Vi kampanjade för välfärden

Idag har vi varit ute och samtalat med väljarna i Örebro. Vi moderater har nu bedrivit omvalsrörelse i fyra veckor där vi knackat dörr för att samtala med väljarna om Örebros framtid. Självfallet bedriv vi även idag den 1:a maj bedrivit valrörelse. Så medan sossarna demonstrerat och hållit retoriska tal för varandra så pratade vi med väjarna. Vi valde att kampanja för välfärden istället för att prata om den.

För oss är värnandet och utvecklandet av välfärden i Örebro det viktigaste uppdraget. Arbetet med att se till att få en kommun som håller ihop och som ger alla möjligheter att kunna nå sina livs drömmar är för oss som Koalition prioriterad. Endast genom att ha en stark och bra välfärd som omfattar alla kan vi få ett Örebro där alla får plats och där alla är med. Skolan, barnomsorgen, äldreomsorgen och det förebyggande arbetet är delar i välfärdens Örebro som vi de kommande åren kommer att förstärka. Vårt gemensamma besked till Örebroarna är att välfärden går före skattesänkningarna.

Örebros välfärd är bra, men det återstår mer att göra. Det är därför som vi måste skapa bättre förutsättningar för fler växande företag som skapar fler jobb i Örebro. Örebro ska bli en kommun där både människor och företag ges möjligheter att växa. Genom att få fler i jobb så kommer vi att kunna satsa mer resurser i välfärden. Jobben och välfärden hänger ihop. Självklart ska Örebros utveckling ske på ett hållbart sätt. Samhällsintressen, socialaintressen, ekonomiskaintressen och miljöintressen hänger ihop. Vi tar ansvar för helheten.

Vi är bekymrade över att Socialdemokraterna uppenbarligen återigen kommer att gå till val i maj på att sprida lögner om Koalitionens politik. Vid upprepade tillfällen sprider nu Socialdemokraterna att vi vill sänka skatten med 1 krona. Det är inte sant. Det finns inga sådana skarpa förslag. Även i tidigare val har denna lögn spridits. Vi har som Koalition under de gånga fyra åren inte sänkt skatten någon gång. Vi kommer heller inte att sänka skatten de kommande fyra åren. Demokratin och valrörelsen i Örebro skulle må bra av att Socialdemokraterna slutade sprida lögner.

Vi har vid flera tillfällen sagt att för oss går välfärden före kommunala skattesänkningar. Det beskedet gäller. Givetvis måste vi först och främst se till att vi får en skola där alla barn når kunskapsmålen. Givetvis måste vi först se till att alla barn och ungdomar får växa upp i trygga miljöer och hem. Givetvis måste vi först se till att äldreomsorgen blir så bra och trygg att alla äldre i Örebro känner en trygghet i att åldras i vår kommun.

Lika självklart är det att ekonomin ska skötas på ett ansvarsfullt sätt. Ekonomin ska vara i balans för den som är i skuld står inte fri att kunna fatta de beslut vi vill. Vi har under de gångna fyra åren sanerat kommunens ekonomi. Vi har tagit Örebro från att ha underskott i budgeten till överskott. Vi har tagit Örebro från ständiga sparpaket till ett läge där välfärdssatsningar nu kan göras. Eftersom vi har tagit ansvar har idag Örebro kommun en stark ekonomi. Vi kommer därför de kommande åren att investera i välfärden. Det handlar om att både förbättra lokaler och att bygga ny. Lika mycket handlar det om att förstärka verksamheterna så att en ännu bättre barnomsorg, skola och äldreomsorg kan erbjudas Örebroarna.

Politiken ska vara stark där människan är svag. Vi kommer aldrig att sänka skatten på bekostnad av välfärden i Örebro. Det förebyggande arbetet behöver stärkas i Örebro. Ingen ska lämnas utanför och ingen ska lämnas ensam. Alla ska omfattas av välfärden i Örebro och dit har vi en bit kvar innan vi är framme.

Vårt besked till Örebroarna är att välfärden går före skattesänkningarna. Vi kommer att ta ansvar för välfärden och vi kommer att ta ansvar för ekonomin.

Bloggar: Tokmoderaten och Johan och Krassman och Mattias och Högberg och Hökmark och Röda Berget och Thomas

Media: SVD och SVD2 och DN och DN2 och DN3 och AB och AB2 och Exp

About these ads

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Vi kampanjade för välfärden

 1. Kent, vi sossar knackade 600 dörrar idag också! Hur många kom ni upp i?

  Om nu välfärd är en motsättning till skattesänkning, varför föreslog ni moderater då sänkt skatt för ett par månader sedan?

 2. Pierre

  Varför ska man rösta på Moderaterna när det du skriver ovan för en icke-örebroare låter som socialdemokratisk politik? Har ni inga egna ideér? Om Moderaterna vill driva en socialdemokratisk politik, vad ska då de väljare rösta på som vill ha en annan politik? Eller har Örebroarna inget val? Låter ju lite märkligt måste jag säga.. sosse ett eller sosse två.. kul för en liberal väljare som uppenbarligen inte har något vettigt att rösta på

 3. Peter Strobl

  ”Det finns inga skarpa förslag”

  Det är sant. Men den omsvängning som gjorts är inte trovärdig. Den är populistisk och bygger förhoppningsvis på de satsningar som måste göras. Omsvängningen indikerar att det finns så stora välfärdsluckor i Örebro Kommun att en skattesänkning helt enkelt inte är möjlig.
  Att läsa det du skriver nedan i januari detta år mot vad som framkommer ovan är på alla sätt och vis märkligt men avslöjande.
  Trovärdigt? Nej.

  ”Även i Örebro behöver skatten sänkas. Örebro kommuns skatteuttag är cirka 1 krona högre än jämförbara kommuner. Det finns vare sig anledning eller hållbar förklaring för det. Senast skatten sänktes i Örebro var under den borgerliga perioden 1991-1994. Det är alltså hög tid att göra det igen. Örebroarna ska inte behöva betala högre skatt än nödvändigt. De senaste åren har Koalitionen tagit ansvar för ekonomin i Örebro. Tidigare underskott har byts ut till stora överskott. Idag finns det stora marginaler i Örebro kommuns ekonomi. Det innebär att det finns ett utrymme för att sänka skatten de närmsta åren.

  Min bedömning är att skatten ska sänkas på sikt med minst 1 krona. Detta för att kunna stärka Örebros konkurrenskraft gentemot jämförbara kommuner. Ska vi kunna locka till oss företag och arbetskraft kan inte Örebro ha högre skatt än våra konkurrenter. Vi måste kunna ha samma skatteuttag och ändå kunna ge minst lika bra välfärd. Andra kommuner kan det, därför måste även vi kunna det. Skatten borde kunna sänkas i fler steg de närmsta åren. Fram till 2014 är det min uppfattning och ambition att kunna sänka skatten med 50 öre för att perioden 2015-2018 kunna sänka med ytterligare 50 öre. Idag finns det ekonomiska utrymmet för att börja sänka skatten och i nästa budget som läggs för 2012 bör därför en skattesänkning på 25 öre vara med. ”

  MVH

  Peter Strobl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s