Söndagskrönikan om kärnan i det politiska förtroendeuppdraget

Söndagskrönikan denna vecka tar sin utgångspunkt i förtroendeuppdragets kärna. Att vara förtroendevald är det finaste uppdrag man kan bära. Det är ett uppdrag som man har på låns av väljare under en begränsad tid, en mandatperiod. När mandatperioden är över prövas ens förtroende igen. Har man klarat sitt uppdrag och hållit de löften man avgett finns det stora möjligheter att kunna vinna väljarnas förtroende igen.

De viktigaste delarna i förtroendeuppdraget är att vara ödmjuk och lyssnande. Ödmjuk inför svårigheterna med uppdraget och inför ens uppdragsgivare. Lyssnande gentemot både politiska motståndare och väljarna. Att lyssna på goda argument kan aldrig vara fel. Tvärtom så stärker det politiken.

I dessa dagar så minns vi Olof Palme som mördades för 25 år sedan. Ett mord som är tragiskt och som var ett skott rakt in i vår demokrati. Politiskt minns jag knappt Palme. Däremot kan man konstatera att Palme knappast ledde socialdemokratin på ett ödmjukt och lyssnande sätt. Ibland får man känslan av att Palme och S sökte politisk konfrontation för konfrontationens egen skull. Det leder aldrig framåt. Kanske är det arvet av Palme som nu Socialdemokratin får betala för. Tiden har inte bara kommit ikapp socialdemokratin, det har sprungit förbi.

Förnyelsen av politiken har ett egen värde. Nya människor behöver ges utrymme i politiken. Vi behöver bli fler, inte färre, som engagerar oss politiskt. Förnyelsen kan därmed ge fler människor möjligheten att få politiska uppdrag. Förnyelsen av politiken måste ske kontinuerligt. Att kunna pröva och ompröva politiska ställningstaganden är inget konstigt, det är naturligt. Däremot behöver kärnan i politiken vara fast. Vi bygger vår politik på ideologi och idéer. De ska forma och vara vägledande i dagens politiska ställningstaganden. Så måste ett modernt parti fungera.

Jag tror att politiken skulle vinna på att kunna lyssna mer på sina politiska motståndare. Samtal är bättre än debatt. Tydligheten mellan de politiska partierna behöver inte bli mindre eller otydligare för det. Man kan ha olika ställningstaganden och åsikter, men man ska kunna mötas med respekt för varandra.

Kärnan i det politiska uppdraget är att företräda medborgarna. Som vald ska man givetvis företräda sin väljare. Men det demokratiska uppdraget är större än så. Man ska företräda väljarna på bästa tänkbara sätt och det ska man göra varje dag. Ytterst handlar det om att komma ihåg att ett förtroendeuppdrag har man på låns av väljarna.

Bloggar: Sörliden och Högberg och Röda Berget och Rasmus och Tokmoderaten och Elias

Media: SVD och DN och AB och DN2 och DN3 och SVD2 och SVD3 och AB2

About these ads

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Söndagskrönikan om kärnan i det politiska förtroendeuppdraget

  1. Pingback: Om Palmes tid och tragedin | Gunnar Hökmark

  2. Pingback: Söndagens lästips! « Moderata Perspektiv

  3. Pingback: Från Stenmark, Palme och Borg till… « Under den lugna korkeken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s