Ständigt denna ensamåkare Juholt

Återigen bli vi påminda om att ensam sällan är stark och lyckosam. Följetången Juholt fortsätter. Juholt måste vara en av de mest omnämnda svenskarna i media och i nya medier detta år. Ständigt omnämns han. Om det varit Juholts mål har han lyckats, men all media är inte bra media. Sällan har Juholt nämns i positiva sammanhang. Ständigt har det varit negativa skriverier som avlöst varandra. Juholt har också valt att ensam försöka vinna väljarnas förtroende, resan hittills har knappast varit lyckosam.

Resan började med att Juholt trängde sig förbi alla sossar som väntat i kön på att bli utsedd till partiledare. Juholt valde att vänta och ta filen för ensamåkare. Ni vet den filen som går bredvid liftkön för just de som åker ensam. Den som tar den kan därmed åka före alla andra som står tillsammans med vännerna och väntar.

Juholt tog därmed liften upp på sosseberget ensam. Snabbt kastade han ut alla som var eller skulle kunna bli ett hot. Ensam skulle han besegra alliansen och ta sig upp allt högre på berget som skulle lägga grunden för maktskifte 2014.

Nu blev det tvärtom. Snabbt kastades Juholt ut i den svarta branta nedfarten för berget och likt den alpina skidåkaren går det snabbt nedåt. I rask takt och tempo sjönk väljarförtroendet för honom och för partiet. Om Juholt och Socialdemokratin är nere i dalen återstår att se, men dagens förtroendesiffror är katastrofala för S och Juholt.

Juholt valde att åka ensam. Förmodligen hade han inte kunnat bli vald på annat sätt. Men politik är ett lagspel. För den ledaren och det partiet som vill vara lyckosamma gäller det att forma ett lag. Ett lag som kan fungera och ett lag som kan ta fram en fungerande politik.

Nu är det lätt för alla att skylla socialdemokratins problem på Juholt. Så enkelt är det inte. Socialdemokratin har en kris som är total och uppenbarligen har inte alla vare sig kris- eller sjukdomsinsikt. Det är först när både ledaren och partiet har en gemensam insikt i krisen som förändring kan ske.

Som betraktare av socialdemokratin utifrån blir man förvånad över beskrivning från sossarna att det är alla andras fel att socialdemokratin har problem. Det är moderaternas fel, det är ledarskapets fel och det är framförallt väljarnas fel. Det senare är förmodligen det allvarligaste bekymret för S. Väljarna har nämligen alltid rätt. Det parti som anser att väljarna inte har förstått sitt eget bästa har en lång väg att vandra.

Juholt kommer inte klara av att vända den kris för socialdemokratin ensam. Ensam är inte stark nog för det. Socialdemokratin behöver samla sig och de behöver inse att deras problem är större än ensamåkaren Juholt. Så länge vare sig S eller Juholt inser det så kommer krisen bestå och kanske fördjupas ytterligare. En sak är dock säker, vi kommer att få se mer av Juholt det kommande året. Om det blir en resa uppåt eller fortsatt nedåt i förtroende och väljarstöd återstår att se.

Länkar: SvDABABAB, och SVD2 och SVD3 och AB och ab
Bloggar: BöhlmarkVästros, och Tokmoderaten och LO-bloggen och Johan och Martin MobergMikael Persson, badland och högberg och MP

About these ads

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Ständigt denna ensamåkare Juholt

 1. Pingback: Juholt på väg att leda S till sitt sämsta valresultat någonsin « Moderata Perspektiv

 2. Svensk politik liknar mer V65 eller hästkapplöpning i allmänhet.
  Moderaterna kan väl instifta ett nytt årligt pris för Blogmonsters?

 3. Pingback: Uppförsbacke väntar Juholt « Under den lugna korkeken

 4. Ägna dig åt ditt eget partis brist på interndemokrati istället.

 5. The Puker

  Håller med Bohgran! Om nya socialdemokraterna (=dagens moderater) varit för öppenhet så hade de väl begärt palmedjäveln utlämnad från Nordkorea, men som det nu är så skickar de väl ännu en attacheväska fylld med dollar till ”den lysande efterträdaren”.

 6. Pingback: Låt oss få debattera politikens innehåll och lösningar 2012 | Kent Persson (m) blogg

 7. Kent, innan du hackar allt för mycket på sossarna så ta och granska ditt eget parti först.
  Men det törs du väl inte, för då blir du ”sönderryckt i båda öronen” av din partiledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s