Det finns inga snabba vinster att göra inom politiken

Jag tvivlar på att partier kan skapa snabba vinster och opinionsändringar hos väljarna. Min övertygelse är att väljarna är klokare än så. Man tar del av hur partier agerar under lång tid och det påverkar människors val. Kortsiktiga utspel i tron om snabba vinster kan snabbt förändras till stora väljartapp. Politisk strategi måste därför bygga på långsiktighet och tålamod. Väljarna vill veta vad man vill med samhällsutvecklingen framåt i ett längre perspektiv samtidigt som man vill ha svar på vardagsutmaningarna här och nu. Det är därför politiken alltid måste bygga på värderingar och ideologi kombinerat med förnyelse och en förmåga att gå i takt med sin samtid.

Opinionsmätningar är därför rätt ointressanta i det korta perspektivet. Visst, de kan ge dagliga noteringar om hur människor här och nu ser på politiken. Men det är trenderna i mätningarna som är intressanta. Inför valet så vi att Alliansen ledde i mätning efter mätning. Det visade sig också stämma på valdagen.

Att Moderaterna är Sveriges största parti i praktiken just nu bekräftas nu i opinionen. Väljarna som stödröstade på KD och C kommer nu tillbaka. Socialdemokraternas problem kvarstår. Inför valet 2014 kommer utvecklingen i opinionen vara intressant. Kommer M att klara av att växla upp och etablera sig som Sveriges största parti, eller kommer den krishantering S är inne i leda till att det återigen blir en stark kraft att räkna med i valet 2014.

Debatten om att M äter upp sina Allianskollegor kommer säkert att komma igång igen. Det finns starka intressen från framförallt S att få igång den diskussionen. Alliansen är borgerligheten trumfkort i kommande valrörelser. Alliansen har numera fördelen i att vara det regeringsalternativ som har högst trovärdighet. S har all anledning att försöka spräcka Alliansen och vi har all anledning att hålla ihop och utveckla Alliansen.

Varje parti inom Alliansen bär sitt eget ansvar för sitt partis utveckling. Politisk utveckling och förnyelse måste prioriteras och genomföras av varje enskilt parti samtidigt som Alliansen gemensamt gör samma resa. Klarar man av att göra det så kan alla fyra partier bli vinnare i kommande val.

Bloggar: Göran och Alltid Rött och Liberaldem och Tokmoderaten och Mary och Peter S och Ankersjö och jag själv och Thomas och Peter

Media: Exp och SVD och AB och DN och DN2 och DN3

About these ads

7 kommentarer

Filed under politik

7 responses to “Det finns inga snabba vinster att göra inom politiken

  1. Pingback: Läsvärda krönikor. « Moderata Perspektiv

  2. Pingback: Tweets that mention Det finns inga snabba vinster att göra inom politiken « Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

  3. krister andersson

    Har man en bra politik så blir man belönad förr eller senare. Jag har noterat att sossarna skyller på media för deras dåliga valresultat, men är det inte ledning och deras politik som inte går i takt med verkligheten idag ? jag tror att S måste hitta en bättre ledare och på sikt frigöra sig från LO.

  4. Pingback: Högbergs tankar: Tankar på en söndag om ideologi

  5. Pingback: Grön ideologi tydligare än liberalism? « Hållplats Hådén

  6. Pingback: Kartläsare sökes i radikal politisk kultur « Under den lugna korkeken

  7. Pingback: Day O för KD « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s