Löfven ska tas på allvar

Återigen blir vi påminda om hur snabbt opinionen kan förändras. Socialdemokraterna återhämtar sig mycket i dagens opinionsmätning. Väljarna är lättrörliga och vi kommer förmodligen fram till valet få se svängningar fram och tillbaka flera gånger.

S uppryckning i opinion beror säkert på att Juholt har lämnat och ersatts av Löfven. Löfven är en helt annan partiledare än just Juholt. Löfven tänker efter före han pratar och ger besked. En egenskap som även jag uppskattar. Vi behöver få en politisk debatt i Sverige som handlar om just sakpolitik istället för omdömeslösa partiledares kriser.

Alla blir vinnare i sakpolitiska debatter och framför allt medborgarna. Sverige har utmaningar som behöver lösas på idag och i framtiden. Dagens utmaningar har hamnat i skymundan av den socialdemokratiska krisen, något som även passiviserar en regering. En regering behöver en aktiv och ansvarstagande opposition. Förhoppningsvis får vi det med Löfven som oppositionsledare.

Moderaterna behöver en värdig motståndare, för ska inte moderaterna bli fångade och stillasittande i sin egen förträfflighet måste det finnas en seriös politisk motståndare som utmanar på riktigt. Jag hoppas därför att socialdemokraterna kan bjuda upp till en saklig och seriös politisk kamp. Det kommer att väcka moderaterna, för valet 2014 är långt ifrån avgjort.

Nu återstår de förvisso att se hur socialdemokraterna gör med sin politiska utveckling och innehåll. Alldeles uppenbart är det i alla fall att Löfven ska tas på allvar. Mycket talar för att han kommer att kunna utmana Reinfeldt om makten. Moderaterna ska nog akta sig för att räkna ut vare sig Löfven eller S. Valet 2014 är allt annat än vunnit.

Jag har tidigare vid flera tillfällen varnat för just moderat hybris. Opinionsläget tidigare har ju handlat om just sossarnas totala oförmåga. Det opinionsläget är historia, nu går vi in i en ny fas. Jag gissar att vi under våren kommer att få se ett annat opinionsläge där S går fram och Alliansen tappar. Därför måste också Alliansen igång med sitt arbete som skapar möjligheter för alla fyra partier att växa. Om just det skrev jag som tidigare i veckan.

Även om merparten av förändring i dagens mätning sker inom blocken så finns det all anledning att ta den som en varningssignal. Valet 2014 kommer att bli jämnt, mycket jämnt. Förvisso har S fortfarande den politiska hemläxan kvar att göra och förvisso måste Löfven kunna presentera ett regeringsalternativ. Men även Alliansen har sina utmaningar. Alliansen måste fortsätta regera och se till att få igenom sin politik i riksdagen, vilket inte är alldeles lätt. Ganska snart kommer vi återigen bli påminda om svårigheten med att regera i minoritet, vilket också hamnade i skymundan under Juholtkrisen. Det är bra att fler hushåll har fått en bättre ekonomi, men vi vill ju att ännu fler ska kunna leva på sin lön. Då krävs att fler får jobb och att jobbskatteavdragen kan förstärkas.

Vi har spännande tider framför oss i politiken. Det är bra för demokratin och det politiska samtalet att vi återigen igen kan få ägna oss åt sakpolitik. Kanske leder det till ett jämnare opinionsläge mellan blocken. Men låt oss komma ihåg att val vinns på egna meriter och på egen politik. Ska alliansen kunna vinna valet 2014 så måste man vinna det på egen politik och egna visioner. Man vinner inga val på andras misslyckanden, möjligen kan man förlora val på egna misslyckanden.

Media SvD , SvD , dn , dn , ab , ab , exp , SvD , dn ,

Bloggar Göran , badland , norah , CF , SE , Thomas

About these ads

7 kommentarer

Filed under Uncategorized

7 responses to “Löfven ska tas på allvar

 1. Pingback: Resultatbaserad lön för statsministern « Carl-Fredrik – insikter från Schönfeldts gränd

 2. Pingback: Väntar ett tvåpartisystem bakom kröken? | Annarkia

 3. Fredrik

  Ni är rökta för nu fokuserar Media på era totala fiaskon som det med jobben.
  FAS3 fy fan, slavjobb istället för utbildning och utveckling av Sverige.

 4. Ja Kent! Nu efter Juholtsaffären så ligger Alliansens politik i Mediernas intresse, så era misslyckande med fler jobb är ett totalhaveri fullständigt. Så utspelet med höjd pensionsålder ligger inte i Folkets intresse nämnvärt. Och så har ni KRIS_Demokraterna käbbel att reda upp i Alliansen, som det ser ut nu så ligger de under spärren.. Så någon fortsatt regeringsalternativ lär det nog inte bli!

 5. Krister Nässén

  Kan till ovanstående bara lägga till Fillippa Reinfeldt och hennes ovilja att ställa upp och svara på frågor.

  Ett litet citat:

  ”Filippa Reinfeldt syns oftast i ofarliga mediesammanhang där hon inte behöver försvara sin politik. Hon tackar ja till en lång intervju med livsstilsmagasinet Yourlife, med harmlösa frågor om kändisskap och hur hon hittar balans i sitt liv. Hon avslöjar vad hon ska bära för klänning inför Nobelfesten i Aftonbladet och berättar för Expressen hur hon ska fira in det nya året. Men att få tio minuter av hennes tid för att ställa frågor om den politik hon driver tycks däremot omöjligt.”

  Läs mer här:

  http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/filippa-reinfeldt-undviker-alla-besvarliga-fragor

 6. Pingback: Har Socialdemokraterna fått en partiledare med verklighetskontakt? « perelis.se

 7. Moderata Studenter har synpunkter på vårt parti.
  Det bör vara raka rör och god informationskvalité.
  Har Du märkt att Svenska Dagbladet har en öppen attityd vad gäller information
  som inte alltid är Regeringens marmelad.
  Det gäller naturligtvis att besvara partifolkets synpunkter. Kanske inte blunda för ett hälsosamt flöde av bra och dåligt. Det stör mig när ledningen ibland utelämnar misstag och t.o.m. kommer med felaktiga besked. Vårt parti är värt bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s