Låt oss skapa politisk historia!

Kanske är det så att vi just nu upplever det som kommer att betecknas som paradigmskiftet i svensk politik. Kanske är det så att grunden för den stora förändring i svensk politik som kommer att gå till historien. Den förändringen jag pratar om är givetvis det att Moderaterna nu är 10% större än socialdemokraterna. Moderaternas stöd är nu 36.3% mot socialdemokraternas 26.7%. För skulle vi i valet 2014 få ett valresultat där Moderaterna är större än Socialdemokraterna så skapas politisk historia. Kanske, men bara kanske så grundläggs det skiftet här och nu.

Nu ska man vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser av dessa mätningar som nu kommer. Dels är det långt kvar till valet 2014. Men framför allt så vet vi att socialdemokratin är inne i sin största kris någonsin. Självklart påverkar det opinionsstödet för S. Om det låga stödet förblir långt återstår att se. Mycket beror på vilken väg S väljer. Blir det förnyelse eller blir det samma politik som förut, men med ett nytt ledarskap. Uteblir den politiska förnyelsen av S så kommer de få det svårt i nästa val. Samtidigt har nu S en svår balansgång framför sig. Genomför de en för stor förnyelse är risken att de även tappar sina kärnväljare som inte längre känner igen sitt parti.

Hotet mot moderaterna är att vi nu blir för kaxiga och för stödiga. Vi får inte ta framgångar för självklara. Förtroendet måste vinnas varje dag. Grunden i Moderaterna framgång är det kontinuerliga förnyelsen. Den måste inte bara fortsätta utan den måste också fördjupas.

Fördjupningen av förnyelsen av moderaterna kommer också att äga rum. Partistyrelsen har bland annat tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram ett nytt idéprogram. Ett arbete som jag har fått den stora förmånen att vara med i. Här kommer mycket av partiets framtida framgångar kunna grundläggas. För det gäller nu att också våga lyfta blicken och ge en bild av våra visioner av framtidens Sverige.

För moderaterna gäller det nu att ta möjligheten. En möjlighet som kan förändra det svenska politiska landskapet. Gör vi det med lyhördhet och med ödmjukhet kan valet 2014 bli valet som leder till att moderaterna blir Sveriges största parti. Den möjligheten ska vi ta tillvara på.

Bloggar: Thomas och Tokmoderaten och krassman och Högberg och Moderata Perspektiv

Media: SVD och DN och AB och Exp

About these ads

11 kommentarer

Filed under politik

11 responses to “Låt oss skapa politisk historia!

 1. Pingback: Kom ihåg ödmjukheten « Moderata Perspektiv

 2. Pingback: Tweets that mention Låt oss skapa politisk historia! | Kent Persson (m) blogg -- Topsy.com

 3. Lägg all kraft på Ditt eget uppdrag på det lokala planet.
  Gotta sig åt framgångar kan man göra efter väl förättat värv!
  Alltså Focus Örebro.

 4. Stig Palm

  Altid risk för hybris!
  Sossarna satt vid makten så länge att hybrisen blev konstant.
  Det är bra med skifte då och då.
  Gillar systemet a la USA. TVÅ partier generellt och ingen President sitter mer än 8 år.
  Moderaterna har i Riksdagen fått Herr Ripa från Lerum som tyckte sig vara värd dubbla arvodet han hade där som Ordförande? Mannen som ville bygga en järnvägstunnel runt byn för miljarder? Hoppas att detta dåliga omdöme inte sprider sig på riksplanet, då kan M se tillbaka på denna stora nuvarande procentsats som en parentes i historien.
  M ska vara väldigt försiktiga då vi väljare är inte lika ”stela” som tidigare, lika med vaneväljer efter pappa och mamma. Just nu har jag valt M på riks- respektive lokalplanet. Visar sig nu M bli ett mesigt parti till 2014, byter jag igen. Nu gäller det på allvar, att ta tag i det omtalade Invandringsproblemet!
  Det går inte att skylla på påskrivna avtal i EU för då kan vi lägga ner våra partier och låta EU parlamentet sköta hela Sverige. Det tycks vara lätt att använda EU avtal som undanflykt. Vi måste revoltera mot vissa påskrifter och uppmana till att riva dom när det visar sig gå snett?
  Mp stal miljöfrågorna från C och nu risk att SD stjäla väljare från M och såväl FP som C till 2014 års val om inte dessa tre partier ser upp!
  Någon här skrev att du skulle ta hand om Örebro först? Ingen dum tanke att lyckas med det för att sedan, om det går bra, vandra vidare till 08-distriktet.

 5. Pingback: Dags att hänga upp boxhandskarna « Under den lugna korkeken

 6. Pingback: Så går det när man ger sig i lag med SD « Maria Hagbom

 7. Pingback: Inget att förvånas över. | Annarkia

 8. Jodå! Politisk historia skapar ni. Men du och dina medbrottslingar kommer inte bli omnämnda i några vackra ordalag om 100 år! Vad har du åstadkommit på det lokala planet så här långt? Har du öppnat några nya fritidsgårdar i Örebro än?

 9. Förnyelse för förnyelsens skull. Finns det inga gränser för vad som kan offras för opinionssiffrornas skull?

 10. Hans, nej vi ska inte förnya för förnyandets skull. Politik är dock inget statiskt utan måste följa med i samhällsutvecklingen.

 11. Att överge sin ideologi kan väl inte vara att ”följa med samhällsutvecklingen”? Partiet siktar ju på att överta SAP:s roll som statsbärande parti. OK, det är inte förnyelse för förnyelsens skull, det är förnyelse för maktens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s