De nya moderaterna är här för att stanna

Det finns säkert de som tycker det går lite för bra för moderaterna just nu. Mängder av förklaringar och bortförklaringar förs nu fram. De politiska motståndarna tycks ha svårt att förlika sig med att väljarna faktiskt uppskattar de nya moderaternas politik och Fredrik Reinfeldt som statsminister. Men istället för att försöka förklara bort moderaternas framgångar borde analysen kanske istället handla om av de nya moderaterna gjort rätt.

Förklaringen att hela framgången för M bara är byggd på Socialdemokraternas kris duger inte. Inte heller förklaringen att det saknas en opposition i Sverige håller heller. Visst, det är en del av förklaringen, men knappast hela. Reinfeldt och Moderaterna har gjort det få trodde var möjligt. Det bedömdes för några år sedan helt osannolikt, vilket jag bloggade om igår. Men moderaterna gjorde sin hemläxa.

Hemläxan består av att man både inför valet 2006 och 2010 gick igenom politiken man ville gå till val på. Man omprövade delar av politiken och förnyade den. Den moderata politiken blev trovärdig och genomförbar. Sänkta skatter för höginkomsttagarna bytes ut till sänkta skatter för låg- och medelinkomsttagarna. Grunden för jobbskatteuppdraget är att fler ska få en möjlighet att leva på sin lön, fler ska kunna få ta del av en ekonomisk frihet där man slipper vara beroende av bidrag varje månad. Vi har kommit en bra bit på vägen, men skatterna behöver fortfarande sänkas för just låg- och medelinkomsttagarna.

Moderaterna har också lagt fram en trovärdig och hållbar välfärdspolitik. Med fokus på jobben och tillväxten så skapas resurser för att både värna och utveckla välfärden. Vi kan se det nu när vi blickar tillbaka till en svår ekonomisk kris som drabbade hela världen. Sverige klarade av att värna och ta ansvar för välfärden. Ett stort ansvarstagande för de offentliga finanserna har grundlagt det starka förtroende som nu finns för Borg och Reinfeldt.

Skapanden av Alliansen visade också att borgerligheten kan hålla ihop. Med Alliansen så skapades fördelen av att vara regeringsduglig till borgerligheten. Helt plötsligt är det socialdemokratin som är det osäkra kortet i regeringsduglighet. Ska S verkligen styra landet med V? Få av de svenska väljarna vill att Vänstern ska ingå i en regering.

Så mycket av de moderata framgångarna går att hitta i det hårda arbetet partiet genomfört i det politiska arbetet inför valen 2006 och 2010. Nu går vi som parti in i nästa utmaning. Att arbeta fram den politik vi vill gå till val på 2014. Förnyelsen och omprövningen av politiken måste ske kontinuerligt. Det handlar om att gå i takt med samtiden och det handlar om att bekämpa dagens och morgondagens samhällsproblem.

De nya moderaterna är här för att stanna. Vi kommer att fortsätta förnya oss och fortsätta arbeta hårt för att vinna väljarnas förtroende. Jag kan stå ut med att en del tycker det går för bra för moderaterna. Det viktiga är dock att väljarna uppskattar moderaterna och känner förtroende för både vår politik och våra förtroendevalda, för det är väljarna som är våra uppdragsgivare och det är deras uppfattningar som är det viktiga.

Bloggar: Tokmoderaten och Lotta och Peter S och Thomas och Moderata Perspektiv

Media: DN och DN2 och SVD och AB och AB2 och AB3 och SVD2

About these ads

9 kommentarer

Filed under moderaterna

9 responses to “De nya moderaterna är här för att stanna

 1. Vad är förnyelsen värd när inte alla får delta i den? Är förnyelsen bara till för några få utvalda?

  Varför skall en medlem pusha för ett parti som hela tiden utesluter en ur diskussionen?

 2. Anton

  Efter två vunna val förklarar du indirekt Moderaterna som eviga härskare i Sverige. Tänk lite.

 3. Anton, nej det gör jag verkligen inte. Varje val är ett nytt val. Väljarnas förtroende måste återvinnas hela tiden, det finns inga säkra väljare och därmed kan inget parti vara säker på att vinna val.

 4. Pingback: Framgång bygger på bra lagarbete « Lotta Olsson (m) Blogg

 5. Pingback: Reinfeldt borde darra av skräck « Röda Berget

 6. mikael

  Hej Kent!

  Intressant det du skriver! Nu gäller det att se framåt och att vara positiv, men samtidigt realistisk.

  När vi tittar på väljargrupper, men även på enskilda individer i vårt samhälle så inser åtminstone jag att det finns väljare som alliansen
  har mycket svårt att nå i dagsläget.

  Det handlar om de som söker jobb, men som hela tiden misslyckas, dvs de som hela tiden blir bortsorterade och som tillslut hamnar i en situation där de känner sig ”utfrysta” från i princip hela den reguljära arbetsmarknaden.

  Det är viktigt att kunna sätta sig i den ”andres” situation, dvs att kunna sätta sig i en utsatt människas situation, och förstå hur det
  är att i princip bara försöka överleva timme för timme eller 1 dygn i taget därför att oavsätt vad man gör så möts man med misstroende och förakt från både politiker och arbetsgivarna i hela Sverige.

  Därför tror jag att Moderaterna borde sätta fokus på just de som
  har misslyckats varenda gång de sökt jobb, dvs de som har fått
  NEJ TACK på alla sina ansökningar, och aldrig fått några som
  helst positiva svar, och därför har trillat utanför hela systemet
  och hela samhället mot sin egen vilja.

  Problemet idag är nämligen att varken Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan längre fungerar.

  Man måste förstå att varje enskild person är en unik individ, och
  att det finns många olika förklaringar till varför människor hela
  tiden misslyckas när de söker jobb och upplever sig tillslut som
  helt ”exkluderade” och ”utfrysta” från den reguljära arbetsmarknaden.

  Kanske bör man från Moderaternas sida försöka hitta helt andra lösningar på de frågor som dessa människor ställer sig, tex att
  de blir tagna på allvar av någon aktör som de tror på och som
  visar dem förtroende och inte behandlar dem på ett nedlåtande och kränkande sätt.

  Det kan ju vara som så att problemet är Sverige som ”stat”, dvs att
  det finns fördomar som spökar och som gör att vissa individer hela tiden motarbetas överallt och därmed aldrig kommer någonstans
  med den svenska arbetsmarknaden. Det jag talar om är ”Jantementaliteten”.

  Det kan också vara som så att det finns individer som har bott utomlands under delar av sin uppväxt och som därför misstros
  av alla arbetsgivare där de söker jobb i hela Sverige och EU.

  Då behöver Moderaterna räcka ut en hand till dessa och sätta
  sig ner och lyssna på dessa individer och deras behov, för det
  kan ju hända att det finns ganska enkla lösningar, tex att man
  erbjuder ett ekonomiskt stöd för dessa personer att vända sig
  till arbetsmarknaden utanför EU, för att där söka jobb som
  finns och som innebär att de slipper den kompakta misstro
  de möter i Jante – Sverige.

  Det kan också handla om utbildningssystemet som har gjort
  massvis med generationer permanent hänvisade till utanförskapet
  därför att svenska arbetsgivare ser dessa personer som oanställbara
  därför att deras utbildningsprogram har saknat en naturlig koppling
  till arbetsmarknaden/näringslivet, och därmed gjort att dessa personer saknar relevant erfarenhet.

  Då kan det vara relevant att räcka ut en hand till dessa individer och försöka hitta unika lösningar för dessa individer som gör att de kan
  börja om utanför Sverige och EU, där de finns människor som är villiga att lyssna på deras behov och som förstår att de har blivit misshandlade av Sverige och den svenska arbetsmarknaden, och
  att de bara behöver någon som tror på dem och inte misstror dem hela tiden.

  Moderaterna behöver också fundera över vilka signaler man sänder ut när man uttrycker sig nedlåtande och kränkande om utsatta människor. Speciellt som att det här kan få långsiktiga konsekvenser då kränkta människor inte samarbetar utan vänder partiet och i värsta fall samhället ryggen.

 7. FredrikN

  Och Sverige har fortfarande världens högsta skatttryck. Är du nöjd med det?

 8. The Puker

  Och hur länge dröjer det innan vi höginkomststagare börjar stödja ett annat parti som verkar för verkligt sänkt skattetryck? Kent, du är en pajas och Reinfeldt är en vidrig smygsosse. Hade han varit äkta moderat hade han begärt Palmedjäveln utlämnad från Nord Korea.

 9. Hans Holberg

  Men Kenta, du glömmer väl inte bort att borgerligheten kontrollerar över 80% av de tryckta media i Sverige? Det måste väl in i analysen av er framgång? Eller ska det talas tyst om det även fortsättningsvis?
  Ps. ”Kenta” är vanligare som tilltal till den som tillhör arbetarklassen. Ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s