Friheten och demokratin vinner fler segrar i världen

Freden och friheten har ännu inte segrat i Libyen. Den är på god väg att göra det, men rebellerna har fortfarande en bit kvar innan Khadaffi är borta som diktator. Man kan tycka att Khadaffi borde ge upp nu, men som den galna diktator han är har han väl svårt att inse att det är över.

För människorna vilja att återvinna demokratin, freden och friheten är starkare än Khadaffis möjlighet att vinna detta krig. Tyvärr kan det fortsätta att dra ut på tiden med våld, terror och dödande från Khadaffis sida, men freden kommer till slut att segra.

Utmaningen för Libyen är stor när väl Khadaffi faller. Demokratin ska införas, yttrandefrihet och rösträtt garanteras. Frihet ska tillsammans med freden vinna och återerövra ett samhälle som under årtionden varit utsatt för ett grymt och hänsynslös förtryck. Libyen har en lång väg att vandra innan man har ett fritt, öppet och fredligt samhälle.

Omvärlden har ställt upp i kampen om att få bort Khadaffi. Omvärlden måste nu också ställa upp i arbetet med att bygga upp Libyen. Vi behöver ställa upp stöd för att skapa trygghet och demokrati. Det kommer också förmodligen behövas ekonomiskt stöd för att bygga upp landet igen. Omvärlden har givetvis sitt ansvar i uppbyggandet av Libyen, även om drivkraften och riktningen måste formas och utvecklas av Libyen själv.

Friheten och demokratin vinner fler segrar i världen. Det kan och ska vi glädjas åt. Men det återstår många segrar kvar att vinna. I Syrien är situationen minst lika allvarlig för befolkningen som i Libyen. Även här bör omvärlden agera.

Men vi ska också ägna en tanke åt alla de människor som fått sätta livet till i kampen för ett fritt Libyen. Många har dött för att demokratin och friheten ska segra i Libyen. Många familjer kommer att få begrava sin pappa eller sin son som dött i striderna. Våra tankar måste även ägnas åt just dessa anhöriga som har en tung tid framför sig.

Media: DN och DN2 och SVD och SVD2 och Dn3 och Exp och Exp2 och AB och AB2

Bloggar: Tokmoderaten och Thomas

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Friheten och demokratin vinner fler segrar i världen

  1. Rase

    Det är verkligen en god sak om en diktator som Khadaffi försvinner, men tyvärr ska vi i den demokratiska delen av världen inte dra en lättnadens suck innan vi har sett hur den fortsatta utvecklingen blir. Det finns tyvärr risk för att landet delas efter etniska- och klanlinjer och att det blir ett nytt krig (inbördeskrig). Vi har redan sett att vapen tagna ur Khadaffis vapenförråd har sålts till Hamas. Risken är enligt min mening stor att landet faller in i kaos. Med detta vill jag inte ha sagt att det vore bra om Khadaffi skulle kunna stanna vid makten men farorna är uppenbara.,

  2. Hans Holberg

    ”Frihet ska tillsammans med freden vinna och återerövra ett samhälle som under årtionden varit utsatt för ett grymt och hänsynslös förtryck.” En stillsam undran: var Libyen ett fritt och demokratiskt samhälle före Khadaffi? Apropå att ”återerövra”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s