Kan Nuder verkligen samla Socialdemokratin?

Spekulationerna går varma om vem som ska bli Socialdemokraternas nästa partiledare. Mats Knutson går ut med uppgiften om att Nuder kommer att inom kort bli tillfrågad av valberedningen. Kanske stämmer uppgiften, kanske är Knutson lurad av Nuders kampanjarbetare att gå ut med uppgiften. Vem vet, spelet om vem som ska efterträda Sahlin lär inte vara avgjort ännu och vi kan nog räkna med ett riktigt fult spel pågår. Delar av det kommer vi säkert få ta del av, annat kommer att stanna inom lyckta dörrar.

Nuder är sannerligen en man som sätter känslor i sval. En del gillar honom medan andra avskyr honom. Visst är Nuder skicklig och visst kan han retoriskt utmana både Reinfeldt och Borg. Men frågan är om Nuder har den ödmjukhet som krävs för att samla ett sargat parti till kamp om regeringsmakten i valet 2014. Mycket talar väl för att om det blir Nuder som blir partiledare så kommer socialdemokratin ha en fortsatt intern maktkamp över valet 2014. En hel mandatperiod med rosornas krig har ju sina sidor. Det kommer inte att gynna S inför valet, men det kommer inte att gynna politiken i stort heller. Svensk politik behöver en modern socialdemokrati som orkar ta ansvar i opposition, något som S inte klarat av. Jag tvivlar på att Nuder är rätt man för att kunna hålla ihop vare sig oppositionen eller socialdemokratin.  Så frågan är om Knutson verkligen har rätt denna gång.

Bloggar: Tokmoderaten och Mattias och Martin och Högberg

Media: SVD och DN och DN2 och AB och Exp

About these ads

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Kan Nuder verkligen samla Socialdemokratin?

 1. The Puker

  The Puker föredrar Veronica Palm för hon är samma skrot och korn som alla andra vidriga sossar, men hon har en enda fördel framför de andra: hon är knullbar.

 2. norah4you

  Nuder är som jag nyss skrev i ett blogginlägg en manlig Maja Gräddnos. Han är varken Bill eller Bull eller Pelle Svanslös, dvs han är ingen stor personlighet. Han är söt. Det går inte att förneka, men ack så tråkig talare.

  Sedan är frågan om det för Socialdemokraterna är bäst att hitta en som kan samla Socialdemokratin. Verkar lite märkligt när man i den uppkomna situationen inte först ser vad för politik man vill att den som kommer till ledningen skall driva. Vad hjälper det om en politiker kan ena om han inte kan förnya ett parti i nedgång och har visionerna som lyfter?

  Fast vi som röstar på Alliansen skall nog vara tacksamma om S väljer Nuder.

 3. Pingback: Låt se här nu. « essbeck

 4. @The puker

  Du säger att du anser att Palm har en enda fördel ?

  Är det av samma fördel som du valde Sd ?

 5. The Puker

  @ Essbeck!

  Den enda fördelen med SD är att de tar punggrepp på smygsossen.

  Herr Essbeck är allt för begåvad för att tro att alla som röstar på SD gör det av en enda anledning!

  Många av The Pukers bekanta har resonerat på samma sätt: moderaterna har blivit för vänstervridna, opinionen visade att det inte kunde bli rödgrön vinst alltså röstade ett antal moderater på SD enbart av missnöje med smygsossen.

  Det som gäller på The Pukers ort och bekantskapskrets bör förekomma riket runt.

 6. @The puker

  Så du tror att Sd består till stor del av missnöjda Moderater.

  Du skulle väl aldrig rösta sosse eller rödgrön vem det än skulle plocka fram som partiledare.

  Jag tror att det finns folk som röstade Sd som ångrar sig och inte alls trivs tillsammans med en grupp av missnöjda Moderater som dig själv.

  Folk som röstade på Sd av missnöje mot alliansen men nu ser de att Sd stödjer alliansen i 9 fall av 10 vilket knappast är rebelliskt eller ett ”punggrepp på smygsossen” som du skulle beskriva det.

 7. The Puker

  @ Essbeck!

  Nja, vi står nog inte så långt från varandra… Det är nog många moderater som röstat på SD, men de är nog även i klar minoritet bland SD väljarna.

  Du har även rätt i att SD i praktiken har ganska dålig effekt på smygsossens pung… Men vad var alternatvet för The Puker och vi andra som vill se ett högersverige utan smygsossen! Vi kan ju inte rösta rödgrönt, vill inte rösta allians och SD var enda alternativet.

  Problemet är det att S är så svagt så om SD trycker för hårt har Reinfeldt världens bästa ursäkt att utlysa nyval och då finns det en möjlighet att smygsossen får egen majoritet.

  Så The Puker är under omständigheterna nöjd.

  The Puker betvivlar att du kan föreslå ett bättre handlingsalternativ för The Puker…

 8. @The Puker

  Varför skulle jag vilja rekommendera dig vad du skall rösta på ? Den dagen jag gör det undergräver jag min egen rätt att välja helt själv vad jag skall rösta på.

  Jag tycker demokratin är viktig något som Sd brister på där de vill dela in befolkningen i ett A och ett B lag där A laget är folk som är svenskar , ser ut som svenskar och har svenska traditioner , men aldrig tydligt definiera var gränsen går. Sedan är det B laget där det finns svenskar med utlänska namn som aldrig kommer bara svenskar i Sds synsätt eller folk som på något sätt har traditioner eller har en religiositet som beskrivs som ett hot mot svenskheten. De i B laget skall behandlas sämre bara för att de har fel ursprung och Sd vill förändra lagarna för att försämra för B lags gruppen alternativt förbättra för A lags gruppen.

  Jag kan aldrig ställa upp på det och det känns bra att Sd inte tycker om de Rödgröna partierna så mycket och väljer alliansen när de får chansen. Jag tror detta kan skapa en urholkningsprocess där folk som röstat på framförallt M och Fp väljer att flytta över till Rödgröna sidan. Folk som inte trivs med det stöd som alliansen får av Sd och som är avgörande för att få igenom sin egen politik. Knappast till vänsterpartiet, mer ofta till sossarna och ganska ofta till Mp.

  Tycker att det är intressant att du hänvisar till opinionsmätningar och konstaterade innan att rödgröna inte hade någon chans. Det förstärker mätinstitutens maktposition när personer som du läser mätningar som en sanning.

  S är svagt för att de viker ner sig och står inte upp för någon politik klart och tydligt. De lyckas nog inte ens reta upp en politisk motståndare till dem som du.

 9. The Puker

  @ Essbeck!
  Många av The Pukers vänner skulle antagligen ha röstat på Kd eller Fp istället för på Sd om det fanns risk för rödgrön vinst så visst spelar opinionsundersökningar roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s