Val vinns på valdagen

Det är inte val idag. Det är långt kvar till nästa val och det kommer att hända mycket fram till dess i partierna och i opinionen. Opinionsmätningarna visar dagsnoteringar för stödet av partierna. Ett stöd som kan komma och gå lika snabbt som mätningen gjordes.

Väljarna är inte längre trogna partierna. Det gör att partierna måste kämpa hårt för att vinna väljarnas förtroende, men trogenheten är mycket svår att vinna. Det innebär att opinionssvängningar kommer att kunna ske med blixtens hastighet. När det dessutom är så att opinionen är så svängbar så förloras värdet av mätningarna. De är intressanta för dagen, men inte för morgondagen.

Dagens mätning finns det nog skäl för några partier att ta med en nypa salt, medan andra ska ta den med viss oro. Problemen för Socialdemokratin verkar kvarstå och för såväl centern som kristdemokraterna ser det besvärligt ut. Socialdemokratin genomgår sin största kris någonsin. Hur de kommer ur den beror mycket på vilken ledning som bli vald och vilka politiska vägval den ledningen tar.

Centern och Kristdemokraterna måste nu ta sig en funderare över sina vägval. Den enkla förklaringen är att Moderaterna äter upp dem. Men det är en förklaring som är för enkel. Moderaterna växer i huvudsak på Socialdemokraternas bekostnad. Moderaterna har hittat hem och hittat rätt i sin politiska utveckling och väljarna uppskattar de nya moderaternas vägval. Moderaterna kan inte avstå framgång för att gynna sina Alliansvänner. Moderaterna kan agera korrekt och fortsätta stärka Alliansen för det gynnar alla fyra borgerliga partier. Men C och KD måste hitta sina framgångsvägar på egen hand.

Val och väljarnas förtroende vinns på egna meriter. Opinionsmätningar visar hur väljarna agerar idag, men inte mer än så. Val vinns på valdagen. Allt annat är bara på låtsas.

Bloggar: Tokmoderaten och Dick och Krassman och Rasmus och Johan och Peter och Göran

Media: SvD och DN och Exp och AB

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Val vinns på valdagen

 1. Pontus

  ”Centern och Kristdemokraterna måste nu ta sig en funderare över sina vägval. Den enkla förklaringen är att Moderaterna äter upp dem. Men det är en förklaring som är för enkel. Moderaterna växer i huvudsak på Socialdemokraternas bekostnad. ”

  Om inte Moderaterna äter upp Centern och Kristdemokraterna, var är då deras väljare?

  Det är inte val idag, men för att återfå sina väljare, som faktiskt försvann redan innan årets val, så måste både C och Kd göra något. Och ju senare den debatten kommer, och ju senare som de börjar visa sig som något annat än bara ett stödparti till M desto svårare kommer det bli för dem att ta sig över spärren. Moderata stödröster hjälper bara så långt.

  Centern har gett upp sitt kärnkraftsmotstånd, Kristdemokraterna har gett upp vårdnadsbidraget. Varför skall någon rösta på C eller Kd när man lika väl kan rösta M?

 2. Trolig valutgång 2014 kan se ut så här.
  Moderater(nya och gamla)

 3. Trolig valutgång 2012:
  M 32%
  S 24 %
  FP/C (nya Liberalerna) 15%
  KD 5 %
  MP 13%
  SD 7%
  V 5% ( varav 2% tidigare S-socialister)
  Sedan får vi se hur man syr ihop en ny borgerlig Regering.

 4. Pingback: Lite aktivitet och samtidigt mycket aktivitet « Emil Isberg

 5. Jan

  Jag skulle önska att Kent försökte analysera varför SD är större än än KD, FP , samt V.

  Hur kan det komma sig att ett parti som får löpa gatlopp i massmedia har kunnat bli större än regeringens stödpartier? En seriös analys måste ske inom regeringspartierna. Det räcker inte längre med att avvias SD och dess sympatisörer som ruttna personer med ruttna värderingar som man kan skita i.

 6. Roggan

  Vi är ett gäng jobbarkompisar som röstat på moderaterna men nu är det stopp. Vad i helskotta sysslar alliansen med. Ska de ta död på alla sjuka och arbetslösa ? Är det ingen moderat som vet hur det är att vara sjuk ? Min kompis fru blev utförsäkrad, hon har cancer men Fk tyckte hon skulle jobba 50%. Detta är moderatpolitik. Höj hellre skatten så alla får leva i Sverige. Kommer en dag då ni moderater inte är odödliga, ni kan också få cancer. Kent Persson är väl också en som inte haft någon nära som blivit sjuk och utförsäkrad

 7. Roggan

  Val vinns bara på löften, är ju bevisat.

 8. Pingback: Stöddiga moderater vill ingen ha « Moderata Perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s