Val vinns på egna meriter och visioner

Debatten om var Alliansen och morgondagens borgerlighet ska ta vägen måsta sätta fart. De nya moderaterna är en framgångssaga som grundar sig i att M valde att göra sin läxa. M valde att förnya sig, ompröva sin politik och göra nya vägval. Förändringen har belönats av väljarna. De nya moderaterna har visat sig vara ett parti som kan omfatta alla och som tar dagens och morgondagens utmaningar på allvar. Med en trovärdig politik som är genomförbar uppfattar väljarna att M är ett parti som tar ansvar för alla.

Ytterst handlar det om att kombinera politisk tydlighet med ett ödmjukt lyssnande. Just här har M lyckats. Vi lyssnar samtidigt som vi ger klara besked om vart vi vill. Men vi stannar inte där. Vi stannar inte med att ha förnyat oss inför valen 2006 och 2010. Förnyelsen fortsätter. Med samma kraft och energi ger vi oss nu in i nästa förnyelse, den inför valet 2014. Vi ska arbeta fram ett nytt idéprogram och politiken kommer att återigen arbetas igenom för att kunna ge väljarna relevanta och trovärdiga svar i valrörelsen 2014. Det arbetet börjar nu för det tar tid att mejsla fram politiska ställningstaganden.

För Alliansen samlat och för varje parti för sig gäller det att göra samma resa. Var och en måste finna sin själ och relevans. Var och en måste vinna sina väljare samtidigt som Alliansen måste vinna valen tillsammans. För moderaterna gäller det att fortsätta vara ödmjuka samtidigt som ansvar tas för att leda Alliansen framåt. Min övertygelse är att alla fyra partierna behövs i Alliansen. Var och en berikar samarbetet med sin kunskap och sitt engagemang. Ska Alliansen kunna vara relevant och fortsätta vinna väljarnas förtroende måste dock arbetet med att finna svaren på framtidsfrågorna prioriteras. Alliansens alla fyra partier måste känna trygghet i samarbetet. Så har det varit och så kan det förbli. Det är dags att lägga valanalyser och ledsamhet åt sidan. Det är dags att blicka framåt istället för bakåt. Alliansens stora utmaning blir att i valet återigen kunna vinna väljarnas förtroende tillsammans. Motståndaren kommer att komma igen och vem vet, kanske möter vi de nya socialdemokraterna i valet 2014. Det om något kommer att kräva att borgerligheten håller samman. Det är dags att sätta fart med Allians 2.0 redan nu. För val vinns på egna meriter och visioner, inte andras misslyckanden.

Media: SVD och Exp och AB

11 kommentarer

Filed under Uncategorized

11 responses to “Val vinns på egna meriter och visioner

 1. Pingback: Framåt, inte bakåt « Moderata Perspektiv

 2. Hans Holberg

  ”De nya moderaterna har visat sig vara ett parti som kan omfatta alla…”
  Det gäller även 5000 utförsäkrade sjuka, kan man tro?
  Vi får väl se.

 3. Pingback: Vad är de rädda för? — Mikael Persson

 4. Johan Ström

  Precis Hans Holmberg, det är antagligen det som ”det är dags att lägga ledsamheter åt sidan” innebär :) Sval intellektualism över konkreta problem.
  Så den dag bloggarens närstående får en obotlig sjukdom eller nervskada genom olycka så kanske orden ”vad tokigt det blev nu då” uttrycks.
  Här hade jag velat leta fram en svartvit svensk film i kölvattnet kring andra världskriget där en man gör gymnastikövningar helt frenetiskt, energiskt och uppmuntrar till friska, starka tag! Han ville känna sig stark och frisk och arbetsför i en svartvit värld!

 5. Hans Holberg

  En petitess, Johan, men skippa m:et i mitt efternamn. Jag får ju rysningar… ;-)

 6. Pingback: Moderaterna sparar på ungdomsidrotten och tror sig vara ödmjuka

 7. Erik Gertkvist

  De som forskar kring val, valrörelser och väljarbeteenden är väl eniga om att människor inte röstar FÖR något, utan MOT något?

  2002 röstade svenskarna mot Bo Lundgren. Fel inställning och attityd, fel fokus och Uppdrag Granskning ovanpå detta. 2006 röstade svenskarna mot Göran Persson. Han var tråkig, bufflig, gammal och befläckad med alla fel svensk politik gjort sedan 1990. 2010 röstade svenskarna mot Svampen med dess självmotsägelser, potential för kaos och brott mot gamla traditioner (att SAP ensamma skulle regera, att släppa in vänsterpartiet i värmen). Så val vinns till stor del på vem som är motkandidaten och vilken kandidat väljarna uppfattar som minst hemsk.

  Detta faktum är så enkelt, och så oerhöööööört svårt för politiker att inse. Därför blir politiskt strategiskt arbete ofta fullständigt löjeväckande, eftersom 95-110% av arbetet kommer ignoreras av alla andra än politiska missbrukare. Och även om vi politiska missbrukare syns ofta på Internet, ledarsidor och bloggar så är vi inte en procent av befolkningen.

 8. FredrikN

  När tänker Moderaterna upprusta försvaret? Ryssland gör det.
  När tänker moderaterna stärka polis och rättsapparat?
  När tänker man slå sönder oligopolbranscher såsom el?

  Får jag nu ett SVAR av den LYSSNANDE bloggaren???

 9. Hans Holberg

  Bra rutet, FredrikN, du kunde nämna de fyra storbankerna, bensinbolagen, vapenindustrin och media i samma andetag, men ”det nya arbetarpartiet” med sin ”lyssnande, ödmjuka” approach har inga svar att komma med på de områdena. De är ju deras politiska hantlangare.

 10. FredrikN

  Lyssnande! Hur var det nu…………………

 11. Hans Holberg

  Han hör, men lyssnar inte. Eller tvärtom. Ett vanligt brödpolitikersyndrom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s