Kejsaren är naken

Håkan Juholt påminner mycket om kejsaren i den berömda sagan, kejsarens nya kläder. Socialdemokraternas politik har under hans ledning utvecklats till att bli en ickepolitik. En politik som saknar förslag. En politik som saknar ansvar. En politik som saknar färdriktning. Det är tom retorik utan trovärdighet. Allt till alla lovas och därmed går sedelpressen för fullt på socialdemokraternas huvudkvarter. Dagens DN-debatt artikel är ett lysande exempel på den tomma och nakna socialdemokrati vi nu ser ta form i vårt land.

Retoriken kan låta bra. Låt oss börja med rätt till heltid. Jag tycker att offentlig sektor ska klara av att genomföra det utan lagstiftning. Jag är medveten om att det är långt dit och kan vara en tuff resa. Men Juholt låtsas som om S tagit större ansvar än andra för att heltid ska genomföras. Så är det inte. Det är Socialdemokraterna som i kommun efter kommun och i landsting efter landsting inte genomför rätt till heltid. Jag är medveten om att det finns undantag, men Socialdemokraterna borde göra sin egen hemläxa först. Genomför rätt till heltid i de kommuner och landsting ni styr i först så kommer förmodligen inte lagstiftning att behövas. Offentlig sektor kan och ska gå före i arbetet med att ge kvinnor bra arbetsvillkor. Det gör inte S idag. Ni saknar trovärdigheten och ni är, likt kejsaren, nakna.

Socialdemokraterna har alltid varit emot valfrihet för familjerna. Det ska vara kommunalbarnomsorg på dagis som ska erbjudas. Inget mer. Det är i grunden fel. En valfrihet som skapar förutsättningar för familjerna att hitta bra lösningar för barnomsorgen är bra för alla. Det är bra för familjen, det är bra för samhället och det är framför allt bra för barnen. I vår moderata värld vet familjerna bättre vad som bra för deras barn än vad politiken vet. I sossarnas värld är det tvärtom. Där är det sossarna som vet vad som är bäst för barnen. Därför är det alldeles naturligt att S vill ta ifrån inflytande för familjerna över barnomsorgen. Att S vill avskaffa barnomsorgspeng och vårdnadsbidrag är en del i deras sociallistiska familjepolitik. Det är som bekant inte familjernas barn i Myrdahls värld, det är samhällets. Myrdahls unkna värderingar styr fortfarande socialdemokraternas familjepolitik och det beklagar nog många fler än jag.

Men är det då trovärdigt? Knappats. Tom retorik. I Örebro där sossarna nu styr lovade man i fyra år och i två valrörelser att vårdnadsbidraget skulle tas bort. Efter valet gör man tvärtom, man röstar aktivt i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige att vårdnadsbidraget ska vara kvar. Emot deras löften och politik. Emot deras retorik.

Så hur ska vi kunna tro på den nakna kejsarens ord. Är det löften eller hot som aldrig kommer att genomföras. En sak är dock klar. Kejsaren är naken.

Media: DN och SVD

Bloggar: Peter och Högberg och Ankersjö och Martin

About these ads

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Kejsaren är naken

 1. Anders Nyman

  Att anklaga Juholt för tom retorik så här strax efter förslaget till idéprogram är faktiskt stor humor Kent. Tack för dagens skratt. Du gjorde min dag. Ha ha ha.

 2. Andreas Lundh

  Vore det inte bättre om ni Moderater fokuserade på eran egen politik istället för att andvända all er energi på att baktala era politiska motståndare?

  Ni har ju inte åstadkomit någonting, Arbetslösheten är lika hög som vanligt, utanförskapet ökar, Förtidspensioneringarna som ni skrek så högt om att S andvände sig av har fortsatt i samma takt och ni döljer dessutom arbetslösa i åtgärder för att snygga till siffrorna på precis samma sätt som S gjorde och ni då kritiserade så högt.
  Öppenheten för tillsättningar av generaldirektörer, landshövdingar mm som ni talade er så varma om var blev den av?

  Ni kallar er arbetarparti samtidigt som ni dragit ner på nästan alla arbetsmiljöverkets anslag vilket nu ger följden att olyckorna på arbetsplatserna skjuter i höjden, ni försämrar arbetarens sjukförsäkringar och ni försämrar hans arbetslöshetskassa och höjde egenavgiften trots att försäkringen redan var överfinansierad via den delen i arbetsgivaravgiften som är avsedd för detta och egenavgiften… överskottet andvände ni sedan till andra saker… stöld kallas det!

  Trött och oengagerat parti som endast verkar ha ork till att gnälla på oppositionen,,, men det är väl som dom säger ”Tomma tunnor skramlar mest”

 3. Christopher

  Framför allt är det rätt magstarkt att kritisera Alliansen för en ”könsblind” politik. Det är väl exakt det man vill ha i ett jämställt samhälle, att könet inte är intressant?

  Annars är det rätt typisk vänster-höger-fråga: Vänstern, här i form av (s), definierar rättvisa som lika utfall, oberoende av egen vilja och insats. Högern definierar rättvisa som lika förutsättningar och accepterar sedan att människor får göra egna val och leva med konsekvenserna av dessa val. Det genomsyrar hela DN-artikeln.

 4. Aldrig sosse

  Kent skriver lite om det jag var inne på i en kommentar tidigare. Håkan Juholt är den största floskler- maskinen någonsin i svensk politik. Det tog några veckor för honom att sätta sprätt på 135 miljarder. Som tur var som vi alla vet bara i teorin. Varför? Jo för att sossarna sitter på läktaren. Låt dom sitta där utvisade i några årtionden till så blir det mycket bra.

 5. Kent Karlsson

  De som står för mvisionslösheten och flosklerna är ju för tusan M med åtföljande (snart uppätna) småpartier. Inte ens de moderata tidningarna är ju nöjda med er och eran icke politik!

 6. Arbetslinjen är naken.

  Sensmoralen av historien handlar om att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel. Att liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan utbrista Kejsaren är naken! innebär att påpeka något som alla kan se, men som ingen vågat säga.

  En arbetslinje utan minskad arbetslöshet.

 7. Pingback: Jämställd sifferexercis | Martin Edgélius – Konservativa Tankar | Nyheter24

 8. Kent Karlsson

  Måste erkänna att Alliansens politik förvirrar mig ibland. Framåt är bakåt och svart är vitt! Det som INTE fungerar i andra länder skall på något mirakulöst sätt fungera HÄR enligt regeringen Reinfeldt!
  Jobbskatteavdraget är ytterligare en av Alliansens åtgärder i sin ”arbetsmarknadspolitik” som gör mig lite förvirrad.

  Att vi fått några kronor mera i plånboken är ju sant men har det haft några effekter på JOBBUTBUDET är ju det som är det intressanta att diskutera! Hitintills har vi inte sett något intresse av att utvärdera de tidigare fyra jobbskatteavdragen från regeringshållet innan man ville införa ett femte! Man kan ju bara spekulera i varför de inte vill utvärdera det! Efter att att kaffemötet med MP om det femte jobbskatteavdraget ”bröt samman” innan kaffet ens hann serveras heter det nu att regeringen ”tar ansvar” genom att inte just nu försöka driva igenom det!
  Tidigare har det hetat att ”jobbskatteavdraget är det enskilt främsta jobbskapande åtgärden i Alliansens ”arbetslinje” och att det finansierar sig självt med ”alla” nya jobb det skapar”!

  Nu gäller det tydligen inte längre då det nu tydligen anses vara en kostnad för statskassan efter som man ”tar ansvar” genom att INTE genomföra vad man tidigare ansåg vara en jobbskapande åtgärd!

  Visst är det ganska mycket med Alliansens politik som är förvirrande?!

 9. blomrabatten

  vad har ni för politik då? skattesänkningar, skattesänkningar och åter skattesänkningar. Det börjar bli tröttsamt, sannerligen tröttsamt. Juholt behöver inga instuktioner från dig. sköt er själva ni moderater. Ni har ingen politik men klagar på s och deras politik men vi kommer aldrig att mötas. Ni vill rasera och s vill bygga upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s