valförlusten för dem pekar tydligt på att ha V med i laget sänkte dem. Nu splittrar Reinfeldt laget åt dem och jag tror det gillas av Sahlin och Wetterstrand. De kan, för landets bästa, nu agera på ett sätt som ger dem distans från V. Jag tror de tar den chansen.

Så strategen Reinfeldt ser ut att kunna skörda nya segrar. I ett slag kan han nu splittra det rödgrönalaget och därmed ge Alliansen ytterligare försprång i regeringsduglighet. Däremot är det alldeles för tidigt att uttala sig om minoritetsstyret kommer att lyckas. De har ju liksom inte ens tillträtt ännu och om det finns det skäl att återkomma om.

Media: SVD och SVD2 och SVD3 och DN och Dn2 och DN3 och AB och AB2 och AB3 och Exp och Exp2

About these ads

15 kommentarer

Filed under Uncategorized

15 responses to “Strategen Reinfeldt.

 1. Åke Malmros

  Fredrik Reinfeldt pratar med Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, sedan ringer han Mona Sahlin och pratar. Allt tycks gå ut på att utestänga Sverigedemokraterna från inflyttande om man skall tro Fredrik Reinfeldt. Givetvis är han i sin fulla rätt att bilda dessa majoriteter för att ”stoppa” Sverigedemokraterna men samtidigt är det ett bevis på att Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin inte förstått varför 340 000 väljare röstat på SD.

  Dessutom får jag intrycket av att asyl och invandringsfrågor är det absolut viktigaste för Fredrik Reinfeldt, inte jobblinjen!

  Om Fredrik Reinfeldt vägrar att begrunda varför 340 000 väljare valde att lägga sin röst på SD i valet och istället fortsätta med sin fullständigt ansvarslösa invandringspolitik kommer SD att växa i nästa val. Jag är övertygad om att dessa 340 000 röster kommer att värva väldigt många nya röster till SD, bland annat från M och S.

  Jag är helt övertygad om att dagens utveckling kommer att fortsätta så längs som inte Fredrik

 2. Jack

  att: åke

  Du betonar dem 340 tusen som valde SD. Jag betonar snarare i god demokratisk anda att 94.3% valde någonting annat, således skall väl ej 5/100 styra/bestämma/tvinga över 95/100.
  Lika mkt som Vänstern med lika stor väljarandel ej ska styra pga ovan skäl.

  I en demokrati accepterar man majoritetsbeslut.
  Allt annat tyder på en dold icke demokratisk agenda.

 3. The Puker

  Smygsossen Reinfeldt är ingen strateg. Hans motståndare är ett helt förvirrat socialdemokratiskt parti lett av den svagaste partiledaren vi sett i mannaminne.

  Trots goda förutsättningar för ”walk over” kom inte borgarna upp i egen majoritet.

  Skall det vara en strateg?

 4. @Kent Persson

  Det är Miljöpartiet som är strategerna. Tittar man på deras storlek och hur mycket politik de fått ut av sitt procentuella mandat över de senaste 10 – 15 åren så ligger alla andra politiska partier i lä.

 5. Olle Munter

  Reinfeldt lär känna sig blåst, när Sahlinskan uppdagar sanningen, att hon satt sig i knät på en Moderat. Den dagen hissar jag flaggan, både en och två gånger!

 6. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Tack för den här tiden!

 7. Jan

  @Essbeck

  Visst har MP varit väldigt duktiga på att utnyttja sin position som vågmästare. Men samtidigt är det ur demokratisk synvinkel betänkligt då ett litet parti som kan utnyttja en vågmästarposition får betydligt större inflytande över politiken än vad det folkliga stödet motiverar.

 8. Pingback: Riksdagens lik i garderoben « Under den lugna korkeken

 9. @Jan

  Det kan man ju i så fall säga om Moderaterna också som har haft betänkligt mycket mer makt än deras 30 % motiverar genom att alliera sig med partier som har krymt procentuellt sedan Allianssamarbetet började.

  Det finns inget parti som har haft majoritet i riksdagen sedan början av 70 talet och de som får inflytande är de partier som är duktiga på att bygga allianser.

  Det finns partier som är dåliga på detta. Vi har V på Rödgröna sidan som absolut inte kan samarbeta med andra än de på sin egen sida av politiken.

  På Allianssidan har vi Kd och C som låst fast sig i blocket och de kommer sakta tyna bort om det fortsätter, de kan abosolut inte tänka sig att samarbeta med rödgröna sidan.

  Fp till en viss del har också detta bekymmer.

  Jag ställer frågan till dig Jan. Ser du det som ett demokratiskt bekymmer att nya lagar stiftas med en majoritet av rösterna i riksdagen ?

  Alla dessa partier ha ju fått någonting men också givit stöd till andra partiers politik som de kanske inte tycker särskilt bra om.

  Jag skulle nog inte säga utnyttja utan nyttja därför att när man utnyttjar tar man någons stöd utan att ge något tillbaka. Nyttjar man så utförs någon form av byteshandel där parterna som byter har fått någonting tillbaka.

 10. The Puker

  Hjälp. Detta motstånd kräver en stor strateg:

 11. The Puker

  @ Essbeck!

  Håller med dig till stor del. Det goda samarbetet inom alliansen har gynnat moderaterna som kannibaliserar på övriga allianspartier.

  Sedan tror jag transvestiten Anders Kinberg Batra har helt rätt när han i dagens SVD säger att en stor del S-röster gått till moderaterna p.g.a. socialdemokraternas hållning i kärnkraftsfrågan.

  Så en S-ledare som anses svag, en klar linje i kärnkraftsfrågan samt god rättning i leden hos övriga allianspartier – det är moderaternas framgång.

  Smygsossen Reinfeldt är ingen större strateg. Kalle Anka hade uppnått samma resultat med de givna korten.

 12. @the puker

  Då kanske du också fattar hur politiskt isolerade Sd är. De har inga politiska allierade och kommer få väldigt begränsat utrymme för att byta stöd med andra partier för att få igenom sin egen politik.

  Om 25 % av Sds röster handlar om missnöjesröster för att röra om i den politiska grytan kan det bli svårt för Sd att hålla kvar de röstares gunst till nästa val.

  Det kanske stämmer att vissa gått från S till M på grund av kärnkraftsfrågan men garanterat gick många från C till Rödgröna på grund av samma beslut.

  Jag förstår inte varför du kallar dina politiska motståndare för transvestiter och tecknade seriefigurer.

 13. The Puker

  @ Essbeck!

  Väldigt många svenskar, den stora majoriteten vill behålla kärnkraften. Därför har The Puker inga problem att tro på transvestiten Anders Kinberg Batras analys.

  The Puker kallar inte någon motståndare för Kalle Anka. Tvärtom menade The Puker att en tecknad figur hade kunnat göra ett lika bra jobb som smygsossen Reinfeldt.

  Anders Kinberg Batra går ju omkring sminkad i damkläder… det är ju kännetecknet på en transvestit. Ser inga problem i att kalla saker vid sitt rätta namn.

 14. ”Det krävs strategi och goda medarbetare att bli vinnare två val på raken.”
  Ja, visst! För att inte tala om så bra ni lyckats med att införa egoism som ett framgångsrecept i landet!
  Stort grattis!
  Jag gick ur det Allians-parti jag var medlem i. Jag kan omöjligt försvara det Alliansen gör dag efter dag efter dag mot allvarligt sjuka människor.

 15. @the puker

  Ja frågar man 1000 eller 2000 pers om en viss fråga och gör det på rätt sätt så är jag övertygad om att man får ett svar som beskriver att man har ”en stor majoritet” på sin sida.

  Och då har man också tillfrågat ”svenska folket”.

  Visst får du kalla dina politiska motståndare vad du önskar men jag tror helt enkelt inte att det är så smart.

  Tänk om du har någonting viktigt att säga någongång i framtiden då finns det ingen där som vill läsa det du skriver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s