Är Löfven ett hot eller en möjlighet?

Hyllningskören är stor och stark för valet av Löfven till ny partiledare för socialdemokratin. Det finns nästan inga gränser för hyllningarna och de kommer även från borgerligheten. Kanske är det så att S nu fått sin frälsare, kanske är det så att det nu vänder för S och att de går en ljus framtid till mötes. Men vi har hört hyllningskörerna förut, när Juholt valdes var stämningen S i närmaste euforisk. Juholt skulle leda S till valseger och ett valresultat på 45%. Nu blev det inte riktigt så.

Löfven är en helt annan typ av ledare. Säkert kan han göra ett bra jobb och säkert kan han utmana Reinfeldt. Frågan är bara på vilken politik. För vilka vägval kommer nu S att göra? Blir det en omfattande förnyelse eller blir det samma sak en gång till? Socialdemokratins kris är större än bara en ledarskapskris. Politiken S driver har gått från att vara framåtblickande till att bli en nostalgitripp. Nostalgitripp i all ära, men man vinner knappast val på dem.

Jag har förvisso hela tiden varnat för att vi inte ska räkna ut sossarna ännu, val vinns i valrörelser och på egna meriter, inte andras misslyckanden. Det är långt kvar till valet och S kommer att utmana oss i valet. Jag är övertygad om att vi även i valet 2014 kommer få ett jämnt val.

Dock är det inte säkert att S avgör valet. Om S skulle göra ett valresultat på 25% är det få idag som skulle bli förvånade. Men frågan är hur stora blir V och MP, dessutom återstår det att se vilka vägval MP gör. Med ett kärnkraftsvänligt S så är det samma svårigheter för MP att styra med S som med M.

Kanske blir de KD som avgör valutgången. Just nu gör KD allt de kan för att slå ihjäl varandra internt. Ett internt krig som lägger grunden för att KD kan åka ur riksdagen nästa val. Detta har kommit i skymundan på grund av sossarnas kris, men idag går KD till beslut om vem som ska vara deras partiledare. Allt tyder på att det blir Göran Hägglund, frågan är bara om han får mandatet att leda KD över valet eller om detta blir ett ständigt krig i KD. Ska KD ha en chans i nästa val måste de bli överens internt, sker inte det är risken stor att KD förpassas till den politiska historien.

Åter till Löfven. Har han mandatet att förnya S? Jag tvivlar på det. Jag tror hans uppdrag är att ena partiet internt och få de olika falangerna att röka fredspipa. Kanske lyckas han med det och kanske lyckas han med uppdraget att leda S till valseger. Jag tycker det är mycket svårt att idag bedöma Löfvens kraft och mandat.

Att Socialdemokratin är Sveriges mest toppstyrda parti har vi återigen fått bekräftat. Det VU som det senaste året lett socialdemokratin till deras största kris någonsin har inte bara tillåts att fortsätta, de tillåts dessutom att tillsätta en ny partiledare ur sig själva. Jag tror inget annat parti tillåtet det eller hade tillåtits att göra det. För mig är det delvis en gåta hur media inte är kritiska till det och att inte heller statsvetare är kritiska. Just det faktum hur Löfven blev vald visar att S har en lång väg att vandra innan de är ett modernt och öppet parti.

Nu är inte alla nöjda inom socialdemokratin. En och annan kritisk röst hörs. HBT-sossen skriver följande:

Till syvende og sidst vill jag betona att S-krisen går djupare än sin partiordförande, oavsett om denna heter Mona Sahlin, Håkan Juholt eller Stefan Löfven. Krisen genomsyrar hela partikulturen – en kultur som är unken, omodern och gubbig.

Det återstår att se om Löfven är ett hot eller en möjlighet

Bloggar sörliden , Thomas ,

Media: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Exp, Exp, Exp, SvD, SvD, SvD, SvD, SvDhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/far-inte-rora-sig-fritt-i-riksdagen_6805191.svd, SvD. , SvD ,

Bloggar: Asebeia, Johan, Mattias, Mikael, Norah, Radikalen, Tokmoderaten. , Johan , Högberg , Peter , Peter a

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “Är Löfven ett hot eller en möjlighet?

  1. Anders Nyman

    Du får avvakta och se hur det går för ditt stora favoritparti socialdemokraterna. Åtminstone hos Kent är det fortfarande det stora samhällsbärande partiet. I mångt och mycket har Kent rätt. Vi har socialdemokraterna att tacka för nästan allt i dagens samhälle. Hade moderaterna styrt lika länge hade det knappast funnits någon välfärd att avveckla.
    Möjligen Kent har du rätt i att socialdemokraterna är toppstyrt men i den matchen har de i så fall en stark utmanare i riksdagens näst största parti.

  2. Pingback: LO:s och partiets vägval « Görans tankar och bagateller

  3. Pingback: Döda en ödla | Annorlunda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s