Det är dags för politiken att lämna kyrkan

Den moderata partistyrelsen anser att tiden är inne för att Svenska Kyrkan ska ha möjlighet att fatta beslut om sina egna angelägenheter och föreslår därför i en proposition till partistämman att Moderaterna inte deltar som nomineringsgrupp till Kyrkomöte och stiftfullmäktige från och med kyrkovalet 2013. Jag tycker förslaget är bra. Beslut om deltagande i kyrkliga val på lokal nivå föreslås fattas på lokal nivå och vi får återkomma kring hur vi kommer att göra i Örebro län, men förmodligen kommer vi att följa upp partistyrelsebeslutet.

Beslutet om detta ska tas på partistämman i höst. Förra gången vi tog beslut i frågan var på partistämman 2007. Jag tyckte då att vi skulle fortsätta vara med i kyrkovalen. Men jag har nu ändrat mig. Det är hög tid att skilja staten och kyrkan fullt ut. Partipolitiken har inget med tro att göra, partipolitiken har inget i kyrkan att göra. Vi gör det klokt i att skilja på kyrkligt engagemang och politiskt engagemang. Vår erfarenhet är också att många av de som är aktiva i kyrkopolitiken inte är aktiva för oss som parti i övrigt. Till mycket stora delar skiljer sig alltså partiets verksamheter i kyrkan och i övriga politiska församlingar. Kanske är det naturligt, men det visar också att ta steget att lämna kyrkopolitiken som parti vare sig är så stort eller dramatiskt som vi kanske tidigare trott.

Detta är ett steg som tas med respekt både för de många moderater som har ett kyrkligt engagemang och för det beslut som fattats att skilja kyrkan från staten. Många medlemmar i Moderaterna har både ett kyrkligt engagemang och kyrkliga uppdrag. Partistyrelsen anser att det är mycket viktigt att de som vill fortsätta att företräda moderata idéer i det kyrkliga arbetet får möjlighet att göra detta, men med en bredare nomineringsgruppsbeteckning som är helt fristående och separerad från Moderaterna. Kyrkliga samrådsgruppen föreslås därför få i uppdrag att bilda en ny nomineringsgrupp, samt att ta fram förslag till en ny värdeplattform för den nya nomineringsgruppen.

På detta sätt kan kyrkligt aktiva moderater hitta en ny plattform för sitt engagemang för Svenska Kyrkan. Samtidigt, genom att inte ställa upp under egen partibeteckning, visar partiet att det inte finns något religiöst samfund som efter kyrkans skiljande från staten har en särställning inom Moderaterna. Sedan 2009 är det inte längre föremål för uteslutning att som moderat ställa upp i kyrkoval under annan partibeteckning än Moderata Samlingspartiet.

Partistyrelsens förslag kommer alldeles säkert vålla stor debatt på partistämman. Jag kommer att rösta ja till att partiet lämnar kyrkopolitiken. Det är dags att ta det steget nu. Det handlar ytterst om att lämna över besluten över kyrkans verksamhet och utveckling till de engagerade människor som finns i kyrkans verksamhet. Jag är övertygad om att kyrkan kommer lösa detta tillsammans med sina aktiva. Jag är lika övertygad om att om alla partier lämnar kyrkopolitiken till förmån för de engagerade i kyrkan så är det i grunden positivt för kyrkans utveckling.

Media: SVD och SVD2 och DN

Bloggar: Göran och Paul och Martin och Ulf och Trollan och Karin och Johan och Anders och Johan

About these ads

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Det är dags för politiken att lämna kyrkan

 1. Pingback: Ett bra förslag « Moderata Perspektiv

 2. Göran G

  Jaa! Förslaget är, som jag ser det, odiskutabelt positivt.
  Om vi vänder lite på frågan också: Är det inte direkt stötande, att i Sveriges riksdag och regering sitter ett parti med namnet Kristdemokraterna? Sverige skall ju styras utan inblandning av religiösa sekter. Deras politik kommenterar jag inte. Endast namnet (som ju dock antyder deras engagemang). I förlängningen förvånar det mig, att ingen har bildat ett parti med namnet Islamdemokraterna. De borde ha chans till 4% och bli vågmästare i riksdagen. Nej bort med religioner ur riksdagen. Och bort med politiska partier ur Svenska kyrkan.

 3. Nu kommer nog patripolitiksa/statens ockupation av Svenska Kyrkan ändå att fortsätta eftersom moderaterna bara kommer att omorganisera sig och dyka upp under en ny förkortning (kanske MISK) liksom folkpartiet och vänstern (FISK och VISK) gjort. Visst är det ett steg i rätt riktning, men ännu är det långt till att låta Svenska Kyrkan vara det hon är kallad till: ett trossamfund baserat på bekännelsen till Jesus Kristus som Herre och Gud.

 4. JonasE

  Kyrkan och Moderaterna kommer ju inte så bra överens….påskuppropet som exempel, då Kyrkan agerar i humanintresse, men Moderaterna gnäller över partipolitik !!……Kyrkan lär inte sakna Moderaterna nämnvärt mycket !!.

 5. Per Vrethem

  Välkommet! Men sent skall syndaren vakna. Synd bara att i det här fallet finns det massvis med syndare….
  Och Jonas, det är väl ingen hemlighet att kyrkan är partipolitisk vänster – hur mycket de än bedyrar motsatsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s