Rådhusnytt vecka 2

Äntligen har vi kommit igång i Rådhuset. Den nya mandatperioden har rivstartat och vår första riktiga arbetsvecka innehöll många aktiviteter. I slutet av varje vecka kommer vi att sammanställa hur veckan varit, vad som hänt och berätta om vad som är på gång.

För sig som söker aktuell information så kan vi just nu hänvisa till våra bloggar. Jag och Maria skriver båda två kontinuerligt om vårt politiska arbete på våra bloggar. Vi kommer också att lansera en ny hemsida för Moderaterna i Örebro där du alltid kan hitta senaste nytt, vi återkommer med mer information när den är klar. Självfallet kan du alltid ta kontakt direkt med någon av oss i Rådhuset om du funderar över något eller behöver hjälp med något.

Vi har i veckan haft årets första kommunstyrelse. Situationen är ju minst sagt speciell, men mötet gick bra. I nästa vecka har återigen kommunstyrelse, då för att ta ett antal beslut. På dagordningen står bland annat införande av resultatenheter i den kommunala verksamheten. Det är ett bra sätt att skapa större delaktighet och inflytande för våra medarbetare i den kommunala verksamheten. I dess förlängning innebär detta att de kommunala verksamheterna blir friare. I grunden är det bra och något vi moderater efterlyst länge. Det är vår övertygelse att det leder till en bättre verksamhet som ger både medarbetare och de som använder sig av den kommunala verksamheten ett bättre inflytande.

I en tid där koncensus råder i Örebro kommer andra frågor dyka upp där den politiska konflikten finns i och med att den saknas i den vardagliga politiken. I veckan fick vi en kommunal skattedebatt. Bakgrunden var den att Fredrik Reinfeldt berättade om den moderata ambitionen att fortsätta sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagarna. Vårt moderata ställningstagande inför valrörelsen är att den kommunala skatten i Örebro på sikt ska sänkas till samma nivå som jämförbara kommuner. Det innebär att vi behöver sänka skatten med ungefär en krona på sikt. Fram till 2014 ska vi sänka skatten med så mycket vi har råd med. Det vill säga vi sänker skatten när välfärden är säkrad och ekonomin är hållbar. Hur mycket vi då kan sänka med beror på vad den ekonomiska situationen tillåter. Åren 2006-2010 gick Örebro kommun med ett sammanlagt överskott på 1 miljard. Det innebär att vi förmodligen tar ut för hög skatt. Vi kan således både sänka skatten och satsa på välfärden. Nivån på skattesänkningarna fram till 2014 bör kunna ligga mellan 25-50 öre. Dessa besked är inte nya, utan är samma som vi gav i valrörelsen. Du kan läsa mer om detta min blogg.

I torsdags deltog jag i konferens i Stockholm om rätten till heltid. Jag var inbjuden att tala om varför jag tagit ställning till införande av heltid med möjlighet till deltid. Konferensen var välbesökt och det var väldigt givande att få delta på den. Du kan läsa mer om mina tre viktigaste skäl till införande av heltid i Örebro kommun på min blogg.

I veckan så påbörjades arbetet med nästa steg i förnyelsen av de nya moderaterna. Partistyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram ett nytt idéprogram som ska antas på partistämman i höst. Jag är en av de som ingår i arbetsgruppen. Ett hedrande uppdrag som innebär att jag nu får vara med och ta fram de nya moderaternas första idéprogram. Vi får anledning att återkomma till det. På Stora M-gruppen i februari tänkte jag att ni ska få möjlighet att ta del av arbetet och komma med era synpunkter.

Inför det eventuellt stundande omvalet så är det två frågor vi nu ser som huvudfrågor. Det handlar givetvis om jobben och skolan. Maria Haglund, min rådskollega, är vår talesperson i barn och utbildningsfrågor. Maria har redan dragit igång arbetet och har under veckan träffat våra moderata förtroendevalda som arbetar med skolfrågor. Maria har också redan genomfört ett antal studiebesök i Örebros gymnasieskolor. Vi har all anledning att återkomma med ett djupare resonemang om Örebros skolpolitik och våra målsättningar.

I fredags så träffade vi våra vänner i Koalitionen hela dagen. Stämningen är god och vi är alla laddade för att ge oss ut i en gemensam valrörelse för att återigen vinna väljarnas förtroende.

Detta var årets första Rådhusnytt med lite information om veckan som gick. I nästa vecka har vi Stora M-gruppen onsdagen den 19/1. Vi startar klockan 18.30 och temat är delaktighet. Kom gärna du med, vi vill gärna höra vad du har för åsikter och idéer. För vi ska bli fler som är engagerade i moderaterna och då behövs din kraft och ditt engagemang.

About these ads

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s