Eftertankens tid kräver ansvarstagande från oss alla

Arbetet med att värna och vårda vår demokrati och vårt öppna samhälle är något vi alla bär ansvar för. Hela Sverige och hela den etablerade politiken måste stå sida vid sida i arbetet med att värna våra grundläggande friheter och värden. Självklart kan tyckas, men även det självklara måste utryckas. Därför är det bra att regeringen idag tar sats för att öka arbetet med att skydda och värna vår demokrati.

Vi kommer att präglas länge av attentaten i Norge. Tragedin är påtaglig och obehaglig. Alltför många unga människor blev mördade just för att de trodde och ville arbete för demokratin. Händelserna kräver eftertanke. Eftertanke om vad vi kan göra och vilket ansvar vi alla bär.

Idag bloggar jag om att vi behöver ett vänligare politiskt klimat i Örebro. Vi behöver det i nationen också, fast med bäring på andra frågor. Eftertankens tid borde präglas av den stora samsyn vi har på demokratin och våra rättigheter. Eftertankens tid borde leda till mer samsyn och större gemensamt ansvarstagande.

Var och en väljer sina konflikter. Men om vi väljer konflikt istället för samsyn i det mest grundläggande för vårt moderna samhälle och vår demokrati så spelar vi ondskans krafter i händerna. Ondskan vinner och det goda förlorar. För det är endast det goda som kan förgöra demokratin och öppenheten. Det onda kan inte vinna. Håller vi goda demokrater ihop så kommer vi att återvinna demokratin och öppenheten.

Eftertankens tid kräver ansvarstagande från oss alla.

Media: DN och SVD och SVD2 och DN2 och DN3 och DN4 och Exp och Exp2 och AB och AB2

Bloggar: Martin och Högberg och Röda Berget och Sebastian och Thomas och Johan

About these ads

16 kommentarer

Filed under Uncategorized

16 responses to “Eftertankens tid kräver ansvarstagande från oss alla

 1. Pingback: Hallå där inte mer kontroll – tack! « Parkstugan

 2. Finnen

  Har du funderat och reflekterat över ifall, den minst sagt omänskliga flyktingpolitik som ditt parti bedriver, och fått kritik för från röda korset så sent som idag, kan legitimera Sverige demokraternas åsikter och därmed lägga grund för rasism och främlingsfientlighet?

 3. Finnen i röven ?

  Vad är det för trams, skall vi inte ens ge sken av att försöka upprätthålla de otroligt slappa lagar vi ändå har?

  Vi har ingen fri invandring.

  Apropå vänlighet, ring upp din kompis Freddan 45 år och förklara för honom att de flesta av hans väljare vill ha ett samabete med Jimmy och inte äckel-mp.

  Arbetslinjen borde gälla för utlänningar som har uppehållstillstånd också så att säga……………

 4. Erik

  Ytterst sett är det ni politiker som byggt upp samhället där Anders Behring Breivik och andra som islamisten på Drottninggatan Taimour Abdulwahab springer omkring och skall sprida sin dynga mha terrormetoder.

  Senast för någon dag sedan var det för övrigt en liten ynka notis om att irakier skulle ha planerat bombdåd i EU. Frankrike och Sverige stod som mål.

  Det är ett helvetiskt bräckligt samhällbygge ni inom det politiska etablissemanget nu fortsätter bygga vidare på.
  Det är hög tid att säga stopp och sätta kurs åt nåt helt annat håll. Politiker i Sverige bör i framtiden styra landet i första hand som ett uppdrag åt SVENSKA FOLKET!¨

  Vet hut!

 5. Kent. All cred till dig att du orkar fortsätta med så mycket muppar i kommentarsfältet.

 6. JonasE

  För en gångs skull så håller jag fullt ut med dig….händer inte ofta;).

 7. Peter Strobl

  Nej Kent, eftertankens tid borde ägnas åt vad som händer ute i landet Ett delat Sverige som är en grogrund till de främlingsfientliga krafterna som växer.
  Der räcker inte med en pretetantiös postning som du presterar här. Endast med en medveten politik där land och stad står sida vid sida, där utanförskapet inte finns , där människor inte är marginaliserade, då kanske då finns det hopp om ett demokratiskt Sverige.
  Den handlingsplan som din partibroder tillika statsminister presterar idag är pinsam och genant endimensionell. Det andas kontroll utan någon som helst insikt om var problemet har sin kärna.
  Alliansen med moderaterna i spetsen har varken politisk insikt eller politisk ambition till att verkligen angripa de reella orsakerna till de främlingsfientliga krafternas utbredning.
  Vi demokrater ska hålla ihop, jojo det är receptet?!
  Ansvarstagande kräver en statsminister som inte blundar för det faktum att Sverige i takt med urbaniseringen töms på företag och tjänster ute på landsbygden , ute i de tidigare bruks och industriorterna. Skapar hos människorna en alienation som är den bästa av alla grogrunder för främlingsfientlighet. En Stockholmifiering som är förödande.
  bara för att ta ett exempel. vad svarar Reinfeldt på det?
  Jo, han svarar mer kontroll.
  Förvånande? Nej, men likväl bedrövligt.

 8. Patrik

  ”Var och en väljer sina konflikter. Men om vi väljer konflikt istället för samsyn i det mest grundläggande för vårt moderna samhälle och vår demokrati så spelar vi ondskans krafter i händerna.”

  Vad menas med detta? Att man ska ta avstånd från våld även om man önskar politiska förändringar? Det gjorde även Jensen och det kan knappast ses som annat än självklart för de flesta.

  Därför undrar jag om det är något annat som avses. Bör vi undvika att överhuvudtaget kritisera islam och invandringspolitiken eftersom det ”spelar ondskans krafter i händerna”?

 9. Alex

  Trots att det oftast är handelsstudenter och andra elitister från överklassen som spränger bomber för jihad, skjuter ner människor för det heliga korståget eller organiserar nazisekter för raskriget så är det självklart, återigen vi från ”socioekonomiskt marginaliserade hem” som stämplas som potentiella extremister och antidemokrater och nu har ännu mer myndighetsövervakning att se fram emot…

 10. Tack Niclas, just därför måste man fortsätta.

 11. Peter, du brukar ha bra synpunkter. Denna gång tycker jag inte det. Det finns gemensamma värden som vi etablerade partier med enkelhet kan stå upp för gemensamt. Det handlar om just demokratin, yttrandefriheten, rösträttet och friheten att vara politiskt aktiv. Grundläggande värderingar i ett modernt samhälle, men som måste försvaras. Vad vi sedan fyller politiken med i övrigt ska vi tycka olika om, men inte här.

 12. Pingback: Hatet får inte tillåtas att vinna över det öppna samhället | Kent Persson (m) blogg

 13. Pingback: Hiroshimadagen 6/8 2011 « Sverige är inte världens navel!

 14. Söder

  Niclas kan du skriva några rader om vad du tycker. Du klankar på folk som bemödat sig att skriva något när allt du mäktar med är två rader luft.

 15. Niclas gör Göran P ”härskarteknik” fråga Maudan hon vet.

  Den gamla moderaten som fortfarande är Ung……….

 16. Peter Strobl

  Kent, när det inte är din cup of tea, replikerar du ” du brukar komma med bra synpunkter”.
  Nedsättande? Eller mästrande?
  Jo, just här och just nu för att du inte förstår och för att du är ytlig.
  Du saknar faktiskt kunskap att inse vad som händer i landet. Det är bortom de generella omdömen du sprider kring dig.
  Bättre kan du Kent.

  /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s