Fredrik Reinfeldt, bjud in Miljöpartiet till samtal om regeringsbildning

Idag skriver jag på SVD Brännpunkt om att Fredrik Reinfeldt borde bjuda in Miljöpartiet till samtal om regeringsbildning.

I en undersökning i Dagens Samhälle uppger 3 av 4 miljöpartister att MP ska regera tillsammans med Moderaterna. Beskedet är bra och visar att MP är ett parti som kan och vill ta ansvar. Moderaterna och Alliansregeringen borde nu bjuda in MP för samtal om regeringsbildning. En fempartiregering bestående av Alliansen och Miljöpartiet skulle få bred majoritet i riksdagen och skulle därmed skapa en stabil majoritet.

Vår erfarenhet av samarbete med Miljöpartiet i Örebro är bara gott. Vi har under de fyra åren vi styrde tillsammans med MP lärt oss mycket. MP har ett stort engagemang och kunskap på bland annat miljöområdet som vi uppskattat. I arbetet med att skapa en hållbar tillväxt, både ekologiskt och socialt, har vi och Miljöpartiet mycket att lära av varandra. I grund och botten är det bra att de Nya Moderaterna och Miljöpartiet kan pragmatiskt hitta smarta och ansvarsfulla lösningar på tillväxten. Det skapar fler jobb och ett mer hållbart samhälle. Ekonomiskt har Miljöpartiet varit med och tagit ansvar i Örebro kommun. Genom att ha en ekonomi i balans har vi gemensamt kunnat satsa på välfärden och miljön. Miljöpartiet har därför i praktisk handling visat att de är mer trovärdiga och ansvarstagande även i svåra situationer än till exempel Socialdemokraterna. För när socialdemokraterna har blivit ekonomiska populister så har Miljöpartiet förstått vikten av att ha en ekonomi i balans. Det är så man värnar välfärden och det är så man håller samman ett samhälle. I allt väsentligt har samarbetet varit bra, så bra att vi nu fortsätter att samarbeta även i opposition.

På riksplanet finns det många sakpolitiska områden där Moderaterna och Miljöpartiet har mycket gemensamt. Skolpolitiken, miljöpolitiken, integrationspolitiken, den ekonomiska politiken samt en politik för hållbar tillväxt är områden där vi med enkelhet borde kunna hitta gemensamma lösningar. Jag är övertygad om att vi på område efter område kommer att kunna hitta kompromisser och pragmatiska lösningar. De nya moderaternas styrka är att kunna ompröva tidigare ställningstaganden, därför kan det knappast vara vare sig svårt eller kontroversiellt att hitta samförstånd med Miljöpartiet.

Runt om i landet samarbetar Moderaterna med Miljöpartiet och det har visat sig gå bra. Vi har olika kunskaper som berikas i ett gemensamt samarbete. Det är dags för Moderaterna på riksplanet att också inse att vi har mycket att lära av Miljöpartiet. MP är idag ett modernt parti som klarar av att samarbeta, hitta breda lösningar och ta ansvar för ekonomin. Moderaterna har därför inget att vara bekymrad över kring för att hitta ett regeringssamarbete med Miljöpartiet. Tvärtom så har både M och MP mycket att vinna på genom att ta ansvar för Sverige tillsammans.

Miljöpartiet är idag ett parti som kan ta ansvar och som kan samarbeta. Jag är övertygad om att Moderaterna i riket skulle ha stor glädje och nytta av att bilda regering med Miljöpartiet. Det skulle återigen bevisa att de nya moderaterna är ett parti som i grunden förändrats. Vi tar ansvar och vi är beredda att hitta breda lösningar för Sveriges bästa. Min uppmaning blir därför till statsminister Fredrik Reinfeldt, bjud in Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, till samtal om regeringsbildning!

Media: SVD och AB och Exp och SVT och TV4 och NA och SVD2 och DN

Bloggar: Anders och Tokmoderaten och Peter och Thomas och Staffan och Schlaug och Lotta och Martin och Peter och Högberg och och krassman och robert

About these ads

24 kommentarer

Filed under Uncategorized

24 responses to “Fredrik Reinfeldt, bjud in Miljöpartiet till samtal om regeringsbildning

 1. Pingback: Det finns möjligheter att hitta bra lösningar « Moderata Perspektiv

 2. Alexander

  Kent

  Som f d moderatväljare vänder det sig i magen när man hör om ett samarbete med Miljöpartiet,vill du ha öppna gränser,skyhöga energiskatter och totalt flum i skolan?

 3. Per A.

  ”I en undersökning i Dagens Samhälle uppger 3 av 4 miljöpartister att MP ska regera tillsammans med Moderaterna.”

  Sa inte undersökningen att 3 av 4 (mp) väljare kan tänka sig samarbete med (m)?
  Skillnaden mellan ‘kan tänka sig’ och ‘ska’ kan vara avgrundsdjup.

  Sedan så lär nog (mp) sälja sig _betydligt_ dyrare än de borgerliga småpartierna, då de inte har en anledning att se en borgerlig regering som något självändamål. Frågan är om (m) och resten av Alliansen är beredda att betala det priset?

 4. Alexander

  Kent

  Kan du svara på vad i Miljöpartiets politik som tilltalar dig?

 5. Per A.

  25 mandat?

 6. Alexander

  Per A

  Antagligen.

 7. Anders Nyman

  Jag tror att Kent kan förvänta sig en och annan uppgörelse med ordentligt grön prägel. Miljöpartiet kommer aldrig att sitta i en moderatstyrd regering. Det är vore för miljöpartiet detsamma som politiskt självmord.

 8. Urban Jakobsson

  Jag kände direkt obehag när jag läste detta förslag,M tillsammans med Mp
  tänk vad man är beredd att göra för att fiska lite röster! och Mp kommer kräva så mycket i gengäld så det kommer svida ordentligt.Varför inte ge bort hela statskassan till hela världen så är det problemet löst,Mp och M kommer inte vara nöjda innan vi har låtit Svensken bosatt sig i läger,redan idag finns det områden i Malmö och Göteborg som inte du och jag kan beträda,jag hoppas att du Kent är nöjd med detta nya Sverige som växer fram? för det är bara början.

 9. Jan

  En sak är säkert. Skulle MP ställa upp och stödja regeringen skulle M få kompromissa bort oerhört mycket mer av sin politik varje månad än vad man hittills har gjort mot de övriga allianspartierna under snart 5 år.

  Undra hur borgerliga väljarna skulle belöna M för det?

 10. Bittergubbe

  Näthat!!

 11. JonasE

  MP i samarbete med Moderaterna kommer att ge ”vissa” problem, då MP inte gillar jobbskatteavdraget och Alliansens sjukförsäkring det minsta, och på detta har MP väldigt lite till övers för Alliansens obefintliga miljöpolitik…………..tror verkligen Moderaterna att ett samarbete med MP kommer att göra att deras politik fortsatt blir ”den enda vägen”, med skattesänkningar och minskad välfärd som mål ??…….då är Moderaterna mer korkade än vad jag trodde!!.
  Eller är det så att man snart ätit klart på C och KD……och letar efter nästa mumsbit ??.

 12. Aldrig sosse

  Det blir inte lätt,men ändå en intressant tanke. I politiken måste man göra kompromisser,såvida man inte har egen majoritet. En sak kan man ju dock konstatera och det är att sossarna blir mer och mer marginaliserade. Den bitterhet som man nu ser sosse efter sosse drabbas av är i grunden inte så konstig. Dom har tappat allt,är verkligen ett parti som alla andra och har bara kommunisterna kvar att samarbeta med. Tycker nästan lite synd om dom =)

 13. Sven-Eric Forsén

  Jag finner det osannolikt att Åsa Romson och Gustav Fridolin skulle ta de risker som det innebär att omedelbart inleda ett samarbete med Moderaterna. Att man ute bland kommunpolitikerna säger sig vara villiga att lika gärna samarbeta med M som med Socialdemokraterna är väl inget märkligt. På samma sätt samarbetar SAP omväxlande med FP,C och även M. Då vi kommer till riksnivå är situationen annorlunda. MP har förklarat att man inte avser att bli ett femte hjul under alliansens ”triumfvagn”. Men förmodligen vill man inte heller tjänstgöra som ett reservkapital för Moderaterna genom att träda in i C och KD:s ställe. Både Fridolin och Romsons ligger mer åt vänster- än högerhåll. Därför inser de säkert att det är förknippat med stora risker med ett för snabbt byte av samarbetspartners. Ett givet tips bör vara, att man – i likhet med Håkan Juholt – avvaktar den politiska utvecklingen.

 14. Pingback: Varför inte? « Smurfgodis

 15. Att samarbetet funkat här i Örebro och på en del andra håll i landet är en sak, men på nationell nivå är det en helt annan. Jag vet inte hur du får vår skolpolitik att ligga nära er. Vi är motståndare till betyg och framförallt att de sätts så tidigt som de nu skall, vi vill driva på för att överskott i friskolors budget återinvesteras i verksamheten (precis som i kommunala skolor) istället för att betalas ut till aktieägare. När det gäller ekonomisk politik är det ännu intressantare att du får för dig att vi ligger nära varandra. Känner du överhuvudtaget till den tillväxtkritik som finns i partiet ända upp till språkrörsnivå? Det finns ingenting som heter hållbar tillväxt hur mycket man än skulle önska att det gjorde det. Miljöpartiet bygger på en vision om ett helt annat samhälle än det nuvarande och ekonomin är naturligtvis en viktig del i detta. Ni ligger mycket närmare Sossarna när det gäller ekonomi än oss faktiskt. Miljöpolitiken är väl ändå ett ganska dåligt skämt Kent, eller? Att släppa konstgödsel fritt, att släppa loss slakt av vargar, att förändra äganderätten så att urskog skövlas som aldrig förr, att fullkomligt krossa strandskyddet etc. etc. är inte alls en miljöpolitik som ligger nära mp. Då skall man ju ändå komma ihåg att miljöförstöringen hade varit ännu värre utan Centerpartiet (undantaget Eskil Erlandsson) som bromskloss på detta område i alliansregeringen. Att du säger att moderaternas styrka är att kunna ompröva sina ställningstaganden tycker jag bara visar på en sak: Ni är ett parti utan vision, utan skrupler, fyllda av populism som enbart håller fast vid makten till varje pris. Ett perfekt parti för den som vill göra politisk karriär. Dvs. det som äcklar en miljöpartist mer än någonting annat faktiskt. Nu kom jag aldrig in på utrikespolitiken men där antar jag att du och de flesta andra förstår att samarbetet skulle vara fullkomligt omöjligt om nu inte Mp siktar på att förlora hela sin väljarkår.

 16. Pingback: Även de Röda kan ibland hjälpa till vi bad… « Lotta Olsson (m) Blogg

 17. Martin F (V)

  Märkligt att Kent P har svängt så kraftigt i frågan på bara några månader. För inte så länge sedan hette det att (Mp) var ett ‘vänsterparti’ som är ’tillväxtfientligt’ och bara inrikatade på att ‘öka välfärden’.

  Menar Kent att Miljöpartiet under de mer vänsteroreinterade Fridolin och Romson nu blivit bättre sammarbetspartners än de var under de mer centrerade Wetterstrand, Valtersson o Co.

  Är det månne så att Kent börjar förstå att (Kd) och (C) med största sannolikhet får lämna Riksdagen nästa val och att hans ‘statsbärande’ parti då måste bjuda in ‘Miljötabilbanerna’ till Regeringsförhandlingar för att kunna behålla makten.

  Jag tror detta är ett sätt för Kent och hans (M) att försöka slå in en kil i det potentiella sammarbetet mellan (S) och (Mp) genom att vinkla uttalanden. Är det inte bättre att ni fullbordar äktenskapet med (Sd) Kent … ni sammarbetar ju redan i 90 % av omröstningarna i Riksdagen ;)

 18. Sven-Eric Forsén

  Jag tycker att både Razmatazuz och Martin F:s inlägg – från lite olika utgångspunkt – är högst relevanta. Miljöpartiet är direkt på kollisionskurs med M, inte bara på miljöområdet. Det gäller i lika hög grad inom skolpolitik,utrikespolitik och synen på infrastruktur och spårbunden trafik. På några få sakområden där moderater och socialdemokrater kommit överens, som t.ex. då det gällt flyktingärenden och integritet, har i stället MP och V funnit varandra. Så skulle man roa sig med att jämföra MP:s övergripande mål tillhör partiet ett rödgrönt block. Om man tvingas tillämpa blockindelning. Vi kan helt bortse från de sakpolitiska lägen – som partierna utgår ifrån – då det gäller politiken på riksplanet. Där ser man mer till ideologier och med en övergripande vision om Sveriges framtid. Varken Åsa Romson eller Gustav Fridolin gör intryck av att vilja offra sina vänstersympatier på borgerlighetens altare. Ett råd till Reinfeldts strategistab: Det är lika bra att sluta drömma, det går…..

 19. Pingback: Dikeskörning pga trasig kompass | Mikael Persson

 20. Om nu MP ska ha ett långvarigt samarbete med Moderaterna? Så är nog risken att MP kommer att ligga under 4% innan 2014… Så Troligen riskerar dom inte hela sin väljarkår på en sån katastrof!

 21. snushane.
  Att den ”store statsmannen” herr Reinfeldt bara dyker upp offentligt i ”positiva” sammanhang är en taktik initierad av den tidigare Moderata partisekreteraren och numera Sveriges första av skattemedel avlönade propagandaminister herr Schlingmann!
  Bara det att M anser sig behöva en propagandaminister ger ju en dålig smak i munnen om man tänker historiskt! Att han dessutom är avlönad av oss skattebetalare/väljare gör inte den dåliga smaken i munnen bättre!

  Schlingmanns uppgift är att till varje pris se till att ingen ”smuts” hamnar på den ”store statsmannen”! Hans personliga förtroende hos väljarkåren får inte påverkas av den usla eller egentligen brist på politik som regeringen har!
  Schlingmann är ju en fd. reklam man och hitintills får man ju faktiskt säga att han tyvärr har lyckats ganska bra med att dölja just den bristfälliga politiken och även Reinfeldts och Borgs agenda som i stora drag går ut på att skapa ett låglöneproletäriat i Sverige!
  Detta uttalar de bara i icke offentliga sammanhang, men lite av det har ju läkt ut!
  Det börjar nog faktiskt gå upp för allt flera att nuvarande regering inte är mycket mer än en välorganiserad reklambyrå med god draghjälp av viss media som mest fungerar som en ren ekokammare åt Alliansen eller främst Reinfeldt och Borg!
  Nu när M mer eller mindre förtärt C, KD och även till stora delar FP vänder man blickarna mot MP. Allt för att desperat försöka att behålla makten så att M kan fortsätta att regera, De har säkert fortfarande löften kvar att infria till sina ”hemliga” partibidragsgivare som de med en dåres envishet vägrar att redovisa.
  Nu tror jag dock inte att MP är så ”korkade” att de sätter sig i regering med M, dessutom verkar många M-väljare vara starkt emot detta! Det vore kanske politiskt självmord både för M och MP!
  Hur falskt det klingar när du och herr Reinfeldt talar om ansvar vittnar ju ”förhandlingen” om femte jobbskatteavdraget med just MP om. Den förhandlingen bröt ju samman innan kaffet ens hunnit serveras!
  När då den ”store statsmannen” insåg att han skulle förlora omröstningen hette det att han (krisen kom som en räddande ängel) tog ansvar för Sverige genom att ”pausa” det femte jobbskatteavdraget!
  Ett mycket märkligt uttalande då Sveriges befolkning allt sedan det första jobbskatteavdraget matats med:
  ”Jobbskatteavdraget är den enskilt mest jobbskapande åtgärden i Alliansens arbetslinje och den finansierar sig självt”
  Ungefär så har det låtit. Men nu är helt plötsligt jobbskatteavdraget en kostnad för statens finanser och tydligen inte så jobbskapande! För man kan ju tycka att en så starkt jobbskapande åtgärd vore i högsta grad lämplig att slåss för inför en ny stundande kris, eller!?
  Regeringen har ju inte velat göra en utvärdering av de första fyra jobbskatteavdraget innan man ville införa det femte, undrar varför!?

 22. Blev fel i mitt inlägg ovan, så här skulle det vara: Hur falskt det klingar när Kent och herr Reinfeldt talar om ansvar vittnar ju ”förhandlingen” om femte jobbskatteavdraget med just MP om.

 23. Pingback: Staten och Kapitalet – en Mesallians utan Hindersprövning? | Nemokrati

 24. Pingback: Vi går nu från ord till handling! | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s