Låt oss satsa mer på föreningsverksamheterna för barn och unga i Örebro

Jag är i grunden en föreningsmänniska som i hela mitt liv varit engagerad i olika föreningar. Idrotten och främst barn och ungdomsidrotten har alltid haft en stor plats i mitt liv. Barn och unga ska ha bra möjligheter att kunna delta i föreningslivet. Ska det vara möjligt måste kommunen ta sin del av ansvaret, ett ansvar som handlar om att skapa bra förutsättningar för föreningslivet att kunna växa. Då handlar det om att både bredd och elit ska kunna fortsätta utvecklas. I föreningsverksamheten omfattas så väl kultur som idrott och annan verksamhet. All föreningsverksamhet har ett stort värde, extra stort har självfallet just barn och ungdomsverksamheterna.

Örebro kommun ska fortsätta ta sitt ansvar för att föreningarna ska kunna erbjuda en bra verksamhet. Det ekonomiska stödet från kommunen bör snarare ökas istället för att minskas de kommande åren. Jag vill att alla barn ska ha en möjlighet att exempelvis idrotta eller gå på kulturskolan. Då måste vi gemensamt via kommunen ta en stor del av finansieringen, annars lämnas allt för många utanför.

Örebro kan givetvis göra mer när det gäller utvecklandet av anläggningar. Det kan handla om att investera i fler konstgräsplaner för fotbollen, det kan handla om förbättrade lokaler för kulturskolan och det kan handla om ett ökat ekonomiskt stöd för föreningarna. Jag vill att vi fortsätter de satsningar vi påbörjat i Örebro som Koalition. Vi har byggt en ny friidrottshall, ishallen renoveras, Behrn arena är snart klar och Gustavsviks står inför ett breddat ägande som kommer att gynna föreningarna. Vi skapar möjligheter för en ungdomsverksamhet i Markbacken i projektet Tegelbruket. Det finns mer att göra och det ska vi göra. En sådan sak är en ny anläggning för skateåkarna, en annan är att skapa än bättre förutsättningar för till exempel fotboll och ridningen i Örebro.

Jag tror det är fel att spara på barn och ungdomsverksamheterna. Idrotten och kulturen är viktig i arbetet med att utveckla vårt samhälle. Jag är övertygad om att besparingar på idrott, kultur och föreningsverksamhet leder till ökade kostnader och ett ökat utanförskap. Det förebyggande arbetet är ett ekonomiskt bra sätt att skapa ett samhälle som hålls ihop.

För mig handlar det också om att visa respekt för barnen och ungdomarna som valt att engagera sig. Det handlar också om att visa respekt för alla de föräldrar som är engagerade varje dag för att deras och andras barn ska ha en bra fritidssysselsättning. Det handlar också om att visa respekt för alla de ledarna som gör det möjligt att föreningsverksamheten kan fungera. De allra flesta ställer upp gratis i arbetet. Det engagemanget för barnen, föräldrarna och ledarna förtjänar att uppmärksammas mer och förtjänar just respekt. Vi borde tacka dem oftare för deras insatser och vi borde med gemensamma resurser se till att verksamheterna kan utvecklas och locka till sig fler.

Ska vi hålla ihop Örebro och minska klyftorna och utanförskapen är föreningsverksamheterna helt avgörande. Deras kraft är stark och därför ska den stärkas. Jag hoppas att vi som kommun de kommande åren ska kunna fortsätta stärka föreningsverksamheterna i Örebro med höjda bidrag, förbättrade anläggningar och ett gediget stöd i deras utveckling. Barnen och ungdomarna är värda det.

Bloggar: Sörliden och Röda Berget

Media: DN och DN2

About these ads

2 kommentarer

Filed under Örebro

2 responses to “Låt oss satsa mer på föreningsverksamheterna för barn och unga i Örebro

  1. Pingback: Therèse (M)olander

  2. Föreningslivet är viktigt. Samvetsfråga: hur många föreningsmöten har M i Örebro per år? Eller är det som på många orter den valda föreningsstyrelsen arrangerar årsmöte-sedan ingenting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s