En historisk dag

Kanske är söndagen den 16 januari 2011 en dag som går till historien. Socialdemokraternas stöd har i opinionen sjunkit till under 25%. Stödet för partierna i opinionen har nu blivit den omvända. Förr var det Moderaterna som hade runt 25% och S runt 35%. Nu är det tvärtom. Opinionsläget är ungefär densamma i alla mätningar, så de historiskt höga nivåerna för M och de låga för S kan anses av rimliga. Frågan är bara om detta är en förändring som nu kommer att stanna på dessa nivåer eller om den bara är tillfällig.

Att S sjunkit under 25% måste ändå anses som S brutit ytterligare en nivå som de själva knappast trott varit möjlig. Därför får man fundera på om denna dag och mätning blir historisk. För kanske blir det så att mätningen nu bekräftar för väljarna att S inte längre är ett stort parti och frågan är vad det leder till på sikt. Är det så att det fria fallet fortsätter i opinionen och var stannar stödet i så fall? Kommer vi till och med få se ett stöd under 20% för S innan det vänder.

Nu ska man akta sig för att räkna ut politiska motståndare som döda. När moderaterna efter valet 2002 var som mest illa ute var det precis så det lät från moderaternas motståndare. Det som är avgörande för om S kan vända kris till framgång är förmågan att förnya sig. Det kommer att kräva en partiledning med stort mod och engagemang. Kanske finns det, men jag undrar vem som ska lyckas med det som Sahlin misslyckades med?

Försvararna för socialdemokratin kommer nu hävda att opinionsmätningar inte ska tas på allvar. Må så vara. Jag tror docka att de som tar dessa mätningar på största allvar är sossarna själva. Självförtroende sjunker lika fort som stödet i mätningarna och S blir därmed ett parti vars vilsenhet bara stärks. En partiledare kommer inte av sig själv kunna vända detta historiskt låga stöd. Det kommer att krävas mer. Det kommer att krävas ett helt nytt parti med en helt ny politik. Frågan är om socialdemokratin klarar det. Socialdemokraterna har aldrig varit så här illa ute förut i Sverige. Vi har dock sett hur socialdemokratin i land efter land runt om i Europa fallet ihop som ett korthus på just detta sätt och man har inte klarat av att resa sig. Kanske är det just det vi nu bevittnar även i Sverige.

bloggar: Göran och Tokmoderaten och MP

media: DN och AB och SVD och SVD2 och Exp och Exp2

About these ads

25 kommentarer

Filed under Uncategorized

25 responses to “En historisk dag

 1. Pingback: Nu gäller det att jobba hårt i fyra år « Moderata Perspektiv

 2. Peter

  Med en historiskt korkad ledare!
  F R säger att han inte är Svensk och Svenskarnas historia är barbari!
  Lite sämre tider och en ännu högre arbetslöshet bland ungdomar, så får vi nog se den stapeln försvinna som ett av WTC tornen den också!
  Peter W.

 3. Hur kan det falla ihop som ett korthus när _Nya_ moderaterna deklarerat att de är ett arbetarparti? Finns det någon som inte tolkar namnbytet som en seger för socialdemokratins arbetslinje? Om sossarna ”förlorade”, vem och vad vann då? Är moderaterna något annat än ett par trovärdiga ansikten? Vad är fundamentet i den ”moderata” ideologin? Är det konservatism? ;) Eller är det individuell frihet? ;) Eller är det korporativism? Läser man Cecilias EU inlägg så får man en benägenhet att tro att Moderaterna står närmre USA än den ny USA bosatte Boström gjorde.

  Vidare, om sossarna nu är borta, mot vad ska moderaterna förhålla sig? Mot fascismen? Mot liberalismen? Mot terrorismen? ;)

 4. Peter

  Nya_ moderaterna deklarerat att de är ett arbetarparti???

  Ett parti som vill göra den höga arbetslösheten permanent, ska då kallas för Nya_arbetarpartiet.

  Målet är att ha en hög arbetslöshet och få billig arbetskraft till företagen.

  Facken sitter som förstummade och vet inte hur de ska agera längre!

 5. norah4you

  Peter,
  det är en väsentlig skillnad när det gäller arbetslösheten, nu inräknas till skillnad från under GP-s tid vid makten under högkonjunktur även ungdomar som går i Grundskola och Gymnasium på heltid i arbetslöshetssiffrorna om de är 16 år gamla och söker sommar eller helgjobb. Även de som är heltidsstuderande räknas numera in och framför allt, alla de arbetslösa som förr doldes i vuxendagis åtgärder de har nu kommit fram i dagen. Så snacka inte mer utan att läst på lite.

 6. ”Läser man Cecilias EU inlägg så får man en benägenhet att tro att Moderaterna står närmre USA än den ny USA bosatte Boström gjorde.”

  Håller fullständigt med. Sen råkade det dyka upp ett avslöjande om att det var den amerikanska och israeliska underrättelsetjänsten som utvecklat den datamask som kallas Stuxnet. Vi ska alltså enligt Malmström samarbeta med ett land om säkerhet i Cyberspace som själva har skapat ett av dom riktigt stora hoten mot säkerheten. Otur för Malmström att det råkade komma just idag. /Frekar06

 7. norah4you

  Du Freakar06, du är lika troende på sk. avslöjanden som en äldre släkting till mig var på alla artiklar som stod i Svensk Damtidning. Inget speciellt förtroendeingivande i din källkritik. Den maskens skapare åkte dit och tillhörde varken den ena eller andra landets etablisement utan tvärt om kom från samma murkna källa som din källas sagesmän.

 8. Pingback: Alliansens politik har nu setts i handling « Lotta Olsson (m) Blogg

 9. The Puker

  Med tanke på att Nya moderaterna är detsamma som Gamla socialdemokraterna så är det ingen förändring som skett.

  Dessutom får ju Palmedjävlen fortsätta gömma sig i nordkorea, och med en sådan samförståndspolitik mellan S och M så inser man ju hur illa det är ställt i Sverige.

 10. Moderaterna har tillsammans med sina allierade förändrat till det bättre för ”Svensson”. De går till största delen försiktigt framåt till medborgarnas fromma. Men det är klart att man måste slipa av felsyn och ungdomligt övermod. Numera kan man inte säga ”att utvecklingen går som tåget” dels är många tåg inställda och övriga fullsatta. Det är helt enkelt dålig reklam att jämföra sig med svenska järnvägen. Varför inte en provanställning i Schweiz?

 11. Kent Karlsson

  norah4you. Du får nog ta och öppna ögonen lite, kanske du upptäcker att Alliansens politik inte i alla delar är som de vill framställa den och som du vill se den!
  Så här ser facit ut för Fas-3 jobben, hämtat från Expressen:
  Johannes Forssberg: Alliansens låtsasjobb
  Moderaterna brukar vara bra med orden. Men ändstationen i ”jobbgarantin” har de inte lyckats döpa till något trevligare än ”Fas3″.
  Och att hamna där är lika hopplöst som det låter.
  Tanken är att de flesta arbetslösa ska ha sipprat ut ur den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, och in i arbete efter fas 2, alltså 450 dagar. Det har blivit tvärtom. Den stora majoriteten är kvar i garantin till det bittra slutet, det vill säga fas 3.
  Vid det laget finns inte längre några möjligheter till utbildning och yrkespraktik. I stället placeras man hos en arbetsgivare, för att på heltid utföra uppgifter som inte får motsvara ett jobb men ändå ska ge jobberfarenhet.
  Arbetsgivarna betalar ingen lön, men tjänar 5000 kronor i månaden för varje person de lyckas inhysa. De arbetslösa får betalt av försäkringskassan, om de är med i a-kassan, annars socialbidrag. För en som arbetar i fas 3 är 8000 kronor en ovanligt hög månadsinkomst.
  I dag befinner sig 25 000 svenskar i fas 3 och enligt arbetsförmedlingens prognos kommer de att vara mer än dubbelt så många 2013. Om utvecklingen fortsätter kan snart en väsentlig del av den svenska arbetskraften vara gratis sysselsatt i låtsasjobb

  Åtgärden skapar inte jobb eftersom den, som Finanspolitiska rådet påpekat, bygger på ett olösligt dilemma.
  För att fas 3-jobben ska vara meriterande måste de likna vanliga arbeten. Men om de arbetslösa utförde samma jobb som andra skulle reguljära arbetstillfällen trängas undan.
  Därför är det tänkt att arbetet inom fas 3 ska ha karaktären av låtsasjobb. Så fungerar det inte nödvändigtvis. Bestämmelserna är så oklara att de även öppnar för arbetsinsatser som är orimliga att kräva av någon som inte får lön. Riksrevision har skarpt kritiserat att fas 3-arbetet är så vagt definierat.
  Men de flesta som gör fas 3-praktik utför antagligen uppgifter som är lätta eller rentav meningslösa. Det för dem inte närmare ett arbete. De som jobbar hårt har sannolikt inte större chanser.
  Varför skulle arbetsgivare börja betala för något de kan få betalt för?
  Regeringen menar att fas 3-praktik åtminstone innebär ”färska referenser”. Det är ett skämt för alla som vet hur dagens intoleranta arbetsgivare tänker. I ett cv är fas 3 en skamstämpel. Har man varit arbetslös så länge framstår man snarast som ett hot.

  De flesta långtidsarbetslösa har inget val och ingen större makt över sitt öde. Ändå måste de reglera sin skuld som varandes arbetslösa, genom meningslöst arbete som inte leder någonstans.
  2006 vann Alliansen valet delvis på att kritisera Göran Perssons plusjobb som något icke människovärdigt.
  Skillnaden mellan plusjobben och regeringens egen variant är att de förra gav betydligt bättre betalt och var färre.
  En regering som haft så hög svansföring i fråga om långtidsarbetslöshet har mycket att leva upp till. Den moderna ekonomin sorterar ut stora grupper av människor från arbetsmarknaden i alla västländer. Det är ingen lätt uppgift att komma tillrätta med utslagningen. Men att lägga all skuld och allt ansvar på de drabbade är inhumant. På så sätt göder man farliga ressentiment.
  Jobb- och utvecklingsgarantin måste ses över. Om något som kallas så inte ger arbete är det inte de arbetslösa som ska bestraffas. Ska man nu ha en slutstation med påtvingat arbete måste de som hamnar där åtminstone få skäligt betalt.

 12. Pingback: Reinfeldt i orubbat bo? | Annarkia

 13. Anonym

  Verkligen underligt det där med politik. Om alla säljer sin röst i Sverige och ja, säg att det råkar vara ett Nazistparti som köper den på Blocket. Då kommer nuvarande regler om ”arbetslinjen, kontakta en politiker och bidragsfusk” att omvandlas till ”Arbeit Macht Frei i koncentrationslägret, Hitler i bunkern mitt i Centrum och Stockholmsbörsens krasch och hauss för riksdagsbörsens handel med rösträtter”. Giltig i 4-5 år och det kan ju vara en utslagsröst. Ja, en prislapp på sisådär 400 000 kr för förlust av sociala förmåner i 4-5 år.De behöver ju inte ens ändra nuvarande lagstiftning. Shit the same vem som regerar och tillämpar skiten.Verkligen trist….ja, verkligen trist om 100 år. Fast vem bryr sig?

  Vill du köpa min röst? Håll utkik på Blocket, utländska hemsidor där man kanske främst intresserar sig för Europaparlamentet etc.

  Du betalar tågbiljett. Vi möts så pengar kan sättas in på mitt konto samtidigt som dina anonyma röstkort lämnas över till mig och jag röstar åt dig.

 14. Stig Palm

  En STOR dag blir det när de i många stycken lika partierna M & S kommer fram till att bilda allians.
  De som har lättast för detta är M tror jag. S kämpar med sitt ”arbetarkomplex” och måste vidga begreppet Arbetare att omfatta fler än de som utför traditionellt arbete lika med; arbeta i fabriker, skeppsvarv, bygga bilar, tillverka kullager, arbeta i skogen, gruvor, m m.
  Då kan det bli lite ”stuns” i det hela. Alla måste ändå till slut komma fram till ett resultat. Vi i Sverige får ett STARKT arbetareparti med S + M.
  Sedan får de andra partierna från vänster till höger fungera som bevakare av detta nya SM att de inte blir som det gamla S – maktfullkomliga och arroganta.
  Förslag till namn; Social-Moderata Samlingspartiet – SMS (kanske redan inmutat? Om inte annat så på mobilen)

 15. The Puker

  @ Palm!

  The Puker mår riktigt illa av att läsa detta, men du har så rätt. Den vidrige smygsossen Reinfeldt skulle nog inte backa för detta. Vi behöver ett riktigt konservativt parti i Sverige, ett parti som ger verkliga skattesänkningar och som begär Palmedjävlen utlämnad från Nordkorea.

 16. Pingback: Tredje gången gillt « Under den lugna korkeken

 17. Lasse Winberg

  Peter/16/1 11.58 / Du kan också läsa: Eurostat juni 2006, öppen arbetslöshet upp till 25 år ILO definition. Sverige plats 23 av 25 EU:s medlemsländer en undomsarbetslöshet på 27.5 procent. Slovakien och Polen hade högre ungdomsarbetslöshet annars var Sverige absolut värst i hela EU-25. Jag kanske behöver inte heller påminna att 2006 juni var högkonjuktur i Sverige.

 18. Anonym

  @Kent Karlsson
  Vet inte vad jag skall säga mer än att om det är de som nekade mig A-kassa för 9 år sedan, nekade mig bostadsbidrag, hade vissa problem med auktoritet eller mindervärdeskomplex eller på socialen propagerade för arbetslinjen……………..så, ja kan tyvärr inte tycka synd om den förändrade attityden till sociala förmåner när jag tittar på hur illa de gick för många eller vad dessa orsakat andra. Det finns tillfällen när man ber till djävulen att folk skall dö eller få uppleva samma sak, för att nästa sekund be Gud om förlåtelse. Tyvärr…………

 19. Pingback: Dagen då tusen personer fick alliansen att jubla. « essbeck

 20. norah4you

  Kent Karlsson, den som behöver öppna ögonen och mer än bara lite är du själv. Alliansen ger mer än vad man lovat och de problem som du tycker dig se är kvarlevor från GP-s tid vid makten eller består i att vissa myndigheter, F-kassa, Arbetsförmedling m.m. inte kan läsa innantill i lagtexter än mindre har lärt in det de skulle lärt in redan under årskurs 7 i ämnet samhällskunskap om svenska Grundlagar.

  Jag har haft vidöppna ögon under alla år jag deltagit i debatten, från början Folkpartist, FPU-are, aktiv studentpolitiker o på lokal och regionalplan den tiden det begav sig. Jag hyser större förtroende för en del Vänsterpartister för de är som minst trogna sina ideal och försöker att finna giltiga argument, än vad jag har för merparten av alla Socialdemokrater idag. En gång, så sent som under första hälften av 70-talet fanns det verkliga Socialdemokrater som levde som de lärde och inte bara försökte få mer mat ur grytan än andra.
  För övrigt var jag en av de fyra som efter att ha plockat hem Humanekologin till Sverige i augusti 1976 satt med Pehr Garthon i mitt eget vardagsrum och fick honom att lova att om Folkpartiet inte satsade mer på miljön skulle han försöka bilda ett nytt parti. Om Humanekologi kan Du läsa på min blogg. (Skriv som sökord)

  I det gamla gardet bland Socialdemokraterna fanns det många hedervärda personer. Så inte på senare år.

 21. Det går framåt för högern = M + SD.

 22. Kent Karlsson

  norah4you
  Vilket svammel du kom med! Det gamla vanliga, skyll på sossarna eller myndigheterna som har att verkställa regeringens beslut! Inget ansvar för sin egen politik! Det är väl för tusan inte socialdemokraterna som som skapat Fas-3 jobben, är du på riktigt eller? Reinfeldt brukar ju säga att han tar ansvar för Sverige, nåväl ta då ansvar för era beslut så tar tidigare regeringar ansvar för sina! Se till att du får din ”blå starr” botad och se verkligheten ni har skapat och TA ANSVAR FÖR DEN! Sluta skylla ifrån er på alla andra! Ynkryggar!

 23. norah4you

  Svammel Kent Karlsson står Du själv för.
  Ad hominem också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s