Socialdemokratins storhetsdagar är över.

Så blev då den svenska socialdemokratin ett parti som alla andra. Krisen och kaoset inom rörelsen ledde igår till att Mona Sahlin gav upp. Bilden som målades upp igår var att Sahlin gjorde det frivilligt. Så kanske det var, men mycket tyder väl på att Sahlin annars blivit avsatt. Sahlin gjorde därmed det enda hon kunde göra för att ta sig ur situationen med värdighet, hon avgick.

Jag tror fortfarande att Sahlin egentligen inte är socialdemokratins största problem. Snarare tvärtom. Sahlin hade förmodligen kunnat vända detta, om hon hade fått chansen. Med facit i hand kan man konstatera att Sahlin aldrig fick chansen. Hon var motarbetad från start och inget utrymme gavs för förnyelse av vare sig politik eller personuppsättning. Arvet från forna tider gick vidare och resultatet vet vi. Det ledde till socialdemokratins sämsta val.

Socialdemokratin verkar nu välja en genväg. Man byter partiledare i tron om att det ska leda till nya framgångar. Så enkelt är det inte. Sahlin bär sin del av ansvaret, men det största ansvaret ligger på hela rörelsen som gått vilse i sin egen politik.

Svaret på framtidens lösningar har S sedan länge sökt i historien. Där förlorade man både väljare och politisk agenda sättning. Slaget om arbetslinjen och jobbpolitiken kanske är allra tydligaste exemplet. Svaren på hur fler ska få jobb från S blev högre bidrag till dem som inte jobbar. Så byggs inte ett välfärdssamhälle. Välfärd byggs på jobb och den koppling tappade S bort, men inte väljarna. Idag röstar därför också bara cirka 20% av de som jobbar på S. Socialdemokratin har tappat bort kärnväljarna, men de har också gått från att vara ett arbetarparti till att bli ett bidragsparti.

Socialdemokratin har historiskt varit att parti som tar hand om sina ledare och står upp bakom dom. Det har de slutat med. När den kalla valvinden svepta fram över S så sparkar man sin ledare. Socialdemokratin går nu in ett skede med mycket osäkerhet. Vem ska kunna ena partiet och vem ska kunna få mandatet att förnya socialdemokratin. Jag har svårt att se någon som kommer att få förnyelsemandatet. Det är få kandidater att välja mellan och få som har styrkan att kunna vända motgångar till framgångar.

Sverige skulle behöva ha en modern socialdemokrati som blickar framåt istället för bakåt. Frågan är om vi kommer att få se en sådan socialdemokrati i Sverige. En sak är dock säker. Socialdemokraternas ensidiga dominans i svensk politik är för alltid bruten. Inget talar för att vi kommer få se en socialdemokratin som kommer att kunna regera landet själva. S måste hitta samarbetspartners som de kan regera med och här kommer nästa problem. S kommer inte att ha råd att ha med sig Vänstern längre. S måste vända ryggen åt V, om inte så gör väljarna det åt S.

Socialdemokratin valde att fälla sin egen ledare och med det så fällde de sig själva. Socialdemokratins storhetsdagar är över.

Bloggar: PJ Anders Linder och Moberg och Karl och Fredrik och Paul och Tokmoderaten och Mary och Tokmoderaten2

Media: SVD och Exp och Exp2 och DN och DN2 och DN3 och AB och AB2 och AB3 och AB4 och AB5

16 kommentarer

Filed under Uncategorized

16 responses to “Socialdemokratins storhetsdagar är över.

 1. Pingback: Tweets that mention Socialdemokratins storhetsdagar är över. « Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

 2. Leif Ekstedt

  Det är läge att betrakta sina egna verk. Det mesta är gott – beskriv och beröm!
  Låt nu Socialdemokraterna lösa sina egna problem.
  Bruka tiden till eftertanke och den viktiga lokalpolitiken som behöver hanteras efter bästa förstånd. Dvs. låt oss sköta oss själva och inte snubbla på andra partiers tillkortakommanden.

 3. Tugga

  Mona Sahlin är orsaken till att vi har en konservativ regering.

  Det är underbart för vissa och mindre trevligt för andra.

  S-stämman som en gång valde henne till ledare saknade alternativ. De kritiska röster som eventuellt fanns skulle hon tysta och motståndarkandidaterna skulle hon slakta efter stämman.

  Det var nog lika bra, tänkte stämman, att låta henne stå sitt kast och låta svenska folket sänka bilan istället.

  Och så blev det. Högmod går före fall. Utan att vara speciellt duktig på någonting mer än att söndra och utnyttja härskarteknik kan hon nu leva livets glada dagar i evighet.

  Hon lär dock lämna det jordiska med många ouppklarade frågor och massor av aggressioner. Jag vill inte att mina barnbarn skall jobba på det äldreboendet hon en gång hamnar på.

  Tyvärr lär denna typen av människa inte försvinna från jorden någonsin.

 4. Pingback: Ny (s)-ledare: 5-i-topp « Krohniskt

 5. Pingback: Måndagskrönika: Enigheten söndersmulad « Under den lugna korkeken

 6. Anders

  Kent >> Jag ska i all vänskaplighet ge dig ett mycket skarpt råd: Gotta dig inte i Såssarnas förfall. Det slår bara tillbaka på dig själv. Vår stor och ödmjuk. Trampa inte på den som ligger. Fokusera istället på hur du och vi andra moderater ska kunna göra Sverige till ett ännu bättre och socialismfriare land. Jante dör inte bara för att Måna avgår. Det kräver mycket mer än så för att vädra ut 80 år av unken avundsjuka och socialism.

 7. The Puker

  För The Puker är analysen av vad som hänt mycket enkel, som det mesta är för The Puker.

  För få är intresserad av att vara solidariska och smygsossen Reinfeldt har flirtat till sig de sossar som har jobb med någorlunda betalt. Summan av kardemumman är att socialdemokraterna i stort sett bara kan växa på bekostnad av V.

  Om The Puker varit sosse skulle The Puker allierat sig med Mp för att slå ut C ur riksdagen. Isolera V och låt det bevaka vänsterkanten medan S går åt höger för att slå ut C samtidigt som Mp profilerar sig på miljöfronten för att slå ut den delen av C.

  Varför har C utmärkt sig genom att vägra kommentera intelligensbefriade Monas avgång? :-)

 8. Anders

  Jag vill i korthet ändock försöka så avvägt som möjligt ge mig på en kort analys av varför jag tror det gick dåligt för S och vilka hinder S nu har att möta.

  En av S största problem är att den stora psykiska skillnaden mellan stad och land. I mindre f.d. bruksorter som slutar på -fors är S fortsatt ett majoritetsparti. Där är man stor och stark och S-företrädare därifrån vill ha det som på 50-, 60- och 70-talet när järnbruken och stålindustrin gick för högvarv. Där uppstår en konflikt. Emedan unga SSUare från städer gärna vill driva i en riktning, vill den medelålders industrigråsossen med 50% väljarstöd i ryggen hemifrån -fors hålla emot och helst backa bandet till Erlanders tid. De frågor som SSU-sossen är öppen för och vill prioritera (kanske fri invandring, djurens rättigheter, gröna frågor och HBT-frågor) tycker inte farfar i -fors är viktiga. Han vill hellre utrota vargar, driva jaktfrågor och öka glesbygds- och industristöd. På grund av detta och många andra saker är S på många plan ett parti med många olika falanger som är svårt att hålla samman.

 9. Pingback: Gunnar Hökmark » Arkiv » Ett maktparti utan makt

 10. Anders Nyman

  Partiet som upplever sin största kris på många år är större än moderaterna. Jag tror att detta faktum retar Kent enormt. Moderaterna i kris, vilket kommer, hamnar ju oftast på helt andra nivåer. Det är bra att arbetarrörelsen startar en förnyelse. Förhoppningsvis återupptar de kampen mot orättvisorna. Tyvärr tror jag inte att det blir så. Alla partistrateger ska i mot kletet i mitten. Åtminstone retoriskt.

 11. Anders Nyman

  Någon enstaka gång kan man nå samsyn med politiska motståndare. Leif Ekstedt och Anders gör samma analys som jag själv. Kent har en låsning kring socialdemokratin. Av den första sidans 10 inlägg handlar 6 st om Socialdemokratin. Resten är allmänt hållna och svepande och kunde vara skrivna av vilken politiker som helst. Inget handlar om Örebro. Jag tycker att det är ganska talande för bloggen.

 12. The Puker

  @ Anders Nyman!

  Men jättebebisen Kent ser ju sig som moderaternas frontfigur inom sociala medier.* Självklart finns det i hans självbild att kommentera riksnivån.

  The Puker förstår inte rikigt problemet…

  (* Men du och The Puker vet att de tunga inläggen är till höger eller till vänster om moderaterna och att bloggen förmodligen gör mer skada än nytta för moderaterna.)

 13. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-11-16 FM

 14. Pingback: Släpp fram en färgstark partiledare – så får vi en spännande valrörelse 2014 « Ett borgarbarns betraktelser

 15. Tror ? Önskar ? Vet ?

  Jag har ingen aning om hur det kommer att gå för sossarna i framtiden men det är knappast så att Sveriges största parti kommer att gå förlorat och tappa inflytande.

  Sossarna har allting att vinna för framtiden och om detta är deras lägsta nivå och de ändå är Sveriges största parti så ser framtiden ljus ut.

  Sedan ser jag mer dina kommentarer som önsketänkande från en av de största motpolerna till sossarna i Svensk politik. Det ord du skriver skall också vägas utifrån det faktum.

  Vad vet man om framtiden ?

  Det är ingen skillnad från sossarnas situation jämfört med moderaternas efter 2002 års val förutom att när sossarna slår i deras lågvatten är de Sveriges största parti jämfört med moderaterna som var ett 17 % parti.

  Kriser är inte bara av ondo och sossarna kan vinna mark på samma sätt som moderaterna gjorde efter genomklappningen 2002.

  En sak ger jag dig rätt i. Den tiden är förbi där ett parti i minoritet kommer sitta på alla ministerposter. Sossarna har haft egen majoritet en gång i början av 70 talet, det är enda gången de haft egen majoritet. Det är egentligen konstigt för vilket parti som helst att de om de sitter i minoritet inte har en majoritetsföankring där alla partier som är majorieten också har platser i regeringen i propotionalitet till deras procentuella stöd från Svenska folket.

  Det var länge sedan jag röstade sosse och jag vet inte vad som är bäst för dem och det känns på gränsen till pinsamt när det kommer ”goda råd” och domedags profetior från tidningar, bloggare och politiker som olika grad tycker illa om socialdemokratin. Det blir mer under rubriken önsketänkande för vad vill skall hända med socialdemokratin.

  Få väl se vad som händer. Vad som än händer som finns det stora möjligheter att de vinner tillbaka väljare än att de förlorar mer. Om de har presterat så här dåligt och ändå är sveriges största parti då krävs det inte mycket för att kommer mer rätt än innan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s