Tid för ansvar

Med årets budget tar regeringen ansvar för Sverige i en turbulent tid. För att motverka krisens effekter, förbättra de långsiktiga förutsättningarna för jobb och tillväxt samt förstärka välfärden föreslår regeringen åtgärder för sammanlagt 15 respektive 17,3 miljarder kronor för 2012 och 2013. Då finns samtidigt säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna för att säkra att Sverige kan hantera en ännu sämre utveckling om skuldkrisen blir djup och långvarig med stora effekter på den svenska ekonomin.

Regeringen tar ansvar för att Sverige står väl rustat att möta effekterna av den statsfinansiella oron i omvärlden. Människor ska känna sig trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen fungerar även när det är oroligt i omvärlden. Och genom att värna en trygghetsbuffert har vi samtidigt handlingsutrymme att möta en sämre utveckling.

Finansdepartementet bedömer att svensk ekonomi dämpas kraftigt under 2012. Ökad osäkerhet bland hushållen gör att konsumtionen väntas öka långsammare. Tillsammans med en svagare efterfrågan från omvärlden leder det till att BNP-tillväxten revideras ned till 1,3 procent 2012. Trots att prognosen därmed reviderats ned kraftigt, finns det en risk att utvecklingen kan bli betydligt svagare.

Den dämpade tillväxten gör att det finansiella sparandet inte förbättras lika snabbt som regeringen tidigare trott. Regeringen bedömer att ett reformutrymme på 15 miljarder kronor för 2012 ger ett sparande nära balans. Då finns också tillfredsställande säkerhetsmarginaler för att förstärka jobbpolitiken om utvecklingen skulle bli sämre.

I budgetpropositionen för 2012 prioriterar regeringen åtgärder för att möta inbromsningen, åstadkomma varaktigt högre tillväxt och sysselsättning, se till att välfärden kommer alla till del samt öka stabiliteten i det finansiella systemet. Totalt satsas 15 respektive 17,3 miljarder för 2012 och 2013.

Syftet med dessa åtgärder är att med tillfälliga, riktade satsningar förhindra att arbetslösheten biter sig fast på hög nivå.

* Satsning på infrastrukturen 2012 och 2013 för att både skapa sysselsättning och möta det uppdämda behov som finns av underhåll av vägar och järnvägar.

* Arbetsmarknadspaket för att förhindra långtidsarbetslöshet och öka stödet till grupper med svag förankring på arbetsmarknaden, bland annat ungdomar.

Syftet med dessa åtgärder är att förbättra förutsättningarna för sysselsättning, tillväxt och konkurrens för att värna Sveriges starka position.

* Sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster för att skapa jobb för unga och stimulera till företagande.

* Förbättrade villkor för företagande och sparande

* Reformpaket för utbildningsområdet med huvudfokus att stärka läraryrkets status och lärarnas kompetens.

* Reformer för minskat beroende av ekonomiskt bistånd

* Åtgärder för hållbar tillväxt i alla delar av Sverige

* Åtgärder för att förbättra innovationsgraden i ekonomin

Åtgärder för att välfärden ska komma alla till delSyftet med åtgärderna är att värna välfärdens kärnverksamheter och se till att skuldkrisens bördor fördelas rättvist.

* Åtgärder för att förbättra kvaliteten, tillgängligheten och valfriheten i sjukvården och omsorgen

* Justeringar i sjukförsäkringsreformen i linje med vad som presenterades i 2011 års ekonomiska vårproposition

* Höjt bostadsbidrag för unga och barnfamiljer

* Höjt bostadstillägg för ålderspensionärer

* Åtgärder för en human och rättssäker migrationspolitik

Media: AB, ABAB, AB, DNDNSRSRSVTSvD, SvD.

About these ads

14 kommentarer

Filed under Uncategorized

14 responses to “Tid för ansvar

 1. Sverige har blivit ett kallare land tycker jag. Och det är Moderaternas fel !

 2. Kent Karlsson

  Måste erkänna att Alliansens politik förvirrar mig ibland. Framåt är bakåt (skolpolitiken) och svart är vitt eller blått är rött (M är ett ”arbetarparti”)! Det som INTE fungerar i andra länder (bl a.sänkt krogmoms) skall på något mirakulöst sätt fungera här enligt regeringen Reinfeldt!
  Jobbskatteavdraget är ytterligare en av Alliansens åtgärder i sin ”arbetsmarknadspolitik” som gör mig lite förvirrad.

  Att vi fått några kronor mera i plånboken är ju sant men har det haft några effekter på JOBBUTBUDET är ju det som är det intressanta att diskutera! Hitintills har vi inte sett något intresse av att utvärdera de tidigare fyra jobbskatteavdragen från regeringshållet innan man ville införa ett femte! Man kan ju bara spekulera i varför de inte vill utvärdera det! Efter att att kaffemötet med MP om det femte jobbskatteavdraget ”bröt samman” innan kaffet ens hann serveras heter det nu att regeringen ”tar ansvar” genom att inte just nu försöka driva igenom det!
  Tidigare har det hetat att ”jobbskatteavdraget är den enskilt främsta jobbskapande åtgärden i Alliansens arbetslinje och att det finansierar sig självt med alla nya jobb det skapar”!

  Nu gäller det tydligen inte längre då det nu tydligen anses vara en kostnad för statskassan efter som man ”tar ansvar” genom att INTE genomföra vad man tidigare ansåg vara en jobbskapande åtgärd!

  Visst är det ganska mycket med Alliansens politik som är förvirrande!?

 3. Moderaternan sitter på leken. Det är alldeles utmärkt. Nu vill jag som Moderat följa utvecklingen där M och övriga Allianspartier visar eftertanke
  och gör ett gott jobb i Riksdagen. Förklaringar till åtgärder som skall genomföras mår bar av att luftas någon tid före genomförandet.
  Allt förefaller laddat för att genomföra ett gott val år 1114.

 4. Anders Nyman

  Att moderaterna inte har en politik för vår tid är klart men 1114 är att ta i även för mig :D

 5. Pingback: Dagens psuedonyhet – höstbudgeten « Görans tankar och bagateller

 6. Pingback: Två saker, i budgeten, som jag inte gillar « Edvin Ala(m) 3.0

 7. Borgs budgetproposition, ”Tid för ansvar”. Det låter verkligen Patetiskt… Så under fyra och ett halvt år har ni varit oansvariga tydligen…

 8. Pingback: Ansvarsfull eller passiv… « Lotta Olsson (m) Blogg

 9. Dan

  Anders Nyman,

  Vad ska man då säga om sossarna och vänstern? Snacka om att vara i otakt med tiden.

 10. @Dan

  På vilket sätt tycker du att sossarna och vänstern är i otakt med tiden ?

 11. Anders Nyman

  Dan.
  Utveckla gärna. Kapitalismen ser ju onekligen ut att vackla en del just nu. Kriserna avlöser varandra. Jag kan ge många fler exempel även om min kommentar inte var så allvarlig. Den kan mer ses som ett skämt pga Leif Ekstedts felskrivning. Svårt att låta bli ibland.

 12. Dan

  Tja sossegubbar,ni vet vilka ni är.

  Ett tips,ta en titt på väljaropinionen och jämför sedan med för 30 år sedan. Om ni inte kan se att vänstern tappat mycket mark är ni märkbart blinda.

 13. Anders Nyman

  Jag tar på mig att svara även om jag inte är någon sossegubbe eller för den delen röstar på sossarna. Jo, visst är det så att den vänstra sidan har tappat väljare. Det innebär ju inte att politiken i sig är dålig. Jag vill i sammanhangen påminna om att det finns betydligt värre ideologier än moderaternas som vunnit makten i demokratiska val. Eftervärldens dom har varit hård. Inga jämförelser i övrigt.

 14. Regeringens metod var enkel. Med morot och piska skulle den dryga miljonen människor utan jobb in på arbetsmarknaden. Men hittills har det misslyckats. Ganska så rejält. Vad hände endast 37 000 jobb. Men göra det sämre för sjuka, arbetslösa, pensionärer fixade de lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s