Vilken väg väljer S – lögnen eller sanningen?

Att ärlighet varar längst är en visdom som gång på gång bekräftas. I politik, som är en förtroendebransch, är just ärlighet kanske en av de starkaste faktorerna för om det går bra för ett parti och ännu mer för en enskild politiker.

Politiken och politiker blir och ska bli granskade. Det sker gång på gång och ju större inflytande ett parti har desto större och kraftfullare blir granskningen. Fullt naturligt och i grunden rätt rimligt. För enskilde politiker är det samma sak. Ju tyngre position, desto tuffare granskning. Huruvida man klarar granskningen eller ej handlar först och främst om man har gjort rätt eller fel. Men det handlar lika mycket om man är ärlig.

En kris och en granskning klarar de flesta. Fel gör vi alla, ingen är fullkomlig, ej heller politiker. Men agerar man oärligt och ljuger, då blir oftast granskningen och konsekvensen av granskningen ännu hårdare. Människor är beredda att förlåta för felaktigheter, men lögner accepteras sällan. En lögn kan urholka och förstöra förtroendet för ett parti och en politiker på ett dramatiskt sätt.

Socialdemokratins kris är komplex och är därför mycket svår bedömd. En sak står dock klar. Håkan Juholts förtroende är i botten. Mycket få känner förtroende för honom och därmed sänker han också stödet för sitt parti. Det är naturligt. Ledarskapet får en allt större betydelse i svensk politik. Juholt har gjort många misstag, men de som jag tror de flesta upplever vara de största misstaget är att många upplever att han far med osanning. Att ljuga som politiker och bli påkommen för det får enorma konsekvenser. Väljarna gillar inte alls politiker som ljuger.

Jag vet inte om Juholt ljuger med flit eller bara råkar fara med osanningar. En del kan tyckas oskyldiga, men mönstret är tydligt. Juholt överdriver, skarvar eller ljuger återkommandei sitt politiska ledarskap. DN´s ledare idag med 13 punkter om en olycka i svensk politik åskådliggör detta på ett mycket tydligt sätt. Kommer väljarna att förlåta honom för det? Jag är tveksam.

Sanningen är ibland tuff att säga. Att ta hårda och tuffa politiska beslut brukar ofta leda till kritik från väljare och politiska motståndare. Med genom att säga som det är möts man ofta med respekt. Respekt för att man just sa som det var. I politik är det nödvändigt. Det går inte att glida på sanningen.

Ärlighet varar längst. Frågan är nu hur Juholt och Socialdemokratin väljer att fortsätta hantera sin största kris någonsin. Blir det genom fler lögner eller genom att möta sanningen?

Media: DN, Ab, Ab2Exp, Exp2, och svd och dn2

Bloggar: Högberg och Tokmoderaten och Pophöger och marknadsliberalen och martin och johan och göran och annarkia

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Vilken väg väljer S – lögnen eller sanningen?

 1. Anders Nyman

  Jag håller med Kent. Förtroendet för Juholt är i botten och jag tror inte att han kommer att reda upp det. Det vore en otjänst mot alla som faktiskt vill prata politik.
  Däremot tycker jag att det är att kasta sten i Glashus. Jag vågar påstå att Moderaterna är ett parti som upphöjt lögnen till en konst. Jag tror också att moderaterna får betala priset för detta så småningom. Jag tror aldrig tidigare att vi har sett retorik och realpolitik stå så långt ifrån varandra. I den Schlingmanska världen är allt möjligt. Historierevision, Stöld av alla värdeord från socialdemokraterna. Urholkande av sanningen och direkta lögner.
  Åtminstone jag skulle mycket hellre se någon annan än en moderat som kritiserar Juholt för lögn. Det kan inte bli trovärdigt när du gör det tyvärr.

 2. Oavsett 7klövern är det väl en lögn?

 3. Jadu Kent det kryper fram mer och mer om Medias Vinklingar, Även om det inte är skrivit på ett Papper så är inte Juholt en lögnare rakt igenom..
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2638124/ohly-fanns-en-uppgorelse-om-att-bojkotta-svt

 4. Per Vrethem

  På tal om stöld av värdeord så myntades termen ”folkhem” av Allmänna Valmansförbundet (AVF) men ”folkhemmet” togs sedan upp i debatten av Branting och populariserades av socialdemokraterna som byygde vidare på idén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s